31.08.2015 | 20:44
Kreirao sam aplikaciju za učitavanje uplatnica u telefon i formiranje datoteke koja se šalje na desktop i zatim u internet bankarstvo:
VirmanD.
Više manje sve banke imaju iOS aplikaciju za građanstvo, ali tek rijetke imaju za pravne osobe. Kako mi je firma u RBA i kako oni nemaju iPhone aplikaciju koju bih mogao koristiti za firmu svaki mjesec ukucavam te uplatnice umjesto da ih samo učitam sa bar kôda na dnu uplatnica. Dolaze mi od T-Coma, Vipa i B-neta i sve one imaju uredan bar kôd na dnu, ali ja moram ručno prepisivati poziv na broj i pisati nešto smisleno u opis plaćanja.
Aplikacija je praktično gotova, sve radi, barem kad su u pitanju moji računi. Ove zadnje sam platio putem aplikacije. Poslagao sam ih po stolu, prešao preko njih s iPhonom i u desetak sekundi su svi bili učitani. Zatim sam ih u jednoj datoteci sve poslao na Dropbox pa na računalu na desktop i na kraju u internet bankarstvo.
Sve radi, iako sam kod knjigovotkinja naletio na jednu T-Com uplatnicu koja se nije htjela učitati. Zapisi bi trebali biti UTF8 ali kad je u pitanju bila jedna francuska firma to nikako nije prolazilo. Sad sam i to riješio uz pomoću trikova, ali me zanima postoji li možda još koja varijanta koju nisam predvidio.
Zato mi trebaju beta testeri koji bi bili voljni probati program na svojem telefonu.
Ja sam isprobao stvar na iPhonu 4 i to baš ne radi najbolje. Treba mu desetak i više sekundi da prepozna račun. Probao sam i iPhone 5s i 6 Plus, oni prepoznaju zapis u trenu. iPhone 6Plus prepoznaje račune i u polumraku što me iznenadilo, ugodno naravno.
Zanimame u prvom redu kako stvar radi na starijim telefonima pa ako netko ima iPhone 4s rado bih znao kako se tamo ponaša. Isto tako me zanima i da li možda postoji problem kod učitavanja u bankarstvo od pojedinih banaka. Probao sam samo kod RBA pa me zanima da li radi sa svim bankama. Trebalo bi, pošto je FINA zadala format datoteke, ali nikad se ne zna.
Ovdje je par ekrana s aplikacijom,
kao što vidite nije ništa komplicirano. Svi zainteresirani mi se mogu javiti da im pošaljem testnu aplikaciju koju treba baciti na iTunes i zatim sinkati s telefonom. Trebate mi samo poslati UDID od telefona, to se dobije u iTunesima tak da se klikne na serijski broj kad je iPhone spojen koji se pretvori u UDID pa se on copy/paste u poruku. Aplikacija treba minimalno iOS7.
I za kraj, aplikacija ne pamti ništa. Samo IBAN platitelja - vaš IBAN - se sprema kako se ne bi trebao upisivati svaki put. Oni koji imaju aplikaciju iMazing to lako mogu provjeriti.
Krajem tjedna ću je poslati u Apple na odobrenje, kad bude gotova, aplikacija će u ovom obliku biti besplatna. Ako ću nešto nadodavati to će možda uvjetovati promjenu, ali za sada je to više neka reklama za ostale stvari koje radim.