FileVault - Mac mini M4 PRO
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

FileVault - Mac mini M4 PRO

16.02.2025 | 22:39
Poštovani,
Pita me dali koristit FileVault Enkripciju diska na Mac Mini M4 PRO
1. Uključi FileVault enkripciju diska
2. Dozvoli otključavanje mog diska Apple računom

Dali da "štikliram" i prvu i drugu ili nijednu?

Ne znam zašto bi radio enkripciju, moje računalo koje ja jedini koristim, nigdje ga neću nositi(postoji laptop, ipad ...) ili ne znam, dali to ima veze sa više stvari koje ja ne znam.
Naročito ovaj dio: Dozvoli otključavanje mog diska Apple računom - malo mi je ovo zbunjujuće.

Želim upaliti računalo i ne želim da me "davi" svakim klikom "upiši lozinku" a pogoto me iritira kad se monitor izgasi, odma pita lozinku, takve stvari mi ne trebaju niti ih želim. Ima li taj FileVault neke veze sa time ili nema ali volio bih znato trea li ga koristiti/uključiti ili ne.

Hvala
16.02.2025 | 23:26
To smo prošli na forumu nebrojeno puta - NITI SLUČAJNO uključivati FileVault - naravno, osim ako si kriminalac i zaista želiš da ti policija ne dođe do podataka.

A za ovo drugo zlatno pravilo je: "Ono što ne razumiješ kako radi - nemoj koristiti!"
16.02.2025 | 23:57
dpasaric kaže:
To smo prošli na forumu nebrojeno puta - NITI SLUČAJNO uključivati FileVault - naravno, osim ako si kriminalac i zaista želiš da ti policija ne dođe do podataka.

A za ovo drugo zlatno pravilo je: "Ono što ne razumiješ kako radi - nemoj koristiti!"

Hvala, tako sam i napravio. Šta će meni puste enkripcije ... ali sam pitao jer ne znam da slučajno nije povezan sa nekim dijelom sa kojim nisam upoznat ... zato je uvijek bolje pitat tko ima više iskustva.
Prelazak sa Win na Mac i nije baš lagan ako baš želiš sve dobro znati i sve imati pod kontrolom.
Evo primjer zaštite:
Budući da imam Bitdefender za Win/Mac, ja sam ga ugradio na Mac, jeli Bitdefender dobar za Mac ili ima i drugih zaštita koje su bolje?
Ima tu puno stvari koje ti mogu utjecati na rad računala, usporiti ga, ubrzati ga, poboljšati ... etc
17.02.2025 | 08:41
dpasaric kaže:

Apsolutno se slazem sa savjetom ali bih samo pojasnio da enkripcija ne sluzi iskljucivo za skrivanje ilegalnih podataka.
17.02.2025 | 08:44
Posjedujem i koristim Mac računala negdje od 2000. godine, i nikada ali baš nikada se nisam zamarao virusima i antivirusnim programima.

Tada sam bio mlad, a zna se kako mladi ljudi istražuju, trpalo se sve i svašta na te Macove, pristupalo se svugdje i svemu, preuzimalo se i instaliralo sve i svašta. Uglavnom, eksperimentirao sam sa svim i svačim. Nikada nikakvih problema, osim dva puta hardverski kvar na jednim od Macova.

U PC problematiku sa virusima se iskreno ne razumijem, iako postoji PC za sinčića u kući, i to samo zbog škole. Gore je onaj osnovni antivirus koji dolazi uz Windows, isto već oko 2 god., nikakvih problema.

Ako će ti to dati osjećaj sigurnosti, instaliraj, ne može naštetiti.
17.02.2025 | 09:04
[quote="pontmax1" post=229163]dpasaric kaže:
Evo primjer zaštite:
Budući da imam Bitdefender za Win/Mac, ja sam ga ugradio na Mac, jeli Bitdefender dobar za Mac ili ima i drugih zaštita koje su bolje?
Ima tu puno stvari koje ti mogu utjecati na rad računala, usporiti ga, ubrzati ga, poboljšati ... etc

Makni to sve. Održavam stotine Macova i nikada niti na jednom nisam instalirao neki antivirus. Služe uglavnom za to da se neki Windows virus ne prenese dalje mailom. Ako si normalan korisnik i razumno i s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti, na Macu nema straha.
18.02.2025 | 13:43
Prebacio sve sa M4 na M4 PRO
Problema = 0
Brzina prebacivanja - super brzo sa TimeMachine koji je bio na USB stiku
Pomoć sa foruma = 10/10

Radim video ka bude gotov pa ću vam pokazati razliku
18.02.2025 | 14:00
Dugo te i vjerno služio!
18.02.2025 | 15:07
drpongrac23 kaže:
Dugo te i vjerno služio!

Hvala, i ja kažem.
Kupio sam uz njega onu dodatnu zaštitu, sad neznam, možda su mi samo maznuli lovu ali kažu bilo što da se dogodi uređaju(čak navodno i ako ga fizički oštetim) da ga osiguranje pokriva. Ovo kažem jer sam već vidio osiguranja koja su na kraju ispala mačak u vreći.
Uz sve to treba uzeti u obzir i transport, koliko su ga "išutirali" putem. Mišljenja sam da ima brendova koji proizvode jako dugovječne što god da proizvode, Apple spada među njima, ali i oni se mijenjaju.
18.02.2025 | 15:23
[quote="dpasaric" post=229175]pontmax1 kaže:
dpasaric kaže:
Evo primjer zaštite:

Makni to sve. Održavam stotine Macova i nikada niti na jednom nisam instalirao neki antivirus. Služe uglavnom za to da se neki Windows virus ne prenese dalje mailom. Ako si normalan korisnik i razumno i s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti, na Macu nema straha.

Zamolio bit te ako ovo možeš malo bolje objasniti "s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti".
Kada sam kupovao(i kad budem kupovao) aplikacije vidim da jako puno aplikacija nadzire ili prikuplja ... naročito kada ideš direktno na Apple stor-u, kao da je pisano dvosmisleno.
Negdje je odmah stavljena cijena, negdje piše nabavi, cijene kao namjerno sakrivene ... malo mi je to čudno.
Recimo ovo pod "Nabavi" trebaš samo gubiti vrijeme da vidim koliko košta, jeli besplatno ...

Ali da se gratin na ono bitno, ako ovo možeš malo bolje objasniti "s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti".
Kako mogu dati nekome admin ovlasti ... etc

Hvala
18.02.2025 | 16:53
Na appstoreu su sve stvari legit, tu ih Apple provjerava. dpasaric je vjerojatno mislio na aplikacije koje si skinuo iz drugih izvora.

Moj ti je savjet da, ako možeš, aplikacije / appove / software kupuješ direktno od dobavljača, a ne preko storea iz sljedećih razloga :

1. Apple im uzima postotak. Podržimo ih kako treba.
2. Appovi kupljeni preko storea su vezani s tvojim icloudom, pa ako se njemu štogod desi, odu i aplikacije.

Admin prava daješ svaki put kad unosiš lozinku. Svaki put kad instaliraš aplikaciju, traži te lozinku (traži te da mu dopustiš admin prava)

Bitdefender i slični programi ti ne trebaju. Doduše, ne trebaju ti ni na Windowsu, ali to je već neka druga tema.
18.02.2025 | 18:19
Novac koji Apple uzima developerima, i naplačuju korisniku, korisnik ipak dobije nešto za uzvrat.
Ne kupi "mačka u vreći", nadogradnja radi za sistem za koji je navedena...
Ovo pod 2. ovisi, ako se traži kreiranje korisničkog račina unutar aplikacije, tada je ista vezana za račun, a ne za Apple ID.

MS programi, Adobe programi, razni streaming programi ...

Obično je to riješeno kroz kupovinu unutar aplikacije.
18.02.2025 | 20:54
pontmax1 kaže:
Zamolio bit te ako ovo možeš malo bolje objasniti "s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti".

Za mnogo aplikacija nije potrebno da admin da dozvolu instalacije jer se vrte u svom "sandboxu" i ne traže nikakve "dublje" usluge od sustava. Također, sve što skineš od Applea je sigurno provjereno.

No, postoji gomila kvalitetnog softvera za Mac koji rade manji developeri i koji traže admin password pri instalaciji. Teoretski, takav app može biti trojanac, npr. kružila je takva krekana verzija FCP-a koja je onda u pozadini rudarila neki crypto. Nekih baš zločudnih ima zaista malo, ali kadagod instaliraš nešto van ekosustava i traži lozinku, dobro sve provjeri. Izguglaj je li bilo kakvih problema s aplikacijom ako ti je sumnjiva iz bilo kojeg razloga.
18.02.2025 | 21:55
Ovo je isto tako jako zanimljiv servis. Kao alternativni store sa nekih 200-300 apps.

