03.03.2023 | 12:22
Gwindor kaže:
Pa upravo to i ja pokušavam argumentirati, dakle da je PDV ID bitna stvar u tome, (dakle laptop je prodan HR firmi, inozemnoj), a ne adresa dostave ili mjesto korištenja.
Nitko ne kaže da PDV ID nije bitna stvar, ali nije jedina bitna stvar.
Mjesto korištenja jest nebitno, ali adresa dostave je bitna, jer je otprema robe u inozemstvo, toj firmi dokaz (prema državi) da je ta roba doista i napustila teritorij prodavatelja. Inače bi "domišljati" poduzetnici većinu robe prodavali u "inozemstvo".
Dakle, PDV ID je bitan zbog provjerljivost da je porez doista i plaćen, a otprema u inozemstvo je bitna kao potvrda da ta roba neće "slučajno" završiti na domaćem tržištu.
I da se vratim na početno pitanje, zašto ne bi bilo moguće kupiti laptop u Njemačkoj, platiti tamo PDV, zatim ga proknjižiti kao imovinu firme, platiti HR PDV, i onda temeljem toga dobiti povrat PDV iz Njemačke. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo moguće, a nitko mi nije još dao suvisli odgovor.
Tako kako si ti to opisao, nije moguće jer Njemačka država nema dokaz da si ti taj laptop izveo izvan Njemačke, pa ti ona niti neće napraviti povrat uplaćenog poreza, a niti Hrvatska ti neće dati povrat poreze koji si uplatio drugoj državi.
Kada bi apple.de radio isporuku u RH, onda ne bi bilo problema (kao što ih nema kada kupuješ laptop sa amazon.de), jer ti tada ne bi naplatili njemački PDV.
Soffoklo kaže:
Točno to. Ovdje me zanima sljedeće. Što ako netko ima OIB moje firme (VAT-ID) i uredno naruči robu recimo s amazon.de na tu moju firmu i plati svojom karticom? Znači on profitira, jer plati račun bez poreza, a ja imam problem, jer trebam dokazati da nisam kao firma naručio tu robu. Do OIB-a firme je vrlo lako doći.
Pa vjerojatno postoji mehanizam provjere, jer bi inače do sada već bio popriličan broj takvih prijevara.
Vjerojatno isporučitelj može provjeriti (i provjerava) da li su naziv i adresa primatelja robe identični nazivu i adresi vlasnika VAT-ID-a (na sličan način kako se kod kupnje fizičkih osoba kreditnom karticom, provjerava da li su ima i adresa naručitelja isti kao na kartici (ili podacima u profilu korisnika, koje samo on zna).