Priprema većih formata za tisak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Priprema većih formata za tisak

• iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 15:50
Bog svima!

Ako netko zna i ima vremena, molim za malu pomoć, savjet u vezi pripreme malo većeg formata za tisak.

Trebao bih napraviti pripremu za baner dom. 560 x 100 cm.

In Design (19.5) nudi max. pripremu od 548 cm širine, a exportira PDF max. 508 cm širine.

Illustrator (28.6) može pripremu imati na 560 cm širine ali ne može eksportirati PDF tih dimenzija.

Postiji li neko rješenje?... Nisam ništa korisno našao na mrežnim stranicama Adobea.

Unaprijed zahvaljujem!
  • Air
  • Korisnik
  • 70
02.09.2024 | 16:20
Radiš u umanjenom mjerilu.
Dogovoriš se sa tiskarom u kojem ako ćeš slati PDF.
Ako ćeš slati jpg sliku tada nije bitna tiskara (osim zbog infa oko eventualnih profila i potrebne rezolucije), tada izabereš mjerilo koje ti odgovara i eksportiraš jpg u većoj rezoluciji onoliko koliko si umanjio mjerilo od zadanih dimenzija. Provjeriš da li si dobro odradio zadatak tako da u PS-u staviš tu sliku u zadanu dimenziju bude i zadane rezolucija.
02.09.2024 | 16:53
Ako znaš koja tiskara će to tiskati, najbolje je da njih kontaktiraš i pitaš za savjet.
Billboardi / jumbo plakati se npr. mogu raditi u mjerilu 1:10 na 300 dpi.
02.09.2024 | 20:57
Kad se iz Illustratora snima neki file kao PDF, Acrobat od verzije 1.6 prikazuje stvarnu veličinu, ali ako u tiskari netko otvori file recimo u Corelu (što je dosta čest slučaj radi montaža ili određenih programa za printer koji zahtjeva neku predradnju) otvorit će ga u manjoj veličini. Najsigurnija opcija je, kao što je već navedeno, raditi u nekom mjerilu u dogovoru s tiskarom
02.09.2024 | 21:47
Gjuroo kaže:
Ako znaš koja tiskara će to tiskati, najbolje je da njih kontaktiraš i pitaš za savjet.

Jumbo plakati su standardno tiskani u svega 25 dpi. Da, nije greška, 25 dpi.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:47
Air kaže:
Ako ćeš slati jpg sliku tada nije bitna tiskara (osim zbog infa oko eventualnih profila i potrebne rezolucije), tada izabereš mjerilo koje ti odgovara i eksportiraš jpg u većoj rezoluciji onoliko koliko si umanjio mjerilo od zadanih dimenzija. Provjeriš da li si dobro odradio zadatak tako da u PS-u staviš tu sliku u zadanu dimenziju bude i zadane rezolucija.

Hvala! Poslao sam upit i njima ali još nisu odgovorili. Vidjet ću sutra.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:49
Gjuroo kaže:

Hvala! Očekujem da mi sutra odgovore.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:49
imenso kaže:
Kad se iz Illustratora snima neki file kao PDF, Acrobat od verzije 1.6 prikazuje stvarnu veličinu, ali ako u tiskari netko otvori file recimo u Corelu (što je dosta čest slučaj radi montaža ili određenih programa za printer koji zahtjeva neku predradnju) otvorit će ga u manjoj veličini. Najsigurnija opcija je, kao što je već navedeno, raditi u nekom mjerilu u dogovoru s tiskarom

Hvala!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 23:04
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:

Hvala! Evo očekujem odgovor tiskare.
03.09.2024 | 00:58
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:

Ako podijeliš 300 sa 10, to je tu negdje.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 01:34
Air kaže:

Molim za malu provjeru

Jesam li pomoću Photoshopa dobro smanjio formate za sljedeće pripreme, koje radim u In Designu?... Treba li kod naredbe za proporcionalno smanjivanje fotografija u PS kod opcije "Resample" ostaviti "Autimatic" ili kliknuti na nešto drugo od ponuđenoga (vidi screenshot u privitku, koji je izračun za jednu prethodnu pripremu)?...

1. banner
Mjere za tisak: 11,70 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 503 x 43 cm

2. banner
Mjere za tisak: 26,70 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 507,2 x 19 cm

3. banner
Mjere za tisak: 41,71 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 500.4 x 12 cm

556x100cmPSSmanjivanje.png
  • Air
  • Korisnik
  • 70
09.09.2024 | 08:57
Sad po pitanju iz PS-a vidim da imaš vrlo malo iskustva / znanja o temi.

Ja sam ti opisao načelno cijeli postupak. @Gjuroo ti je rekao praktično: napravi u mjerilu 1:10 u 300 dpi.

Zaboravi ono moje dok ne pohvataš potrebna znanja - odnosa potrebnih rezolucija i mjera i njihovih omjera.

Napravi ovako:

1. banner
Mjere grafičke pripreme neka ti u INDD-u budu: 1,170 m x 0,10 m

2. banner
Mjere grafičke pripreme: 2,670 m x 0,10 m

3. banner
Mjere grafičke pripreme: 4,171 m x 0,10 m

a slike (ako ih imaš) u svim dokumentim minimalno neku budu 300 dpi.

Javi koji format (PDF ili JPG) trebaš poslati u tiskaru pa ćemo dalje.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 10:05
Air kaže:
Sad po pitanju iz PS-a vidim da imaš vrlo malo iskustva / znanja o temi.

Ja sam ti opisao načelno cijeli postupak. @Gjuroo ti je rekao praktično: napravi u mjerilu 1:10 u 300 dpi.

Zaboravi ono moje dok ne pohvataš potrebna znanja - odnosa potrebnih rezolucija i mjera i njihovih omjera.

Napravi ovako:

1. banner
Mjere grafičke pripreme neka ti u INDD-u budu: 1,170 m x 0,10 m

2. banner
Mjere grafičke pripreme: 2,670 m x 0,10 m

3. banner
Mjere grafičke pripreme: 4,171 m x 0,10 m

a slike (ako ih imaš) u svim dokumentim minimalno neku budu 300 dpi.

Javi koji format (PDF ili JPG) trebaš poslati u tiskaru pa ćemo dalje.

Air, puno hvala! Ovo mi je za sada dovoljno

Među elementima u pripremi nema rasterskih, nema fotografija. Svi elementi su vektorski - logo, tekst i ilustracija u podlozi.

Bitno mi je bilo točno odrediti dimenzije manjeg formata za rad na računalu, koji će se kasnije točno moći razvući u tiskari na banner željene veličine u naravi.

Istina, nemam znanja ali imam nešto iskustva
09.09.2024 | 10:29
iMo kaže:
Među elementima u pripremi nema rasterskih, nema fotografija. Svi elementi su vektorski - logo, tekst i ilustracija u podlozi.

Onda ti Photoshop ni ne treba.
U InDesignu kreiraj dokumente u mjerilu 1:10 i od tamo ih samo exportiraj kao *.PDF.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 11:14
Gjuroo kaže:
iMo kaže:

U InDesignu kreiraj dokumente u mjerilu 1:10 i od tamo ih samo exportiraj kao *.PDF.

U redu. Razumio sam to. Samo sam koristio PS da izračunam maksimalni format koji mogu u In Designu izraditi a da ga kasnije mogu po dijagonali razvući na željeni format za tisak. Naravno da je ovaj sistem 1:10 jednostavniji ali nekako mi se čini da što je manje razvlačenja da su to manje moguće neke pogreške kod povećavanja... Vjerojatno sam u krivu
09.09.2024 | 12:01
iMo kaže:
Gjuroo kaže:
iMo kaže:

U redu. Razumio sam to. Samo sam koristio PS da izračunam maksimalni format koji mogu u In Designu izraditi a da ga kasnije mogu po dijagonali razvući na željeni format za tisak. Naravno da je ovaj sistem 1:10 jednostavniji ali nekako mi se čini da što je manje razvlačenja da su to manje moguće neke pogreške kod povećavanja... Vjerojatno sam u krivu

Vektorske elmente možeš "gnjaviti" koliko hoćeš, a da ne izgube na kvaliteti
09.09.2024 | 19:50
Za razliku od pixelske grafike, kvaliteta vektorske grafike ne ovisi o dimenziji, tj. u svakoj dimenziji je savršeno oštra.

hr.wikipedia.org/wiki/Bézierova_krivulja
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 22:21
Prvo, dragi svi koji ste mi odgovorili - najljepše vam zahvaljujem.

Drugo, malo objašnje u vezi skeptičnosti kod velikog rastezanja vektorskih grafika. Znam da se ni kod velikog povećavanja ne gubi oštrina vektirske grafike ali sam prilikom povećavanja nekih vektorskih crteža rađenih u Affinity Designeru primijetio da se sve linije ne povećavaju ujednačeno već da neke postaju sve tanje. Tako je crtež povećan desetak puta izgledao sasvim drugačije od početnog manjega formata. Dakle vjerojatno sam prije povećavanja propustio uključiti neku postavku koja omogućuje da se svi elementi crteža ravnomjerno povećavaju. U stvari jednom sam to i uspio uspješno povećati ali sam zaboravio kako se ta funkcija zove i gdje se nalazi u spomenutom programu a vjerojatno je ima i Illustrator i drugi vektorski programi.

Eto odakle bojazan da se ne dogodi da u tiskari neki grafičar to pvećavanje moje pripreme ne odradu kako treba pa nastojim da mi priprema formatom bude što bliža firmatu konačnog proizvoda.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
10.09.2024 | 08:12
iMo kaže:
Dakle vjerojatno sam prije povećavanja propustio uključiti neku postavku koja omogućuje da se svi elementi crteža ravnomjerno povećavaju. U stvari jednom sam to i uspio uspješno povećati ali sam zaboravio kako se ta funkcija zove i gdje se nalazi u spomenutom programu a vjerojatno je ima i Illustrator i drugi vektorski programi.

Bravo, to si dobro zaključio. Svaki vektorski DTP program ima opciju skaliranja efekata i atributa objekta koja se može isključiti / uključiti. Isto kao programi za obradu teksta što imaju iste funkcije za slova i paragrafe.
10.09.2024 | 09:12
Definitivno ćeš manje problema imati ako radiš s vektorima nego da vektorsku grafiku rasteriziraš. U Illustratoru i InDesignu imaš pod opcijama (General) mogućnost uključivanja i isključivanja proporcionalnog mijenjanja za stroke (i efekte), a ovako po sjećanju što se tiče Designera imaš opciju pod stroke Scale with object. U svakom slučaju najpametnije je kad pošalješ kontaktirati nekog u tiskari i provjeriti je li sve ok
10.09.2024 | 10:14
iMo kaže:
...ali sam prilikom povećavanja nekih vektorskih crteža rađenih u Affinity Designeru primijetio da se sve linije ne povećavaju ujednačeno već da neke postaju sve tanje....

U Affinity Designeru u "Stroke" tabu imaš checkbox "Scale with object".
Ako ti je checkbox uključen, outline će se proporcionalno povećavati ili smanjivati zajedno s objektom.
Ako ti je checkbox isključen, outline će uvijek biti jednake debljine bez obzira koliko povećaš ili smanjiš objekt.

Scale.jpg
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
11.09.2024 | 11:13
Air kaže:
iMo kaže:
Dakle vjerojatno sam prije povećavanja propustio uključiti neku postavku koja omogućuje da se svi elementi crteža ravnomjerno povećavaju. U stvari jednom sam to i uspio uspješno povećati ali sam zaboravio kako se ta funkcija zove i gdje se nalazi u spomenutom programu a vjerojatno je ima i Illustrator i drugi vektorski programi.

Bravo, to si dobro zaključio. Svaki vektorski DTP program ima opciju skaliranja efekata i atributa objekta koja se može isključiti / uključiti. Isto kao programi za obradu teksta što imaju iste funkcije za slova i paragrafe.

Hvala.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
11.09.2024 | 11:13
imenso kaže:
Definitivno ćeš manje problema imati ako radiš s vektorima nego da vektorsku grafiku rasteriziraš. U Illustratoru i InDesignu imaš pod opcijama (General) mogućnost uključivanja i isključivanja proporcionalnog mijenjanja za stroke (i efekte), a ovako po sjećanju što se tiče Designera imaš opciju pod stroke Scale with object. U svakom slučaju najpametnije je kad pošalješ kontaktirati nekog u tiskari i provjeriti je li sve ok

Hvala.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
11.09.2024 | 11:14
Gjuroo kaže:
iMo kaže:
...ali sam prilikom povećavanja nekih vektorskih crteža rađenih u Affinity Designeru primijetio da se sve linije ne povećavaju ujednačeno već da neke postaju sve tanje....

U Affinity Designeru u "Stroke" tabu imaš checkbox "Scale with object".
Ako ti je checkbox uključen, outline će se proporcionalno povećavati ili smanjivati zajedno s objektom.
Ako ti je checkbox isključen, outline će uvijek biti jednake debljine bez obzira koliko povećaš ili smanjiš objekt.

Scale.jpg

Hvala.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 52 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO