O mušičavom wordu ponovo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

O mušičavom wordu ponovo

28.04.2009 | 09:09
Krajnje je vrijeme da se riješim Worda i pređem na neki drugi editor teksta. Ali, navika je navika.

Da li je moguće u wordu svaku stranicu fiksirati na način da se jednom napisani tekst svaki put ne mijenja i prenosi s jedne stranice na drugu?

Konkretno. Napisao sam tekst od dvanaest pjesama. Svaka pjesma ima naslov na početku, bjelinu između naslova i strofa, završetak tako da svaka nova pjesma počinje na novoj stranici i tako redom. Dakle, tekst strofa sam spustio na kraj lista tako da mi naslov svake nove pjesme počinje na novom list.

I šta se dešava? Kada ponovo otvorim stranice, sve mi je drukčije. Nije kako sam zamislio, nego mi se tekst pomjera na način da mi je naslov sledeće pjesme pomjeren na prethodnu stranicu ispod kraja teksta prethodne pjesme.

Kako fiksirati stranice da ostane onako za stalno kako sam to napisao?
28.04.2009 | 09:26
Pa tamo gdje želiš da počne nova stranica insert page break... Ako sam dobro shvatio problem?
  • FraGile
  • Posjetitelj
28.04.2009 | 09:32
Laki je napisao:
Krajnje je vrijeme da se riješim Worda i pređem na neki drugi editor teksta. Ali, navika je navika.

Kada napraviš dokument onako kako želiš da izgleda eksportiraj ga u pdf. Pretpostavljam da je za word napravljen plugin ili program koji to radi.

U npr. Open Office-u to se može napraviti po defaultu.

BTW jedan od ključnih razloga mog napuštanja worda bilo je upravo ovo što se tebi događa. Nije ni OO puno veća sreća, ali ipak. Da vidiš samo zbrke kada ubaciš pokoju sliku, graf ili tablicu.

Lyx se nisam usudio koristiti, a čini mi se da bi to bilo pravo rješenje.
28.04.2009 | 10:31
Ja sam svojevremeno koristio Pagemaker. Dijelom zbog profesionalne deformacije, ali i objektivno DTP alati nude savrseno pozicioniranje i kontrolu nad tekstom dok mi kod word processora to leti na sve strane.
28.04.2009 | 10:50
Apsolutno se slažem da je Word najlošiji izbor tekst procesora, ali ovaj problem ja ipak do poznavanja alata koji koristiš.

Kao što je rekao Djuro, insert page break tamo gdje želiš tvrdi prijelom stranice (na PCu je to CTRL+ENTER, a na Macu vjerojatno CMD+ENTER). Još pametniji način je da u odlomku svakog naslova pod Format, Paragraph, Text Flow ukvačicaš, "Insert page break before".

Isto tako, niti naslov od teksta ne bi trebao razdvajati uzastopnim lupanjem ENTER (paragraph mark). Za svaki se odlomak može definirati da bude poravnat na dno stranice umjesto na vrh (a onda stihove jedan od drugog odvajati pomoću line break, a ne paragraph mark, dakle pomoću SHIFT+ENTER, a ne pomoću ENTER). Ako ti se to ne sviđa, drugi je pristup da odlomku naslova definiraš da nakon njega slijedi fiksno toliko točaka praznine (Format, Paragraph, Space after paragraph).

FraGile, slažem se Lyx djeluje vrlo dobro, kao i sve LaTex bazirane varijante. Sjećam se iz studentskih vremena (kad je WYSIWYG bio tek u povojima). Moja draga je na PMFu pisala diplomski u LaTex-u (to je više sličilo source kodu programa, nego tekstu), a ja u WordPerfectu 5.2 za DOS (što je također više sličilo source kodu programa, nego tekstu, ali, za razliku od LaTeXa nije radilo onako kako je bilo specificirano).

Problem s LaTeX baziranim alatima je taj što (bez obzira na to što oni pišu u opisu kako to svatko može koristiti) korisnik mora strukturirano razmišljati, a po mom iskustvu za 90% korisnika je već i kilavi Word presložen. Ja radim prilično složene dokumente, ali i dalje dovoljno jednostavne da me NeoOffice zadovoljava i da mi se ne da pokraj NeoWritera (koji ionako ide u paketu s tabličnim kalkulatorom i database managerom koje Lyx nema) instalirati još jedan tekst procesor.
28.04.2009 | 10:52
Riba je napisao:
Ja sam svojevremeno koristio Pagemaker. Dijelom zbog profesionalne deformacije, ali i objektivno DTP alati nude savrseno pozicioniranje i kontrolu nad tekstom dok mi kod word processora to leti na sve strane.

Pa da. Logično. Pretpostavljam da i kruh režeš kirurškim skalpelom. Da bude preciznije.
28.04.2009 | 10:55
Word je bio i unatoč naporima Malogsofta (upss..) ostao program za "sekretarice". To se može riješiti sa Page brake opcijama, ali ruku na herc Word nije za neki ozbiljniji page layout.
Nedavno je bila akcija za Adobe CS, a postoji i dosta ostalog dobrog znatno jeftinijeg sftw kao npr:
www.stone.com/Create/Create.html
www.icalamus.net/icalamus/index.php?lan=en
www.scribus.net/ - open-source

PageMaker više ne postoji, a bio je dobar.
28.04.2009 | 11:52

To što radiš je najbolje radit u InDesignu ili Quarku.
28.04.2009 | 13:09
Da, ovo je dobar savjet. Ionako sve iz Worda prebacujem u InDesign. Međutim, često ove tekstove internetom šaljem dalje, a većina ljudi (kao i ja) koristi Word. Pošaljem tekst u PDF, a neki ljudi ni to ne mogu da otvore. Većina koristi Word.
28.04.2009 | 23:05
Ako govorimo o profesionalnom prijelomu knjige ili časopisa, Word definitivni nije alat za to. To je sigurno.

Ali ovakav jednostavan prijelom ipak može savladati. Pretjerujete, ljudi.
29.04.2009 | 00:36
Laki je napisao:
...većina ljudi (kao i ja) koristi Word. Pošaljem tekst u PDF, a neki ljudi ni to ne mogu da otvore. Većina koristi Word.

Cudno da ne mogu otvoriti PDF... Bas se pdf koristi kao standard za razmjenu na netu(zadrzava tvoje definirano formatiranje ako nista drugo...)
Ako hoces "aktivni" tekst - snimi kao .rtf i to je to!

A u cemu pisati taj .rtf file?
Well, ni ja ne volim word, ali ovo sto tebi treba - word ili neki slican alat tome (Neo/open Office, Pages...) i vise nego dobro moze odraditi.
Nemas potrebe za Quark za ono sto tebi treba... Pa ni za Latexom tj Lyxom...
29.04.2009 | 11:29
morfnaom je napisao:
A u cemu pisati taj .rtf file?
Well, ni ja ne volim word, ali ovo sto tebi treba - word ili neki slican alat tome (Neo/open Office, Pages...) i vise nego dobro moze odraditi.
Nemas potrebe za Quark za ono sto tebi treba... Pa ni za Latexom tj Lyxom...[/quote]

A šta fali TextEditu/WordPadu?
29.04.2009 | 12:17
@tomislav
tocno tako!
Ja skoro sve pisem u texteditu i vecinu i otvaram u njemu. Ipak ako je neki sluzbeni file otvaram sa neooffice jer se nerjetko prijelom razbije ako texeditom radim, bilo da pisem bilo da otvaram tuđe dokumente. Tako da u tu svrhu po novome (prije sam koristio MS word) koristim NeoOffice i poprilicno sam zadvoljan. Koliko sam do sada imao iskustva otvara dokumente pretty much isto kao i MS word ... sto je po pitanju formatiranja bilo zadovoljavajuce. Nije mi pak bilo zadovoljavajuce to sta se MS dizao sto godina i sto je svaki put kad bih pokrenuo prigovarao sa nekim errorom i slicno.
Anyway meni je kombinacija neooffice i text edit dobitna.
InDesign stvarno nije za svakodnevno pisanje i razmjenjivanje dokumenata ako nista jer nema opciju da dokument exportira kao .doc . rtf ili nesto slicno ... a nema cak ni opciju da editira pdfove nakonsto su exportirani na nacin na koji to radi illustrator za jednostraničnim ... no formatiranje je u tom slucaju zapecaceno sto je je!
Ali to da ga ljudi nemogu otvoriti ... je cudno jer ima brdo free softa za otvaranje pdf-ova ... adobe reader npr

EDIT neznam kakv je u tom smislu kvark no predpostavljam slican InDesignu.
29.04.2009 | 12:54
Dečkim ajmo stat na loptu. Slažem se sa Smayoom, počelo se opako pretjerivati. Radi se o stranici teksta, za Boga miloga, ne o časopisu. Koji Indesign, quark? Pa da ga čovjek i dobije badava, treba mu mjesec dana da se nauči raditi u njemu. Kume, ajde ti malo prouči Word koji nije najbolji na svijetu, ali može sve kaj tebi treba i PUNO više od toga. Za početak, poigraj se s page breakovima, formatima paragrafa i sve ostalo kaj ti je Smayoo na svoj precizan način opisal. K vragu, mislim da čak i textedit može odraditi sve kaj tebi treba po tom pitanju. Potom, tu su opensource text editori koji mogu sve i eksport u .doc format. Ako ti treba da je strana ko u kamenu isklesana, onda je PDF to kaj ti treba. Ne znam s kime ti surađješ, ali ako osobe nisu nikad čule za PDF, onda se pitam jel imaju pomoćnika da im zapali komp?!?!? Netko ti je već odgovoril za adobe reader koji je gratis, a tu je i preview na macu koji otvara i PDF-ove.
Word ne može eksportirati doc u pdf, ali pages može. E sad, nekako slutim da si se za word 'snašo' (bez ikakve osude, kritike ili zle namjere, da ne bude zabune!) pa se onda možeš 'snaći' i za pages.
Mislim, radi se ugrubo o trančiranju šunke, a ljudi ti svajetuju koji je kirurški skalpel bolji.... Dečki, sva taj soft košta izuzetno puno i ako se s njim ne zarađuju dobri nofci, onda je to čisti gubitak.
Zaključak: nabavi neku knjigu o wordu ili uz help tutoriale prouči kaj sve taj soft može. Prvi sam ljut na njega iz raznih razloga, ali u njega je ugrađeno jako puno mogućnosti koje samo rijetki koriste, i on može odraditi puno toga kaj je i tebi potrebno. Vrlo vjerojatno i mnogo više
29.04.2009 | 15:36
uvjeren sam da sam vidio neke free opcije (aka pluginove ili male appove) za export as pdf.
Mislim da ne grijesim ... a ako se vec bude "snalazio" onda nek se "snađe" za acrobat pro i on mu odmah instalira plugin u word te od tuda moze raditi export u pdf ... ukoliko u medjuvremenu kolege odrade tecaj osnova koristenja racunala

Ma ok je word slazem se ... moze puno i previse ... ja bi radije da mnje moze pa da nije bugovit i errorast
29.04.2009 | 16:16
Djuro genijalac je napisao:
Word ne može eksportirati doc u pdf, ali pages može. E sad, nekako slutim da si se za word 'snašo' (bez ikakve osude, kritike ili zle namjere, da ne bude zabune!) pa se onda možeš 'snaći' i za pages.

I NeoOffice Writer isto ima export u PDF i to radi bolje od Pagesa (generiranje strukturiranih bookmarkova npr. a o brzini da i ne govorim), a ne moraš se ni "snalaziti". Jer je donationware ("ako ne želiš, ne moraš ništa platiti, ali znaj da mi preživljavamo isključivo od donacija naših korisnika").

BTW NeoOffice 3.0 je dostupan za javni download od 31.03.

Inače, dosad sam zaprepašćujuće puno puta čuo izjavu tipa "ako je besplatno, ne može biti bogzna što, ________________ (onaj neki sw koji se plaća masnu lovu) je 100% bolji, pa ne bi toliko koštao da ne valja" da sam posve siguran da je marketing ona ključna sila koja gura svijet u propast...

I, da ne zaboravim, iz bilo čega drugog (pa tako i iz Worda) se uvijek može "isprintat" u PDF (putem standardnog print dialoga - gumb "PDF" dolje lijevo). Minus je, naravno, to što nema strukturiranih bookmarkova i ostalih napredniji fičra.
29.04.2009 | 17:40
Je, imaš pravo, zaboravil sam na snagu OSX-a. Ali, reazježim se kad od problema nepoznavanja worda dođemo do indesigna kao rješenja za probleme oko insertiranja page breaka:S
29.04.2009 | 17:56
Kako se pjenite, s čovjekom koji je napisao post sam razgovarao i skužio da je pjesnik, pošto piše pjesme i izdaje ih, napisao sam poznavajući to, da je za njega najbolje rješenje InDesign, a ne da mu netko naplati posao koji bez problema može i sam profesionalno odraditi i poslat u tiskaru ili mučit se u daljnjem radu sa wordom sa xxxx stranica,
29.04.2009 | 18:45
Word ne može eksportirati doc u pdf, ali pages može.

Jesam li dobro razumio? Kako ne može. Čak i ja koji sam po stare dane naučio raditi na kompjuteru,(napuštajući staru Olympiu , pa cak i svoju vlastitu knjigu polako prelomiti u InDesignu, iz Worda spremem tekstove u PDF.

File > Save As > Format > PDF

Druga je stvar što sam se ja kao magare navikao na Word, pa kada nešto napišem rukom, prekucavam u Wordu i onda mnogo kasnije prelamam u InDesignu.
29.04.2009 | 20:33
OK, ispričavam se na svemu. Ali, kaj se tiče PDF-a, moramo niti precizni. Ja imam office 2004 i on DEFINTIVNO nemože isfurat PDF. Možda 2008 može, ali tu kramu od bloatwarea sam imal na kompu točno vuru i pol i onda je išla dolje. Office je bil teži od sistema?!?!? WTF....
29.04.2009 | 20:47
Ja sve račune i dopise radim u Wordu 2004 i normalno ih pripremam kao PDF.
29.04.2009 | 23:08
Moze jedno OT pitanje brzinski...

Jel taj Neo Office kojim slucajem brzi od Open Office, koji je btw spor da sporiji ne moze biti.

Ili je moj iMac poceo nesto stekati ili je ovaj OO sve sporiji i sporiji
29.04.2009 | 23:56
Open Office sam probao još dok je bio potreban X11 za njega i bio mi je bolno spor tako da sam odustao od njega u 15 minuta.

NeoOffice je za mene zadovoljavajuće brz. To znači da ni u jednom trenutku usko grlo brzine nije on, nego sam to ja, ili printer, ili mreža, ili... S obzirom da vraški brzo tipkam, mislim da je to dobra referenca (npr. Office 2008 za mene nije zadovoljavajuće brz). E, sad, što se događa ako netko pokuša ubaciti 30 fotaka po 4 MB svaka u writer dokument, to ne znam, nisam probao.
30.04.2009 | 01:04
iskreno nisam imao pojma da se iz worda moze exportirati pdf bez da postoji instaliran acrobat na kompu ?!? Jeli ovo slucaj samo sa macovima ili je tako i na windowsima?!?
30.04.2009 | 10:23
Vjerojatno samo na Macu. U OS X-u mozes svaki dokument spremiti u PDF preko print dijaloga.
30.04.2009 | 12:47
Definitivno samo na Macu. Na Windowsima ti treba neki 3rd party plugin (ne nužno Adobe Acrobat, ima ih desetak, neki čak i freeware, ali nisu baš dobri).
30.04.2009 | 13:29
da to sam i mislio jer se sjecam da je mac otvarao pdf-ove normalno i prije instalacije dodatnog softweraja.
Da ima kojekakvih pluginova ... ja sam sa HP-laptopom pak dobio neki HP-ov soft kao pdf reader samo nije od adobea .. i da nije neka sreca.
30.04.2009 | 13:34
Ja iman Open office instaliran, i meni nije spor... pari mi sve ok... Nekakav diplomski rad od 60 strana sa fotkama unutra vrti ok... nisan neki zahtjevan korisnik , ... meni taman
30.04.2009 | 14:25
Netko je tu bio napisao prije jedno pola godine kako ima sada Open Office native za OS X (ne treba više dizati X11 okolinu) pa je vjerojatno zato brži. Ali ja ga nisam kasnije više probavao.
30.04.2009 | 15:51
dečki, jel neko probal ovaj novi IBM-ov lotus koji bi trebal biti zamjena za kompletni office isto kao i neooffice? Ima tko iskustava?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 3 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Anonimci (791)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO