PC & Mac čitanje word dokumenata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PC & Mac čitanje word dokumenata

03.06.2010 | 00:55
Ovo mi je prvi post/tema te vas prvo sve pozdravljam!

Upravo sam prešao s PC-ja na Mac i mogu reći da sam oduševljen. Jednio s čim muke mučim je korištenje doc i docx dokumenata. Probao sam prvo Office za Mac koji je po meni totalni promašaj tako da sam ga maknuo i stavio si iWork s kojim imam problema.

Problem je pri otvaranju i snimanju doc i docx dokumenata i što dokumenti na Mac-u i PC-ju nisu isti. Čim je malo kompliciranije oblikovan tekst neke stvari se samo razbacaju po dokumentu. Isto tako doc format napravljen preko pages-a na PC-ju izgubi sve razmake. Mene sad samo zanima kako riješiti taj problem?

Jedino što ja želim je normalno otvarati i čitati doc i docx dokumente i da su jednaki i na PC-ju i na Mac-u. Moram napomenuti da ne mogu snimati kao pages format. Mora biti doc ili još bolje docx format. Također mi i nedostaje opcija snimanja u docx format pa bi vas molio za pomoć!

Hvala!
03.06.2010 | 08:41
to što ti želiš je nemoguće postići i kad odeš s jednog piceka na drugi:blink:
Probaj s neoofficeom, dečki ga tu dosta koriste i vele da se pokazal najbolji po tom pitanju. Ali, za snimanje u docx format, mislim da ti ne gine onaj užas od Officea najnovije generacije, 2008 ili koji?
Imaš još i jednostavan editor bean (ima prikaz tu u člancima na jabučnjaku) pa baci oko na njega i komentare ispod, možda ti padne na pamet neka bolja ideja
Inače, ako koristiš office 2004 za mac, on nema opciju snimanja i otvaranja docx formata, ali ima neka aplikacijica od M$ofta koja radi te konverzije, Malo prošnjofaj net...
03.06.2010 | 19:49
DOCX format možeš pročitati i bit će dobro prikazan pod NeoOfficeom i OpenOfficeom, osim kad ima uključen revision mode (praćenje izmjena) kad se sve razleti. Ono što možeš je snimiti dokument kao DOC na wordu, jer DOC je 100% dobro prikazan.

Ostaje ti, naravno, problem što su defaultni fontovi u Wordu namjerno odabrani tako da se koriste oni koji se instaliraju skupa s MS Officeom. Dakle, ako nemaš na Macu te fontove instalirane (npr. to je Calibri), onda će ti se slog uvijek malo raspasti jer se koristi neki (krivi) zamjenski font.

Moraš si, dakle, "ručno" instalirati te problematične fontove da bi izbjegao takve probleme. TTF fontovi s Windowsa su OK. Koristiš Font Manager iz System Preferences.

Obje varijante (i Neo, i OpenOffice) normalno mogu snimiti dokument kao DOC, ali ne kao DOCX.
03.06.2010 | 22:42
Te naravno, ono najvažnije - pripaziti na pravilnu izradu uvlaka i prijeloma u dokumentu. Tu je Word jako osjetljiv i kasnije zna dobro "kazniti" na bilo kojoj platformi - da bi bar koliko-toliko bilo OK. Najbolje ti je da na PC Office 2007 podesiš da po defaultu sprema kao .doc kako bi izbjegao eventualne gnjavaže, .docx ionako ne donosi ništa revolucionarno. Davor ti je dao vrlo dobar savjet o fontovima, dakle i to stoji. Spremanje u drugom formatu ti je na "Office button\Mogućnosti programa Word\Spremi\Spremi datoteke u formatu" (padajući niz) - Eto, pa sretno!!!
03.06.2010 | 22:45
A zašto na forumu ne mogu upisati backslash? Mislim, upisao sam ali se znaci nisu pojavili po potvrdi poruke. Hmm...
03.06.2010 | 23:09
Možda ga moraš staviti dvaput da bi se pojavio jednom? Ovako: \\
03.06.2010 | 23:41
Da probam, \\
04.06.2010 | 09:32
Dražene, kad si već spomenul docx format, možeš li mi, barem načelno objasniti koji je njegov smisao? Negdje sam čital da je to zapravo zipani zapis, ali po veličinama fajlova ja to ne vidim. Dakle, u čemu je fora? Po čemu je to docx barem teoretski bolji od doc da bi to opravdalo petljanje? Ili je to samo nova fora da se ljude navede da kupe novi ured od Billa, jer ne budu kompatibilni s ostatkom svijeta?
Ili sam ja jako naivan pa u postupcima Microsofta tražim logiku i dublji smisao?
04.06.2010 | 12:23
Formalno objašnjenje je da je DOCX (XLSX, PPTX) format pripreman za cloud computing. S obzirom da je XML-baziran, ne trebaš cijeli dokument downloadati da bi na njemu online radio. Što također omogućava da više ljudi istodobno radi na istom dokumentu.

De facto, glavni razlog zašto su izmislili te ...X formate je da otežaju konkurentima penetraciju na tržište (jer sad OO i ostali opet moraju sustizati i pisati kôd za obradu novog formata, nakon što su onaj stari svi već savladali). I, naravno, da najgluplji sloj Office korisnika natjeraju da prijeđu s 2003 na 2007 Office (tj. s 2004 na 2008, u slučaju Maca).
04.06.2010 | 13:52
Evo ja imam jedno pitanjce jer vidim da se bacila ova tema a baš danas sam instalirao iWork 09, prije koristio openoffice i jako sam zadovoljan s njime nego me više zanimalo kod iWork-a što nudi bolje i vidim da ima dosta toga.
No sada je moje pitanjce koja je kompatibilnost s drugima npr. openoffice i MSoffice? Dali moram paziti kako save-am file-ove?
Ovo pitam kada šaljem drugima file dali če izgubiti formu ili ostaje isti? To pitam jer ima joko dobrih oblika napravljenih template-a, na to mislim.
04.06.2010 | 14:03
Za Djuru: Evo, Davor je odgovorio 5+.
04.06.2010 | 16:07
Dražen je napisao:
Najbolje ti je da na PC Office 2007 podesiš da po defaultu sprema kao .doc kako bi izbjegao eventualne gnjavaže, .docx ionako ne donosi ništa revolucionarno.

Student sam i među nama stalno kruže docx datoteke tako da moram odmah imati program koji će bez problema čitati docx, ali i kad ja napravim neku izmjenu već postojećeg dokumenta ili čak novi dokument da ga ostali na PC-jevima mogu čitati, tako da podešavanje office-a i nije neki razlog.

Probati ću i taj Neooffice i Openoffice pa ću vidjeti koji će mi bolje odgovarati. Što Pages ne može baš raditi s docx dokumentima mi je jasno, ali da Office (koji je i osmislio docx format) ne čita i snima kako treba to mi baš i nije najjasnije.

Koliko sam čitao, novi Office koji će uskoro izaći i za Mac će navodno biti jako sličan PC-jevoj verziji (po izgledu), ali i da će biti kompatibilan među platformama...ali to ćemo još vidjeti.
04.06.2010 | 21:32
Dražen je napisao:
Za Djuru: Evo, Davor je odgovorio 5+.

Koji Davor?
04.06.2010 | 21:45
yawn pong je napisao:
Dražen je napisao:
Najbolje ti je da na PC Office 2007 podesiš da po defaultu sprema kao .doc kako bi izbjegao eventualne gnjavaže, .docx ionako ne donosi ništa revolucionarno.

Student sam i među nama stalno kruže docx datoteke tako da moram odmah imati program koji će bez problema čitati docx, ali i kad ja napravim neku izmjenu već postojećeg dokumenta ili čak novi dokument da ga ostali na PC-jevima mogu čitati, tako da podešavanje office-a i nije neki razlog.

Kako to misliš - razlog? Da nisi htio reći - "i nije neko rješenje"?

.DOC dokument mogu svi (SVI) bez problema pročitati. Dakle, ako dobiješ DOCX, ti ga možeš pročitati. Nešto promijeniš, snimiš kao DOC, pošalješ svima, svi to mogu pročitati.

Probati ću i taj Neooffice i Openoffice pa ću vidjeti koji će mi bolje odgovarati. Što Pages ne može baš raditi s docx dokumentima mi je jasno, ali da Office (koji je i osmislio docx format) ne čita i snima kako treba to mi baš i nije najjasnije.

Ti si nešto zabrijao? Microsoft Office (zvan još i samo "Office") nije isto što i OpenOffice i NeoOffice.

MS Office je, naravno, Microsoftov proizvod. DOC i DOCX formati su njegovo vlasništvo.

OpenOffice je proizvod Sun Microsystems napisan u Javi kojeg su dali van kao opensource (besplatan, i otvoren za izmjene i korištenje). Njegov je "native" format tzv. ODF (Open Document Format), odnosno ODT (Open Document Text), ODS (Open Document Spreadsheet), ODP (Open Document Presentation), ODD (Open Document Drawing), ODB (Open Documents dataBase)...

NeoOffice je OpenOffice za Maca koji kasni jednu podverziju za OO, jer se sav Java kôd prebacuje u native Mac kôd tako da radi brže.

Uglavnom, Open i Neo podržavaju DOC, XLS, PPT. Podržavaju donekle (eksperimentalno, kako oni nagalašavaju) i DOCX, XLSX i PPTX, ali ne baš jako. Ali nisu oni te formate "osmislili". Oni su prisiljeni boriti se s njima, a bez prave dokumentacije. Jer Micro$oft uvijek namjerno daje van nepotpunu i netočnu dokumentaciju.

Koliko sam čitao, novi Office koji će uskoro izaći i za Mac će navodno biti jako sličan PC-jevoj verziji (po izgledu), ali i da će biti kompatibilan među platformama...ali to ćemo još vidjeti.

Kako to misliš? Pa i ovaj sad je kompatibilan među platformama. Office 2008 razmjenjuje dokumente bez problema s Officeom 2007 s Windowsa. Problem je u tome što je sam software napuhan, usporen, loš, bugovit... I skup.
05.06.2010 | 13:58
Navodno Office 2010 izlazi i to besplatan, navodno.....

Ako tako ostane onda Mac je jedini koji naplačuje za svoj iWork
05.06.2010 | 14:15
Što im drugo i preostaje nego da ga daju besplatnog... Makar ga ja ni takvog ne bi koristio...

Za iWork se u načelu ne isplati dati novac jer je to još uvijek poluproizvod, ali za Keynote se itekako isplati (kome je potreban). Tako da, što se iWorka tiče, ja to gledam kao da sam kupio Keynote (po cijeni kojom sam vrlo zadovoljan) te uz njega dobio na poklon dva neupotrebljiva komada softvera.
06.06.2010 | 21:19
Nisam se baš najbolje izrazio. Još uvijek kad kažem Office mislim na MS Office. Znam da Openoffice i Neooffice nisu isto što i MS Office. Izlgeda sam krivo shvaćen

Što sam htio reći da mi nije jasno ako je već već Microsoft napravio docx format i napravio MS Office za Windowse i OSX, da se docx dokumenti ne prikazuju jednako na Mac i PC verziji MS Office-a.

Nisam rekao da oni ne čitaju docx dokumente, nego da ih ne čitaju kako bi trebali (onako kako su izvorno napravljeni na Windowsima na MS Office-u).

Što sam mislio za novi MS Office 2011 je opet zbog te komatibilnosti među platformama, baš taj problem koji sam gore naveo.

To the Mac Business Unit, compatibility means more than making sure that documents, spreadsheets, and presentations created on one platform open and render correctly on the other. (izvor)
07.06.2010 | 00:11
Aha, to si htio reći... Čuj, pa to je Micro$oft... Što se čudiš? Koliko se ja družim s njim (a to je od 1992, nažalost...), to je uvijek tako bilo - da nisu kompatibilni sami sa sobom. Njihovi su odgovori na takve primjedbe uglavnom "it's a known issue, but currently not a priority" ili "it's not a bug - it's a feature".
07.06.2010 | 13:01
@ smayoo
istina što si reko za iWork da se isplati samo keynote jer stvarno je super a pages su bezkorisne jer gube sva svojstva kasnije. No ok ga je imati ali i dalje se slažem da je samo radi keynota cjena tu u ok rangu. Ostajem i dalje na Openoffice jer sve radi. Kako vele ''ne mijenjaj konja koji pobjeduje''
07.06.2010 | 16:41
smayoo je napisao:

Za iWork se u načelu ne isplati dati novac jer je to još uvijek poluproizvod, ali za Keynote se itekako isplati (kome je potreban). Tako da, što se iWorka tiče, ja to gledam kao da sam kupio Keynote (po cijeni kojom sam vrlo zadovoljan) te uz njega dobio na poklon dva neupotrebljiva komada softvera.

Zasto neupotrebljivo? Mozda tebi ako imas jako velike zahtjeve ali meni su aplikacije odlicne.
Od excela mi se dize kosa na glavi a u Numbersima sam sa gustom napravio komplet tablice i grafove za vodjenje prometa jednog malog obrta i slozio im sasvim pristojan PDF katalog u Pagesima. Meni stvarno odlicno, jednostavno i intuitivno za raditi bez bezpotrebnog kompliciranja koje je postalo osobina MSovih aplikacija. Jasno mi je da nekome treba bas ta i ta opcije koju ima samo Excel ali mislim da je ovo za 90% korisnika odlicno rjesenje. Cak mi se i draga odusevila sa iWorkom a njoj su inace Excel i tablice u Wordu svakodnevno radno okruzenje
btw Keynote jedini nisam ni probao jer mi ne treba
07.06.2010 | 21:00
MoschuS je napisao:
smayoo je napisao:

ja to gledam kao da sam kupio Keynote (po cijeni kojom sam vrlo zadovoljan) te uz njega dobio na poklon dva neupotrebljiva komada softvera.

Zasto neupotrebljivo? Mozda tebi ako imas jako velike zahtjeve ali meni su aplikacije odlicne.

Kao što sam i napisao: "JA to gledam kao..."

Ako su tebi Pages i Numbers upotrebljivi, to je, dapače, sjajno za tebe.
10.06.2010 | 02:51
Hmmm, ne mogu se pohvaliti da koristim text procesore, odnosno ako nesto i tipkam onda je to mail, ali mi drugi cesto donose materijal u word dokumentu. Na Mac-u upravo zbog toga imam MS Office 2008 (na PC-u 2007).

Nedavno mi je jedan pisac donio word dokument od 300-njak stranica sve sa fotografijama koje je ubacio, da mu prebacim u quark ili indesign i pripremim za stampu. Dokument koji je covjek veoma nestrucno napravio, (cak nije znao koristiti ni Tab da uvuce pocetak pasusa, nego je bildao tipku Space...) IDENTICNO mi je prikazao MS Office i na jednoj i na drugoj platformi!

Jedino sto mi je kod MS Office-a zapalo za oko, to je da se veoma sporo ucitava prilikom pokretanja. Neuporedivo sporije od grafickih programa...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 12 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, grgaa, m@xym, Riba, Anonimci (745)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO