12.10.2013 | 18:31
HardcoreMAC kaže:
Smayo, meni je openoffice-ovo rješenje proračunske tablice čudno i "ne leži" mi.
Smatram, da ako što dobro ima od MS-a, to je Excel.
Volio bih da mi pokažeš (navedeš) gdje je Calc "bolji" od excela (osim što je besplatan).
Slažem se da je Excel apsolutno najbolji dio MS Office alata i, zapravo, jedini koji vrijedi išta platiti. I ne samo to - nego je sveukupno najbolji tablični kalkulator na tržištu uopće već zamalo 20 godina koliko ima otkad je pretekao Lotus 1-2-3. Nažalost, to je Excel na Windowsima. MS Office na OSX je takvo bloatware bugovito i ćudljivo *SMEĆE* da je to za ne povjerovati. Teško mi je to zamislivo, ali gori je od AutoCAD-a. Jbg.
Naravno, funkcije Excela su deklarativno iste na Macu kao i na Win, but the reality was very different. Evo, ovaj primjer ti je upravo najzorniji dokaz.
Što se Calca tiče, nije on bolji zato što je besplatan, nego je bolji zato što za beskonačno puta nižu cijenu nudi 95% funkcija.
Ja sebe smatram (i vjerujem da objektivno to mogu i dokazati) heavy duty i vrlo naprednim korisnikom i tabličnog kalkulatora, i procesora teksta, i alata za prezentacije. Da sad ne širim temu, Excel je jedini dio MS Officea koji mi ponekad nedostaje. Ali zaista samo ponekad. I to samo zato što je neke stvari u njemu lakše napraviti, ne zato što neke stvari ne može. Nisam našao ništa što Excel može, a Calc ne. Najveća mu je mana ta što je makroprogramiranje do bola komplicirano. ooBasic je toliko zapetljan da se ponekad pitam jesu li to namjerno tako zakomplicirali.
Inače, zadnja verzija Excela koju sam vidio i donekle intenzivnije koristio je 2007 za Win tako da ne znam dokle je Excel stigao, no neke od osobina koje Calc ima, a ne sjećam se da ih ima u Excelu je dodjeljivanje proizvoljnih page formatting stilova svakom pojedinom worksheetu. Na Excelu je to dosta komplicirano isklikati jer radi na način da page setup utječe na one worksheetove koji su taj čas selektirani pa se lako izgubiti u tome.
Osim toga, neke formule za indirektno adresiranje (referenciranje) ćelija rade na malo pametniji način u Calcu, nego na Excelu, tako da omogućavaju neke stvarno vrlo ozbiljne cross-referencing vratolomije.
Ali to je stvarno već finesa...