videoedit na mac-u?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

videoedit na mac-u?

02.02.2025 | 23:44
pozdrav raja, kupio sam air m1, bez ikakvog iskustva prije treba mi neki program slican filmora-i sa windowsa, ali za mac, pokusavao sam neke opcije sa piratbaya ali ne idu, molim preporuku, hvala
02.02.2025 | 23:56
Dobrodošao na Jabučnjak. Nisam shvatio kakve veze ima piratebay s tvojim pitanjem? Softvera za video editing na Macu ima puno. Osobno nisam vičan u tom području, ali stock aplikacija koja dolazi sa svakim Macom je iMovie. Napiši što točno želiš i trebaš napraviti pa ćemo ti moći bolje pomoći. Ljudi koji se ovim bave ozbiljno, među ostalim, spominju DaVinci Resolve koji je, kako shvaćam, također besplatan (kao i iMovie). Ima ih još koji se plaćaju.
03.02.2025 | 00:31
Probaj DaVinci Resolve.

Imaš besplatnu verziju koja je i više nego dovoljno dobra za kućni video editing.
03.02.2025 | 08:02
Dosta je jednostavno, sve ti se vrti oko 4 softvera: besplatni iMovie koji je dovoljan za amaterske montaže, besplatna verzija DaVinci Reslovea koja je sjajna, ako ti treba više - platiš, a obično ne treba. I onda imaš komercijalne Adobe Premiere i Final Cut Pro, svaki sa svojim prednostima i manama. Profi ekipa naginje zadnjih godina Premieru jer ima sjajnu integraciju s ostalim Adobe alatima koji su neizostavni dio procesa, a velika stvar je i AI ispomoć koju nudi i koja štedi sate i dane rada - npr. "ukloni žice u pozadini u kadru".
03.02.2025 | 09:17
hvala vam svima, pokusavam da se snadjem, filmora mi je nekako taman, iMovie bas i nije, fali mi predlozena muzika, ne samo efekti, ali svakako jos malo istrazim, nadao sam se da neko ima ko to koristi vec....
03.02.2025 | 09:22
Jako bitno pitanje. Koliko taj Air ima RAM memorije?

Najprirodniji put je besplatni Apple iMovie. Kada i ako ga prerastes, prebacis se na FCP iz iste kuce. Dosta su slicni, pa nemas uopce osjecaj da ucis neki novi software.

Postoji i FIlmora za Mac (pretplata ili one time payment) sa bezbroj gotovih elemenata da koristis u svojim radovima. Odlican izbor.

Resolve je isto tako odlicna profesionalna besplatna solucija, ali platices ju malo duzom krivuljom ucenja. Za razliku od iMovie ili Filmore koje naucis za sat-dva.

Adobe Premiere je po meni na zadnjem mjestu za osobnu uporabu jer je bas komkpleksan i trazi skupu Adobe pretplatu. U praksi radi najsporije od svih navedenih na identicnom racunalu, tako da mislim da se ne bi bas usrecio na tom Air (cije specs ne znamo).

Trend je da ljudi masovno bjeze (ili pokusavaju) od Adobe radi zlouporabe pretplata. Cim ti spominjes piratebay sumnjam da te taj dio brine

P.S. Moj izbor je Final Cut Pro sa MotionVFX plugins.
04.02.2025 | 10:09
hvala mnogo, evo msm da ovaj capcut nikako nije los, pokusam jos, mada bih najzadovoljni bio sam sam nasao krekovanu ili kako se vec kaze filmoru...
04.02.2025 | 16:13
Na Jabučnjaku ne podržavamo korištenje “krekovanog” bilo čega. Molim te ne traži ovdje takvu vrstu pomoći niti nudi takve savjete. Hvala.
05.02.2025 | 11:09
yes sir
05.02.2025 | 11:41
smayoo kaže:
Na Jabučnjaku ne podržavamo korištenje “krekovanog” bilo čega. Molim te ne traži ovdje takvu vrstu pomoći niti nudi takve savjete. Hvala.

Osim "krekovanog" OS X-a
05.02.2025 | 13:54
Koji je to OS X ikad trebalo "krekovati"?
05.02.2025 | 16:06
smayoo kaže:

Pa one novije za stara računala. (ili za hakintoš) OCLP
05.02.2025 | 16:31
Zdravac kaže:
smayoo kaže:

Pa one novije za stara računala. (ili za hakintoš) OCLP

Ne, MaOS se ni na koji način ne dira i ne "krekuje", sve što OCLP napravi je priprema "prihvata" za javni legalni MacOS, on kao takav se skida sa službenog Appleovog servera. OCLP samo doda stare drivere koji nedostaju u novom OS-u kako bi radio i na starim strojevima.
05.02.2025 | 18:19
Ovo sam više kao nekakva šala napomenuo. I sam imam Mac mini iz 2012 sa Venturom.

Ali kad već tako odriješito "Ne." (nisi čak dopustio niti da je to nekakava siva zona) , evo ti isječak iz Apple SW Licence Agrement, pa nek objektivni i neutralni forumaši procijene da li ovo što si ti gore opisao krši taj agreement, pogotovo tvoja zadnja rečenica. OCLP doda drivere U operativni sistem. Ne pored, ne uz, ne prije, nego u njega, dakle modificira ga.
A da ne govorim da si tom radnjom omogučio (i vjerojatno instalirao) novije verzije third party software-a pa ne znam baš da bi se autori istoga složili sa tobom. (sigurnost)
btw. Zar se ne radi isto takva "priprema" za instaliranje na "non Mac PC"? To je onda isto potpuno legalno?

"You may not, and you agree not to or enable others to, copy (except as
expressly permitted by this License or by the Usage Rules if they are applicable to you), decompile,
reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, decrypt, modify, or create
derivative works of the Apple Software or any services provided by the Apple Software or any part
thereof (except as and only to the extent any foregoing restriction is prohibited by applicable law or by
licensing terms governing use of Open-Sourced Components that may be included with the Apple
Software). "
05.02.2025 | 19:15
Mislim da ne kužiš što je OCLP. Na Windowsima je normalna stvar da instaliraš 3rd party drivere za razni hardver. Na Macu to nije uobičajeno jer Apple proizvodi i hardver, i OS pa se sami pobrinu za drivere. Ono što OCLP radi je da dodaje ("instalira") kextove (drivere) koje novije verzije OSa nemaju jer je Apple odlučio napustiti podršku za neki stariji hardver. Dakle, nema tu nikakvog reverse engineeringa.
Ako se, po tvom tumačenju, OCLP kosi s Appleovim uvjetima korištenja, onda se na isti način kosi i da instaliraš bilo koju opensource aplikaciju preko homebrewa ili sličnog alata.
To ti je otprilike kao da ti majstor kaže da si narušio uvjete jamstva na autu zato što si uštekao OBD interface za pratiti parametre rada motora na mobitelu.
05.02.2025 | 22:36
Lijepo je da usput nešto i naučim, iskreno, nisam baš nikad išao u analizu ovoga.
Ali, nije mi baš tvoja analogija potpuno jasna; Apple dopušta third party đinđe, i one idu u /Library/Extensions, zar ne?
A OCLP "modificira" /EFI/CLOVER/kexts/ ?
I dodavanje je modificiranje, zar ne?
06.02.2025 | 00:17
Pa nije modificiranje njhovog kôda, nego dodavanje kextova, wtf? Što bi ti sad htio? "Dokazati" da je ista stvar ukrasti nešto što se prodaje ili najmi i ima svoju cijenu - kao i omogućiti da OS (koji se ne naplaćuje) radi na hardveru koji je sasvim sposoban, samo je napušten zbog starosti?

To je isto kao da si ustvrdio da je isto ući u dućan i ukrasti odjevni predmet koji se tamo prodaje, kao i da si došao na second hand buvljak i tamo se s nekim đorao kaput za traperice ili što god.
06.02.2025 | 07:55
Zadnje 3 godine editiram 4k videe na najslabijem M1 MacBook Airu-u za svoj YouTube kanal, može se i ide ok sve dok ne kreneš sa složenim tranzicijama i efektima.
Moj savjet ti je da instaliraš trial verzije FCP11, traje 90 dana i unutra je dosta sampleova za zvukove, mislim da čak ima i muzike, ali tih royalty free stvari muzika se nađe posvuda na netu.
06.02.2025 | 09:15
Jedno pitanje za reel-ove na instagramu. Na koji način funkcioniraju autorska prava na glazbu koja se kači na video? Naime kad se radi reel, jednostavno u add audio u search nađem pjesmu i zakačim ju na video i objavi se i sve štima. Vjerojatno je instagram to riješio s izdavačima. Je li se ista stvar može odraditi na FC ili iMovie ili uopče nema mugućnosti dodavanje takve pjesme? Ili se pjesma može dodati na video, ali bi ju recimo instagram odbio prilikom uploada?
06.02.2025 | 09:16
Zdravac kaže:
Lijepo je da usput nešto i naučim, iskreno, nisam baš nikad išao u analizu ovoga.
Ali, nije mi baš tvoja analogija potpuno jasna; Apple dopušta third party đinđe, i one idu u /Library/Extensions, zar ne?
A OCLP "modificira" /EFI/CLOVER/kexts/ ?
I dodavanje je modificiranje, zar ne?

Najbolji odgovor uvijek dolazi od samog Applea, a on je rigorozan kod takvih akrobacija - sjećaš se kako su uz odvjetnike zabranili Mac klonove? Za OCLP nikada nisu rekli da je problem. Istina, da se pri korištenju OCLP-a smanjuje sigurnost sustava i da se neke od SIP postavki mijenjaju, ALI ti te postavke možeš drugačije postaviti i na novom novcatom Macu, pa to sigurno nije neki breach of agreement. Naravno, ako to učiniš sigurno nećeš moći tužiti Apple da je rekao da je XY sigurno, a pokazalo se da nije, ali to OCLP korisnike ne brine.
06.02.2025 | 09:25
smayoo kaže:
Pa nije modificiranje njhovog kôda, nego dodavanje kextova, wtf? Što bi ti sad htio? "Dokazati" da je ista stvar ukrasti nešto što se prodaje ili najmi i ima svoju cijenu - kao i omogućiti da OS (koji se ne naplaćuje) radi na hardveru koji je sasvim sposoban, samo je napušten zbog starosti?

hehe .... malko si u krivu, potraži starije postove o lokalizaciji .... čak su mi i tužbom prijetili ... a nisam ništa modificirao, nego sam samo dodavao resurs za hr jezik
06.02.2025 | 09:46
Ako se dobro sjećam, ti si ovdje stariji korisnik od mene. Možda se radi o nečemu od prije skoro 20 godina? U svakom slučaju se ne sjećam da sam tu čitao da je nekom Apple prijetio tužbom radi takvog nečeg. A o lokalizaciji nismo pisali još otkad je tek izašao prvi OS preveden na hrvatski (više se ni ne sjećam koji je to bio). Ili misliš na ubacivanje aspell rječnika za spell checker? Za to ti jamačno nije imao tko što prigovoriti, a kamoli tužiti te, kad je to predviđeno da bilo koji korisnik može jednostavno dodati, ne mora čak ni biti administrator.
07.02.2025 | 13:32
To ti je bilo u vrijeme OS X 10.0 ... do negdje 10.4 .... HR Kvake nisu štimale to sam popravio ... a onda sam u Safari dodao hrvatski jezik .... moglo se u postavkama postaviti da je HR jezik na prvom mjestu, iako u to doba nije bilo ništa na hrvatskom .... ja sam u Safari dodao lokalizaciju i stavio je svima na korištenje (dakle, ništa se ne mijenja nego se u paket aplikacije samo dodaje dodatni resurs sa hrvatskim jezikom).... rezultat ... prijetnja tužbom od domaćeg zastupnika, ... jabučnjak je morao maknuti fileove sa sitea ....
Kasnije je MacOS "službeno" lokaliziran, .... ne sjećam se koji je bio prvi 10.5 ili 10.6 .... a zastupnik je za stariju verziju isporučivao neki svoj dodatak sa djelomično lokaliziranim softwareom i to cca godinu-dvije nakon moje lokalizacije (Finder, Safari, Mail, iTunes i sl.) .... ali samo novim kupcima MacOS-a (tada nije bio besplatan) i novih računala......
07.02.2025 | 16:04
Mac OS 9 je već imao lokalizaciju na HR, sad ne znam koliko je to bilo "legalno".
07.02.2025 | 18:02
@ piko - nije li tada Apple zastupnik bio u Svetoj Nedjelji pored Zagreba, mislim neki "Adria Computers", čini mi se tako nešto. Današnji šogor i sestra, dok su bili "cura i dečko" su kupili preko njih "Apple Performa" - za cijenu ne pitaj!!! A imao sam prilike kao mulac sjesti ponekad za njega - kasnije sam kupio vlastiti svoj prvi iMac, bondi blue, i upravo njihova kćer, danas 22-godišnjakinja ga još ima, a iMac još uvijek radi!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 1 minute
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Beli, tino1, VanjusOS, Anonimci (573)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO