15.06.2005 | 14:21
Zasto sam ovaj post stavio pod \"softver\", a ne pod hardver? Zato sto smo o hardveru culi vec dosta pretpostavki i informacija, a zelim rascistiti nesto drugo... Zasto neki ljudi uplicu Billa Gatesa u cijelu ovu pricu? Zasto se neki na spomen rijeci \"Intel\" odmah sjete Windowsa? Negdje sam procitao da sada Intel sve vise ulaze u razvoj Linuxa, doduse ne mogu se sjetiti iz kojih razloga ali mislim da je ovo istina. No ono sto mi je cudno je bio komentar: \"Na iducem WWDC-u ce nam Jobs reci da je OS-X samo WindowBlinds skin za Longhorn\"... Suradnja Applea i Intela definitivno ne oznacava suradnju Applea i Microsofta kao sto su si neki prikazali ovu situaciju. Naprotiv! Sada ce konkuretnost OS X-a u odnosu na Windowse biti jos veca!
Ono sto mene muci je nesto drugo. Veliki sam zaljubljenik u ne-X86 masine... Bile one serveri ili radne stanice poput SGI-jevih, Sun-ovih ili - Appleovih! Mac je sada za mene vise mocna UNIX radna stanica nego tek obicno racunalo. Prelazak na Intel je, priznajmo istinu, pretvaranje Maca u PC... Naravno, jos cu uvijek ostati Appleov poklonik i mozda cu jednom i kupiti taj Next-Gen Mac, ali ako OS X bude radio na ostalim PC-jima, zar necu onda kod Intel Maca platiti visu cijenu samo zbog izgleda i vise kvalitete od \"tajvanaca\"? Jos u doba prvih PowerPC strojeva, onaj natpis \"PowerPC\" na beige Macovima kod mene bi izazivao osjecaj strahopostovanja! Doduse, ako Apple nove Macove napravi tako da ni ne primijetimo da su bazirani na novoj arhitekturi, to ipak moram onda smatrati dobrim potezom. Ali ako novi Macovi budu imali BIOS umjesto OpenFirmwarea, onda ce ipak bit cistokrvni PC-ji i to ce bit jedan veliki korak unatrag.
Nemojte krivo shvatit da ja ne podrzavam ovu tranziciju, ali me ipak strah od nekih stvari koje bi mogle unazaditi Macove kakve danas znamo. No ne zelim nista zakljucivati dok ne vidim prvog X86 Maca... uzivo!