30.01.2013 | 01:43
Kao vrlo površan poznavatelj OS X-a i korisnik u slobodno vrijeme, naišao sam na sitnicu kojoj ziher ima lijeka - radi se o dojmu da Finder Search ne nalazi uvijek datoteku za koju sam sasvim siguran da postoji.
Radi se o pretraživanju slika. Koristim iPhoto i više manje nemam primjedbi osim što u Finderu sve slike mogu naći pod iPhoto Library, pa nije dovoljan samo klik kao na folder već desni klik i "Show package contents". Zašto tako? Nije li cijela ostala podstruktura normalna filesistem struktura?
Problem meni nastaje u tome što kada trebam neku sliku iz tog iPhoto Library, teško nalazim istu. Na primjer, vizualno pretražim evente u iPhoto, sa Show Info vidim koji je točno naziv te fajle i zatim upišem taj isti naziv u Finder prozoru ono gore desno tekstualno polje - pretraživanje cijelog diska ne nalazi tu sliku - piše "Searching (nešto)" i to ne nalazi ništa. Tekst se ne mijenja i ništa ne pronalazi.
Dodatni problem predstavlja to što na primjer Open File dijalozi koji se pokrenu od strane neke internet stranice u Safariju (npr. kad želite uploadati fotke na NJuškalo) ne mogu pristupiti do tog iPhoto Library-ja jer tada u kontekstualnom meniju ne postoji "Show package contents" pa da odnavigiram do te slike.
Uspio sam nekako zaobilazno korištenjem Reveal File in Finder u iPhoto što je otvorilo Finder točno u folderu gdje je slika. Tada kopiram tu sliku u neki drugi dosezljivi folder, i tek onda mogu uploadat na Njuškalo. Rekao bih da je ovo puno previše zaobilazno za tako rudimentarnu operaciju (nađi pravu sliku na disku i uploadaj na Njuškalo). Ili sam možda u krivu?
I da, vjerujem da ima boljih rješenja od iPhoto no za moje potrebe sasvim je ok, osim eto ove sitnice da su slike skrivene u nekakvom "paketu" a ne u običnim folderima na disku. Čak i iTunes, ako se ne varam, muziku "by default" stavlja u foldere a ne u nekakve pakete pa da je opet potreban "Show package contents".