28.04.2009 | 10:50
Apsolutno se slažem da je Word najlošiji izbor tekst procesora, ali ovaj problem ja ipak do poznavanja alata koji koristiš.
Kao što je rekao Djuro, insert page break tamo gdje želiš tvrdi prijelom stranice (na PCu je to CTRL+ENTER, a na Macu vjerojatno CMD+ENTER). Još pametniji način je da u odlomku svakog naslova pod Format, Paragraph, Text Flow ukvačicaš, "Insert page break before".
Isto tako, niti naslov od teksta ne bi trebao razdvajati uzastopnim lupanjem ENTER (paragraph mark). Za svaki se odlomak može definirati da bude poravnat na dno stranice umjesto na vrh (a onda stihove jedan od drugog odvajati pomoću line break, a ne paragraph mark, dakle pomoću SHIFT+ENTER, a ne pomoću ENTER). Ako ti se to ne sviđa, drugi je pristup da odlomku naslova definiraš da nakon njega slijedi fiksno toliko točaka praznine (Format, Paragraph, Space after paragraph).
FraGile, slažem se Lyx djeluje vrlo dobro, kao i sve LaTex bazirane varijante. Sjećam se iz studentskih vremena (kad je WYSIWYG bio tek u povojima). Moja draga je na PMFu pisala diplomski u LaTex-u (to je više sličilo source kodu programa, nego tekstu), a ja u WordPerfectu 5.2 za DOS (što je također više sličilo source kodu programa, nego tekstu, ali, za razliku od LaTeXa nije radilo onako kako je bilo specificirano).
Problem s LaTeX baziranim alatima je taj što (bez obzira na to što oni pišu u opisu kako to svatko može koristiti) korisnik mora strukturirano razmišljati, a po mom iskustvu za 90% korisnika je već i kilavi Word presložen. Ja radim prilično složene dokumente, ali i dalje dovoljno jednostavne da me NeoOffice zadovoljava i da mi se ne da pokraj NeoWritera (koji ionako ide u paketu s tabličnim kalkulatorom i database managerom koje Lyx nema) instalirati još jedan tekst procesor.