24.12.2003 | 16:33
Odgovoram vezano uz T610...
1. kako radi bluetooth preko iSynca?
Gotovo bezbolno. Bezbolan je onaj plug&play dio - uredjaji se vide i uredno prepoznaju cim je na oba enejblan BT. "Gotovo" se odnosi na BT prefse koji se (testirano na Powerbooku te starom i novom iMacu) ruse na 10.2 proizvoljnih "par" sekundi nakon dizanja. Nisam jos probao pod 10.3, ali ako budes imao problema s konfiguriranjem, preskoci prefs BT panel i konfiguriraj preko alata u Utilities folderu. Obave istu stvar, ali potpuno bezbolno.
U iSyncu pazi na postavke kod prvog connectiona. Moze ih se "pametno" konfigurirati, ali meni, kao first time useru takvih djidja nije odmah palo na pamet sto mi je ciniti pa sam si uspio napraviti kaos zbog visestrukih syncanja (konkretno, kod mene se syncaju T610, iPod i Palm). Utoliko preporucam prethodno backupirati sve podatke koji ucestvuju u syncanju (AddressBook, iCal te isto to na mobitelu) i poigrati se s opcijama dok ne postane jasno koja za sto sluzi.
Vazno: bez obzira na podrsku T610 nasim slovima (ja ih jos uvijek nisam uspio sve dobiti), preporucam da ih uopce NE koristis (na Macu!). Naime, ja sam svojevremeno, sretan sto Mac zbog Unicoda konacno prica 'rvatski u adresaru, uredno pohrvatio sve kontakte. Posljedica tog veselja je bila naknadno ubijanje sumnika jer ih iPod pretvori u cudne znakice, a Palm ih uopce ne moze interpretirati pa javlja greske. Naravno da nakon toga treba objasniti iSyncu sto s cim mora resyncati da sve vrati na staro. I tu krene nova zavrzlama.
2. SMS - da li je moguće relativno brzo pisanje ili je to nemoguca misija?
Moguce je. Moj prethodni mobitel je N8210 i najveci mi je problem bio "preseljeni" space. Nokija ga ima na "0", a SE na "#". Nespretno prvih par tjedana, ali covjek se na sve navikne. Jedina "sporija" stvar je pristup posebnim karakterima, ali, s druge strane, smileyi su predefinirani pa ako ih cesto koristis u SMSovima, pisat ces brze. Kod "posebnih znakova" T610 pokazuje i neku inteligenciju pa kad upises otvorenu zagradu i ponovo udjes u "posebne znakove", kursor je pozicioniran na zatvorenoj zagradi.
Zanimljiva je informacija i ta da prijem smileya kao prvog SMS karaktera automatski ukljucuje (gotovo beskoristan) chat mode.
Ono sto BITNO usporava stvar sa SMSovima je pisanje novog SMSa (reply radi OK). Naime, potrebno je iskliktati cudo stvari (nakon sto si napisao SMS) da ga posaljes na pravu adresu. U slucaju da replyas na SMS koji je stigao preko Interneta, a zelis ga vratiti posiljatelju na mobitel, procedura se dodatno komplicira. No, to su vec finese.
Imaj na umu i to da, zahvaljujuci BT, T610 uredno komunicira sa AddressBookom u kojem mozes pisati i slati SMSove. Od prakticnih "bomboncica" vrijedi spomenuti i mogucnost da se AddressBook brine za dolazece pozive - obavijesti te putem requestera na monitoru tko zove (podatke cita iz AddressBooka) i ponudi nekoliko opcija, medju kojima i SMS reply pa ako ti se ne cavrlja, napises SMS, bez da uzimas mobitel u ruke.
3. kad vec ima kameru - kako to izgleda u praksi - da li je komplicirano prebacivanje na hdd ili to ide slicno kao ipod
U praksi - veseli covjeka, ali ne mogu reci da je posebno upotrebljivo. Ima puno bolju sliku od mnogih klonova, ali a) rezolucija je premala da bi se nesto sitno razaznalo i b) ne treba posebno objasnjavati koliko kvalitetna optika moze stati u mobitel.
Prebacivanje na HDD je, nazalost, prekomplicirano. Problem je u SW na Macu - za prebaciti N fotki, mora se svaku pojedinu posebno selektirati i snimiti na disk. Tlaka - i to samo zato jer netko nije dodao Select/Download All opciju. iPod, u odnosu na njega, ima peticu za ergonomiju.
4. Neke zamjerke?
Nista mi ne pada na pamet.
5. Pohvale?
Apsolutno. Ima beskonacno mnogo featura koje mozes otkrivati tjednima nakon sto postanes sretan vlasnik.
Preporuka!