06.01.2022 | 17:27
Evo da iznesem neke činjenice koje su mene navele na razmišljanje kakvo imam. U kampu gdje radim do sada smo imali dva outbreak-a COVIDa. Prvije bio tamo negdje u Ožujku 2021, i drugi je evo sada momentalno (kamp je u lockdown-u). Kamp ima kapacitet 80 ljudi, u njemu je uvijek između 55 i 65.
Prvi val, još nitko nije bio cijepljen. Bilo je ukupno 16 slučajeva zaraze. Od 16 slučajeva 5 je završilo u bolnici (od samog pregleda i odmah otpuštanja do 2 tjedna) od tih 5, 2 na respiratoru. Zbog jednog smo morali i MEDEVAC raditi te je morao biti prebačen medicinskim avionom u bolnicu višeg ranga.
Drugi val, eto ga traje, 18 aktivnih slučajeva. Svi OK bez nekih većih simptoma (kako kod kojeg lagana temperatura, lagani kašalj, možda koja glavoboljai tu simptomi staju, većina nema nikakve simptome). Svi su OK, razina kisika iznad 98% kod svih. Svi smo cijepljeni, osim jednoga (i taj jedan je jedan od 18 aktivnih slučajeva). Od tih 18, dvojica su ponovno zaraženi (na projektu imamo ukupno 8 slučajeva ponovne zaraze na 140 ljudi).
Prema gore navedenim činjenicama ja zaključujem slijedece:
- cijepljena osoba se može zaraziti i ponovno zaraziti
- cijepljena osoba može prenijeti zarazu isto kao i necijepljenja (u kojem trajanju i obimu, to ću ostaviti znanstvenoj zajednici), no meni u praksi ne mjenja ništa
- cijepivo sprijecava razvijanje težeg oblika oboljenja
- bio netko cijepljen ili ne (doduse od 140 ljudi samo jedan nije cijepljen) svi se drže istih i u jednakoj mjeri svih uvedenih mjera s ciljem spriječavanja širenja daljnje zaraze (svi pozitivni su u izolaciji te nakon 10 imaju PCR, ako se pokaze negativnim otpušteni su, svi bliski kontakti su u izolaciji, nakon 7 dana otpušteni nakon negativnog PCR testa, svi ostali nose maske, držanje razmaka itd.)
Netko drugi može iz gore navedenoga zaključiti potpuno nešto drugo od netočnih PCR testova, preko 5G i fašizma do onihi koji su cijepljeni slobodno hodaju i ne moraju u izolaciju ako su bliski kontakti, preko pokušaja depopulacije, i posljedica cijepiva tih i takovih.
No brojke gore ostaju iste… Dok nije bilo cijepiva, prvi val nas je fino pogodio, sada smo svi cijepljeni, drugi val smo, nećete vjerovati ali sasvim slučajno otkrili.