Placa se cca $10 mjesecno i mozes koristiti sto god zelis. Logicno ima filler stvari ali ima i jako dobrih aplikacija.

Sada su ubacili i family paket za $20, gdje 4 osobe udruze 4 accounta i placas smijesnih $5 mjesecno

setapp.com
19.02.2025 | 08:52
dpasaric kaže:
pontmax1 kaže:

Za mnogo aplikacija nije potrebno da admin da dozvolu instalacije jer se vrte u svom "sandboxu" i ne traže nikakve "dublje" usluge od sustava. Također, sve što skineš od Applea je sigurno provjereno.

No, postoji gomila kvalitetnog softvera za Mac koji rade manji developeri i koji traže admin password pri instalaciji. Teoretski, takav app može biti trojanac, npr. kružila je takva krekana verzija FCP-a koja je onda u pozadini rudarila neki crypto. Nekih baš zločudnih ima zaista malo, ali kadagod instaliraš nešto van ekosustava i traži lozinku, dobro sve provjeri. Izguglaj je li bilo kakvih problema s aplikacijom ako ti je sumnjiva iz bilo kojeg razloga.

Znači sa Apple shop-a je sve sigurno.
Ja ne kupujem preko trećih strana, samo direktno sa izvora ako je moguće.
Evo Affinity sam kupio 2017 i od tada ne gledan ništa više, naravno to je za moje potrebe, netko ima svoje potrebe i mora plaćati skuplje programe tipa Adobe(jedino koristim Ps, zadnja verzija mi je od prije dvije godine ali meni sasvim dovoljno i nemam potrebu za nadogradnjom).
Ne postoji ništa savršeno, kod Apple-a mi se ne sviđa to što pumpa cijene svima, jedino ovi "siromašci" iz USA imaju niske cijene ali oni su siromašni pa je to sasvim ok ... možda UK nisam siguran, za Win cijene software-a USA nisu toliko privilegirani. Ima toga i na Win ali puno manje.
Gledam ove bolje programe za Mac, kod njih 200$, kod nas 350€.
Kako bi rekli u jednom dobrom romanu "Pih, koješta".
Idemo dalje u nove pobjede.

Da ne otvaram novu temu, kako se Mac Mini vraća na tvorničke postavke i da se ne može više vidjeti moj profil kada se upali?
Mislio sam ovaj Mac mini M4 "obični" ostaviti djeci ali oni su još mali te nisu baš za računala, PS5 i Nintendo im je svetinja a za školu svakako koriste laptop sa Win jer škole u nas su na razini Monty Python-a, trpaju djecu glupostima umjesto da ih uče normalnim stvarima.
U biti kako je najbolje pripremiti stari/novi Mac Mini M4 za prodaju.
19.02.2025 | 10:02
Deinstaliraj programe (obicno je dovoljno pobrisati i isprazniti kantu) i obrisi User-a. Deinstalacija ti je vise-manje objasnjena na WEB-u.
Ako je User i Admi, stvori novi Admin i onda obrisi.
Druga stvar je srusiti macOS i instalirati iz pocetka.
19.02.2025 | 10:17
Za prodaju je najpametnije napraviti clean reinstall OS-a.
support.apple.com/hr-hr/guide/mac-help/m...ac/15.0#mchl5abfbb29
Bootaj u recovery konzolu po tim uputama i onda odaberi clean install
20.02.2025 | 00:17
Ako pita, ne zna.
Krenuti ce i zapeti i onda bude postavljao pitanje sto dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 13 minuta
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.
  • drlovric: Da jadni, kako bi to mogli priustiti. Bitno bi im utjecalo na poslovanje a pokrili bi desetke miluja ljudi (HR, BIH, SRB, CG). Sve isti jezik :) Iz istog razloga nemamo titlove na Apple TV. A Slovenija ima. Valjda su veci od ostatka ex. YU :)
  • dpasaric: Nema Hrvatske jer bi to značilo da moraju zaposliti osobu koja čita komentare na našem jeziku, a za to smo premaleno tržište. Ostavi komentar na ENG na US/UK zemlji i ciao.
  • dpasaric: MacBook Pro M4 16" prikaz je na naslovnici! :)
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO