18.09.2024 | 23:54
Kad pričamo o Engleskoj, meni su ipak špica ona njihova brojila u koja ubaciš novčiće i navineš brojilo. Koliko si novčića ubacio, toliko si struje navineš. Kako trošiš, ovo se vraća prema nuli. Kad dođe do nule, štak!, nema struje. Jebo frižider, zamrzivač, nužnu rasvjetu, bilo što. Nemaš novčić, nemaš struje.
A propos tih odvojenih slavina i njihove "tradicije" povezane sa standardom vodovoda iz 19. stoljeća, svojedobno sam bio poslom u Coventryju, kolegica nam je rezervirala sobe u nekom "povijesnom" hotelu, mislim da je bio Ainsty Hall, ali nisam više siguran, to je bilo prije skoro 20 godina, a nije ni bitno. Uglavnom, tražila je izričito pismenu potvrdu da ćemo dobiti sobu koja ima kupaonicu
S TUŠEM. Eto nas tamo, u kupaonici, naravno, kada u stilu 19. stoljeća (onako, stoji sama za sebe, na 4 noge, prislonjena uza zid, oko tih nogu onako... solidne kolonije raznih plijesni i gljivica, u više boja). Iz zida strše - shocker! - dvije špine. Naravno. Ja na recepciju, dajte nam drugu sobu, tražili smo sobu s tušem. "Sir, I'm sorry, we're fully booked". Ja pokažem isprintani papir gdje potvrđuju da su nam rezervirali takvu sobu, a ona meni "Really, sir, you must realize - if God wanted people to shower, we'd have our armpits facing upwards."
"Oh, I see. It must be that famous british humour, isn't it? Could I please trouble you for your complaint book?". I tako, da skratim, nakon deset minuta natezanja, dobili smo
gumeno crijevo s tušem na jednoj strani i 2 kraka (kao "Y") na drugoj, da ih naguramo na špine, i 50% popusta na cijenu noćenja.
Uglavnom, od tada u Velikoj Britaniji gledam noćiti isključivo u Ibis Budget hotelima koji imaju "kupaonicu" odštancanu od jednog komada plastike (zamislite "Toi Toi", ali s vodom, i lavandinom, i tušem, nekako čudno naguranim skupa), ali barem imaju normalnu tuš kabinu, s vratima i normalnom jednoručnom miješalicom za vodu. A doručak je tzv. "continental", znači bez graha, mrtvačkih jaja, ljepljivih kobasica bez okusa i čudnih umaka od šećera i slane ribe.