MacBook Pro i Windows 7
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro i Windows 7

09.02.2010 | 18:09
Planiram na drugu particiju instalirati Windows 7 (dok se ne snađem jer sam novi mac korisnik) pa me zanima kako je sa driverima, ima li problema?

Šta preporučate da instaliram XP ili Win 7 ?
09.02.2010 | 19:16
Iskreno, ako nemaš neki specifičan komad softvera koji ti treba, a postoji samo za Windowse, mislim da to uzalud radiš jer, kao ni ostali koji su to napravili "za svaki slučaj" nakon prvih mjesec dana nećeš više nikad ni bootati u Windowse. Ali, kao ni ostali, vjerojatno nećeš prihvatiti tuđe mišljenje, nego ćeš se poželjeti sam u to uvjeriti, pa zato, ovako:

Bootcamp 3 koji dolazi sa Snow Leopardom deklarativno podržava Windows 7. Kažem - deklarativno - zato što nisam probao. S tim što je izašao i update za BootCamp 3. Postupak je sljedeći:

- Iz Mac OSa pokreni BootCamp
- u njemu između ostalog imaš i ugrađen alat za reparticioniranje diska
- ako namjeravaš instalirati Windows 7, mislim da ta particija svakako mora biti NTFS
- uglavnom, dalje slijedi upute Bootcampa, do restarta prije kojeg ubaciš instalacijski DVD od Windowsa 7
- onda dalje ide procedura instalacije Windowsa 7
- PAZI DA MU NE POKAŽEŠ KRIVU PARTICIJU, jer će ti on mrtav hladan pregaziti Mac OS (on je vidi kao neformatirani dio diska)
- kad instaliraš Win7, ubacuješ instalacijski DVD od Snow Leoparda, jer na njemu su ti svi potrebni driveri tvog hardwarea za Windows 7. Mislim da je čak autoplay. Ako nije, otvori i pokreni setup.exe ili tako nešto očito.
- kad se to sve instalira i reboota, podesi windowse da mogu na net
- onda pokreni POD WINDOWSIMA Apple Update kojeg je BootCamp nainstalirao skupa s driverima u koraku maloprije
- Apple Update bi ti trebao pronaći BootCamp 3.1 update. Downloadaj i instaliraj. Rebootaj.

- Natrag u Mac OS X bootaš tako da desnoklikneš na BootCamp ikonu u trayu i odabereš "Restart in Mac OS X"

- Iz Mac OS X u Windowse bootaš tako da u System Preferences odabereš Startup Disk i tamo odabereš Windows particiju i klikneš "Restart" ili tako da kod bootanja, prije akorda držiš tipku "alt" (među macovcima duljeg staža se zove "option").
  • campo
  • Posjetitelj
09.02.2010 | 19:19
instaliraj win7 sve radi bez problema i jako brzo...ako ti već treba
09.02.2010 | 19:28
E, da... Za jednostavnije programčiće, kao što je npr. IrfanView. Ili recimo za Internet Explorer 6 ili 7 (radi internet bankarstva i sl.) ne treba ti Windows na posebnoj particiji - jer u te svrhe odlično služi besplatni Wine Bottler koji određene aplikacije za Windowse puno brže i jednostavnije vrti pod Mac OS-om, tj. pod X11 okolinom, bez Windowsa! Imaš o tome relativno friški topic u forumu Emulacija.

I što sam još htio reći...? Da, naravno, odgovoriti na tvoje pitanje...

Što preporučam instalirati - XP ili 7? Kao što je Quadmachine nedavno rekao, XP je klasik. Meni radi OK, ali ipak nisam zadovoljan jer su BootCamp 2.1 driveri (ja sam windowse instalirao BootCampom iz Leoparda) za MacBookPro hardware katastrofalni. Nisu nestabilni (ništa se ne ruši, niti krahira), ali su loši, vrlo daleko od optimalnih (moglo bi se reći da su goli minimum). Osobito power management.

Zapravo, da ne duljim, pogledaj ovaj članak: http://www.jabucnjak.hr/hardver/novi-macbook-pro-–-dojmovi.html. Ne odnosi se na tvoj model MacBooka, ali primjedbe vezane za Windowse, vjerujem, ne odstupaju bitno.

BootCamp 3 možda, MOŽDA, nudi nešto bolje za Windows 7. Ne znam, nisam probao, ali sam vječni optimist...
09.02.2010 | 19:53
Instaliraj s driverima koji su ti na snow leopard disku al u windowsima ajde na apple software update gdje ce ti skinuti udate za bootcamp od nekih 200-300 Mb i nebi trebao imati nikakvih problema - nisam imao ni problema s driverima namjenjenih visti (oni koji su na SL disku) bar u poslu za koji jedino koristim windowse - igranje Call of Duty-a
09.02.2010 | 22:52
Instalirao sam win 7 i doslovno leti. Još jednom hvala!
10.02.2010 | 16:10
Damirst je napisao:
Instalirao sam win 7 i doslovno leti. Još jednom hvala!

Ako ga nemas zbog nekog posebnog programa (ili igrice), moj savjet bi bio da zaboravis na Windowse. Nema smisla imati ovakav divan komp i divan OS, i onda na njemu kao defaultni program vrtiti Windowse.

Kazes da ces ih imati "dok se ne snadjes", ali dok god koristis Windowse neces se snaci - trebas koristiti Mac. Vrlo je jednostavan za koristenje i vidjet ces da ces se naviknuti bez problema, samo mu daj par dana. Ne znam koji model MBP-a imas, ali ja sam skuzila da kad upalim Windowse ne mogu radit normalo jer mi fali prava funkcionalnost trackpada.

Instalirala sam Windows 7 (koje sam dobila za imendan ) na Mac, kao, "za svaki slucaj". Imam Mac od Bozica i koristim ga svakodnevno i "slucaj" mi se jos nije dogodio. Planiram staviti kakvu igricu na njih i koristiti ih zato, al jos nisam gotova s Braid i World of Goo koje igram na Macu, pa i to za sad ceka.
10.02.2010 | 16:26
Samo cu se pridruziti ovima koji kazu da zaboravis win ako stvarno nisu nuzno zlo jer se tako nikada neces nauciti raditi na OSXu. U pocetku je malo zbunjujuce ali jednostavno se moras prisiliti dok ti ne sjednu neke stvari, bjezanjem u win ces napraviti samo goru stvar jer ces onda najvjerovatnije i ostati na njima posto ti je tamo sve poznato.
11.02.2010 | 18:33
Iskreno, win sam samo instalirao radi worda (dok se ne snađem na mac-u), možda radi koje igre da ubijem vrijeme i radi spajanja preko usb sticka na net. Imao sam na mac-u problema sa stickom i spajanjem na net, ali to sam sad sredio. Ma nakon nekoliko dana koliko koristim mac nemam se namjeru vratiti na windowse !!
11.02.2010 | 19:18
Kao vrlo efikasnu i kvalitetnu zamjenu za MS Office (osobito za Word!) imaš na Macu NeoOffice koji je donationware, a zapravo je native Mac port OpenOfficea koji također postoji za Mac i besplatan je, ali radi pod Javom pa je dosta sporiji.

Vrijeme privikavanja između Worda (verzije 2003 ili starije) i NeoOffice Writera je takoreći nula za osnovne dokumente i možda tjedan dana za vrlo napredno korištenje. U slučaju Excela i Calca, još i kraće. Ovo govorim na osnovu osobnog iskustva vrlo zahtjevnog korisnika i Worda, i Excela.

Impress je također upotrebljiva zamjena za Power Point iako, ako ti se posao vrti u značajnoj mjeri oko izrade prezentacija i/ili predavanja, šteta ti je ne kupiti Appleov iWork paket, i to samo radi Keynotea jer to je sasvim jedna druga dimenzija prezentacija - kako za autora, tako i za publiku!
11.02.2010 | 21:28
Uz ovo sto je Smayoo napisao postoji i Microsoftov Office za Maca tako da stvarno nema potrebe ici u Win zbog toga. Da koristi Acad to bi vec bila druga prica
11.02.2010 | 21:48
Iskreno, nikad nisam shvatio zašto netko želi koristiti (kamoli platiti!) MS Office 2008 za Maca. To je takvo megas*anje od softvera kakvo dugo nisam vidio. Gori je čak i od 2007 za Windowse.
15.02.2010 | 11:19
Pa zar mu nije laksi parallels?

smayoo je napisao:
Iskreno, ako nemaš neki specifičan komad softvera koji ti treba, a postoji samo za Windowse, mislim da to uzalud radiš jer, kao ni ostali koji su to napravili "za svaki slučaj" nakon prvih mjesec dana nećeš više nikad ni bootati u Windowse. Ali, kao ni ostali, vjerojatno nećeš prihvatiti tuđe mišljenje, nego ćeš se poželjeti sam u to uvjeriti, pa zato, ovako:

Bootcamp 3 koji dolazi sa Snow Leopardom deklarativno podržava Windows 7. Kažem - deklarativno - zato što nisam probao. S tim što je izašao i update za BootCamp 3. Postupak je sljedeći:

- Iz Mac OSa pokreni BootCamp
- u njemu između ostalog imaš i ugrađen alat za reparticioniranje diska
- ako namjeravaš instalirati Windows 7, mislim da ta particija svakako mora biti NTFS
- uglavnom, dalje slijedi upute Bootcampa, do restarta prije kojeg ubaciš instalacijski DVD od Windowsa 7
- onda dalje ide procedura instalacije Windowsa 7
- PAZI DA MU NE POKAŽEŠ KRIVU PARTICIJU, jer će ti on mrtav hladan pregaziti Mac OS (on je vidi kao neformatirani dio diska)
- kad instaliraš Win7, ubacuješ instalacijski DVD od Snow Leoparda, jer na njemu su ti svi potrebni driveri tvog hardwarea za Windows 7. Mislim da je čak autoplay. Ako nije, otvori i pokreni setup.exe ili tako nešto očito.
- kad se to sve instalira i reboota, podesi windowse da mogu na net
- onda pokreni POD WINDOWSIMA Apple Update kojeg je BootCamp nainstalirao skupa s driverima u koraku maloprije
- Apple Update bi ti trebao pronaći BootCamp 3.1 update. Downloadaj i instaliraj. Rebootaj.

- Natrag u Mac OS X bootaš tako da desnoklikneš na BootCamp ikonu u trayu i odabereš "Restart in Mac OS X"

- Iz Mac OS X u Windowse bootaš tako da u System Preferences odabereš Startup Disk i tamo odabereš Windows particiju i klikneš "Restart" ili tako da kod bootanja, prije akorda držiš tipku "alt" (među macovcima duljeg staža se zove "option").
15.02.2010 | 11:36
smayoo je napisao:
Iskreno, nikad nisam shvatio zašto netko želi koristiti (kamoli platiti!) MS Office 2008 za Maca. To je takvo megas*anje od softvera kakvo dugo nisam vidio. Gori je čak i od 2007 za Windowse.

Je sranje je ogromno ali znas da ljudi vole ono sto im je vec poznato i jako ih je tesko natjerati da koriste nesto drugacije makar to bilo bolje.
15.02.2010 | 22:18
sirius je napisao:
Pa zar mu nije laksi parallels?

Ovisi za što - neke stvari pod virtualizacijom jako kilavo rade. Osim toga, Parallels se dodatno plaća, i to ne baš malo.
12.03.2010 | 22:38
ovako.stidim se ali tako je.snimio sam preko torrenta finalnu verziju windows 7,i sad bih je htio instalirati preko boot campa na imac.ali ne znam kako da sprzim taj program na dvd a da ga bo0t camp prepozna.Do sad sam dva dvd-a upropastio jer prilikom bootanja mi javi da on nije bootable disc.Iako vec imam legalnu verziju xp-a na mac-u ,volio bih probati (sa ilegalnom) dok ne nabavim legalnu.Unaprijed hvala na odgovorima.
12.03.2010 | 23:59
Zašto se bakćeš s ilegalnim verzijama s torrenta (koje mogu biti i začinjene spywareom) kad imaš 30-dnevni besplatni trial od original Microsofta? Skineš s njihovog sitea.
13.03.2010 | 00:31
nisam to znao.sad cu bas potraziti.
13.03.2010 | 00:38
ja ne mogu naci.mozes li mi link postaviti?
13.03.2010 | 01:50
Evo npr. http://www.softpedia.com/get/System/OS-E...ments/Windows-7.shtm

Ili bilo koji drugi provjereni link koji dobiješ kad ugooglaš "windows 7 trial download"
13.03.2010 | 09:53
hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 27 minuta
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO