Retro kutak – Apple IIc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Retro kutak – Apple IIc

24.09.2024 | 11:54
Apple IIc, predstavljen 24. travnja 1984., bio je kompaktna (zbog toga i slovo C u nazivu) odnosno prijenosna verzija računala Apple II, iako nije imao ugrađenu bateriju ili zaslon.

Njegov kompaktni dizajn, koji je osmislio Hartmut Esslinger, slijedio je dizajnerski jezik "Snow White", koji je postao dizajnerski standard za Apple računala i opremu od 1984. do 1990. godine. Računalo je imalo ugrađen 5,25-inčni disketni pogon, tipkovnicu i više priključaka, što je omogućavalo jednostavno povezivanje s drugim uređajima, kao što su pisači, modem, miš ili joystick.

Apple II računala su kod nas kupovale prvenstveno akademske i poslovne ustanove. Za kućno računalo Apple II je bio jednostavno preskup, stoga, malo ih je prisutnih na retro tržištu. Posljedično, za sada ne postoji arhiv jugoslavenskog softvera koji je radio na tim računalima.

Međutim, pronađen je gotovo kompletan set s originalnim pakiranjem.

IMG_9450.jpg

IMG_9451.jpg

IMG_9452.jpg

IMG_9454.jpg

IMG_9456.jpg

IMG_9457.jpg

IMG_9459.jpg

IMG_9461.jpg
24.09.2024 | 11:59
Osobno sam ga koristio u srednjoj školi, baš taj. GŠC u Novom Zagrebu, početkom 90-ih. Sjećam se 5,25" floppya i zelenog monitora, no ubrzo su ih zamijenili PC kantama.
24.09.2024 | 12:15
Wow. Sjećam ga se. Slinili smo oko njega kao klinci, svake godine kad bi došli na Interbiro (tko ne zna što je Interbiro, ili je mlađi od 1978, ili neka se ide sramit u kut pola sata ).
Zavidim i čestitam na pronalasku. Je li ispravan skroz? I flopice su još uvijek čitke?
Zašto si zapravo postao ovdje? Samo da se malo pohvališ, ili ga nudiš Peek & Pokeu kao medijski eksponat (mislim da imaju jedan, ali Davor će znati točno), ili ga prodaješ možda?
24.09.2024 | 12:21
Hvala na pitanju za sad sve radi. Postao sam jer nisam siguran, da tako kompletan lokalni primjer postoji igdje . Povrh svega, da se javi netko tko ima lokaliziran softver za Apple II, nažalost, kao što sam već spomenuo, trenutno ga nema...
24.09.2024 | 12:23
Jedna radna slika

IMG_8755.jpg
24.09.2024 | 14:58
Ovo je bilo moje prvo racunalo i pojma nemam gdje je zavrsio.

Dok su imali C64 ili Spectrume, ja sam tipkao BASIC na zelenkastom monitoru. Barem nisam morao moljakati roditelje da se spajam na TV

Nudio sam da ga doniram u Peek muzej, ali jednostavno ga nisam uspio pronaci. Nestao je u stvarima

Hvala ti za ovaj post. Bas mi je vratio lijepe uspomene.
25.09.2024 | 08:01
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.
Prilozi:
25.09.2024 | 08:48
Miro Spiro kaže:
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.

Ej, odlično:) ima kaj lokalnog softwera?
25.09.2024 | 15:09
archive.org/

Probaj ovdje, ima dosta "abadonware" softvera, samo je onda pitanje kako to prebaciti na 5,25 flopić.

E da, ima na Njuškalu, zna biti jedan čovjek koji razmjenjuje, prodaje i kupuje retro računala, pa možda da ga pronjuškaš i stupiš s njime u kontakt.
25.09.2024 | 15:25
Iako je kompliciran, najjednostavniji je način uspostaviti serijsku vezu (Apple IIc bi trebao imati serijski port) i natipkati (jer ga nemaš na flopici) rudimentarni program za prihvat podataka preko serijske veze i zapisivanje u file na flopici. Znam da zvuči jednostavnije nego što jest .

Ovdje ima više ideja, a i potankosti za realizaciju.
retrocomputing.stackexchange.com/questio...les-on-the-apple-iic
25.09.2024 | 16:01
Mislim da za serijsku vezu treba imati nillmodem. Moze ga se napraviti.
en.m.wikipedia.org/wiki/Null_modem
25.09.2024 | 16:03
ta retro-scena je dosta jaka, i verujem da ima nekog resenja. konkretno ne znam za apple IIc, ali znam i video sam neke kartice za spectrum, comodore, amigu, pc-xt, koje su bazirane na nekom arduino ili rapsberry i imaju slot za sd-card, na koju snimis ono sto ti treba. ta kartica emulira floppy disk i odatle ucitavas i izvrsavas programe. mrzi me sad da trazim, ali siguran sam tako nesto postoji.
tako da mislim da treba ici u tom smeru. e sad, moze da bude problem sa apple IIc jer mislim (zbog prostora) da on nema neke slotova za dodavanje kartica.
just my 2 cents...
25.09.2024 | 17:42
Mislim da se nismo razumjeli ima puno software-a i imam Floppy emu, Fujinet i RAM disk ali nema YU lokalnog software-a, nema domaćih aplikacija.
25.09.2024 | 19:40
Poznajem ljude koji su sredinom osamdesetih radili stvari za Atari ali ne poznam baš nikoga tko je imao Apple II komp doma.

Moj put je bio 1985. Sinclair QL, 1987. PC XT, 1989. PC AT, 1991. Mac i tako je do danas uz izlete na Windowse i iPhone.

Na QLu sam učio BCPL jer je to realno bilo jedino (uz ugrađeni Basic, mislim da se zvao SuperBasic) pa sam onda prešao na C i tu sam realno i danas. Mijenjam samo kompajlere, Turbo C, Quick C, Think C, Metrowerks pa Xcode do danas.

Da postoji Turbo C za Apple II možda bih mogao i probati nešto jer još uvjek na desktopu imam arhivu koja se zove "MyPC HD" u kojoj je cijeli sadržaj harda sa mog zadnjeg PCja u kojem je sve što sam osamdesetih radio.

Eh, našao sam ovo: comp.sys.apple2.narkive.com/jot4A847/apple-ii-c-compiler
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 48 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO