27.05.2015 | 07:44
Dakle, od ovog vikenda moj iMac se ne da bootati na normalan način.
Sve je počelo ovog vikenda:
pored iMaca imam i PC koji je spojen na iMac displayportom te mi na taj način mac služi kao ekran. Switchanje između njih 2 radi klasično appleovski: bešavno.
Ovog vikenda međutim, po gašenju PC-a dočekao me Yosemiteov desktop gdje klikovi i tipke nisu reagirali, mogao sam samo micati kursor. Ugasio sam ga na tipku, i od tada kreću problemi.
Loading bar dolazi do cca 30% i nestane, meni ostaje taj prazni bijeli ekran i komp ne mrda dalje:
Probao sam sljedeće:
** cmd+r **
- reinstall diska (na obje particije, jedna je do tada bila za bootcamp koji odavno ne koristim)
- disk utility (repair diska, repair permissiona)
**boot na alt**
- pokušao bootati s eksternog diska (hvala Rusty), međutim bez rezultata, loading samo vrti i vrti
**safe mode boot na shift**
- uredno ulazi, iako je na login ekranu puno manje responzivan, nakon toga mi se čini da je funkcionalan
**RAM**
- imam 4 keksa po 2 GB, vadio sam ih van po 2, bez rezultata
**PRAM reset**
- odradio i to, bez rezultata
**verbose boot**
- odradi ga i opet me dočeka bijeli ekran
- pri pokušaju reinstalla, nakon downloada OSX-a, ETC counter je došao do "1 min remaining", da bi nakon toga krenuo rasti i došao sve do preko "3 hours remaining", nakon toga sam ga ugasio. To je bio prvi pokušaj reinstalla, sljedeći je bio uspješan
- također, pri jednom uspješnom bootu sam primijetio na login screenu crvenu horizontalnu crtu u lijevom dijelu ekrana
- Apple diagnostics nisam uspio pokrenuti (ono s držanjem tipke D)
Ako tko ima još kakvu ideju što bih mogao napraviti neka slobodno napiše.
Također, ako netko zna to bi u Rijeci mogao raditi dijagnostiku i eventualni popravak, napišite.
Isprike na malo dužem tekstu, ali želio sam pokriti sve što sam do sada napravio