12.08.2024 | 16:24
smayoo kaže:
Da pojasnim. Kao u onom davnom (radijskom) skeču od Zločeste djece - "Kviskoteka - igra detekcije" - osoba A, predstavite se - "Ja sam je*o Tinu Turner" (RIP, TIna
), itd. Najedamput se svi možemo naći u filmu u kojem smo je*ali Tinu Turner. Ili Taylor Swift. Ili Zorana Milanovića.
OK. Dobra je to šega. Dok te netko ne stavi u film u kojem si je*o nečije maloljetno dijete i onda te ucijeni da će to poslati policiji ako mu ne platiš _____ bitcoina. Pa se ti vadi. Kužiš?
Uglavnom, čisto iz pozicije da ne vidim suštinski korisnu primjenu (osim da netko tko se bavi tvojim tipom posla zaradi neku kintu, a vjerujem da će to brzo erodirati pa neće zarađivati nitko osim onok tko naplaćuje korištenje tog softvera), a vidim velik prostor potencijalne zloporabe, ja, koji sam a priori protiv ikakve zabrane ičega osim stvari koje su neposredna prijetnja za život i zdravlje (da tako pojednostavim, ne secirajte sad ovu rečenicu), bih ovo - zabranio. Što prije. I bezuvjetno.
Aj da te probam malo umiriti...
Pedofilija i ucjenjivanje su već poprilično zakonski regulirani i "zabranjeni". Korištenje tuđeg autorskog djela bez suglasnosti autora (ili korisnika autorskih prava) je također "zabranjeno", da ne kažem utuživo.
Zlonamjernika i lovaca u mutnom je uvijek bilo i uvijek će biti. Ne znam koliko mailova sam dobio s ucjenom da su hakeri preko malwarea snimili i moj ekran i mene u "nepoćudnoj situaciji" i da će taj materijal podijeliti mojoj rodbini i prijateljima ako ne platim neke pare u nekom roku.
U AI-u uopće nije jednostavno napraviti vjeran prikaz određene osobe. Može se, ali za to moraš imati neku količinu fotografija te određene osobe i to snimljenu sa svih strana. S tom bazom fotografija onda možeš napraviti "model" i reći AI-u da kreira osobu s licem osobe iz te baze fotografija. Ok, ako ću htjeti raditi neku satiričnu seriju s Trumpom i Kamilom, vjerojatno na netu ima dovoljno materijala za to. Međutim, to je mukotrpan posao koji se ne isplati raditi ako nemaš neko tržište.
Da bi netko napravio AI simulaciju kako ja štipam maloljetnu susjedu za guzičicu, vjerojatno bi se morao potruditi kao i prije izuma AI alata.
Ne znam jesi li vidio sliku s Teslom koju sam tu objavio (sada je prebačena u temu "Umjetna inteligencija"). Ta slika je puna grešaka. Od 6 prstiju na ruci, preko nepostojećeg modela mobitela do samog lica Nikole tesle. Da bi se ta slika učinila iole vjernom, to iziskuje još poprilično posla i fotošopiranja.
Kao što se vidi i na Davorovim primjerima, AI je još uvijek pun
glitcheva i očiglednih odstupanja od stvarnih situacija. Premda razvoj AI brzo napreduje, još uvijek je to ispod razine profesionalne uporabe bez žešće intervencije u materijale.
Na žalost, crno tržište će uvijek postojati i uvijek će se naći zlonamjerni ljudi koji će iskorištavati neke situacije. Budimo realni, u stvarnom životu još uvijek postoji trgovina "bijelim robljem".
Ako ćemo uzeti pedofile na pik, možda je bolje da si rade "sadržaj" preko AI-a nego da maltretiraju stvarnu djecu. Tako ipak rade manju štetu.
Sad, što se tiče ostalih vrsta
fejkanja, na tome se isto radi. Npr. na Adobe Stocku ne možeš prodavati AI ilustraciju koja u promptu ima ime neke poznate osobe (slikara, glazbenika, političara...). Dakle - zabranjeno je.
Na Youtubeu te kod postavljanja videa lijepo pita:
"Do any of the following describe your content?
• Makes a real person appear to say or do something they didn’t say or do
• Alters footage of a real event or place
• Generates a realistic-looking scene that didn’t actually occur"
Dakle, regulirano je.
Najvećoj većini prosječnih korisnika (poput mene) AI koristi za zabavu ili kao koristan pomoćni alat u kreativnom procesu. Sitni postotak zlonamjernika je nemoguće izbjeći.