21.03.2010 | 20:08
Win platforma je jako rasirena pa tako i meho iz micevca kad napravi neku novu web kameru, napravi driver iskljucivo za win ili ne napravi uopce, ali koristi kineske chipsete za koje postoje driveri unutar inicijalne instalacije windowsa..
pa ma
macu ne radi.. ak nemas
macam..
windowsi, zbog velikog broja proizvodjaca i koriste
veliku bazu drivera koju imaju unutar sebe.. pa se zna dogodit da nakon instalacije sve proradi.
apple je pak sam proizvodio svoje komponenete ili kasnije koristio komponente po narudzbi pa u svoj os ubacivao iskljucivo drivere za onaj mali, ako gledamo globalno, mikro svijet hardveraja koji se nalazi u njihovim kistrama ili prijenosnicima.. time je imao manji footprint i manju mogucnost za pogreske kao i laksu detekciju problema
koje su se javljale s vremena na vrijeme u OSu..
third party driveri zaista ovise o proizvodjacu.. lijepo je sto vecina skenera i fotica rade sa image captureom (ili finderom) pa nema potrebe za driverima.. nekad
zaista ima problema, ali ne bih ovdje bacao paljbu ni na koga.. jer dosta njih se trudi raditi drivere i svoke po meni nepotrebne popratne suite i za mac pa i za linux..
al npr.. imam sony dpp fp30.. malu kistru za fotke.. stara je ko i moj brak.. al driveri ne postoje.. dapace, ne postoji ni lkakvo rjesenje od nadobudnih mladica koje rade generic drivere iz gutenberg projekta.. zakaj? ask sony...
tak da sony.. joj nemoj..
a apple.. apple se trebat potrudit bit azurniji sa bootcamp driverima tak da proradi sve iz prve da zadovolji kupce koji zele apple hardware i ms os (sto je po meni nepojmljivo i kaj se mene tice, ne trebaju, ali bi bilo lijepo naspram potrosaca) .. al nemoj ocekivat nikad.. nikad.. da instaliras generic windowse pa da sve od applea proradi iz prve.. hp, sony, acer, toshiba - vrlo vjerojatno.. apple, cistc sumnjam..