25.03.2025 | 15:25
Ja sam imao cijelu dramu s očima, al bih se sad skoncentrirao na moje rane četrdesete.
Sve što opisuješ sam prošao pa kroz vrijeme i fizičku bol kad dulje gledam u monitor. Otišao kod optičara, oni mi dali jače naočale za kratkovidnost a meni je s njima bilo i lošije.
Otišao kod doktora, kapali oči, gledali svašta, vi imate ranu mrenu ali to još nije problem. Reko što da radim, pa probajte manje gledati u monitor. Idite u prirodu malo više.
Ok, opet otišao kod okuliste, preko veze, aaaa, vi ste za progresive. Kakve progresive? Uglavnom, tu su spomenuli da bih trebao imati slabiju dioptriju kad čitam na kompu ili s papira. Aha, reko razmislit ću. Doma našao naočale od prije 10 godina s manjom dioptrijom za kratkovidnost i preporodio se. Odjednom vidim čitati savršeno, ne bole me oči kad gledam u komp.
Uglavnom, jesam li ja izgledao mladoliko ili su svi slijepi, ali da mi je netko odmah rekao da trebam slabije naočale (s manjim minusom) za čitanje to bi mi uštedilo 6 mjeseci praktičnog nekorištenja računala osim za mail kratko i najhitnije stvari.
Napravi si naočale s malim plusom za komp ili knjige a imaš i one pola/pola koje gore imaju jednu dioptriju (ili nula) a dolje drugu. Jeftine su i ako ti za šest mjeseci, godinu trebaju jače samo ih baciš i uzmeš nove dok su progresive skupe ko vrag i bit će ti žao ako ćeš vrlo brzo trebati nove.