Yojimbo, Together, Evernote
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Yojimbo, Together, Evernote

20.05.2010 | 11:02
Kako skupljam poprilične količine informacija, što slika, što tekstova, dokumenata... postalo mi je noćna mora tražiti to po stroju. Hvala Bogu, postoji Spotlight koji to radi bolje od mene, no ipak bi mi dobro došla neka organizacija svega skupa.
Čitam po netu da se tu pojavljuju tri aplikacije: Yojimbo, Together i Evernote.

Da li je netko koristio nešto od ove tri spomenute aplikacije ili možda još koristi pa da napiše neki svoj za ili protiv svega skupa.

Bio bih mu zahvalan.
20.05.2010 | 11:42
Ja sam koristio DevonThink, nedavno je izašla verzija 2.0. Za staru verziju potraži prikaz na Jabučnjaku. Ne koristim već neko vrijeme jer sam toliko neorganiziran da mi ni to ne pomaže, ali baci oko, možda ti se to najviše svidi.
20.05.2010 | 14:54
Riba je napisao:
Ja sam koristio DevonThink, nedavno je izašla verzija 2.0. Za staru verziju potraži prikaz na Jabučnjaku. Ne koristim već neko vrijeme jer sam toliko neorganiziran da mi ni to ne pomaže, ali baci oko, možda ti se to najviše svidi.

Malo sam bacio oko na to i čini mi se da je to to... Izgleda kompliciran, no ću se igrati s njime da vidim kaj može...
A što se tiče neorganiziranosti, mislim da me nemreš prestići
20.05.2010 | 15:47
Tomek je napisao:
Malo sam bacio oko na to i čini mi se da je to to... Izgleda kompliciran, no ću se igrati s njime da vidim kaj može...

Koliko imaš itema na Desktopu ovaj čas? Ja 297.
20.05.2010 | 16:13
Riba je napisao:
Tomek je napisao:

Dobar...

Ja sam trenutno na 100 okruglo, ali sam danas cijelo jutro čistio i provjeravao, bacao i gurao po mapama...
20.05.2010 | 16:54
Riba je napisao:

Govoriš o svemu u desktop mapi, uključujući podmape ili? Kod mene je 36 mapa/dokumenata na desku, no sveukupno oko 6000 u podmapama (tako Get info kaže) Ne pitaj ništa, ne usudim se pogledati što i tko je to
20.05.2010 | 16:55
Riba je napisao:

I ja ga koristim - više za slike, dokumente i clippingse koje ne znam kuda da gurnem. Ali da ga baš koristim, ne - treba čekati da se otvori, a nije neki car s brzinom.
20.05.2010 | 17:58
Vanjuška je napisao:
Riba je napisao:

Govoriš o svemu u desktop mapi, uključujući podmape ili? Kod mene je 36 mapa/dokumenata na desku, no sveukupno oko 6000 u podmapama (tako Get info kaže) Ne pitaj ništa, ne usudim se pogledati što i tko je to

Amater. 128676.
20.05.2010 | 18:52
I ja koristim DevonThinkPro i mogu samo izreći riječi hvale za taj komad softvera. Jedini nedostatak jest nepostojanje aplikacije za iPhone/iPad (obećano je da će se i to riješiti). Ostalo sve 5.

Drawer mi je stalno aktivan i unutra trpam fotke, web stranice, bilješke, pdfove i sl. ne otvarajući DT.
Pretraživanje je odlično riješeno (npr. dvjestotinjak pdfova pretraži u trenu), tagiranje isto tako.

Kliping sa web stranica je jedan klik na alatnu traku u Safariju/Firefoxu/Chrome-u.

Cijena je OK.

To je jedan od programa zbog kojeg sam prešao sa linuxa na meka. Ekvivalent na linuxu je slabašni BasKet

BTW pogledaj malo i konkurenta DT, a to je Eagle Filer http://c-command.com/eaglefiler/
20.05.2010 | 19:47
DrAle je napisao:
I ja koristim DevonThinkPro i mogu samo izreći riječi hvale za taj komad softvera. Jedini nedostatak jest nepostojanje aplikacije za iPhone/iPad (obećano je da će se i to riješiti). Ostalo sve 5.

Drawer mi je stalno aktivan i unutra trpam fotke, web stranice, bilješke, pdfove i sl. ne otvarajući DT.
Pretraživanje je odlično riješeno (npr. dvjestotinjak pdfova pretraži u trenu), tagiranje isto tako.

Kliping sa web stranica je jedan klik na alatnu traku u Safariju/Firefoxu/Chrome-u.

Cijena je OK.

To je jedan od programa zbog kojeg sam prešao sa linuxa na meka. Ekvivalent na linuxu je slabašni BasKet

BTW pogledaj malo i konkurenta DT, a to je Eagle Filer http://c-command.com/eaglefiler/

Nekako mi je DT najbliži...
I znači po tebi je OK?
20.05.2010 | 20:53
Tomek je napisao:
DrAle je napisao:

Cijena je OK.

I znači po tebi je OK?

Meni jest. Savjetujem ti da skineš i probaš i DT i EagleFiler. Koristi ih neko vrijeme, vidi što ti odgovara pa odluči.
Na prvi pogled DT može djelovati komplicirano, no potrebno je promijeniti klasični način razmišljanja (organizacija datoteka po folderima). Mislim da je DT (ili EF) rješenje za ogromnu količinu informacija kojima smo zasuti (tekstualni dokumenti, pdfovi, fotke ...), a koju želimo sačuvati i kasnije lako naći.

BTW DT ima "drawer", tj. stalno prisutnu "ladicu" u koju se odvlači klip (fotka, tekst, dokument ...). U dnevnom radu odvlačim informacije u drawer, a navečer sve fino tagiram. Drawer se odlično slaže i sa aplikacijama koje traže full screen (tada ga se može sakriti) i sa Spaces (ukoliko koristiš).

Što se vrste informacija koje se "klipaju" u DT vidi sliku
[img size=150][/img]
Import.jpg
20.05.2010 | 20:56
Ups, odoše dva posta, ispričavam se. Ne znam kako da jedan od njih obrišem.
20.05.2010 | 21:42
Evo, obrisano.

BTW, ja sam u odnosu na vas čisti opsesivno-kompulzivni über-picajzlek sa samo 27 itemsa. Folderi mi nisu nikad na Desktopu dulje od jedan dan, onda ih razvrstam lijepo u Documents stablo koje ima na najdubljoj grani nekih 16 razina, a za aktualne foldere na Desktopu držim samo alias. Sve su mi ikonice po područjima (posao, honorarni poslovi, hobby, nepročitani članci) grupirane na Desktopu, u pravilnim geometrijskim formacijama (npr. 6 ikona u pravilni šesterokut, itd).

E, ali me svejedno zanima čuti više o ovom. Jesam li dobro shvatio da to funkcionira po principu tagova (ključnih riječi i sl.), kao npr. MailTags za koji sam pisao prikaz jesenas? To bi mi bilo jako korisno. Uredna struktura foldera je super dok ti ne treba pretraga po nekom drugom kriteriju (npr. meni je sve organizirano po projektima, ali onda mi jednom zatreba pretražiti npr. po nekom specifičnom komadu opreme kojeg se sjećam, ali se više ne sjećam u kojim sve projektima sam ga koristio, i sl.). Za takve probleme su tagging-sustavi zakon.
20.05.2010 | 22:07
Ima upravo to što si opisao. Može cross-referencati stvari koje su po defaultu grupirane po razlicitim kriterijima.
20.05.2010 | 22:08
DrAle je napisao:
Tomek je napisao:
DrAle je napisao:

Cijena je OK.

I znači po tebi je OK?

Meni jest. Savjetujem ti da skineš i probaš i DT i EagleFiler. Koristi ih neko vrijeme, vidi što ti odgovara pa odluči.
Na prvi pogled DT može djelovati komplicirano, no potrebno je promijeniti klasični način razmišljanja (organizacija datoteka po folderima). Mislim da je DT (ili EF) rješenje za ogromnu količinu informacija kojima smo zasuti (tekstualni dokumenti, pdfovi, fotke ...), a koju želimo sačuvati i kasnije lako naći.

BTW DT ima "drawer", tj. stalno prisutnu "ladicu" u koju se odvlači klip (fotka, tekst, dokument ...). U dnevnom radu odvlačim informacije u drawer, a navečer sve fino tagiram. Drawer se odlično slaže i sa aplikacijama koje traže full screen (tada ga se može sakriti) i sa Spaces (ukoliko koristiš).

Što se vrste informacija koje se "klipaju" u DT vidi sliku
[img size=150][/img]

Može pitanje???
Kako se igram sa DTom, nigdje ne mogu pronaći "drawer". Može pomoć? Radi se o DT Pro Office...
20.05.2010 | 22:21
Sorry, riješio ovo s drawerom. Pospremio ga gdje ga nisam vidio...
21.05.2010 | 09:05
smayoo je napisao:
Evo, obrisano.

BTW, ja sam u odnosu na vas čisti opsesivno-kompulzivni über-picajzlek sa samo 27 itemsa. Folderi mi nisu nikad na Desktopu dulje od jedan dan, onda ih razvrstam lijepo u Documents stablo koje ima na najdubljoj grani nekih 16 razina, a za aktualne foldere na Desktopu držim samo alias. Sve su mi ikonice po područjima (posao, honorarni poslovi, hobby, nepročitani članci) grupirane na Desktopu, u pravilnim geometrijskim formacijama (npr. 6 ikona u pravilni šesterokut, itd).

E, ali me svejedno zanima čuti više o ovom. Jesam li dobro shvatio da to funkcionira po principu tagova (ključnih riječi i sl.), kao npr. MailTags za koji sam pisao prikaz jesenas? To bi mi bilo jako korisno. Uredna struktura foldera je super dok ti ne treba pretraga po nekom drugom kriteriju (npr. meni je sve organizirano po projektima, ali onda mi jednom zatreba pretražiti npr. po nekom specifičnom komadu opreme kojeg se sjećam, ali se više ne sjećam u kojim sve projektima sam ga koristio, i sl.). Za takve probleme su tagging-sustavi zakon.

Ja na desktopu nemam ništa. Prazan! Sve ionako pozivam QuickSilver-om. Ostali načini dolaženja do dokumenata su mi Spotlight, a koristim i Tags http://www.gravityapps.com/tags/ za tagiranje na razini svih dokumenata koje imam.

Što se tiče DT tagiranje radi upravo onako kako i treba. Za svaki se dokument može dodati onoliko tagova koliko je potrebno. Na taj se način kasnije vrlo lako može doći do željenog dokumenta. Npr. imam pdf koji mi je tagiran sa "pdf", "customer satisfaction", "2010", "measurement", "banking", "engleski" te ga kasnije mogu potražiti po bilo kojoj ključnoj riječi u zavisnosti od kriterija koji mi je tada interesantan.
21.05.2010 | 10:14
A po čemu je to bolje od korištenja Spotlight comments koje možeš unositi u rubriku pod get info (selektiraš dokument, pa CMD-I)?
21.05.2010 | 11:37
Meni je Spotlight neupotrebljivo cudljiv i spor, a i sam UI mi je skroz nepraktican tako da sam potpuno odustao od njega.
21.05.2010 | 18:47
smayoo je napisao:
A po čemu je to bolje od korištenja Spotlight comments koje možeš unositi u rubriku pod get info (selektiraš dokument, pa CMD-I)?

DT mi služi kao središnje mjesto za prikupljanje informacija raznih formata i zato sam ga i kupio. Kada ga već imam koristim i njegove ostale mogućnosti poput tagiranja. Tebi možda više odgovara SL.
21.05.2010 | 19:17
Hm. I dalje ne kužim na koji se način u njemu informacije prikupljaju, a da je bolji od organiziranja u foldere i korištenja Spotlighta?

Riba, kako ti misliš "ćudljiv"? Nije mi ni "spor" jasno, jer je meni munjevit, ali pretpostavljam da može imati veze s brzinom diska i količinom RAM-a.

Očito ću morati probati...
21.05.2010 | 19:52
smayoo je napisao:
Hm. I dalje ne kužim na koji se način u njemu informacije prikupljaju, a da je bolji od organiziranja u foldere i korištenja Spotlighta?

Očito ću morati probati...

Npr. kliping stvari sa web stranica pojedinog dijela teksta, fotografije ili čitave web stranice (jer te se stvari mijenjaju). Kako ti to radiš?
Ja samo označim pojedini element i drag'n'drop-am u sorter (koji je uvijek aktivan) ili kliknem na toolbar u browseru u kojem je bookmarklet (kako to oni zovu) od DT te odaberem u kojem ću formatu sačuvati informaciju. Ukoliko odabirem dio teksta sa web stranice ostaje mi informacija sa koje sam stranice i kada preuzeo tekst.

Tada upišem i tag(ove) i sve je puno brže (barem meni) nego da to činim na neki drugi način.

Osim toga, lako je pisanje bilješki. Za vrijeme rada na računalu čim mi padne na pamet napisati kratku bilješku kraticom na tipkovnici otvaram prozor za upis bilješke ne otvarajući sam DT tako da to ide vrlo brzo. Tada i bilješku mogu tagirati.

Počeo sam se navikavati da mi uopće nije bitno u kojem mi je folderu pojedina stvar te sam prigrlio DT. BTW foldere mogu koristiti i u DT te kombinirati klasični način i DT mogućnosti.

Isprobaj, ništa ne košta.
21.05.2010 | 20:24
Mrmlj... Ništa ne košta, osim vremena...

Ja stvari s weba koje želim sačuvati spremam ili printanjem u PDF, ili kao screenshot (kad je nešto sprčkano flashom ili na sličan način da printanje ne radi kako treba). Ako printam u PDF, onda se gore vidi i URL, i datum kad je printano. I onda to spremim u folder kamo spada. Bilješke pišem u Mail.app i odmah ih tagiram u MailTags, kao i mailove. I to mi je za bilješke najpraktičnije, i to sigurno ne bi mijenjao jer mi je tagging sustav od MailTagsa mrak riješen, projektno orijentiran, baš kao i moj posao. Svakom mailu ili bilješci određuje se pripadajući projekt i još upisuju ključne riječi, povezani zapisi u iCal, prioriteti...

Da imam tako nešto kao dodatak Spotlightu, za opću upotrebu, to bi bilo sve što mi treba. Meni je, recimo, Spotlight comments manjkav utoliko što pripadajući projekt mogu upisati jedino kao ključnu riječ ravnopravnu svim ostalima. I onda, kad imam više projekata za istog investitora (pa se zovu npr. "Banka integracija" i "Banka proširenje") kad upišem u Spotlight ime jednog od ta dva projekta, on mi ispljune sve što sadrži "Banka", pa čak i file npr. "Bankarski vicevi.doc"...
21.05.2010 | 21:04
smayoo je napisao:
Mrmlj... Ništa ne košta, osim vremena...

Ja stvari s weba koje želim sačuvati spremam ili printanjem u PDF, ili kao screenshot (kad je nešto sprčkano flashom ili na sličan način da printanje ne radi kako treba). Ako printam u PDF, onda se gore vidi i URL, i datum kad je printano.

Hm, kako printaš u pdf samo dio teksta, a ne cijelu web stranicu? Gledam u print dialogu u Safariju i Chrome-u no ne nalazim tu mogućnost.

Naravno, skrinšot može biti rješenje, no ukoliko je potrebno kasnije pretraživati tekst onda to nije moguće.

Svatko od nas ima neki svoj način organizacije dokumenata. Nije problem sa malim brojem dokumenata, no kada ih se počne nakupljati stotine i tisuće eto problema. Očito kod nekih od nas koji se bave poslovima u kojima se koriste i susreću sa velikim brojem dokumenata postoji potreba za njihovom dobrom organizacijom kako bi se brzo našlo ono što se traži. Vrijeme ušteđeno na pretraživanju se može puno kreativnije iskoristiti.

Tvoji načini organizacije dokumenata mi se isto čine dosta dobrima (tebi sigurno jesu!). Do istog se cilja može doći različitim putevima.
26.05.2010 | 14:01
Eto, legalizirao sam DevonTHINK Pro )

Sad još da počnem to upražnjavati...
26.05.2010 | 17:17
Tomek je napisao:
Eto, legalizirao sam DevonTHINK Pro )

Sad još da počnem to upražnjavati...

Probaj ga koristiti pa za mjesec-dva javi kakva su iskustva
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 47 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Riba, tmedven, ZeljkoB, Anonimci (626)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO