27.01.2008 | 21:52
Eh, da. Priča se uvijek ponavlja. Kad sam bio klinac i presnimavao si igrice za Commodore 64 uvijek smo vodili diskusije koje su kazete najbolje. U to vrijeme, većina se klela u Maxell UR-45 i TDK D-60, a ja sam bio najsretniji s BASF AF-90. Evo sam jutros sa jedne vrlo uspješno učitao Uridium, nakon 20 godina.
Svojevremeno sam rukovao trećom pržilicom u gradu Rijeci. Kupila je firma (sram me reći koliko je koštala), imala je valjda 15 kg, a SCSI kabel je više sličio vodovodnoj cijevi. Imali smo samo jedan PC u firmi na kojem se moglo pržiti s 2x (CDje, naravno, da ne bi netko mislio da govorim o DVDima). Firma je kupovala CD-R medije Verbatim po 200 kn, a ja sam za sebe kupovao od švercera iz Zagreba Traxdata po 40-50 kn.
Guess what... Ti Verbatimovi su postali neupotrebljivi već nakon 5 godina. Traxdate koje sam ja onda spržio i slušao i doma, i u autu, i nosio po tulumima, itd. rade i dan danas. Bez jittera.
Eto, to je informacija iz prve ruke. I svaki put kad sam kupio neke druge medije (CD ili DVD), kao, za probu, požalio sam. Tako da više to ne radim.
A Verbatim mi se zamjerio prvi put još onda kad sam kupio cijelu kutiju (10 kom) 5,25\" double density disketa (i platio je mrak novaca) i od cijele kutije samo 2 uspio obostrano formatirati. Slično sam prošao i par godina kasnije kad mi je od kutije 3,5\" DD disketa nakon tjedan dana ispravna ostala jedino - kutija.
Siguran sam da danas smiješno zvuči kad napišem da sam kupio
cijelu kutiju disketa, ali prije 20 godina u ovom našem ćošku svijeta trebalo je skucati love za cijelu kutiju. A Verbatim je uvijek bio među skupljima.
O optičkim medijima koje čita samo svaki peti uređaj i koji postaju nečitki nakon par godina da sad ne širim...