AutoCAD na OSX-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

AutoCAD na OSX-u

18.04.2010 | 16:59
Bilo je o tome dosta priče, pa evo najnoviji prilog u tome smjeru....
forums.macrumors.com/showthread.php?t=683023

Smayoo, javi se i recim i SVE kaj ih ideB)
18.04.2010 | 17:39
Ako se to desi, onda picekk jedino za igranje more posluziti. LOL
18.04.2010 | 20:05
Poslali su mi tu anketu (kao registriranom korisniku) još prije nekih 2 godine, ili malo manje. Ispunio sam je.

Nisam baš optimističan. Općenito, mislim da je AutoDesk (slično kao i Adobe, zaključujem iz nekih drugih rasprava) zaboravio pisati dobre aplikacije. Uvjeren sam da će ono što izbace na početku biti barem još 20% skuplje nego PC verzija (koja je već besramno skupa), ali zato ne manje bugovita. Plus osakaćena. Najzadnja verzija 2011 nastavlja seriju započetu s 2009 koja pouzdano i definitivno tone u konačnu propast. Sve nakon 2008 je posve neupotrebljivo. Kako bi sad takva ekipa najednom mogla početi "think different" i napraviti nešto upotrebljivo za posve drugu platformu?
18.04.2010 | 20:39
Ja sam dosel do 2005, ali sam se vratil na 2004. Za ono kaj mi treba, 2004 je savrse.
18.04.2010 | 21:07
Za ono što meni treba, već bi i 2000 bio savršen da im nije tamo ostalo par bugova sa skaliranjem mjernih jedinica... Ovako nije savršen, ali mi je i dalje najdraži. Jer je nakon njega krenulo napuhavanje...
19.04.2010 | 09:52
Ok, Smayoo, ja sam radil svoj diplomski i semestralni rad iz Motora na AutoCAD-u 14. Jasno, bez tutoriala ('nabavljeno' ) pa mi je za prvi crtež trebalo 3x više cajta nego da sam crtal na papir. I profači nisu bili baš oduševljeni, jer sam bil među rijetkima koji su radili na kompu. No, kak sam bil diplomant, nisu prigovarali. No, nakon kaj sam pohvatal osnove i logiku da tražiš sve moguće simetrale i onda samo 'miroriš' krenulo je brže. No, na šarafima i maticama se siplatil sav trud; nacrtaš jednu i samo ju kopiraš i skaliraš kak ti treba...
A da ne spominjem šrafiranje presjeka; jedna naredba i paf, gotovo! Moje pitanje je sad ovo: postoji li neki open source za OSX koji bi bio na toj razini da mogu opet napikavati da se malo ufuram u to opet?
19.04.2010 | 10:38
Open source CAD platforma je IntelliCAD. Ali ne znam da ima nešto za Mac OS X, a da je baš besplatno. Netko je u onom drugom threadu spomenuo Turbocad. Djeluje dosta ograničeno, ali pokriva upravo ovaj dio koji tebe zanima. Nije besplatan, ali nije ni jako skup.
19.04.2010 | 21:17
Što se tiče CAD programa iz svog iskustva mogu prenijeti da je Nemetchek-ov Vectorworks izvanredan program i da nimalo ne odstupa sa mogućnostima crtanja i 3D prikaza kao i renderiranja nakon što se uvježba, sa mogućnostima AutoCad-a. Radio sam i u ArchiCad-u od Graphisofta ali kao što mu ime i kaže više je namijenjen arhitektima dok je Vectorworks svestraniji i ima izvrstan learning program u osnovnoj instalaciji.
Postoji i za PC i za Mac OS X tako da se korisnici obaju svijeta mogu njime koristiti, nema potrebe za bilo kakvim konvertiranjem kod prelaska iz PC-a sa Mac OS i obrnuto.
Iako ja na svom Macbook Pro-u imam windowse isključivo zbog Autocada i to samo zbog mogućnosti konvertiranja fileova iz *.dwg u vectorworks-ov format i obrnuto.
20.04.2010 | 06:15
Baš si simpatičan nick odabrao. Uvijek ga koristiš ili je to bila trenutna inspiracija?

Samo napomena - za konvertiranje fileova ti ne treba cijeli AutoCAD, dovoljan ti je i AutoDeskov besplatni TrueView ili neki drugi od njihovih besplatnih viewera-konvertera.
20.04.2010 | 13:15
zagreb - ma ludi šogor koji loče prisilio me forumašiti. kvragu

zgmlšklpfk
20.04.2010 | 16:59
ja objašnjavam hijeroglifne nickove - stvarno

john-st
25.04.2010 | 13:51
na architoshu se kao pojavio neki screenshot beta verzije autoCADa za OS X ...

zanima me da li neko radi (ozbiljnije crteze) u aCAD-u preko parallels 5... i koliko čovek može s tim da računa?

architosh.com/2010/04/mac-native-autocad...ghted-in-prbeta-sdk/
25.04.2010 | 15:35
što znači "ozbiljnije"?

Ja radim vrlo ozbiljne 2D i vrlo neozbiljne 3D (neki plan interijera za vlastite potrebe, po doma). Parallels 5 mislim da neću kupovati, nisu me uspjeli uvjeriti da im dozvolim da me još jednom prevare (smatram da su me s parallelsom 4 višestruko prevarili). Na Windows XP pod Parallels 4 išta novije od AutoCAD 2000 je NEUPOTREBLJIVO sporo. AutoCAD 2000 je podnošljivo spor.

Za ozbiljan rad u CAD-u treba native bootati u Windowse ("bootcamp").

Srećom, kad mi treba samo gledati, pokazivati nekom i sl. koristim odličan, besplatan i prokleto brz Solidworksov E-drawings (hvala, Davore! da mi ga nisi prvi dan preporučio, ne bi se ni sjetio ići takvo što potražiti!) za Mac OS X.
25.04.2010 | 15:38
Zaboravih napisati jednu bitnu stvar. Parallels 5 mislim da neću kupovati, jer sam zaključio da je VirtualBox puno brži (a besplatan). Samo da mi je uhvatiti vremena da skužim kako naštelati VB da koristi bootcamp particiju Windowsa (znam da se može, ali nije na 2 klika).
25.04.2010 | 17:47
Sjećam se da je negdje tamo 2006 procurila vijest o Revitu za OSX i screenshoti dotičnog, ali na žalost, nisu nikad pustili finalnu verziju u prodaju.

Nadam se da će s autocadom proći bolje ovaj put.
27.04.2010 | 02:13
pa "ozbiljnije" bi značilo profesionalno korišćenje, konkretno izrada glavnih arhitektonskih projekata... Bootcamp naravno funkcioniše besprekorno ali mi je rad u windows okruženju i stalno skakanje mac OS/windows postalo prilično frustrirajuće...

Instalirao sam Paralles 5 trial... Za sada mi se čini da radi mnogo "glatkije" nego četvorka (uz autoCAD 2007 i 2GB RAM), međutim, još uvek ga nisam isprobao "pun gas" pa da dođem do konačnog zaključka...

E-drawings je super, ali samo za pregled fajlova... Nažalost, ne i za štampanje u razmeri... Hvala za preporuku za VirtualBox, isprobaću...
28.04.2010 | 04:44
Već dugo nisam sreo arhitekta koji koristi AutoCAD. Već 10 godina, da budem precizniji... Ali bez sumnje AutoCAD i to može. Samo ostaje arhitektu dosta ručnog posla za izradu troškovnika, a i proračune...
24.05.2010 | 00:04
mogu samo da primetim da se krećeš u prilično avangardnim krugovima... tek u poslednje 2-3 godine arhitektonske firme u svetu masovno prelaze na revit (autodeskov BIM softver za arhitekte), premda je autocad i dalje standard... do sada su sve firme za koje sam radio i sa kojima sam sarađivao koristile auticad kao standard (primera radi, firma u UAE u kojoj sam radio je imala 80 licenci za acad... tako da je dosta skupa zabava menjati softver + sve što uz to ide)

uzgred, da ne offtopicimo, pojavila se prva beta verzija autoCADa za mac osx

www.melablog.it/post/11786/svelate-le-pr...i-di-autocad-per-mac
www.macrumors.com/2010/05/22/autocad-com...st-beta-screenshots/
24.05.2010 | 09:12
Vidiš... Svaki dan čujem nešto novo. Ovdje u HR svaki jači arhitektonski ured koristi Archicad. A znam jednog ili dva koji koriste Microstation.

Što se tiče beta verzije, po onom što pišu, djeluje više kao alfa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 12 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, grgaa, m@xym, Riba, Anonimci (755)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO