Legalno/pravno/moralno tumacenje licenci
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Legalno/pravno/moralno tumacenje licenci

13.10.2013 | 06:46
Zanima me par stvari u vezi licenci pa ako neko moze reci koju pametnu

Pricam primarno o Windows licencama, ali primjenjivo je i na sve ostale.

1. Ako tvrtka kupi 100 racunala sa preinstaliranim Windows 7 i otpise racunala, da li licence propadaju? Tj. da li umiru zajedno sa comp?

2. Ako tvrtka kupi 100 racunala bez OS, pa kupi 100 Windows 7 retail licenci naknadno i aktivira na svakom stroju, sta se desava sa licencom sa racunala koje je osteceno/pokvareno/unisteno?

3. Da li su licence prenosive sa osobe na osobu? Recimo prijatelj kupio Photoshop za Mac, i skontao da mu to ne treba u zivotu, sad bi on to meni poklonio. Mogu li ja kontaktirati Adobe i reci "ovo je sad moj Photoshop" i biti legalni vlasnik?

4. Ako poskidam licencne naljepnice (Windows 7) sa strojeva koji ce biti unisteni, donesem ih u HR i zalijepim na neko drugo racunalo, da li bi to inspekcija uvazila s obzirom da nemam racun da sam taj software kupio? Uvijek mozes reci da je windows dosao sa racunalom i da je to ta ukupna cijena, ali zanima me sta Zakon kaze. (licenca se i dalje koristi samo na jednom comp, jer je staro racunalo spaljeno na smecu, tako da nije kradja niti piratluk).

Auff puno pitanja. Hvala svima na odgovorima
13.10.2013 | 07:46
Što se samih Windowsa tiče, kada ih kupuješ imaš OEM i Retail verziju. OEM je verzija koja je samo za jedno računalo i stoji oko 1200 do 1800 kn - ovisno o Basic ili Ultimate verziji, dok je Retail za više kompova i puno je skuplja. Znači, bez obzira o kojim podvrstama OEM Windosa radilo - njih ne možeš instalirati na više računala - bar ne odjednom, za to trebaš Retail verziju.
Međitum, OEM ima i takozvani workaround - pri instalaciji OS pamti tvoje komponente i prenosi ih Microsoftu.
Najbitnije su mu MBO, HDD i GPU. No, ako recimo na istom računalu nakon instalacije i aktivacije softwarea izmjeniš matičnu, neće te zezati. Kasnije isto ponoviš sa grafičkom, pa hardom itd.
Uglavnom, možeš doskočiti tom OEM-u da imaš potpuno novo računalo sa istim Windowsima. Još je bolja šema da uzmeš novi PC, pri instalaciji OEM Windowsa koji su bili na starom zamijeniš sa starog samo grafičku - i čim prođu aktivaciju, staviš novu grafulju...
Sistem Triggerove (Mućke) metle, ako znaš o čemu pričam.
Pozdrav!
13.10.2013 | 11:23
Imaš još i OLP. Licence koje kupiš u OLP-g glase na tvrtku i nisu vezane za specifični hardver. Ima neko ograničenje koliko puta smiješ unutar promatranog razdoblja selit licencu po raznom hardveru ali ništa što će te ometati u održavanju sustava.

U pravilu dobiješ jedan key za svaki pojedini SW i instaliraš/aktiviraš koliko puta smiješ.

OS u OEM-u je vezan za fizičko računalo. Često ima unutar sebe i zaštitu. Npr. čupneš vani HDD iz HP računala i pokušaš ga staviti u neko drugo računalo odbit će se aktivirati i prije nego pita MS aktivacijski server.

Da skratim:
1. Da.
2. Možeš prenijeti na drugi hardver ali ne više od nekoliko puta godišnje.
3. Ovisi o mehanizmu licenciranja svakog pojedinog SW. Pročitati licenčni ugovor. Znam da se ozbiljniji SW može "prepisati" da glasi na drugu tvrtku.
4. Provjerava se key. Ako key na kompjuteru ne odgovara key-u na naljepnici onda si u prekršaju. Ionako si u prekršaju jer nisi kupio windowse zasebno nego PC s OEM windowsima koji su sastavni i nerazvodjivi dio tog računala. Zato i koštaju samo dio cijene punih windowsa iako ti neznaš koliko jer im je cijena sadržana u proizvodu (osim u slučaju kad to kod nas neko šarafi komp).
14.10.2013 | 00:12
Ad 3, stvar je lokalnog zakonodavstva. U USA je odavno usvojeno pravno načelo (pod pritiskom blue chip kompanija) da je software "licensed, not sold". Dakle, ne prodaju ti softver, nego ti daju dozvolu da ga koristiš pod svojim uvjetima, koji u pravilu uključuju i to da ga ne možeš nekom dalje pokloniti, prodati, ili bilo što slično, bez njihovog pristanka. Međutim, EU pravna stečevina ne priznaje ovaj koncept. EU načelo kaže da potrošač ima prava (čak i ako se radi o firmi, a ne o fizičkoj osobi), a pravo je to da - ako je nešto kupio - kupio je i njegovo je, i može s tim raditi što ga je volja. Ako nije kupio, onda je unajmio, i to je isto OK, ali onda ima pravo na svaku iduću verziju po ugovorenoj cijeni najma, ali je najam na njega i nema ga pravo davati u podnajam (za pare ili bez para). Zato u EU veliki bloatware softveri guraju tu priču s ugovorom - plati neki paušal godišnje i stalno dobivaš sve nove verzije, updateove, support... paket usluga.

Ovo sve prenosim što sam svojevremeno čuo od ljudi koji su pravni stručnjaci za pitanje autorskih prava u EU zemljama. Nemam nikakav konkretan link, ne znam točno gdje to piše, ali informaciju sam dobio od ljudi čijoj reputaciji vjerujem.
14.10.2013 | 00:17
S moralne strane - uopće nemam trunke dileme. Krađa je krađa, bez obzira da li to "svi rade". Softver koji koristim - pošteno platim, sukladno uvjetima koje autor postavlja.

Ali, ako sam ga pošteno platio, onda sam ga *KUPIO* i američki bullshit o tome da ne smijem to nekom pokloniti ili prodati kao rabljeno ili slično - ne zarezujem. Njihova lakomost nema granica.

I treće - ako mi nije isključivi uvjet - uvijek radije koristim opensource, ili donationware, ili shareware i sl. softver koji nudi 80-90% funkcija za 5-10% cijene, nego prenapuhani i razvikani bloatware koji sramotno visokom cijenom pokriva strukturu troška u kojoj je 85% marketing, a 5% - razvoj.
14.10.2013 | 05:44
Pa Smayoo ne radi se ovdje o kradju nikakvoj, inace bi instalirao piratski software i mirna Bosna

Samo sam htio znati sta zakon kaze o nekim svakodnevnim situacijama vezanim za licence Windowsa, ali sada eto znam da se USA i EU puno razlikuju u tom pogledu.

Razumijem ja pohlepu korporacija i MS-u je u direktnom interesu da proda sto vise naravno, zato sam i pretpostavio da je to seljenje licenci zabranjeno (iako meni nelogicno) pa pitam.

U stvari oni da mogu naplacivali bi po svakom restartu racunala

Kao Adobe (koji prakticki drzi monopol jer nema pravu konkurenciju) sa CC shemom pa im ljudi hakirase servere :/
14.10.2013 | 10:16
računala s OEM Windows 8 nemaju naljepnicu s ključem na kućištu već samo win8 oznaku kao valjda potvrdu legalnosti
14.10.2013 | 14:12
poznaniku je prije cca godinu dana došao inspektor iz BSA u firmu i prihvatio je adobe cs (ne znam koji) design licencu koja je donirana. bila je dovoljna potpisana pismena izjava donatora, koja je provjerena telefonskim putem na licu mjesta, odnosno u samoj firmi. i nije previše čačkao. i mit je da oni imaju usb stick kojim roštaju komp i da ne znaju niš o mekovima.
14.10.2013 | 19:35
Ovo s USB stickom nisam nikad čuo. A da ne znaju niš o mekovima - to samo papci iz telekom kompanija mogu reći. Mekovi su toliko simple da to čak i moja mama koja ima 73 godine kuži bez pomoći.
14.10.2013 | 20:06
Navodno postoje neki Windows programi koje BSA korisiti za analizu WinRegistrya pomocu kojih oni detaljno vide sto je na windozama instalirano i/ili bilo instalirano. Oni te programe donesu na USB sticku. Neznam, nisam vidio svojim ocima. Takve programe za analizu nemaju za Mac pa smo mi na Macu kao u boljoj poziciji
14.10.2013 | 22:31
Naravno da nemaju takve programe za analizu registryja kad Mac nema registry.
14.10.2013 | 23:08
drlovric kaže:
Pa Smayoo ne radi se ovdje o kradju nikakvoj, inace bi instalirao piratski software i mirna Bosna

Nisam ni rekao da se ovdje radi o krađi. To je bila opća opaska.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 minuta
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO