22.01.2025 | 19:24
Računaj da je logistika na otoku kao i na svim vanjskim otocima - asketska i jako vremenski definirana.
Ako si navikao na trgovačku opskrbu kakva je u Malom Lošinju, to na Dugom otoku zaboravi. U Žmanu je bila jedna minijaturna trgovina na ulazu u mjesto i tu si mogao kupiti najosnovnije. Za bilo što npr. mesno (pileće, kobasičasto...) tada (2016.) su nam bili rekli da se jedina otočka mesnica (ona u Salima) zatvorila godinu ranije i da mesa ima to što ima u "samoposluzi" (jedini dućan takvog tipa na otoku) pokraj (dakle, u Salima). S tim što, naravno, moraš pitati kad to meso (piletina, što već) dolazi. Ako ti kažu npr. "utorkom", nemoj misliti da u utorak popodne možeš doći kupiti meso. Nego lijepo pogledaj red plovidbe trajekta. Onaj koji iz Zadra kreće oko 7, kad stiže u Brbinj pa plus 1h, tada je u Salima, akobogda.
Znači u toliko sati odnosno malo ranije sjedi u kafić preko puta dućana i čekaj kamion od (na primjer) Cekina. Čim se ovaj odveze, trk u dućan i kupuj. Jer oni naručuju tog mesa isto onoliko koliko im ide i zimi. Nema veze što je ljeti na otoku 10x više kupaca.
Čari dalmatinskih otoka, osobito ovih vanjskih. Zato ih volimo.
Odlično domaće uzgojeno povrće smo kupili kod svjetioničara u Velom ratu, na krajnjem sjeveru otoka, od svjetioničareve družbenice.