aperture
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

aperture

08.11.2012 | 02:14
pozdrav ekipi, u zadnje vrijeme sam se jako jako zainteresirao za fotografiju, i naravno program za obradu fotografija, i sad me zanima jel valja sta "taj" aperture, da ga uzmem preko app store-a, mozda postavljam idiotsko pitanje, al meni nije kad neznam nista još, jos sam na teoriji samo čitam čitam, planiram se brzo bacit na praksu, fotic sam naravno već uzeo canon 600d, sa 18-55 objektivom koji smeće i moram novi uzet tej jedno kupio odma moram drugo...itd itd..al dobro da vas ne opterecujem, ako mi tko može pomoć bio bi zahvalan
08.11.2012 | 04:43
Jos ces se ti svasta nakupovati. Bavljenje fotografijom je financijska rupa bez dna

Aperture je dobar. Baci pogled i na Adobe ponudu, pa odaberi sta ti vise pase...
08.11.2012 | 17:17
Ako si se za sve to zainteresirao amaterski, možda da počneš s nečim što ne košta novaca (iPhoto, GIMP...), dok ne prerasteš u ozbiljnijeg fotografa (a možda te prođe volje za tim pa uštediš nešto novca)?
08.11.2012 | 18:04
Probaj s iPhoto za početak, pa ako poslije skužiš da ti je to limitirano, prebaci se na aperture koji je više PRO.
Mada se čini jednostavan za korištenje ( što u biti i je) on ima masu drugih opcija koje nisu baš jednostavne na prvi pogled, al da se bez problema naučiti.
I dobra ti je vijest da oba programa mogu koristiti isti library, tako da je to za switchere odlična vijest
12.11.2012 | 01:39
ma znam ja da je rupa bez dna planiram ja još novaca uložit, samo lagano i neplaniram se okanit, da amaterski se planiram bavit mislim sta znači amaterski, uglavnom za svoje potrebe al bih žeio to dovesti na neku kvalitetnu razinu, ma privlači me aperture zato što je apple i sve sto posjedujem je apple, pa me zanima jel dovoljno kalitetan oće li zadovoljit moje potrebe kad se "iškolam"
12.11.2012 | 01:41
iphoto imam i prešao sam ga već bezveze mi je, ala instagram na iphone-u mislim bolji je al slično je to
12.11.2012 | 02:59
brzo ucis. za godinu dana naslovnica national geographica vidim!
iphoto nema veze sa instagramom posto se u prvom slucaju radi prvenstveno o katalogiziranju tvojih slika, dok se u drugom slucaju radi o drustvenoj mrezi!

iphoto je dakle prvenstveno namijenjen katalogiziranju slika, u mape, albume...
sama obrada slika je svedena na neke elementarne stvari, ali dovoljno je tu opcija da se neki obiteljski foto album dotjera i pripremi za razgledavanje sa frendovima, obitelji, itd.

aperture je svakako puno jaci alat, kako u samoj katalogizaciji tako i u obradi slika. korisno je sto se nadovezuje na iphoto, pa ako si ga koristio, lakse ces se ufurati.

sta je tebi bitno? sta bi zelio raditi sa slikama? kakve efekte hoces postici?
jesi gledao tutoriale na youtubeu o apertureu?
to ti je dobar info. pogledaj sta ti aperture moze ponuditi pa ocijeni dali ti se isplati investirati u to.
12.11.2012 | 09:26
Aperture je odlican program za katagoliziranje i obradu fotografija. iPhoto nije za obradu tako da njega možeš zaboraviti. Ako ti i dosadi Aperture (ako misliš da si velika faca pa si ga prerastao,a sigurno neces tako lako) , moćžeš kupiti plug_in od raznih firmi pa to sve jos malo zaciniti. Drži se ti Aperture-a. ...e i pazi di ti je "putanja" spremanja jer kad je jedanput pomakneš morat ces je relinkati.
12.11.2012 | 10:00
Drži se Aperture-a. Za Canon je odličan, za Nikon baš i ne jer ne pretvara dobro NEF format. Nikon Capture NX2 je bolji.
12.11.2012 | 10:17
Je to je tocno!!! ja sam za Canon a Capture je najbolji specijaliziran software
12.11.2012 | 11:18
zabac kaže:
Drži se Aperture-a. Za Canon je odličan, za Nikon baš i ne jer ne pretvara dobro NEF format. Nikon Capture NX2 je bolji.

Žabac, ne bi se baš složio s tvojom konstatacijom za aperture ne čita dobro NEF
Koristio sam i Capture NX a radim i u apertureu skoro 4 godine, tako da se slika može dotjerati skoro pa na nećeš primjetiit razliku. Kažem skoro jer u većini slučajeva ako je slika dobro exponirana, nećeš primjetiti razliku kad je središ u Apertureu
12.11.2012 | 12:40
Aperture nije amaterski alat (kao iPhoto, recimo) i dobrano zalazi u PRO vode (ma sta to znacilo).

To mu je po meni i najveca mana, iako je stvarno vrhunski alat, kojeg raod koristim. kazem to zato sto Apple gubi fokus na taj dio korisnika.

Puno vise vjerujem tvrtki Adobe da ce pokloniti paznje profesionalnim korisnicima, nego Apple. Oni koji rade s videom znace o cemu pricam...

Apple je tvrtka kojoj ne bi bilo nista nije neobicno da objave: Nema vise Aperture, koristite novu iOS verziju...

Puno vaznija im je Facebook integracija na razini OS, nego novi paket iWork recimo, sto dovoljno govori o ciljanoj publici...

12.11.2012 | 13:24
drlovric kaže:
Aperture nije amaterski alat (kao iPhoto, recimo) i dobrano zalazi u PRO vode (ma sta to znacilo).

To mu je po meni i najveca mana, iako je stvarno vrhunski alat, kojeg raod koristim. kazem to zato sto Apple gubi fokus na taj dio korisnika.

Puno vise vjerujem tvrtki Adobe da ce pokloniti paznje profesionalnim korisnicima, nego Apple. Oni koji rade s videom znace o cemu pricam...

Apple je tvrtka kojoj ne bi bilo nista nije neobicno da objave: Nema vise Aperture, koristite novu iOS verziju...

Puno vaznija im je Facebook integracija na razini OS, nego novi paket iWork recimo, sto dovoljno govori o ciljanoj publici...

Ne bi se složio oko te priče da apple napušta aperture, to se pitanje poteže ima dvije godine, pa apple uvijek iznenadi kad izbaci novu verziju, ( ako se sijećaš prelazak s 2 na 3, kakvo je oduševljenje vladalo među korisnicima)
Ne bavim se puno videom, ali znam da A3 ima mogučnost prikazivanja ( i to full HD, ako se ne varam, videa) Nisam čuo da se video u lightroomu obrađuje
12.11.2012 | 14:26
BigMac:

Htio sam reci da bi Aperture mogao biti kolateralna steta u Appleovom procesu "okretanja ledja PRO korisnicima"...

Kada ti neko iz najbogatije tvrtke na svijetu kaze: "X Serve nam ne donosi dovoljno novca, pa smo ga eto ukinuli, mozete koristiti Mini kao server. It's awesome ", onda vidis u kojem smjeru sve to ide.

Ili zanemarivanje Mac Pro linije, recimo...
  • mileni
  • Posjetitelj
12.11.2012 | 14:58
Zato si dobio dosta mocniji iPad. Ipak smo u "post PC" eri
12.11.2012 | 15:19
Pričekajmo početak 2013 da vidimo oće li predstaviti (obećali su) novi pro model, ako ga ne predstave onda je istina šta govoriš
12.11.2012 | 19:10
BigMac kaže:
zabac kaže:

Žabac, ne bi se baš složio s tvojom konstatacijom za aperture ne čita dobro NEF
Koristio sam i Capture NX a radim i u apertureu skoro 4 godine, tako da se slika može dotjerati skoro pa na nećeš primjetiit razliku. Kažem skoro jer u većini slučajeva ako je slika dobro exponirana, nećeš primjetiti razliku kad je središ u Apertureu

Znam sigurno jer JPEG i NEF nisu jednaki (na oko se vidi kako boje nisu jednake, čak ni približno jednake). Čuo sam i vidio u nekoliko navrata. Daleko od toga da se to neda popraviti, ali nije štos u beskonačnom popravljanju. Imaš u Prizma Fotov kupiti SpyderCheckr™ koji riješava taj problem, ali prije svakog snimanja trema okinuti koju fotku za korekciju boja. To je meni neprihvatljivo za moje amaterske uratke koje rijetko uopće obrađujem.

EDIT
Usro sam motku, krivo sam napisao, to vrijedi za LightRoom (Aperture nikad nisam ni koristio)
Moja isprika.
14.11.2012 | 19:43
Pa nije Canon 18-55 baš smeće. Za svoju (nisku) klasu, to je sasvim ok objektiv. Viđao sam i gorih.
14.11.2012 | 19:53
Taj objektiv je, ako mene pitaš, baš smeće. To što ima gorih, ne znači da on nije smeće. Ali sigurno nisu ni fotoaparat, ni objektiv ti koji čine dobrog fotografa. Ja sam se fotografirati naučio na Yashici DLR (na foto sekciji u školi) i poslije CMEHA-8 ruskoj šklopociji, preuređenoj za podvodno snimanje. Kad fotograf prestane biti ograničavajući faktor, onda je vrijeme kupovati skupe aparate i objektive.

Da ne kažem da su neke od najboljih fotki koje sam u životu vidio - snimili ljudi koji su fotografi par excellence (dao bi 20 godina života da imam njihovo oko i osjećaj za kadar), ali takvim kramama od aparata da je to danas uopće nezamislivo. Tako da - daleko od toga da su objektivi i aparati najbitniji u toj priči.
14.11.2012 | 21:42
Slažem se sa Smayoom, pogotovo drugi odlomak. Meni je još zanimljivo kako onda neki te krame od aparata veličaju kao vrhunske jer "vidiš koje fotke radi, to je stroj".

I da, moj glas ide za Lightroom...
15.11.2012 | 00:08
18-55 je eto tako, bottleneck svakog SLR-a. I ako se vec gleda jeftini best buy onda je to 50 mm 1.8. No dobro, taj objektiv svi vrlo brzo prerastu i zamijene. Sto se tice vrhunskih fotki s relativno (ili potpuno) losom opremom; rekao bih da je ljudski faktor u vecini slucajeva 60-70% svake fotke. Namjerno sam rekao u "vecini", jer u nekim uvjetima upravo svjetlost i uvjeti diktiraju opremu, a upravo je tada moguce napraviti vrhunske fotke. Znam bezbroj primjera planinara, ljubitelja prirode, makro fotografija ili pak ulicne fotografije koji su napravili vrhunske fotke sa svojim premium kompaktima. No vecinom je rijec o vrlo dobrim svjetlosnim uvjetima, kada uredjaj ne dolazi toliko do izrazaja.

Da ne zastranim skroz. Aperture sam probao, ali nikako se priviknut. Nekako mi Adobe pri srcu.
21.11.2012 | 05:16
pogrešno sam se ja možda izrazio instagram je vise kao društvena mreža, a iphoto za djeljenje slika, i iphoto ima vise alata al na isto to dodje bar meni, mozda sam u krivu, koliko sam shvatio aperture ce zadovoljit moje potrebe, a jel vas mogu upitat jel ima negdje tečaj za aperture i za fotografiju, volio bih to proci s nekim tko zna, a ne da sam "srljam"
21.11.2012 | 10:19
brki, najjednostavnije, najjeftinije a vrlo efikasno ti je da si uzmes neki online tecaj. Imas na Lynda.com ili na Kelbytraining.com citavo more video tutoriala koji su radjeni vrlo profesionalno i ucinkoviti su.
21.11.2012 | 10:54
BigMac kaže:
drlovric kaže:

Ne bi se složio oko te priče da apple napušta aperture, to se pitanje poteže ima dvije godine, pa apple uvijek iznenadi kad izbaci novu verziju, ( ako se sijećaš prelazak s 2 na 3, kakvo je oduševljenje vladalo među korisnicima)
Ne bavim se puno videom, ali znam da A3 ima mogučnost prikazivanja ( i to full HD, ako se ne varam, videa) Nisam čuo da se video u lightroomu obrađuje

hello,
dobro si rekao. nisam nikad cuo da neko obradjuje video u lightroom, ali to je vec odavno prisutno, pa cak i postalo kao obaveza za videografe. cisto da se i ja dodam i dodam glas za lightroom. aperture se meni pokazao malo spor, a takodje i sporo dolaze inovacije...eh, svakako da aperature ima bolju integraciju sa iPhoto-om, pa je na tebi da odlucis sta ti je prioritet. bavim se fotografijom neko vrijeme. trenutno sma na masteru iz te oblasti, pa se nadam da se moj glas broji

pozdrav za ekipu iz Sa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 13 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, pontmax1, Riba, robee, Anonimci (753)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO