AutoCAD na OSX-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

AutoCAD na OSX-u

18.04.2010 | 16:59
Bilo je o tome dosta priče, pa evo najnoviji prilog u tome smjeru....
forums.macrumors.com/showthread.php?t=683023

Smayoo, javi se i recim i SVE kaj ih ideB)
18.04.2010 | 17:39
Ako se to desi, onda picekk jedino za igranje more posluziti. LOL
18.04.2010 | 20:05
Poslali su mi tu anketu (kao registriranom korisniku) još prije nekih 2 godine, ili malo manje. Ispunio sam je.

Nisam baš optimističan. Općenito, mislim da je AutoDesk (slično kao i Adobe, zaključujem iz nekih drugih rasprava) zaboravio pisati dobre aplikacije. Uvjeren sam da će ono što izbace na početku biti barem još 20% skuplje nego PC verzija (koja je već besramno skupa), ali zato ne manje bugovita. Plus osakaćena. Najzadnja verzija 2011 nastavlja seriju započetu s 2009 koja pouzdano i definitivno tone u konačnu propast. Sve nakon 2008 je posve neupotrebljivo. Kako bi sad takva ekipa najednom mogla početi "think different" i napraviti nešto upotrebljivo za posve drugu platformu?
18.04.2010 | 20:39
Ja sam dosel do 2005, ali sam se vratil na 2004. Za ono kaj mi treba, 2004 je savrse.
18.04.2010 | 21:07
Za ono što meni treba, već bi i 2000 bio savršen da im nije tamo ostalo par bugova sa skaliranjem mjernih jedinica... Ovako nije savršen, ali mi je i dalje najdraži. Jer je nakon njega krenulo napuhavanje...
19.04.2010 | 09:52
Ok, Smayoo, ja sam radil svoj diplomski i semestralni rad iz Motora na AutoCAD-u 14. Jasno, bez tutoriala ('nabavljeno' ) pa mi je za prvi crtež trebalo 3x više cajta nego da sam crtal na papir. I profači nisu bili baš oduševljeni, jer sam bil među rijetkima koji su radili na kompu. No, kak sam bil diplomant, nisu prigovarali. No, nakon kaj sam pohvatal osnove i logiku da tražiš sve moguće simetrale i onda samo 'miroriš' krenulo je brže. No, na šarafima i maticama se siplatil sav trud; nacrtaš jednu i samo ju kopiraš i skaliraš kak ti treba...
A da ne spominjem šrafiranje presjeka; jedna naredba i paf, gotovo! Moje pitanje je sad ovo: postoji li neki open source za OSX koji bi bio na toj razini da mogu opet napikavati da se malo ufuram u to opet?
19.04.2010 | 10:38
Open source CAD platforma je IntelliCAD. Ali ne znam da ima nešto za Mac OS X, a da je baš besplatno. Netko je u onom drugom threadu spomenuo Turbocad. Djeluje dosta ograničeno, ali pokriva upravo ovaj dio koji tebe zanima. Nije besplatan, ali nije ni jako skup.
19.04.2010 | 21:17
Što se tiče CAD programa iz svog iskustva mogu prenijeti da je Nemetchek-ov Vectorworks izvanredan program i da nimalo ne odstupa sa mogućnostima crtanja i 3D prikaza kao i renderiranja nakon što se uvježba, sa mogućnostima AutoCad-a. Radio sam i u ArchiCad-u od Graphisofta ali kao što mu ime i kaže više je namijenjen arhitektima dok je Vectorworks svestraniji i ima izvrstan learning program u osnovnoj instalaciji.
Postoji i za PC i za Mac OS X tako da se korisnici obaju svijeta mogu njime koristiti, nema potrebe za bilo kakvim konvertiranjem kod prelaska iz PC-a sa Mac OS i obrnuto.
Iako ja na svom Macbook Pro-u imam windowse isključivo zbog Autocada i to samo zbog mogućnosti konvertiranja fileova iz *.dwg u vectorworks-ov format i obrnuto.
20.04.2010 | 06:15
Baš si simpatičan nick odabrao. Uvijek ga koristiš ili je to bila trenutna inspiracija?

Samo napomena - za konvertiranje fileova ti ne treba cijeli AutoCAD, dovoljan ti je i AutoDeskov besplatni TrueView ili neki drugi od njihovih besplatnih viewera-konvertera.
20.04.2010 | 13:15
zagreb - ma ludi šogor koji loče prisilio me forumašiti. kvragu

zgmlšklpfk
20.04.2010 | 16:59
ja objašnjavam hijeroglifne nickove - stvarno

john-st
25.04.2010 | 13:51
na architoshu se kao pojavio neki screenshot beta verzije autoCADa za OS X ...

zanima me da li neko radi (ozbiljnije crteze) u aCAD-u preko parallels 5... i koliko čovek može s tim da računa?

architosh.com/2010/04/mac-native-autocad...ghted-in-prbeta-sdk/
25.04.2010 | 15:35
što znači "ozbiljnije"?

Ja radim vrlo ozbiljne 2D i vrlo neozbiljne 3D (neki plan interijera za vlastite potrebe, po doma). Parallels 5 mislim da neću kupovati, nisu me uspjeli uvjeriti da im dozvolim da me još jednom prevare (smatram da su me s parallelsom 4 višestruko prevarili). Na Windows XP pod Parallels 4 išta novije od AutoCAD 2000 je NEUPOTREBLJIVO sporo. AutoCAD 2000 je podnošljivo spor.

Za ozbiljan rad u CAD-u treba native bootati u Windowse ("bootcamp").

Srećom, kad mi treba samo gledati, pokazivati nekom i sl. koristim odličan, besplatan i prokleto brz Solidworksov E-drawings (hvala, Davore! da mi ga nisi prvi dan preporučio, ne bi se ni sjetio ići takvo što potražiti!) za Mac OS X.
25.04.2010 | 15:38
Zaboravih napisati jednu bitnu stvar. Parallels 5 mislim da neću kupovati, jer sam zaključio da je VirtualBox puno brži (a besplatan). Samo da mi je uhvatiti vremena da skužim kako naštelati VB da koristi bootcamp particiju Windowsa (znam da se može, ali nije na 2 klika).
25.04.2010 | 17:47
Sjećam se da je negdje tamo 2006 procurila vijest o Revitu za OSX i screenshoti dotičnog, ali na žalost, nisu nikad pustili finalnu verziju u prodaju.

Nadam se da će s autocadom proći bolje ovaj put.
27.04.2010 | 02:13
pa "ozbiljnije" bi značilo profesionalno korišćenje, konkretno izrada glavnih arhitektonskih projekata... Bootcamp naravno funkcioniše besprekorno ali mi je rad u windows okruženju i stalno skakanje mac OS/windows postalo prilično frustrirajuće...

Instalirao sam Paralles 5 trial... Za sada mi se čini da radi mnogo "glatkije" nego četvorka (uz autoCAD 2007 i 2GB RAM), međutim, još uvek ga nisam isprobao "pun gas" pa da dođem do konačnog zaključka...

E-drawings je super, ali samo za pregled fajlova... Nažalost, ne i za štampanje u razmeri... Hvala za preporuku za VirtualBox, isprobaću...
28.04.2010 | 04:44
Već dugo nisam sreo arhitekta koji koristi AutoCAD. Već 10 godina, da budem precizniji... Ali bez sumnje AutoCAD i to može. Samo ostaje arhitektu dosta ručnog posla za izradu troškovnika, a i proračune...
24.05.2010 | 00:04
mogu samo da primetim da se krećeš u prilično avangardnim krugovima... tek u poslednje 2-3 godine arhitektonske firme u svetu masovno prelaze na revit (autodeskov BIM softver za arhitekte), premda je autocad i dalje standard... do sada su sve firme za koje sam radio i sa kojima sam sarađivao koristile auticad kao standard (primera radi, firma u UAE u kojoj sam radio je imala 80 licenci za acad... tako da je dosta skupa zabava menjati softver + sve što uz to ide)

uzgred, da ne offtopicimo, pojavila se prva beta verzija autoCADa za mac osx

www.melablog.it/post/11786/svelate-le-pr...i-di-autocad-per-mac
www.macrumors.com/2010/05/22/autocad-com...st-beta-screenshots/
24.05.2010 | 09:12
Vidiš... Svaki dan čujem nešto novo. Ovdje u HR svaki jači arhitektonski ured koristi Archicad. A znam jednog ili dva koji koriste Microstation.

Što se tiče beta verzije, po onom što pišu, djeluje više kao alfa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 1 minute
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.
  • Szguri: Osobno ne shvaćam naivnost toga da se ignorira činjenica da je rat i sukob odnosno mogućnost istog nešto što je ljudska slika i prilika od pamtivijeka. Možeš biti i spreman i miroljubiv, Švedska i Finska, primjerice, zadržale su ozbiljne obrambene kapacitete čak i tijekom mirnih vremena. Finska ima obvezni vojni rok i ogromne pričuvne snage, ne zato što su agresivne, nego zato što raz
  • Szguri: Pozdrav svima, čisto da se nadovežem na vruću temu. Kao netko tko je također bio u vojsci i imam raznog iskustva po tom pitanju.
  • drlovric: Bio sam u istoj misiji kao i profesionalni hrvatski vojnici. Nisam bio terorista niti neki placenik koji je isao da nanosi zlo ljudima tamo.
  • drlovric: Ja sam u pustinje isao po pare. Kao da je to neka tajna :) Nisam tamo bio iz uvjerenja ili nekih ideala, kao ni 95% ostalih ljudi.
  • JOHN: i odlučuje o tuđem mesu. Ja ako imam osjećaj braniti svoj dom i obitelj, to ću po inerciji napraviti, a ne da mi tamo neki kozojeb docira koji u backgroundu zgrče pare dok preslaguje pijune po karti a u pauzama vrti sa ratnim profiterstvom

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO