04.06.2010 | 21:45
yawn pong je napisao:
Dražen je napisao:
Najbolje ti je da na PC Office 2007 podesiš da po defaultu sprema kao .doc kako bi izbjegao eventualne gnjavaže, .docx ionako ne donosi ništa revolucionarno.
Student sam i među nama stalno kruže docx datoteke tako da moram odmah imati program koji će bez problema čitati docx, ali i kad ja napravim neku izmjenu već postojećeg dokumenta ili čak novi dokument da ga ostali na PC-jevima mogu čitati, tako da podešavanje office-a i nije neki razlog.
Kako to misliš - razlog? Da nisi htio reći - "i nije neko rješenje"?
.DOC dokument mogu svi (SVI) bez problema pročitati. Dakle, ako dobiješ DOCX, ti ga možeš pročitati. Nešto promijeniš, snimiš kao DOC, pošalješ svima, svi to mogu pročitati.
Probati ću i taj Neooffice i Openoffice pa ću vidjeti koji će mi bolje odgovarati. Što Pages ne može baš raditi s docx dokumentima mi je jasno, ali da Office (koji je i osmislio docx format) ne čita i snima kako treba to mi baš i nije najjasnije.
Ti si nešto zabrijao? Microsoft Office (zvan još i samo "Office") nije isto što i OpenOffice i NeoOffice.
MS Office je, naravno, Microsoftov proizvod. DOC i DOCX formati su njegovo vlasništvo.
OpenOffice je proizvod Sun Microsystems napisan u Javi kojeg su dali van kao opensource (besplatan, i otvoren za izmjene i korištenje). Njegov je "native" format tzv. ODF (Open Document Format), odnosno ODT (Open Document Text), ODS (Open Document Spreadsheet), ODP (Open Document Presentation), ODD (Open Document Drawing), ODB (Open Documents dataBase)...
NeoOffice je OpenOffice za Maca koji kasni jednu podverziju za OO, jer se sav Java kôd prebacuje u native Mac kôd tako da radi brže.
Uglavnom, Open i Neo podržavaju DOC, XLS, PPT. Podržavaju donekle (eksperimentalno, kako oni nagalašavaju) i DOCX, XLSX i PPTX, ali ne baš jako. Ali nisu oni te formate "osmislili". Oni su prisiljeni boriti se s njima, a bez prave dokumentacije. Jer Micro$oft uvijek namjerno daje van nepotpunu i netočnu dokumentaciju.
Koliko sam čitao, novi Office koji će uskoro izaći i za Mac će navodno biti jako sličan PC-jevoj verziji (po izgledu), ali i da će biti kompatibilan među platformama...ali to ćemo još vidjeti.
Kako to misliš? Pa i ovaj sad je kompatibilan među platformama. Office 2008 razmjenjuje dokumente bez problema s Officeom 2007 s Windowsa. Problem je u tome što je sam software napuhan, usporen, loš, bugovit... I skup.