Provjera virusa na Mac-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Provjera virusa na Mac-u

• iMo
  • Korisnik
  • 19
10.11.2009 | 01:06
Ako netko zna, molim za odgovor u vezi prisutnosti virusa na Mac-u. Naime, već nekoliko puta upozorili su me neke kolege da su preko USB-sticka s MacBooka na kojem radim prenijeli virus na svoje računalo.

Na MacBooku prethodno nisam uočio nikakvu nepravilnost, ali izgleda da je postao prijenosnik nekih virusa.

Dakle, mogu li sam to riješiti - otkriti ih i eliminirati, ili moram to prepustiti nekom stručnijem? Zatim, kako to napraviti na najjeftiniji način?
10.11.2009 | 01:11
Jedino sto mogu zamisliti jest da je na stick virus smjestio neki PC na koji je stick bio spojen. Iako je takav virus bezopasan za Mac, drugi PC ga moze pokupiti. Takodjer, ako pokreces Windowse na Macu, on moze biti prenosnik kao i svaki drugi PC. Savjeta u vezi tog problema nemam jer nemam posla sa Windowsima i nisam nikad koristio neki antivirus alat.
10.11.2009 | 02:03
Ako ne vrtiš neke Parallelse u pozadini ili nešto slično, apsolutno nema šanse da se sa tvog Maca naseljavaju PC virusi na tuđe stickove. To znači da su virusi na tom sticku od prije i ti ne možeš ništa učiniti po tom pitanju.
10.11.2009 | 11:45
E to se i meni dešavalo kada sam neke fileove sa mog Mac-a, dao kolegi na USB sticku. Njegovi windowsi su odmah alarmirali prisutnost virusa, ali pošto ja na svom Mac-u nemam ni "W" od windowsa, i meni je to bilo čudno. Čini mi se da pomutnju windowsima, odn. antivirusnom programu, stvaraju oni dodatni fileovi tipa "._imefilea.abc", koje Mac pise uz "prave" fileove. Izgleda da antivirusni program takve fileove tretira kao viruse čudnih naziva, jer to nisu tipični win fileovi.
10.11.2009 | 18:11
NE znam koji je to antivirus onda. Kad ja nekom iskopiram nešto na stick sa svog Maca to ne izaziva nikakve antivirusne reakcije sa sljedećim antivirusima:

- NOD32
- AVIRA antivirus (poznatiji kao "onaj crveni kišobran" )
- Norton Antivirus
10.11.2009 | 19:53
Bemumiša, stvarno ne kužim koji je to klinac. Sad sam pobacao neke fileove sa Mac-a na stick i PC kod klinaca je detektirao viruse (Avira), zatim sam taj stick formatirao nekoliko puta na PC-u i nabacao razne fileove sa PC-a. Onda sam taj isti stick otvorio na drugom PC-u (nemojte me zahebavati, nisam ni ja sretan da imam 2 PC-a doma), i otvorio fileove bez problema. Onda sam opet dotični stick nafilao na Mac-u i otvorio na ovom drugom PC-u, i opet detektirani virus!?!
E sad, tumačenje i detekcija na windowsima tih Macovih '._bla.bla' fileova kao virus, možda ovisi o postavkama tih antivirusnih programa.
Smayoo, da li se na PC-u vide ti '._bla.bla' fileovi koji su snimljeni na tvom Mac-u?
10.11.2009 | 20:20
Da, vide se ako uključiš da ti prikazuje "hidden" fajle.

Daj ti lijepo napravi screenshot toga što ti Avira prijavi kao virus pa postaj ovamo.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.11.2009 | 20:56
Riba, Smayoo i Macak, hvala Vam na odgovorima. Kad budem mogao prvo ću formatirati moj USB-stick... Ali sad sam se sjetio da mi je kolega dao svoj stick da na njega stavim fajlove. Dakle, moram vidjeti koje fajlove antivirisni program prepoznaje kao viruse. Čini mi se da moji u firmi koriste Nortona. Evo, zaboravio sam kako se zove...

Da, može biti da su to oni dodatni fajlovi koje Mac stvara kod kopiranja. Kolegica se odmah uplašila čim je antivirusni zazvonio na uzbunu. Nije obraćala pažnju na detalje, o kakvim se fajlovima radi.
10.11.2009 | 21:07
Evo virusa, ali mislim da sam skuzio. Problem stvara app CrossOver sa Mac-a koja stvara neke čudne .exe fileove koje PC čita kao viruse. Kada sam njih maknuo, picek se vise nije bunio.
Viruuus.jpg
10.11.2009 | 21:53
Elem...

Virus koji je pronašao AVIRA je stvarno autentični virus, prepoznat po patternu. Dakle, na sticku zaista imaš virus.

Virus ti je smješten u "RECYCLER" folderu, što znači da ga je generiralo nešto iz windowsa i smjestilo ga u recycle bin (windows pandan Trashu).

Recycler folder ti se u normalnim okolnostima ne prikazuje u Finderu (jer je skriven, isto kao i .Trash). Uglavnom, to što ti je antivirus našao, sasvim sigurno tamo stavljaju zaražene Windoze. Kao što sam i napisao u prvom postu "Ako ne vrtiš neke parallelse ili nešto slično...". Dakle, vrtiš CrossOver, koji vrti zaražene windoze. Eto ti.

Počisti, dakle, viruse s tih windoza pod CrossOverom.
10.11.2009 | 22:10
smayoo je napisao:
Elem...

Virus koji je pronašao AVIRA je stvarno autentični virus, prepoznat po patternu. Dakle, na sticku zaista imaš virus.

Virus ti je smješten u "RECYCLER" folderu, što znači da ga je generiralo nešto iz windowsa i smjestilo ga u recycle bin (windows pandan Trashu).

Recycler folder ti se u normalnim okolnostima ne prikazuje u Finderu (jer je skriven, isto kao i .Trash). Uglavnom, to što ti je antivirus našao, sasvim sigurno tamo stavljaju zaražene Windoze. Kao što sam i napisao u prvom postu "Ako ne vrtiš neke parallelse ili nešto slično...". Dakle, vrtiš CrossOver, koji vrti zaražene windoze. Eto ti.

Počisti, dakle, viruse s tih windoza pod CrossOverom.

E, sad niš ne kužim. Već sam spomenuo da nemam ni "w" od windowsa na Mac-u, a CrossOver sam otvorio nekoliko puta za otvaranje, neznam ni sam više koje .exe datoteke. Ali po svemu sudeći, CrossOver na Mac-u prenosi te viruse. Da li je onda moguće da je CrossOver na Mac-u zaražen?
10.11.2009 | 22:48
Evo vrag mi nije dao mira. Neka visi Pedro odn. CrossOver. Naime, nako što sam ga maknuo sa Mac-a, ponovio sam sve gore navedene radnje i PC više ne pronalazi viruse.
A valjda je to bilo to.
11.11.2009 | 00:04
Ne znam kako točno radi CrossOver, da li se "pod" njega instaliraju Windoze kao i pod Parallelse ili VMware, da li on sam instalira windowse skupa sa sobom ili neku imitaciju windowsa ili dijela windowsa, ali ako vrti Windows software, poanta je u tome da onda može pokupiti i windows viruse.
11.11.2009 | 10:50
smayoo je napisao:
Ne znam kako točno radi CrossOver, da li se "pod" njega instaliraju Windoze kao i pod Parallelse ili VMware, da li on sam instalira windowse skupa sa sobom ili neku imitaciju windowsa ili dijela windowsa, ali ako vrti Windows software, poanta je u tome da onda može pokupiti i windows viruse.

Odgovor je NE, crossover je komercijalna verzija wine-a koji pokrece aplikacije pisane za windowse bez windowsa instaliranih .

Wine implements the Windows API entirely in user-space, rather than as a kernel module. Services normally provided by the kernel in Windows are provided by a daemon known as wineserver. Wineserver implements basic Windows functionality, as well as providing extra functions such as integration with the X Window System and translation of signals into native Windows exceptions.
Although Wine implements some aspects of the Windows kernel, it is not possible to use native Windows drivers with it, due to Wine's underlying architecture. This prevents certain applications from working, such as some copy-protected titles.
11.11.2009 | 15:19
Kako sam i napisao:

- da li se pod njega instaliraju Windoze (ne)
- ili on sam instalira windoze skupa sa sobom (ne)
- ili neku imitaciju windowsa (ne)
- (ili neku imitaciju) dijela windowsa (da)

ali ako vrti windows software, podložan je windows virusima!
11.11.2009 | 15:29
istina ... to bi bio ispravniji odgovor ... ja sam odgovorio na prvo pitanje.
Da sko moze pokretati win programe moze i win viruse ... ah srecom ja ih ni malo vise ne trebam, ni win OS ni win programe.
14.11.2009 | 23:53
Ja bih se htio uključiti u ovaj razgovor sa jednim svojim pitanjem. Najme ja sam friški u odabranom društvu i na mac sam prešao prije mjesec dana. Neki programi koje koristim funkcioniraju samo na windowsima pa sam morao instalirati parallelse na kojima imam NOD32. Pa me zanima dali kada ja skeniram računalo u windovsima skeniram kompletno ili samo podatke na paralelsima. Navodno da i virus ako je na mecu ne šteti njemu samom ali nebi želio biti kliconoša. Hvala
15.11.2009 | 22:13
NOD ti skenira samo driveove koje vidi i ne skenira "network" shared foldere, pa tako ni "Parallels Shared Folders". Dakle, skeniraš samo podatke na parallelsima, ne i kompletno računalo.

Mislim da možda možeš i dodati da skenira shared foldere, ali to bi moglo biti tako epski sporo da boli...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 27 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Riba, robee, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (1024)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO