Bizaran problem sa auto zvucnicima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Bizaran problem sa auto zvucnicima

31.05.2024 | 12:38
Prije godinu dvije sam u autu zamijenio tvornicke zvucnike. Dva u prednjim vratima, dva u zadnjim (koaksijalni).

Prednji zvucnici imaju izdvojen tweeter koji se nalazi malo iznad. Neprakticno mi je bilo njih mijenjati, jer bi trazilo busenje i prepravljanje plastika na autu. Istih su karakteristika kao aftermarket, pa sam ostavio tvornicke.

I to je radilo bez problema. Zvucnici mozda na pola realne snage jer nemam pojacalo.

Vozim jucer auto, uopce nije sviralo glasno, 9 ujutro, slusam vijesti na radiju. U pola voznje mi se promijeni zvucna slika. Dva visokotonca naprijed sviraju i samo jedan zvucnik u zadnjim desnim vratima.

Ova preostala tri zvucnika mrtvi skroz. Provjerio sam balance/fader na radiju. Skinuo klemu sa baterije na par minuta, da se resetira cijeli sustav.

Nije pomoglo nista.

Narucio sam se u servis u PON, ali me zivo zanima sto bi tu moglo biti.

Moze li izlaz na auto radiju parcijalno crknuti?

Postoji li neki osigurac za te audio izlaze?

Moze li jedan zvucnik biti u kratkom spoju, pa da blokira sve ostale? Pola sata prije nego se to desilo sam bio na auto praoni, pa i o tome razmisljam.
31.05.2024 | 12:54
Ajde raspiši precizno i detaljno, na primjer ovako:

NAPRIJED LIJEVO su
a) srednjetonac
b) visokotonac
spojena oba preko istog kabela ili spojen svaki preko svojeg? Kakvi su kabeli? Ako su spojeni preko istog kabela, kakva je skretnica i gdje se nalazi?

I tako dalje za sve 4 pozicije

Osigurači se ne stavljaju na zvučničke izlaze. Barem ja to nisam nikad vidio da se radi.

EDIT

Napiši i koji je head unit, i ima li neko prigrađeno pojačalo (koje?).
31.05.2024 | 14:17
Radio je tvornicki. Pojacala nema.

Zadnji zvucnici su koaksijalni. Stavljeni after market umjesto tvornickih. Imaju visokotonac na sebi.

Prednji zvucnici su mid/bass dole, a visokotonac je pozicioniran visocije. Isto tako samo zamijenjen donji zvucnik umjesto tvornickog.

Ista su serija, isti proizvodjac. Preporuceni od jako puno audio tvrtki kao adekvatni za Peugeot 3008. Nema bas puno prostora pa zvucnik mora biti plici, da ne udara u bocno staklo kada je oboreno do kraja unutar vrata. Tako sam trazeci naletio na ovaj konkretan model i narucio iz Slovenije.

Nije bilo prepravki po instalaciji, novih zica i sl. Samo je osjecen originalni Peugeot konektor koji nije standardan i stavljene one dvije metalne stopice na iste zice (jedna uza, jedna sira, radi polariteta).

Sve je to radilo normalno. Nije bilo klipanja, krcanja, nekog suma, bilo sta sto indicira na lose instalacije ili spoj.
31.05.2024 | 15:29
Znači, na svaku od 4 pozicije dolazi samo po jedan zvučnički kabel?
Kako se onda prespaja u prednjim vratima visokotonac? Jer, ako imaš samo jedan kabel, kojem si odsjekao originalni konektor i nakrimpao stopice, pa si njih spojio na novi srednjetonac, originalni visokotonac je onda spojen... kako?
31.05.2024 | 15:52
Tako je. Svaki zvucnik kojeg sam ja zamijenio ima svoj konektor i dvije zice dovedene na poziciju.

Visokotonci su preko nekakve tvornicke skretnice u vratima (koju nisam uopce dirao) spojeni na izlaz od radija ili paralelno sa zvucnicima u prednjim vratima.

Taj dio nisam siguran, jer ih nisam ni mijenjao. Pioneer su, jako slicni ovi koji su dosli u mom setu, pa sam ih ostavio.

U pon cu u servisu skinuti obloge na vratima, provjeriti da nije neki zvucnik u kratkom spoju i sve te konektore vizualno.

Pa cemo onda kontati sta dalje...
31.05.2024 | 21:25
Napisao si da si provjerio balance i fader na radiju. Jesi li provjerio bass i treble?

Također "tvornički radio" ne pomaže puno. Vidi li se ikakva oznaka ili možda u knjižici uputa piše koji je head unit (sigurno je od nekog proizvođača koji nije Peugeot, jer Peugeot ne proizvodi konzumnu elektroniku ). Ako je Peugeot, možda je proizvođač Parrot, možda je Philips...? Možda je neki talijanski...?
03.06.2024 | 17:20
Bio danas u servisu. Kazu da je uzrok kvara sto nisam ugradio original Peugeot zvucnike (koji by the way niti ne postoje jer kupuju od najjeftinijeg ponudjaca za tvornicke ugradnje).

Kaze da su, po dijagnostici, crkli audio izlazi na tvornickom radiju. Na pitanje kako jedan zvucnik radi. Ne znaju.

Predlazu zamjenu cijelog tog radio modula u kojem je sve zivo za auto (navijagacija, kamere, elektronicka pomagala, audio sustav i td). Pricamo o 2000-3000e.

Neoficijalno rekose da postoje na tom uredjaju jos 2-3 izlaza za zvucnike, jer postoji inacica auta sa vise zvucnika, pa bi dobar autoelektricar mogao to srediti na nacin da premosti te izlaze na zvucnike.

Idem za pocetak povaditi ove aftermarket zvucnike sto sam ugradio, vratiti tvornicke, pa cemo dalje kontati...

Na papiru pise da su tri izlaza u prekidu, sto se slaze sa stanjem "na terenu". Ta tri zvucnika zbilja ne rade. Cetvrti radi, a na dijagnostici pise da je u kvaru POVREMENO

Ako ckrnu izlazi, valjda su ckrnuli. Izgorili. Elektronicki neispravni. Ne crknu povremeno.

Meni ovo vise smrdi da se otpojio neki dzek, ili da je jedan od tru zvucnika u kratkom spoju. To cu znati kada skinem oplate.

P3008.jpg
03.06.2024 | 18:25
Nisi mi odgovorio. Jesi li probao bass i treble?
Ako ti na jednoj poziciji jedan zvučnik radi, a drugi na istoj poziciji ne, problem može biti u "zakucanom" bass/treble podešenju i/ili u neispravnoj skretnici (za koju ne znaš gdje je ni kakva je, a prčkao si, mijenjao zvučnike i prespajao jedan stari s jednim novim, hm...).

Dobro je da nisi zubar, jadni bi tvoji pacijenti bili...

To da ti je radio krepao zbog "neoriginalnih" zvučnika je totalni bullshit. Da je htio krepati zbog NEADEKVATNIH zvučnika, to bi ti se dogodilo prije 2 godine. Ali, iskreno, ne znam što si očekivao da će ti reći priučeni poluelektričari iz tzv. "ovlaštenog" autoservisa.
03.06.2024 | 18:33
Ja sam na nedavno kupljenoj Kia Ceed (polovnoj, 2016.) dao ugraditi aftermarket android head unit jer originalni radio nije imao bluetooth handsfree. To sam odradio kod ljudi u Osijeku. Može se i samo kupiti online pa ugrađivati kako se snađeš, ali meni se nije dalo prtljat. Imao sam nekog posla tamo pa sam to iskombinirao, odvezao se u dogovoreni dan (taj dan rade od nekog kasnijeg sata i do dulje popodne) i ljudi su to pristojno odradili. Njih (ekipu) apsolutno preporučam. Profesionalni, ozbiljni i strpljivi (s mojih 100 potpitanja i dodatnih zahtjeva). Uređaj ne toliko (android jbg). Neću reći da je govance, ali ono... srednja žalost. Klasične android govnarije. Pritisneš pa ne reagira, odnosno reagira na svaki treći pritisak, i tak...

Uglavnom, ako na kraju završiš na zamjeni head unita, umjesto da stavljaš "originalni", stavi ovako nešto jer od Peugeot govneta sigurno nije lošije. Ima GPS (čak relativno pristojan softver), prednju i stražnju kameru (uz doplatu), OBD interface (uz doplatu) i rade sve ugrađene komande na volanu i svi konektori (USB, aux in) od auta. Možeš i Apple CarPlay omogućiti, čovjek me fer upozorio da kao apple korisnik ne bih bio time zadovoljan pa nisam ni pokušavao.

autosound.hr/
  • Air
  • Korisnik
  • 72
03.06.2024 | 20:18
Kod pojačala koja su u sklopu head unita obično pregori mikročip head unit-a TDA7563 (ili slični) koji je zadužen za izlaz.
Kod mene je četverokanalno pojačalo i jedan izlaz ne radi pa trebam prelemiti navedeni čip.

Evo ti link na taj čip u dnu imaš navedene slične čipove.

Ako imaš nekog vještog elektroničara može ti riješiti navedeni problem za sitne novce.
Možeš imati dodatni problem ako je head unit na poseban način kompjuteriziran sa ostali modulima iz auta te ga ne možeš izvaditi iz auta spojiti na neko vanjsko napajanje kako bi ga poporavio jer zahtjeva komonikaciju sa ostalim modulima.

Druga malo skuplja kombinacija ja da potražiš polovni head unit za svoj auto.
04.06.2024 | 07:58
Moram prvo skinuti oplate i pregledati zvucnike. Vraticu vjerojatno tvornicke, cisto da eliminiram jednu varijablu.

Ukoliko su (a vjerojatno jesu) pregorili izlazi na pojacalu, pokusat cu reparirati postojeci unit zamjenom chipa. To mi je najrealnija opcija.

Ako ni to ne uspije onda cemo kontati sta dalje.

Aftermarket unit kako Smayoo predlaze bi itekako imao smisla da nije sve ostalo integrirano u tvornickom radiju. A jeste

Od klime, parfema, kamera, do postavki u autu, sve je u toj jednoj jedinici. Blagodati touch ekrana i integriranih sustava

Trenutacno mi je zvuk u autu kao da glazbu slusas na 5$ bluetooth zvucniku sa Aliexpresa ali barem auto funkcionira normalno
04.06.2024 | 08:51
Eto. To ti je onaj Peugeot kojeg si toliko hvalio...
04.06.2024 | 10:53
Ako si i dalje u BiH predložio bi ti Komel electronic centar ili RTV Fiko da pogledaju.
04.06.2024 | 11:26
drlovric kaže:
Moram prvo skinuti oplate i pregledati zvucnike. Vraticu vjerojatno tvornicke, cisto da eliminiram jednu varijablu.

Ukoliko su (a vjerojatno jesu) pregorili izlazi na pojacalu, pokusat cu reparirati postojeci unit zamjenom chipa. To mi je najrealnija opcija.

Ako ni to ne uspije onda cemo kontati sta dalje.

Aftermarket unit kako Smayoo predlaze bi itekako imao smisla da nije sve ostalo integrirano u tvornickom radiju. A jeste

Od klime, parfema, kamera, do postavki u autu, sve je u toj jednoj jedinici. Blagodati touch ekrana i integriranih sustava

Trenutacno mi je zvuk u autu kao da glazbu slusas na 5$ bluetooth zvucniku sa Aliexpresa ali barem auto funkcionira normalno

Kad to složiš, onda vrati te bolje zvučnike i ugradi neko vanjsko pojačalo koje će skupljati signal iz tog headunita.
04.06.2024 | 12:03
Djuro genijalac kaže:

Kad to složiš, onda vrati te bolje zvučnike i ugradi neko vanjsko pojačalo koje će skupljati signal iz tog headunita.

Bil se to moglo odraditi u ovakvom stadiju? Sa neispravna tri izlaza?

Radio ih valjda ima 7-8.

Da uzmem signal iz radija (sa nekog porta ili jednog od izlaza), stavim pojacalo i da ono napaja postojece zvucnike.

Ima li to smisla?
04.06.2024 | 12:12
smayoo kaže:
Eto. To ti je onaj Peugeot kojeg si toliko hvalio...

Ja i dalje nemam nista lose reci za Peugeot 3008. Super autic.

Najiskrenije to mislim.

Jedva cekam da za koji tjedan dodje novi u prodaju, da ga probam i vidim hoce li to biti moj naredni auto.

Ali bih onda morao cekati godinu dana, jer ja nikada ne kupujem nov auto sa 0 kilometara.
04.06.2024 | 12:33
drlovric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Bil se to moglo odraditi u ovakvom stadiju? Sa neispravna tri izlaza?

Radio ih valjda ima 7-8.

Da uzmem signal iz radija (sa nekog porta ili jednog od izlaza), stavim pojacalo i da ono napaja postojece zvucnike.

Ima li to smisla?

TVornički head unit najvjerojatnije (čitaj sigurno) nema izlaze iz predpojačala na koje bi mogao spojiti vanjsko pojačalo tako da ovisiš o izlazima za zvučnike koji moraju biti ispravni da bi uzeo signal iz njih i onda njime hranio neko vanjsko pojačalo. S druge strane, ako ideš u popravak, onda je možda (naglašavam MOŽDA) jednostavnije iz predpojačala u head unitu izvući van signal za sva četiri kanala na cincheve i onda na to spojiti vanjsko pojačalo. U svako slučaju, treba ti neki elektroničar
14.06.2024 | 17:40
Ajde da napisem sta se sve izdesavalo, mozda neko bude imao slican problem (sumnjam)

Nakon ponude od 2500e da se zamijeni tvornicki radio u ovlastenom servisu, krenuo sam razmisljati out of box.

Uganjao sam elektronicara koji mi je popravio bezbroj pojacala i motao zvucnike dok sam u mladim danima radio kao DJ, pa sve to uredno palio.

Izvadi kaze radio, poslikaj, pa mi posalji. Poskidam ja plastike izmedju vozaca i suvozaca. Nalazi se radio prakticki ispod rucice automatskog mjenjaca.

0.jpg

Otvorim ga, nadjem audio chip. Kaze covjek kupi online, ja cu ti to prelemiti za 10-15 eura.

1_2024-06-14.png

Savjetovao mi je da u medjuvremenu provjerim zvucnike, taj chip ima zastitu i ugasi se ako je neki od zvucnika u kratkom spoju. Nekada pregori a nekada se uspije spasiti.

Poskidam sve oplate na vratima i povadim zvucnike. Provjerim ih. Svi dobri, 3.9 Ohm.

2_2024-06-14.png

Medjutim primjetim da je jedan u zadnjim vratima oksidirao i skontam da je tu problem. Peugeot tvornicki zvucnici imaju kontakte unutar vrata, a ovi koja sam ja kupio nazad prema limu. I vjerojatno ih voda i vlaga zezaju vremenom.

3_2024-06-14.png

Povadim ih sve vani, ocistim konektore i vratim moje tvornicke natrag. Sve evo radi. Nista nije ni pregorilo.

Voda na auto praoni vjerojatno zalila zvucnik u zadnjim vratim i on otisao u kratki spoj. Ugasio se izlaz na pojacalu radija.

Uzmem moja 4 aftermarket zvucnika (ipak kostaju 200-300e) i odem kod nekog lika koji se bavi tom audio glazbom. On imao auto pojacalo u garazi. Spojimo ih, sva 4 rade.

I to rade onako kako u mom autu nisu nikada. Ovo malo tvornicko pojacalce snage 4x20W jednostavni nije bilo doraslo zadatku
14.06.2024 | 18:03
Ajde, super. Baš mi je drago da si tako "jeftino" riješio problem.
15.06.2024 | 00:12
Uvijek to bude tako neka glupost, oksid, korozija, oštećena žica, ja sam imao rastopljenu izolaciju zavojnice (tipično za crne aute po ljeti). Super da si to sredio! Ovi u servisu bi ti maznuli pare i tek ne bi sredili problem!
15.06.2024 | 01:26
Super da si to rješio sam i uštedio lovu, a nisi pod sankcijama da ne možeš kupiti novo. Možda možeš dati koji savjet Rusima, koji su pod sankcijama oko elektronike

Inače kako kaže Davor ima tih glupih situacija. Sjetio sam se svog slučaja od prije 15 godina, kad mi je riknuo sat. prijemnik. Fora je bila u tome da je antena bila na krovu, a ja sam na drugom katu. Stručnjak kad je montirao antenu, nije do kraja zaštitio činč od koaksijalca i tu je ušla voda, pa sve do mog prijemnika. Kad sam se popeo na krov, mogao sam još dva okreta napraviti na konektoru, a da ne pričam da nije to izolirao s nekim izolir-bandom.
15.06.2024 | 18:17
čitam šta si sve morao na autu rastavljati, i svaka čast na volji. Tim je veći gušt što si uspio sam uz savjet majstora.
Jel razmišljaš da možda staviš neko drugo pojačalo? Možda bi ga mogao negdje sakriti da se ne vidi, a šteta da se zvučnici ne iskoriste do kraja.
16.06.2024 | 10:04
Zdravac kaže:
čitam šta si sve morao na autu rastavljati, i svaka čast na volji. Tim je veći gušt što si uspio sam uz savjet majstora.
Jel razmišljaš da možda staviš neko drugo pojačalo? Možda bi ga mogao negdje sakriti da se ne vidi, a šteta da se zvučnici ne iskoriste do kraja.

Ne dosipaj mi sol na ranu

Tek kada sam izvadio ove aftermarket zvucnike i odnio ih na testiranje, vidio sam kako oni u biti mogu svirati. Lik ih spojio u garazi, onako na radnom stolu, na neko bzv pojacalce. Znas kako lupaju Tuga me uhvatila...

Sviraju onako kao sto kod mene nisu nikada u autu, jer tvornicki radio jednostavno nije imao snage da ih pokrece.

Da sam znao koliko prostora ima izmedju vozaca i suvozaca (ispod rucice automatskog mjenjaca), tu bih stavio pojacalo prvi dan i ne bi se nista niti vidjelo. Lako bilo i kabele dovesti za struju. Idiot.

Rekli su mi u Sloveniji da su ovo odlicni zvucnici i da ce raditi na tvornickom radiju, jer ja sam trazio sto manje invazivno rjesenje, da zadrzim tvornicki izgled auta.

I jesu radili. Zvuk je bio osjetno kvalitetniji, ali i tisi ako gledamo cisti volumen. Sto je meni bilo i prihvatljivo, jer nisam klinac od 18 god da lupaju basovi kroz kvart.

Evidentno je da slabasni chip u tvornickom radiju lakse pomjera papirne membrane na ugradjenim zvucnicima, nego ove aftermarket. Odatle glasniji zvuk losijeg kvaliteta.

Sve u svemu prica se zavrsila.

Ove zvucnike cu prodati, nekome pokloniti ili sacuvati za naredno auto (ako budu pasali). Peugeot 3008 planiram prodati svakako.

Preko 3 godine je kod mene. Dosadili smo jedan drugome
16.06.2024 | 17:59
Ajde ne cicijaši, nego odreši kesu!

www.ronis.hr/4-kanalna-pojacala/72/

Imaš pojačala već ispod 200 eura.
16.06.2024 | 20:50
Da ideš takvo pojačalo ugraditi u Peugeot 3008, pojačalo bi umrlo od srama.
17.06.2024 | 12:03
smayoo kaže:
Da ideš takvo pojačalo ugraditi u Peugeot 3008, pojačalo bi umrlo od srama.

17.06.2024 | 12:27
Ovo je jako zanimljivo. Diskretno i bez puno petljanja po zicama.

www.ronis.hr/auto-pojacalo-focal-car-kit...alno/245962/product/

ALI

Vi meni sad da ovo kupite na poklon i posaljete kao donaciju napacenoj bosanskoj sirotinji, ja ne bih ponovno skidao obloge na vratima da vratim natrag stare zvucnike.

Previse puta sam to vec prosao. Uspio sam lijepo sve sklopiti da ne cvili, skripi, nema nikakvih ostecenja. Uopce se ne vidi da je bilo sta skidano, ali zaista ne bih vise imao volje za te egzibicije.

Jos nemam garazu, to sam radio na 30C na parkingu ispred zgrade. Ljudi prolaze gledaju sta sam sve rasturio na tom autu i samo govore "sretno sa monitiranjem natrag"

Cim se ljeto zavrsi i vratim se iz Dalmacije, P3008 ide u oglase, a ja po novo auto. Njemacko ovaj put

Dvoumim se izmedju dva modela...
17.06.2024 | 19:22
Nije valjda da ozbiljno očekuješ da je njemačko auto bolje od francuskog? Stari moj, nema do japanca. Nema.
17.06.2024 | 19:33
Ja kupujem automobile iskljucivo na osnovu vizualnog podrazaja. Svidja mi se i kupim ga, jer pobudi nesto u meni.

Oko mehanike se ne zamaram previse. Ne radim uopce puno kilometara i generalno imam srece s autima. Nisam u zivotu nikada ostao na cesti u kvaru.

Nazalost, ne postoji japanski auto koji se meni dopada. Pogotovo mi je kritican enterijer. Jednostavno nije to moj fazon, mada moram priznati da niti ne pratim tu scenu. Moguce da ima super auta, ali ja za njih ne znam.

Pricamo o cijeni 30-35K Eura za auto star 2 god.

Trenutacno mi je lijep BMW G30 i VW Arteon, mada mi za moj nacin zivota ne treba niti jedan

Ne bih vise isao u ovaj kvazi SUV segment...
17.06.2024 | 19:39
Ha, to je onda sasvim druga stvar. Uživaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 22 minuta
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO