19.02.2025 | 08:52
dpasaric kaže:
pontmax1 kaže:
Zamolio bit te ako ovo možeš malo bolje objasniti "s oprezom daješ raznim installerima admin ovlasti".
Za mnogo aplikacija nije potrebno da admin da dozvolu instalacije jer se vrte u svom "sandboxu" i ne traže nikakve "dublje" usluge od sustava. Također, sve što skineš od Applea je sigurno provjereno.
No, postoji gomila kvalitetnog softvera za Mac koji rade manji developeri i koji traže admin password pri instalaciji. Teoretski, takav app može biti trojanac, npr. kružila je takva krekana verzija FCP-a koja je onda u pozadini rudarila neki crypto.

Nekih baš zločudnih ima zaista malo, ali kadagod instaliraš nešto van ekosustava i traži lozinku, dobro sve provjeri. Izguglaj je li bilo kakvih problema s aplikacijom ako ti je sumnjiva iz bilo kojeg razloga.
Znači sa Apple shop-a je sve sigurno.
Ja ne kupujem preko trećih strana, samo direktno sa izvora ako je moguće.
Evo Affinity sam kupio 2017

i od tada ne gledan ništa više, naravno to je za moje potrebe, netko ima svoje potrebe i mora plaćati skuplje programe tipa Adobe(jedino koristim Ps, zadnja verzija mi je od prije dvije godine ali meni sasvim dovoljno i nemam potrebu za nadogradnjom).
Ne postoji ništa savršeno, kod Apple-a mi se ne sviđa to što pumpa cijene svima, jedino ovi "siromašci" iz USA imaju niske cijene ali oni su siromašni pa je to sasvim ok

... možda UK nisam siguran, za Win cijene software-a USA nisu toliko privilegirani. Ima toga i na Win ali puno manje.
Gledam ove bolje programe za Mac, kod njih 200$, kod nas 350€.
Kako bi rekli u jednom dobrom romanu "Pih, koješta".
Idemo dalje u nove pobjede.
Da ne otvaram novu temu, kako se Mac Mini vraća na tvorničke postavke i da se ne može više vidjeti moj profil kada se upali?
Mislio sam ovaj Mac mini M4 "obični" ostaviti djeci ali oni su još mali te nisu baš za računala, PS5 i Nintendo im je svetinja a za školu svakako koriste laptop sa Win jer škole u nas su na razini Monty Python-a, trpaju djecu glupostima umjesto da ih uče normalnim stvarima.
U biti kako je najbolje pripremiti stari/novi Mac Mini M4 za prodaju.