MacBook Pro i Windows 7
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro i Windows 7

09.02.2010 | 18:09
Planiram na drugu particiju instalirati Windows 7 (dok se ne snađem jer sam novi mac korisnik) pa me zanima kako je sa driverima, ima li problema?

Šta preporučate da instaliram XP ili Win 7 ?
09.02.2010 | 19:16
Iskreno, ako nemaš neki specifičan komad softvera koji ti treba, a postoji samo za Windowse, mislim da to uzalud radiš jer, kao ni ostali koji su to napravili "za svaki slučaj" nakon prvih mjesec dana nećeš više nikad ni bootati u Windowse. Ali, kao ni ostali, vjerojatno nećeš prihvatiti tuđe mišljenje, nego ćeš se poželjeti sam u to uvjeriti, pa zato, ovako:

Bootcamp 3 koji dolazi sa Snow Leopardom deklarativno podržava Windows 7. Kažem - deklarativno - zato što nisam probao. S tim što je izašao i update za BootCamp 3. Postupak je sljedeći:

- Iz Mac OSa pokreni BootCamp
- u njemu između ostalog imaš i ugrađen alat za reparticioniranje diska
- ako namjeravaš instalirati Windows 7, mislim da ta particija svakako mora biti NTFS
- uglavnom, dalje slijedi upute Bootcampa, do restarta prije kojeg ubaciš instalacijski DVD od Windowsa 7
- onda dalje ide procedura instalacije Windowsa 7
- PAZI DA MU NE POKAŽEŠ KRIVU PARTICIJU, jer će ti on mrtav hladan pregaziti Mac OS (on je vidi kao neformatirani dio diska)
- kad instaliraš Win7, ubacuješ instalacijski DVD od Snow Leoparda, jer na njemu su ti svi potrebni driveri tvog hardwarea za Windows 7. Mislim da je čak autoplay. Ako nije, otvori i pokreni setup.exe ili tako nešto očito.
- kad se to sve instalira i reboota, podesi windowse da mogu na net
- onda pokreni POD WINDOWSIMA Apple Update kojeg je BootCamp nainstalirao skupa s driverima u koraku maloprije
- Apple Update bi ti trebao pronaći BootCamp 3.1 update. Downloadaj i instaliraj. Rebootaj.

- Natrag u Mac OS X bootaš tako da desnoklikneš na BootCamp ikonu u trayu i odabereš "Restart in Mac OS X"

- Iz Mac OS X u Windowse bootaš tako da u System Preferences odabereš Startup Disk i tamo odabereš Windows particiju i klikneš "Restart" ili tako da kod bootanja, prije akorda držiš tipku "alt" (među macovcima duljeg staža se zove "option").
  • campo
  • Posjetitelj
09.02.2010 | 19:19
instaliraj win7 sve radi bez problema i jako brzo...ako ti već treba
09.02.2010 | 19:28
E, da... Za jednostavnije programčiće, kao što je npr. IrfanView. Ili recimo za Internet Explorer 6 ili 7 (radi internet bankarstva i sl.) ne treba ti Windows na posebnoj particiji - jer u te svrhe odlično služi besplatni Wine Bottler koji određene aplikacije za Windowse puno brže i jednostavnije vrti pod Mac OS-om, tj. pod X11 okolinom, bez Windowsa! Imaš o tome relativno friški topic u forumu Emulacija.

I što sam još htio reći...? Da, naravno, odgovoriti na tvoje pitanje...

Što preporučam instalirati - XP ili 7? Kao što je Quadmachine nedavno rekao, XP je klasik. Meni radi OK, ali ipak nisam zadovoljan jer su BootCamp 2.1 driveri (ja sam windowse instalirao BootCampom iz Leoparda) za MacBookPro hardware katastrofalni. Nisu nestabilni (ništa se ne ruši, niti krahira), ali su loši, vrlo daleko od optimalnih (moglo bi se reći da su goli minimum). Osobito power management.

Zapravo, da ne duljim, pogledaj ovaj članak: http://www.jabucnjak.hr/hardver/novi-macbook-pro-–-dojmovi.html. Ne odnosi se na tvoj model MacBooka, ali primjedbe vezane za Windowse, vjerujem, ne odstupaju bitno.

BootCamp 3 možda, MOŽDA, nudi nešto bolje za Windows 7. Ne znam, nisam probao, ali sam vječni optimist...
09.02.2010 | 19:53
Instaliraj s driverima koji su ti na snow leopard disku al u windowsima ajde na apple software update gdje ce ti skinuti udate za bootcamp od nekih 200-300 Mb i nebi trebao imati nikakvih problema - nisam imao ni problema s driverima namjenjenih visti (oni koji su na SL disku) bar u poslu za koji jedino koristim windowse - igranje Call of Duty-a
09.02.2010 | 22:52
Instalirao sam win 7 i doslovno leti. Još jednom hvala!
10.02.2010 | 16:10
Damirst je napisao:
Instalirao sam win 7 i doslovno leti. Još jednom hvala!

Ako ga nemas zbog nekog posebnog programa (ili igrice), moj savjet bi bio da zaboravis na Windowse. Nema smisla imati ovakav divan komp i divan OS, i onda na njemu kao defaultni program vrtiti Windowse.

Kazes da ces ih imati "dok se ne snadjes", ali dok god koristis Windowse neces se snaci - trebas koristiti Mac. Vrlo je jednostavan za koristenje i vidjet ces da ces se naviknuti bez problema, samo mu daj par dana. Ne znam koji model MBP-a imas, ali ja sam skuzila da kad upalim Windowse ne mogu radit normalo jer mi fali prava funkcionalnost trackpada.

Instalirala sam Windows 7 (koje sam dobila za imendan ) na Mac, kao, "za svaki slucaj". Imam Mac od Bozica i koristim ga svakodnevno i "slucaj" mi se jos nije dogodio. Planiram staviti kakvu igricu na njih i koristiti ih zato, al jos nisam gotova s Braid i World of Goo koje igram na Macu, pa i to za sad ceka.
10.02.2010 | 16:26
Samo cu se pridruziti ovima koji kazu da zaboravis win ako stvarno nisu nuzno zlo jer se tako nikada neces nauciti raditi na OSXu. U pocetku je malo zbunjujuce ali jednostavno se moras prisiliti dok ti ne sjednu neke stvari, bjezanjem u win ces napraviti samo goru stvar jer ces onda najvjerovatnije i ostati na njima posto ti je tamo sve poznato.
11.02.2010 | 18:33
Iskreno, win sam samo instalirao radi worda (dok se ne snađem na mac-u), možda radi koje igre da ubijem vrijeme i radi spajanja preko usb sticka na net. Imao sam na mac-u problema sa stickom i spajanjem na net, ali to sam sad sredio. Ma nakon nekoliko dana koliko koristim mac nemam se namjeru vratiti na windowse !!
11.02.2010 | 19:18
Kao vrlo efikasnu i kvalitetnu zamjenu za MS Office (osobito za Word!) imaš na Macu NeoOffice koji je donationware, a zapravo je native Mac port OpenOfficea koji također postoji za Mac i besplatan je, ali radi pod Javom pa je dosta sporiji.

Vrijeme privikavanja između Worda (verzije 2003 ili starije) i NeoOffice Writera je takoreći nula za osnovne dokumente i možda tjedan dana za vrlo napredno korištenje. U slučaju Excela i Calca, još i kraće. Ovo govorim na osnovu osobnog iskustva vrlo zahtjevnog korisnika i Worda, i Excela.

Impress je također upotrebljiva zamjena za Power Point iako, ako ti se posao vrti u značajnoj mjeri oko izrade prezentacija i/ili predavanja, šteta ti je ne kupiti Appleov iWork paket, i to samo radi Keynotea jer to je sasvim jedna druga dimenzija prezentacija - kako za autora, tako i za publiku!
11.02.2010 | 21:28
Uz ovo sto je Smayoo napisao postoji i Microsoftov Office za Maca tako da stvarno nema potrebe ici u Win zbog toga. Da koristi Acad to bi vec bila druga prica
11.02.2010 | 21:48
Iskreno, nikad nisam shvatio zašto netko želi koristiti (kamoli platiti!) MS Office 2008 za Maca. To je takvo megas*anje od softvera kakvo dugo nisam vidio. Gori je čak i od 2007 za Windowse.
15.02.2010 | 11:19
Pa zar mu nije laksi parallels?

smayoo je napisao:
Iskreno, ako nemaš neki specifičan komad softvera koji ti treba, a postoji samo za Windowse, mislim da to uzalud radiš jer, kao ni ostali koji su to napravili "za svaki slučaj" nakon prvih mjesec dana nećeš više nikad ni bootati u Windowse. Ali, kao ni ostali, vjerojatno nećeš prihvatiti tuđe mišljenje, nego ćeš se poželjeti sam u to uvjeriti, pa zato, ovako:

Bootcamp 3 koji dolazi sa Snow Leopardom deklarativno podržava Windows 7. Kažem - deklarativno - zato što nisam probao. S tim što je izašao i update za BootCamp 3. Postupak je sljedeći:

- Iz Mac OSa pokreni BootCamp
- u njemu između ostalog imaš i ugrađen alat za reparticioniranje diska
- ako namjeravaš instalirati Windows 7, mislim da ta particija svakako mora biti NTFS
- uglavnom, dalje slijedi upute Bootcampa, do restarta prije kojeg ubaciš instalacijski DVD od Windowsa 7
- onda dalje ide procedura instalacije Windowsa 7
- PAZI DA MU NE POKAŽEŠ KRIVU PARTICIJU, jer će ti on mrtav hladan pregaziti Mac OS (on je vidi kao neformatirani dio diska)
- kad instaliraš Win7, ubacuješ instalacijski DVD od Snow Leoparda, jer na njemu su ti svi potrebni driveri tvog hardwarea za Windows 7. Mislim da je čak autoplay. Ako nije, otvori i pokreni setup.exe ili tako nešto očito.
- kad se to sve instalira i reboota, podesi windowse da mogu na net
- onda pokreni POD WINDOWSIMA Apple Update kojeg je BootCamp nainstalirao skupa s driverima u koraku maloprije
- Apple Update bi ti trebao pronaći BootCamp 3.1 update. Downloadaj i instaliraj. Rebootaj.

- Natrag u Mac OS X bootaš tako da desnoklikneš na BootCamp ikonu u trayu i odabereš "Restart in Mac OS X"

- Iz Mac OS X u Windowse bootaš tako da u System Preferences odabereš Startup Disk i tamo odabereš Windows particiju i klikneš "Restart" ili tako da kod bootanja, prije akorda držiš tipku "alt" (među macovcima duljeg staža se zove "option").
15.02.2010 | 11:36
smayoo je napisao:
Iskreno, nikad nisam shvatio zašto netko želi koristiti (kamoli platiti!) MS Office 2008 za Maca. To je takvo megas*anje od softvera kakvo dugo nisam vidio. Gori je čak i od 2007 za Windowse.

Je sranje je ogromno ali znas da ljudi vole ono sto im je vec poznato i jako ih je tesko natjerati da koriste nesto drugacije makar to bilo bolje.
15.02.2010 | 22:18
sirius je napisao:
Pa zar mu nije laksi parallels?

Ovisi za što - neke stvari pod virtualizacijom jako kilavo rade. Osim toga, Parallels se dodatno plaća, i to ne baš malo.
12.03.2010 | 22:38
ovako.stidim se ali tako je.snimio sam preko torrenta finalnu verziju windows 7,i sad bih je htio instalirati preko boot campa na imac.ali ne znam kako da sprzim taj program na dvd a da ga bo0t camp prepozna.Do sad sam dva dvd-a upropastio jer prilikom bootanja mi javi da on nije bootable disc.Iako vec imam legalnu verziju xp-a na mac-u ,volio bih probati (sa ilegalnom) dok ne nabavim legalnu.Unaprijed hvala na odgovorima.
12.03.2010 | 23:59
Zašto se bakćeš s ilegalnim verzijama s torrenta (koje mogu biti i začinjene spywareom) kad imaš 30-dnevni besplatni trial od original Microsofta? Skineš s njihovog sitea.
13.03.2010 | 00:31
nisam to znao.sad cu bas potraziti.
13.03.2010 | 00:38
ja ne mogu naci.mozes li mi link postaviti?
13.03.2010 | 01:50
Evo npr. http://www.softpedia.com/get/System/OS-E...ments/Windows-7.shtm

Ili bilo koji drugi provjereni link koji dobiješ kad ugooglaš "windows 7 trial download"
13.03.2010 | 09:53
hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 28 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, iAnte, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (901)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO