12.01.2010 | 02:38
Upotrebljivo je (za konverziju iz Excela u Delicious Library), ali daleko od "sretnog" jer nedostaje ključna informacija - ranije spomenuti unikatni identifikator. Prvo bi njega trebalo dodati u Excel popis, a onda bi konverzija iz Excela u Delicious Library bila čas posla.
Na žalost, dodati taj identifikator nije baš trivijalno. Neka skripta (nije mi poznato da postoji dedicated software koji baš to radi) bi trebala na temelju kombinacije imena i godine locirati ASIN/IBAN/EAN na Internetu i upisati ga u Excel tablicu. Izvedivo je u praksi (može se napraviti/automatizirati), ali vjerojatno nije vrijedno truda za samo 1000 filmova.
No, i dalje me muči onaj dio s početka priče: "baza filmova povezana s IMDBom". Što to zapravo znači?
Delicious Library ne komunicira s IMDBom već podatke vuče s Interneta. Za svaki tvoj naslov sam će pronaći godinu i žanr, a "regiju" (što ti je zapravo regija: DVD regija, zemlja porijekla filma, jezik titlovanja...?) možeš vidjeti pod "country" ili "languages". Ako ti se ne sviđaju podaci koje "posrče", možeš ih editirati kod sebe. Ako su ti svi DVDi originali, u pakiranju na kojem je barcode (i još k tome poznat Amazonu!), svih 1000 možeš "pješke" ubaciti za par sati (skeniranjem barcoda preko web-kamere i to po mogućnosti neke koja ima auto-focus).
Ako sve to skupa zvuči prekomplicirano, možda je rješenje tvojih problema Bento?
Bento je user-friendly baza podataka. Ima razne templejtove, među njima i neke za arhiviranje filmova. Bento importira iz Excela bez problema, a možeš i svakom unosu dodati još jedno polje (URL) u koje ćeš kopipejstati link na taj film s Amazona. Link će ostati "aktivan" pa kad klikneš na njega u Bentu, otvorit će se Internet browser i spojiti te na IMDB, odnosno na konkretan film. Nećeš morati koristiti Excel, a imat ćeš na raspolaganju i sve blagodati koje pruža baza podataka (pretraživanje i izrada različitih "izvješća" koja mogu zapravo biti liste filmova po žanrovima, regijama, godinama... bla, bla...).