Post mortem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Post mortem

06.01.2025 | 12:35
Pretplate na razne cloud servise (memorije u oblacima tipa Google disk i sl., Apple Music, Spotify itd itd) permanentno se automatski svaki mjesec naplaćuju. Što se događa poslije smrti korisnika? Kako nasljednici mogu otkazati te pretplate da se taj dug ne gomila u nedogled? Pretpostavka je da nasljednici nemaju pristup lozinkama svog pokojnika, a pogotovo se ne mogu biometrijski prijaviti na te račune. Što oni mogu učiniti?
Za sada sam zdrav i ne kanim umrijeti, ali pitam za svaki slučaj. Mislim da je to važna tema. Ako je već o tome bila riječ na Jabučnjaku, molim uputu gdje da to potražim.
Srdačan pozdrav!
06.01.2025 | 13:04
Pitanje ti je na mjestu. Ja bih rekao da je stvar jednostavna jer se sve naplaćuje preko neke kartice. Nasljednici trebaju kartičaru ili banci dokazati smrt pokojnika i temeljem toga zatražiti poništavanje kartica pa će sve što se naplaćuje automatski - automatski biti obustavljeno.

Pristup cloud sadržaju je druga priča. Ako pokojnik nije predvidio mogućnost da netko drugi pristupi tom sadržaju, možda nije ni želio da mu netko pristupi nakon njegove smrti.
06.01.2025 | 13:52
Hvala! Što se cloud sadržaja tiče, tu Apple nudi opciju za nasljeđivanje.
06.01.2025 | 13:58
Kad netko umre, onda se automatski pri ostavinskoj raspravi prazne svi pokojnikovi računi, a novac s tih računa se raspodijeli među nasljednicima, ili se uputi negdje drugdje ako je tako navedeno u oporuci, ako je oporuke bilo.

Kad je račun zatvoren, onda se ne može s njega izvršiti nikakva naplata, i prema tome automatski se obustavlja pretplata, jer se nije mogla naplatiti.

Bolje je obratiti pažnju na razne telekom pretplate, koje se ugovaraju uglavnom na 2 god. Prije 6 god. mi je preminuo otac, a imao je ugovor sa A1 na 2 god. Mami su dolazili uredno računi i jedva smo ukinuli tu pretplatu, ispalo je da smo mi svi trebali znati kada će on umrijeti. Čak nije uzimao ni mobitel preko njih, samo gola osnovna pretplata. Bilo je zavrzlama do neba i vjeruj mi, jedva smo to odjavili.

Usput, mislim da po novom ima na Macu i iPhone-u baš ta opcija - što sa uređajem i kome povjeriti podatke nakon smrti korisnika.
06.01.2025 | 15:35
drpongrac23 kaže:
Bilo je zavrzlama do neba i vjeruj mi, jedva smo to odjavili.

Pošalješ im pismenu obavijest o smrti, s kopijom smrtovnice u prilogu, poštom preporučeno s povratnicom i to je to. Dalje ih ignoriraš, a oni neka šalju račune koliko god žele i nakon 2 godine neka pokrenu ovrhu na račun mrtve osobe.
07.01.2025 | 08:01
Kad netko umre, u roku od odmah (par sati) su blokirani svi računi - ne čeka se ostavinska. Moram priznati da sam bio iznenađen efikasnošću naše državne uprave! Bar su u nečem ažurni.
Što se tiče pretplata, u mom slučaju došao sam sa smrtovnicom u predstavništvo (HT), i bez riječi su sve odjavili, postupak je trajao 5 min bez ikakve rasprave. Isto je bilo i s TV pretplatom, njima treba emailom poslati podatke.
07.01.2025 | 10:05
Zanimljivija je tema sto sa svim sadrzajima koje si kupio na raznim storeovima. Kroz godine se nagomilalo potrosenog novca na mom XBOX i Steam accountu i da mi se sutra nnesto dogodi do toga nitko ne moze doci ako nemaju pristup. Moj je plan u oporuku ostaviti master password i hardverski key za pristup Bitwardenu i unutra ce biti sve.
07.01.2025 | 20:22
Ne zaboravi obrisati browser history napravi neki automatizam, dead man switch, pa da obriše ako nečime ne potvrdiš da si još "tu".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 minuta
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Damirst, Ender, m@xym, MacSlavko, rusty, VanjusOS, Anonimci (402)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO