14.06.2024 | 17:40
Ajde da napisem sta se sve izdesavalo, mozda neko bude imao slican problem (sumnjam)
Nakon ponude od 2500e da se zamijeni tvornicki radio u ovlastenom servisu, krenuo sam razmisljati out of box.
Uganjao sam elektronicara koji mi je popravio bezbroj pojacala i motao zvucnike dok sam u mladim danima radio kao DJ, pa sve to uredno palio.
Izvadi kaze radio, poslikaj, pa mi posalji. Poskidam ja plastike izmedju vozaca i suvozaca. Nalazi se radio prakticki ispod rucice automatskog mjenjaca.
Otvorim ga, nadjem audio chip. Kaze covjek kupi online, ja cu ti to prelemiti za 10-15 eura.
Savjetovao mi je da u medjuvremenu provjerim zvucnike, taj chip ima zastitu i ugasi se ako je neki od zvucnika u kratkom spoju. Nekada pregori a nekada se uspije spasiti.
Poskidam sve oplate na vratima i povadim zvucnike. Provjerim ih. Svi dobri, 3.9 Ohm.
Medjutim primjetim da je jedan u zadnjim vratima oksidirao i skontam da je tu problem. Peugeot tvornicki zvucnici imaju kontakte unutar vrata, a ovi koja sam ja kupio nazad prema limu. I vjerojatno ih voda i vlaga zezaju vremenom.
Povadim ih sve vani, ocistim konektore i vratim moje tvornicke natrag. Sve evo radi. Nista nije ni pregorilo.
Voda na auto praoni vjerojatno zalila zvucnik u zadnjim vratim i on otisao u kratki spoj. Ugasio se izlaz na pojacalu radija.
Uzmem moja 4 aftermarket zvucnika (ipak kostaju 200-300e) i odem kod nekog lika koji se bavi tom audio glazbom. On imao auto pojacalo u garazi. Spojimo ih, sva 4 rade.
I to rade onako kako u mom autu nisu nikada. Ovo malo tvornicko pojacalce snage 4x20W jednostavni nije bilo doraslo zadatku