iMac 2009 - problem s bootom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 2009 - problem s bootom

27.05.2015 | 07:44
Dakle, od ovog vikenda moj iMac se ne da bootati na normalan način.
Sve je počelo ovog vikenda:

pored iMaca imam i PC koji je spojen na iMac displayportom te mi na taj način mac služi kao ekran. Switchanje između njih 2 radi klasično appleovski: bešavno.
Ovog vikenda međutim, po gašenju PC-a dočekao me Yosemiteov desktop gdje klikovi i tipke nisu reagirali, mogao sam samo micati kursor. Ugasio sam ga na tipku, i od tada kreću problemi.

Loading bar dolazi do cca 30% i nestane, meni ostaje taj prazni bijeli ekran i komp ne mrda dalje:
Probao sam sljedeće:

** cmd+r **
- reinstall diska (na obje particije, jedna je do tada bila za bootcamp koji odavno ne koristim)
- disk utility (repair diska, repair permissiona)

**boot na alt**
- pokušao bootati s eksternog diska (hvala Rusty), međutim bez rezultata, loading samo vrti i vrti

**safe mode boot na shift**
- uredno ulazi, iako je na login ekranu puno manje responzivan, nakon toga mi se čini da je funkcionalan

**RAM**
- imam 4 keksa po 2 GB, vadio sam ih van po 2, bez rezultata

**PRAM reset**
- odradio i to, bez rezultata

**verbose boot**
- odradi ga i opet me dočeka bijeli ekran

- pri pokušaju reinstalla, nakon downloada OSX-a, ETC counter je došao do "1 min remaining", da bi nakon toga krenuo rasti i došao sve do preko "3 hours remaining", nakon toga sam ga ugasio. To je bio prvi pokušaj reinstalla, sljedeći je bio uspješan
- također, pri jednom uspješnom bootu sam primijetio na login screenu crvenu horizontalnu crtu u lijevom dijelu ekrana
- Apple diagnostics nisam uspio pokrenuti (ono s držanjem tipke D)

Ako tko ima još kakvu ideju što bih mogao napraviti neka slobodno napiše.
Također, ako netko zna to bi u Rijeci mogao raditi dijagnostiku i eventualni popravak, napišite.

Isprike na malo dužem tekstu, ali želio sam pokriti sve što sam do sada napravio
27.05.2015 | 09:28
Iz teksta koji si napisao ne vidi se da li je i što je prilikom svih tih operacija ostalo prištekano na iMac?
Napravio si klasični windowsaški manevar da si NAJPRIJE išao prepeglati OS tako da je sad jako teško pogađati i nagađati što ti se zapravo dogodilo, pa samim tim je onda teško i dati ovakvu daljinsku pomoć.
Na Macu gotovo nijedan problem NE ZAHTIJEVA reinstall OS-a. Svakom problemu se dade prepoznati i otkloniti uzrok.
Sad, što je - tu je, napravio si krivi korak koji se ne da vratiti. Za dalje ti savjetujem:

1. (da bi suzio polje mogućih uzroka problema) ištekaj iz Maca SVE. Prvenstveno sve USB periferije (osim miša i tipkovnice), thunderbolt/mini displayport, firewire (ako ga imaš). Ako mrežu imaš preko Ethernet kabela, to nemoj ištekavati.

2. (iz istog razloga) ako koristiš bežični (bluetooth) miš i tipkovnicu, izvadi baterije iz njih (da bi bio 100% siguran da su isključeni), a na Mac spoji običnu USB tipkovnicu i običnog USB miša (miša direktno na Mac, ne na tipkovnicu). Ne trebaju ti originalna Apple tipkovnica i miš, bilo koji, doslovce bilo koji USB miš i tipkovnica će valjati. Ako nemaš, posudi od nekog ili kupi u najbližem inf dućanu za <100 kn ukupno.

3. Nisam shvatio što ti znači "odradi ga" kod verbose boot? Odradi ga, da. A što napiše? Imaš kakvu kameru (gopro, običnu kameru, malo bolji mobitel ili fotoaparat)? Snimaj ekran dok skrola tekst po njemu, pri tom pokušavaj držati kameru mirno da bi se dalo što bolje pročitati, pa onda postaj filmić da možemo pročitati.

4. Apple Diagnostics ti ne radi jer si vjerojatno pregazio recovery particiju ili ti je model stariji pa još nema AHT na recovery particiji. Imaš optiku na tom Macu? Imaš originalne install DVDove? Ubaciš install DVD (ako su dva, pročitaj na svakom što se gore nalazi pa ubaci onaj na kojem je Apple Hardware Test) i držiš ALT prilikom buđenja pa onda odabereš DVD za bootanje. Kad se pojavi prozor za reinstalaciju, iz Utilities menija odaberi Hardware Test.

5. Ako boot u safe mode radi, onda nakon logina pokušaj mijenjati ekransku rezoluciju na neku veću. Što se događa?
27.05.2015 | 09:40
Reinstall/format particije je bila posljednja stvar koju sam napravio, sve ostalo je išlo prije toga.

1. periferija mi je na USB portovima, varijanta s iskapčanjem svega je isprobana
2. na žici sam tako da ovo neće biti potrebno
3. ovo ću probati
4. i ovo ću isprobati, samo da iskopam instalacijske medije
5. kada ga dižem u safe modeu dočeka me nativna rezolucija ekrana, pokušat ću je mijenjati na manje
27.05.2015 | 11:09
Ad 1, bez obzira, dok ne riješiš problem, drži sve sa USB/TB/MDP/FW ištekano, osim tipkovnice i miša.

Ad 5, a što ti imaš instalirano od softvera koji se sam pokreće kod bootanja? Nisam siguran da li se to vidi u safe modeu, ali pogledaj što ima u login items? Nažalost, neki softveri se uštrikaju u OS bootup sekvencu i ranije, prije logina, pa to nećeš tamo vidjeti. Npr. zloglasni MacKeeper i slični "keeperi" i "cleaneri". Takvi će također preživjeti i reinstall OS-a, osim ako nije bio napravljen clean install.

Dalje, palo mi je još na pamet:

6. Da li ti je inače bilo podešeno na automatski login nekog određenog korisnika, pa još možda s opcijom "reopen all windows"? Probaj u safe mode to isključiti, da ti se boota na normalni login screen, pa onda probaj normalni boot.
27.05.2015 | 11:19
To sam zaboravio napomenuti, već sam probao s novim profilom, postavljanjem login screena, micanjem login screena etc.
Kad sam ga dizao u safe modeu niti jedna aplikacija koja je bila postavljena na autologinu nije radila, već je bilo potrebno vlastoručno pokretanje.

Sve navedeno sam pokušao prije reinstalla.
27.05.2015 | 12:36
Kod mene je to zbog grafičke. Zamrzne nakon nekog vremena.
17.07.2015 | 14:00
Eto, nek se zna jer sam vidio još neke sa sličnim simptomima, problem je bio radi neispravne grafičke.
Servis ju je zamijenio i sada radi kako treba.
Sumnjam da sam ju ja doveo u to stanje jer sam iMac koristio kao vanjski ekran PC-a pa je moguće da je nešto vrisnulo dok sam selio display s maca na pc u različitim rezama, ali teško da ću to ikada moći dokazati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO