28.07.2024 | 14:46
smayoo kaže:
Tehnika nije nikad problem. Ona je sredstvo za olakšanje posla. Ali organizacija je gotovo uvijek problem. Riješi organizacijski problem kojeg imaš pa onda tehnikom unaprjeđuj. Vidi ovako. Zamisli da već sve imaš riješeno (tehnički) na idealan način. Sve je spremno, ljudima dostupno na jedan klik. Koji ti je instrument prisile ili privole kojim ćeš postići da ljudi to idu pročitati? Znači, Peru zaposliš na taj posao i kažeš mu - vidi, tu ti sve piše. Prouči detaljno, pitaj što ti nije jasno.
Pero, naravno, ne pročita. Možda čak poslušno bulji u tekst satima, ali nije apsolvirao baš ništa.
Što ti na to učiniš?
Ja klijente ne mogu mijenjati. Oni su takvi kakvi jesu i cijeli taj marketing koji interno rade za mene (preporucujuci me u svojoj zajednici) vrijedi puno vise od tih gluposti prouzrokovanih njihovom tehnickom nepismenoscu.
Nije bas lagano do doci do klijenata sa drugog kraja svijeta. Sto je razumljivo i normalno. Neko ti povjerava svoju tvrtku, svoje vozace, emailove, financije i treba ti vjerovati na rijec da ti neces nista od toga zlouporabiti.
Pravila su takva da ti jednostavno moras raditi sa njhovog sluzbenog emaila (ne domene). Ne mozes koristiti svoj email, jer freight brokeri ne zele da posalju dokumente na neverificirane email adrese.
Sada zamisli da ti trazis suradnika za posao, javi ti se neko iz Irana, kaze da se zove Mohamed i ti mu jednostavno moras dati access svom emailu i svim poslovnim podacima i dokumentima tvrtke. Prvi korak pa odmah zajebano, zar ne?
A sasvim druga stvar bi bila da ti je tog Muhameda preporucio neki kolega iz HR kojeg znas cijeli zivot. Odmah je to druga dimenzija poslovanja i povjerenja, jer ne zoves ga na slijepo. Rizik je osjetno manji.
Zato sam ja isao osobno u USA, upoznavao te ljude, danima jeo rizu i meso od kamile
Odoh ja daleko, ali u nacelu Wiki je za moje administrativno osoblje
Za ljude koje ja selektiram i odaberem. Bude i njih Afrikanaca jer puno vozaca jako slabo govore engleski pa tu super dodje neko ko s njima moze razgovarati na njihovom maternjem jeziku.
Taj fiktivni Pero ima opciju da procita i radi onako kako tu pise ili neka sebi trazi posao gdje se ne mora citati. Tu su stvari jako jednostavne. Dovoljno je Pera na trzistu rada da ne moras trpiti da te neko zajebava u vlastitoj firmi.
Radnici u ovom poslu ionako ne ostaju dugo. Dodju, nauce posao, savladaju osnove i odose da rade samostalno jer vide da tu ima para. Ili skontaju da to nije za njih, pa traze nesto lakse.
Cesto mi pokusavaju i ukrasti klijente, nudeci im da rade za manju cijenu od one koju sam ja dogovorio.
Svega tu bude, ali neka se nesto desava. Najgora je monotonija