Time machine - starost podataka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time machine - starost podataka

11.04.2013 | 21:46
Zanima me ima li ko informaciju dal se na time machine mogu podaci držati dug period ili se to nakon kratkog vremena briše?

Koliko dugo stoje na disku?

Pitam jel nakon evo nekih mjesec dana od kad sam to upalio, danas me pitalo da treba sve pobrisati i napraviti ponovni kompletan backup, isto sve kao i prvi puta....nije mi baš jasno zašto tako kratko?

Ko ima iskustva?

Inae baš gledam, imam samo zadnjih 7 dana u time machini?? Kaj to moguće?
11.04.2013 | 22:24
Onako na prvu, da li imaš kakve virtualke i ako da, da li su označene da ih ne treba backupirati? One bi ti pojele prostor u trenu.
11.04.2013 | 22:45
tamo lijepo kaže svaki sat unazad 24 sata , dnevni backup za zadnji mjesec, tjedni backup za sve mjesece a stari backup briš dok je disk pun, imam još preko terabajt free , na kraju priče ispalo je ovako nakon što sam to dozvolio da odradi - imam snapshot od 4.4 što je ravno 7 dana, ne kužim di je od 3mj jer sam to upalio prije nekih mjesec dana sigurno ako ne i mjesec i pol !

Po ovome što piše u time machine, on čuva sve dok se ne zakuca disk

Inaće nemam puno toga, nekih 70GB za backup tak da ono - NAS je 2TB i imam mjesta na njemu još 70% mislim ali sam stavio na njemu limit od 1TB za macbookove no ima prostora brdo, tako da to nije !
12.04.2013 | 09:43
Čuj, kao i mnogima drugima, i tebi ću reći da drugi put *PAŽLJIVO* pročitaš što ti je napisao kad ti je onomad napisao obavijest. Odnosno, ako ne kužiš što hoće, onda napraviš screenshot pa postaš. Tako bi znali u čemu je problem, a ovako samo nagađamo.

Ako nije problem nedostatka mjesta na TM backup disku (što bi bila moja prva slutnja), onda mu se nešto dogodilo sa sparsebundleom te je zaključio da je nečitak/neupotrebljiv pa je sve pregazio, reinicijalizirao i sad radi TM backup ispočetka (a ono sve od ranije - zaboravi).
12.04.2013 | 10:19
Nešto je meni sada totalno čudno a nisam nikad to ni probao pa budem pitao još i ovo

Sada sam na poslu, moj NAS nije dostupan jer naravno nisam doma , uđem u time machine i odem u taj 4.4 i selektiram file i mogu napraviti restore , po tome je taj backup negdje na laptopu?!
Sad više ne razumijem logiku ovog backupa uopće
12.04.2013 | 11:52
Vjerojatno ti radi dva neovisna backupa. Jedan doma, a drugi u firmi, na nekom mrežnom resursu?
  • num
  • Korisnik
  • 3
12.04.2013 | 11:56
damba7 kaže:
Nešto je meni sada totalno čudno a nisam nikad to ni probao pa budem pitao još i ovo

Sada sam na poslu, moj NAS nije dostupan jer naravno nisam doma , uđem u time machine i odem u taj 4.4 i selektiram file i mogu napraviti restore , po tome je taj backup negdje na laptopu?!
Sad više ne razumijem logiku ovog backupa uopće

To ti je "Mobile Backup".
On ti naime radi backup na lokalni disk, a kada mu NAS postane dostupan onda bude snapshot-e sa "Mobile Backup"-a prebacio na NAS.
  • num
  • Korisnik
  • 3
12.04.2013 | 11:58
smayoo kaže:
Ako nije problem nedostatka mjesta na TM backup disku (što bi bila moja prva slutnja), onda mu se nešto dogodilo sa sparsebundleom te je zaključio da je nečitak/neupotrebljiv pa je sve pregazio, reinicijalizirao i sad radi TM backup ispočetka (a ono sve od ranije - zaboravi).

Više puta mi se dogodilo da se sa sparsebundle nešto dogodi pa da moram raditi novi sparsebundle i sve ispočetka.
Zbog toga više za Time Machine backup ne koristim mrežne diskove, već isključivo lokalne jer se tada ne koristi sparsebundle.
12.04.2013 | 16:45
Potencijalno korisno: tmutil
12.04.2013 | 23:48
smayoo kaže:
Vjerojatno ti radi dva neovisna backupa. Jedan doma, a drugi u firmi, na nekom mrežnom resursu?

Ne radi na poslu na ničem jer sam čak išao i to pogledati, pa ne bi mi se spojio samo tako na NAS koji je uostalom ikonfiguriran sa pravima a moj notebook nije ni u domeni, tako da nije to
12.04.2013 | 23:52
num kaže:
smayoo kaže:

Više puta mi se dogodilo da se sa sparsebundle nešto dogodi pa da moram raditi novi sparsebundle i sve ispočetka.
Zbog toga više za Time Machine backup ne koristim mrežne diskove, već isključivo lokalne jer se tada ne koristi sparsebundle.

Znači peporučaš da ukopčam USB disk i da to tako peglam?
Ja sam baš zato spojio NAS i notebook sa mrežnim kabelom da se ne desi neka glupost a i da naravno ide brže .

Jedan problem je što ja ne mogu napraviti da mi se to radi kad ja želim tj da radi 1x dnevno jer uvijek sam na netu npr od 22-24 ili bi bilo OK da ga iskopčam pa onda kad želim ukopčavam - to je onda manualno i puno puta zaboraviš i tak....ja tak podatke držim na barem 10 diskova pa nije bed
ali ovo mi je onak sve malo bezveze ispalo, nisam si mislio da bi se to moglo desiti
13.04.2013 | 01:10
Ja imam na svim kompovima TimeMachine na OFF i onda gore u izborniku samo stisnem Back Up Now kad mi dođe. Kako za koji stroj, jednom tjedno ili češće. To ide na TC gdje je namješten TimeMachine. Pored njega imam i LaCie NAS na kojeg isključivo manualno povlačim najvažnije stvari. Još imam i par FireWire diskova koje spojim otprilike jednom mjesečno i na njih povučem friške kopije sa ovog LaCie diska tak da bi to recimo trebalo biti skoro pa full proof.

Kad sam kupovao TimeCapsule mislio sam da će bolje raditi, ali sad mi je to više kao rezervni backup nego za ozbiljno. Vidio sam da masu ljudi ima problema s tim. Automatiku sam ugasio kad mi je backupirao po 500 MB sa stroja na kojem u principu ništa ne radim. Realno nema nikakvih promjena, ali svejedno svaki put kad ga probudim, stroj je 15 minuta neupotrebljiv jer radi backup.
13.04.2013 | 01:27
Sad sam i ja stavio na OFF i tako budem i ja radio, kad se sjetim i direktno na NAS , inaće imam komp gdje imam 2x mirror , isto imam i na 2 usb vanjska diska, važnije podatke na dropbox, box a imam i još jedan PC gdje imam mirror, tak da nema zime, ako se kaj i izgubi na ovom kompu, sve to imam i iščeprkao bi već, budem vidio jel se bude ponovo to desilo ako ga budem ja sam radio 1x tjedno manualno.....inaće na isti disk ide i ženin notebook pa nemam pojma jel se tu kaj brka jer sve ide u principu u isti folder pošto ne mogu na nasu odediti dva foldera tj dvije time machine
13.04.2013 | 13:54
Ma ja sam TM koristio dva dana i odusto,niti mi treba da mi radi backup svaki dan niti imam tolike diskove.
Pa sam malo išao guglati i naletio na time machine editor,tu sam si namjestio da mi radi backup svakih sedam dana. Ako itko želi probati evo linka.
timesoftware.free.fr/timemachineeditor/
13.04.2013 | 14:19
još jedna korisna opcija ako netko koristi NAS (ovisno o tome kakav je OS na njemu). Opcija da se napravi user pod kojim će se vrtiti TM i da se definira quota za tog usera. Na taj način TM neće pojesti sav storage na NASu već samo koliko je definirano da je max quota.

Osobno imam tako složen backup na svom NASu za 3 mac uređaja i sve radi bez problema. Periodički se pojavi ista situacija kao što je damba7 napisao, ali to samo kada dođe do promjene OSa (na macu ili na upgrade na NASu) uslijed neke nadogradnje i/ili major modifikacije, u svim ostalim situacijama sve radi kako treba i nema nikakvih problema.

Radim 1h backup (default ponašanje od TMa) čisto fyi.
13.04.2013 | 18:25
Ovaj editor je dobra stvar , svakako korisna !

WD NAS ima tu opciju da se namjesti koliko diska bude pojao backup od time machine, mislim da tu opciju imaju svi NAS uređaji koji imaju i samu tu mogućnost.
13.04.2013 | 23:05
Da neko ne bi rekao da imam duhove....jučer sam stavio time machine na off, sad slučajno vidim gore iconu kako se vrti, pogledam i vidim sve i dalje na OFF ali backup radi
Screen_Shot_2013_04_13_at_10.png
  • mileni
  • Posjetitelj
13.04.2013 | 23:16
Mozda zato sto si instalirao ovaj programcic?
Provjeri u njemu kad ti je backup podesen.
13.04.2013 | 23:46
Instaliran je ali je i on na OFF , nisam ga uopće pokretao , pogledao sma sve opcije ali nisam imao vremena - tako da je na OFF a evo i provjerio sam ponovo

Duhovi !
  • num
  • Korisnik
  • 3
15.04.2013 | 11:30
damba7 kaže:
Znači peporučaš da ukopčam USB disk i da to tako peglam?
Ja sam baš zato spojio NAS i notebook sa mrežnim kabelom da se ne desi neka glupost a i da naravno ide brže .

Jedan problem je što ja ne mogu napraviti da mi se to radi kad ja želim tj da radi 1x dnevno jer uvijek sam na netu npr od 22-24 ili bi bilo OK da ga iskopčam pa onda kad želim ukopčavam - to je onda manualno i puno puta zaboraviš i tak....ja tak podatke držim na barem 10 diskova pa nije bed
ali ovo mi je onak sve malo bezveze ispalo, nisam si mislio da bi se to moglo desiti

Da, preporučujem da ukopčaš disk lokalno (iz vlastitog lošeg iskustva). Tada je svaki snapshot dostupan direktno iz Finder-a ili shell-a jer se ne nalazi u sparsebundle i što je puno bitnije ne raspada se ako mreža počne "štucati".
Alternativa bi ti mogla biti ako imaš neki malo bolji NAS koji podržava iSCSI, da napraviš iSCSI volume na NAS-u i njega koristiš za Time Machine backup (ne bude se koristio sparsebundle). No onda moraš na Mac instalirati i neki iSCSI klijent jer sa OS X-om ne dolazi.

To što on to radi češće backup (svaki sat) nego što bi ti htio (jednom dnevno) i nije toliki problem jer je inkrementalni backup relativno brz i ne budeš ga ni primijetio.

I ja ponekad zaboravim ukopčati disk, pa ako prođe tjedan dana onda ti javi poruku da nisi dugo napravio backup.
Možda bi bilo idealno ako imaš Apple Thunderbolt Display da disk ukopčaš u njega, pa ga budeš imao automatski spojenog svaki puta kad se spojiš na Apple Thunderbolt Display.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO