13.11.2015 | 09:40
prvi put problem mi se javio prije oko mjesec dana, ali tada još nisam znao da je problem zapravo u certifikatima. kad sam naime htio pokrenuti Meteo Earth aplikaciju javio mi se ova poruka:
Prvo što sam posumnjao je da mi možda disk odlazi u vječna lovišta. No, aplikaciju sam izbrisao i ponovo instalirao sa AppStorea i proradila je. Nedugo nakon toga imao sam problem sa bootanjem u novo instalirani El Capitan. iMac bi stao na bijelom ekranu s jabučicom i progress barom i ni makac. S obzirom na sve što se do tada događalo bio sam uvjeren da je do Intelovog SSDa pa sam u međuvremenu kupio Samsungov SSD i ugradio ga u iMaca. Bilo je tu problema s vraćanjem iz TimeMachinea, jer nakon prve instalacije nadogradnje iMac mi je opet stao kod bootanja na bijelom ekranu, ali ovog puta sa prekriženim krugom kao da ne može naći sistem?!? Reinstalacija svega na čisto urodila je plodom, premda mi se iz nekog razloga koji tada nisam znao umjesto El Capitana skinuo Yosemite. Izgledalo je kao da nemam pravo na El Capitana na mom 27" iMac mid 2010 iako je prije toga bio instaliran i radio je do tog problema s bootanjem. Tako da sam nakon Yosemitea još jednom radio nadogradnju na El Capitan.
I onda od jučer ponovo problemi! Prvo je zakazala stara verzija Radiuma. Jednostavno je nestao sa trake izbornika, a kad bih ga probao pokrenuti javio bi gore priloženu grešku da je oštećen. To isto mi se onda dogodilo i sa slijedećim aplikacijama:
1Password
Adobe Photoshop Elements 10
Meteo Earth (po drugi puta)
Comic Life 2
Vox
Neke od njih prije nego su prestale raditi tražile su mi da se prijavim s Apple ID na trgovinu jer da su kupljene na drugom računalu. Tako npr. PopClip me to tražio, ali je uredno nastavio raditi nakon što sam upisao lozinku, dok recimo Adobe Photoshop elements 10 je nakon upisivanja lozinke javio da je oštećen, a ponekad više niti to.
Nakon svega toga SRANJA koje mi je očito priredio Apple sa svojom trgovinom uspio sam na internetu pronaći rješenje. Ono što treba napraviti jest slijedeće:
1. Odjaviti se sa Mac App Storea
2. Ponovo pokrenuti Maca (reboot)
3. Obrisati problematične aplikacije iz Aplication mape, preporučeno preko Launchpada takod a se klikne i drži dok se ikonice ne počnu ljuljati pa onda klik na X.
5. Pokrenuti App Store i ponovo se prijaviti
6. Nanovo skinuti aplikacije preko Purchased
Ovaj postupak mi je pomogao riješiti problem s 1Password, Meteo Earth, PopClip i Vox, dok mi Adobe Photoshop Elements, stari Radium i Comic Life 2 i dalje ne rade. Pretpostavljam da je to što su to stare aplikacije koje više nisu u trgovini već samo meni na listi kupljenih, a u trgovini postoje njihove nove inačice za koje se naravno mora opet iskeširati lova. Slična pojava kao sa Parallels da svako toliko moraš pljunut lovu jer eto zašto bi mi koristili plaćenu aplikaciju s kojom smo zadovoljni i radi sasvim ok, kad su developeri u međuvremenu napravili nešto "bolje"!!! Bljah!!!
Čini se da App Store ima velikih problema sa tim code signing security certifikatima i ja se samo nadam da se stvar neće još više pogorštati. Taman kad sam mislio kako je to sve lijepo zamišljeno na Appleu i da sam se konačno rješio problema sa aktivacijama i šiframa i problemima sa originalnim softerom koji sam imao na windowsima, a ono šipak!!!