"Smrzavanje" OS-a (?!)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Smrzavanje" OS-a (?!)

06.08.2015 | 16:54
otkako sam instalirao OS (10.9.5) na SSD barem jednom tjedno mi se ekran zamrzne i moram restartati komp (na gumb jer ništa na ekranu ne radi).
ima li tko ideju u čemu bi mogao biti problem? bi li clean install svega možda pomogao?

povijest bolesti:

nakon što sam prije nekoliko mjeseci spomenuti SSD stavio, sistem ga nije prepoznavao i nisam ga mogao koristiti. nedavno mi je počeo krepavati HDD i u tom procesu sistem je odjednom prepoznao SSD pa sam na njega instalirao OS (povlačenjem appova i setingsa preko TM-a), a HDD zamijenio novim na koji sam prebacio sve dokumente, a na SSD-u ostavio OS i aplikacije.

pretpostavljam da je inicijalni problem s neprepoznavanjem SSD-a bio vezan za HDD koji je tada već počeo odlaziti, ali zašto se sada nastavljaju ovi problemi?

također, čini mi se da je vrijeme podizanja sistema predugo i da tu isto nešto ne štima. tek nakon 55 sek. se na bijelom ekranu pojavi jabuka i nakon slijedećih 10-ak sek. se sistem digne. taj bijeli ekran bez jabuke mi je čudan i čini mi se da predugo traje.
u pitanju je iMac late 2009 (C2D, 2.66 GHz, 8 GB), OWC 128 GB SSD i WD 1 TB HDD.
  • FI4
  • Korisnik
  • 2
06.08.2015 | 19:59
Finn kaže:

također, čini mi se da je vrijeme podizanja sistema predugo i da tu isto nešto ne štima. tek nakon 55 sek. se na bijelom ekranu pojavi jabuka i nakon slijedećih 10-ak sek. se sistem digne. taj bijeli ekran bez jabuke mi je čudan i čini mi se da predugo traje.
u pitanju je iMac late 2009 (C2D, 2.66 GHz, 8 GB), OWC 128 GB SSD i WD 1 TB HDD.

Pročitavši ovaj dio prisjetio sam se jednog videa koji u opisu ima ovo: After SSD install would recommend going to system preferences-startup disk, then choose your installed SSD and then hit the restart button. This will get rid of the 30 second white screen before the system starts to boot. ()

Sretno!
06.08.2015 | 22:43
Trajanje "bijelog" ekrana bez jabuke nakon paljenja ovisi o vremenu potrebnom da firmware pronadje boot disk. Ako disku i kontroleru treba dosta vremena da "izvrse pregovore" tad se to tako manifestira. Stariji chipseti (npr. Nvidia MCP79) znaju imati dosta problema sa SATA3 SSD-ovima i cesto se na kraju dogovore sa diskom na najmanju brzinu (Negotiated Link Speed: 1.5 Gigabit). Nakon toga pojavi se jabuka, boot krene i nakon cca 10sec SSD na SATA1 brzini boot-ne se stroj.
07.08.2015 | 11:48
ok, hvala za info o bootanju, ali to mi je manje bitno, mislio sam da je to pokazatelj da nešto ne štima.

važnije mi je to smrzavanje - šta s tim? da reinstaliram sve ili...?
07.08.2015 | 12:10
A što kaže AHT? Imajući u vidu i ranije probleme, ja bi najprije probao isključiti mogućnost pokvarenog SATA kontrolera.
07.08.2015 | 15:48
a šta je AHT i kako isključiti mogućnost pokvarenog SATA kontrolera?
07.08.2015 | 16:46
AppleHardwareTest
Pokrenes ga ili s CD/DVD ili ako je nivi OSX tada vidi ovdje:
support.apple.com/kb/PH18765?locale=hr_HR
19.08.2015 | 11:16
problem je što sam izvadio optiku i stavio SSD, a koliko vidim AHT ne mogu izvesti osim s instal. diska, jel tako?
a trenutno nemam kučište da ubacim optiku i spojim eksterno tako da moram nabaviti negdje eksternu optiku da izvedem taj test.
19.08.2015 | 13:08
Ili tako, ili napravi usb stick s install odgovarajuće verzije osa
19.08.2015 | 14:09
da, sad mi je sinulo da ni nemam trenutni OS (Mavericks) nigdje. na CD-u imam Leopard i Snow Leopard, a upgrade sam napravio preko App Storea.
znači, moram imati Mavericks da bi uopće mogao napraviti test, ne mogu ga napraviti s instal. diskom SL-a?
19.08.2015 | 14:30
Ne moras koliko znam.
Stavi DVD koji je dosao s kompom i pokreni (moralo bi ici i s vanske przilice). AHT nema veze s OSX-om.
19.08.2015 | 15:00
Ne treba biti zadnji os niti onaj koji je instaliran.
19.08.2015 | 17:31
ok, hvala. kad nađem ekst. pržilicu ću probat.

možete li mi preporučiti neko ekst. kučište za optiku koju sam izvadio? ionako sam namjeravao uzeti nešto i spojiti ju ponovo.
20.08.2015 | 12:29
Za toliko malo i rijetko koliko treba -svako će valjati.
03.09.2015 | 20:20
dakle, kupio eksternu ladicu za optiku, smontirao, radi, ali AHT ne radi (!!).

vidim na netu da i drugi imaju taj problem, možda zbog novijeg OS-a (Mavericks).

k tome, ovdje piše:
Before starting AHT, be sure to disconnect all external devices except the keyboard, mouse, display, and Ethernet adapter.
Also disconnect any external optical drives.

ako je to točno, kako ću napraviti test?
03.09.2015 | 21:31
Kvaka 22
Očito nikako drugačije nego tako da na osnovnom disku moraš imati formiranu recovery particiju s koje bootaš i pokrećeš AHT.
Ili tako da ugradiš original optiku natrag na njeno mjesto.
04.09.2015 | 07:33
A možeš li s te externe optike bootati Leoparda i Snow Leoparda (tj. čita li uopće ta optika uredno)?
Jesi li je probao ukopčati na neki drugi USB port (naravno, bez nekih produžetaka, nego izravno u komp)?
07.09.2015 | 20:58
znači, na SSD-u (startup disk) bih trebao napraviti recovery particiju? to se ne može bez reinstalacije OS-a i svih appova?

nadam se da ne moram naglašavati da mi vraćanje optike ne dolazi u obzir...

externa optika je isprobana, radi ok. mogu bootati (probao sam s Leopardom), ali je bilo problema kad sam htio restartati, izaći iz boot diska - nije se htio maknuti dalje od bijelog ekrana pa sam ga morao ugasiti na gumb i ponovo upaliti. (?) a i bootanje je trajalo prilično dugo, s naglaskom na prilično. (!)
07.09.2015 | 23:59
Nisam siguran da Recovery Patricija ima AHT.
Budem probao sutra (tj. danas)...
08.09.2015 | 08:37
Kako ne bi imala? Odakle se onda diže AHT kod novijih Macova koji OS povlače s neta i nemaju optiku?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 2 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO