13.10.2013 | 06:46
Zanima me par stvari u vezi licenci pa ako neko moze reci koju pametnu
Pricam primarno o Windows licencama, ali primjenjivo je i na sve ostale.
1. Ako tvrtka kupi 100 racunala sa preinstaliranim Windows 7 i otpise racunala, da li licence propadaju? Tj. da li umiru zajedno sa comp?
2. Ako tvrtka kupi 100 racunala bez OS, pa kupi 100 Windows 7 retail licenci naknadno i aktivira na svakom stroju, sta se desava sa licencom sa racunala koje je osteceno/pokvareno/unisteno?
3. Da li su licence prenosive sa osobe na osobu? Recimo prijatelj kupio Photoshop za Mac, i skontao da mu to ne treba u zivotu, sad bi on to meni poklonio. Mogu li ja kontaktirati Adobe i reci "ovo je sad moj Photoshop" i biti legalni vlasnik?
4. Ako poskidam licencne naljepnice (Windows 7) sa strojeva koji ce biti unisteni, donesem ih u HR i zalijepim na neko drugo racunalo, da li bi to inspekcija uvazila s obzirom da nemam racun da sam taj software kupio? Uvijek mozes reci da je windows dosao sa racunalom i da je to ta ukupna cijena, ali zanima me sta Zakon kaze. (licenca se i dalje koristi samo na jednom comp, jer je staro racunalo spaljeno na smecu, tako da nije kradja niti piratluk).
Auff puno pitanja. Hvala svima na odgovorima