HR pravopis za Mac Word?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR pravopis za Mac Word?

21.08.2010 | 13:51
zna li tko postoji li naš pravopis za Word 2008 - ili će ga možda biti za 2011 verziju?
21.08.2010 | 15:25
Ne znam dolazi li službeno, ali pretpostavljam da bi moralo raditi da se samo pokupi HR_*.LEX fajle sa Windows instalacije Officea 2007 i stavi ih se na pravo mjesto.
21.08.2010 | 18:36
šta s win werzije worda se uzmu te fajle i ubace u mac verziju?
21.08.2010 | 23:36
Pretpostavljam da bi to moralo tako raditi.
21.08.2010 | 23:43
dobro, probat ćemo...
26.08.2010 | 01:11
nisam, nažalost, uspio nigdje naći te fajlove...
26.08.2010 | 01:58
C:\\Program Files\\Common Files\\Microsoft Shared\\PROOF

trebaju ti sve fajle tamo koje imaju zadnja dva slova prije točke "CR", a "LEX" iza točke.
26.08.2010 | 11:10
ahaaa... ja sam kopao po instalacijskim cd-ovima.
ok, morat ću ga ponovo spojit pa ću probat...
28.08.2010 | 19:45
ok, našao sam tri fajla, nije pisala extenzija, ali je pisalo "dictionary file". valjda je to to...

kamo to sad treba kopirati?
28.08.2010 | 21:43
Tamo gdje su i drugi takvi fajlovi na Macu. Ne znam ti reći točno jer ne koristim MS Office na Macu. Vjerojatno negdje u /System/Library... ili u /Applications/Microsoft Office...
28.08.2010 | 21:53
ok, hvala.
29.08.2010 | 11:46
Finn, ako to upali i bude radilo možeš li objaviti ovdje postupak? I meni bi to dobro došlo...
Za slučaj da netko nema PC i ta tri pravopisna dokumenta, moglo bi ih se negdje up-loadati (na nečiji DropBox, MobileMe i sl)...
29.08.2010 | 13:24
da, to sam i mislio napravit. držite fige da upali...
29.08.2010 | 14:05
dakle, ovako:
u System/Library... nema nikakvog MS-ovog foldera;

u Applications/MS Office 2008 postoje dva moguća foldera:
a) "glavni" Office folder gdje je sve i tamo se nalaze neki fajlovi Default ACL (Danish, Duch, English...);
b) unutar tog Office foldera je jedan folder koji se zove Shared Applications, a unutar njega je folder Proofing Tools u kojem su sljedeći fajlovi - EnglishGrammar.proofingtool, EnglishHypernation.proofingtool, EnglishSpeller.proofingtool, EnglishThesaurus.proofingtool i EnglishWordForms.lexicon (i tako za druge jezike)

ja sam odabrao b) varijantu i u taj Proofing Tools folder kopirao fajlove, ali nikakve koristi od toga nije bilo...
29.08.2010 | 14:11
sad sam i preimenovao te PC fajlove u .proofingtool, ali ništa...
29.08.2010 | 14:16
ako netko želi još eksperimentirati ili ima bolju ideju, mogu mu poslati fajlove.

a kakva je kompatibilnost Pagesa s Wordom? mogu li se Pages dokumenti otvarati u Win Wordu i obrnuto?
29.08.2010 | 23:08
Pages dokumenti se ne mogu otvarati u Wordu, ali Pages dokument možeš snimiti kao DOC. Također, DOC i DOCX dokumente možeš otvarati u Pagesu, ali bit će žestoko rastureni ako su iole složeniji jer je Pages dosta osakaćen u odnosu na Word.

Ako ti je bitan HR Spellcheck, ja ti preporučam NeoOffice ili OpenOffice, javno dostupan (i besplatan) HR rječnik uredno radi s Neom. Ima već opisan postupak ubacivanja HR rječnika u Neo, tu na forumu. Također, kompatibilnost Neo/OpenOffice s Wordom je puno bolja, a i MS Office od 2007 SP2 (na Windowsima) podržava ODT format OpenOfficea.

MacSlavko je napisao:
Za slučaj da netko nema PC i ta tri pravopisna dokumenta, moglo bi ih se negdje up-loadati (na nečiji DropBox, MobileMe i sl)...

Žao mi je da ja uvijek ispadam babaroga, ali zaista - zar je moguće da ti ne pada na pamet da se radi o datotekama koje su dio programskog paketa koji nije besplatan? Uploadajte, raspačavajte kako vam padne na pamet, ali ne oglašavajte to na Jabučnjaku!
30.08.2010 | 00:38
ma već sam ih probao prije. nisu mi sjeli...
hvala.
30.08.2010 | 02:49
smayoo je napisao:
zar je moguće da ti ne pada na pamet da se radi o datotekama koje su dio programskog paketa koji nije besplatan? Uploadajte, raspačavajte kako vam padne na pamet, ali ne oglašavajte to na Jabučnjaku!

Fakat mi nije palo na pamet... Sorry!
30.08.2010 | 08:08
Finn je napisao:
ma već sam ih probao prije. nisu mi sjeli...
hvala.

Pa onda ti preostaje da koristiš i dalje Word, a na kraju spell checking odradiš u Neu ili Openu.
30.08.2010 | 12:33
pa nešto tako će i biti. za svakodnevnu upotrebu mi nije važno, samo kad mi treba za lekturu, a to ću odraditi u windows verziji s checkerom, kad stavim boot camp...
30.08.2010 | 13:41
Svaka čast navici, ali samo radi spell checkera navlačiti bootcamp i sve ostalo.... Ako si na SL-u, samo skini rječnik i ubaci ga u mapu u sistemu i radi ti spell checker u text editu, pagesima i svim ostalim cocoa aplikacijama (bean, recimo). Ima o tome na jabučnjaku. Ljudi, dajte malo pretražujte bazu, niste vi prvi koji imate neku potrebu ili problem.....
A ako si na starijem sistemu (Leopard ili Tiger) imaš i CocoAspell koji ti također donosi mogućnost spell checkera u Cocoa aplikacije. Office 2004 NIJE cocoa, nego carbon, a za novije ne znam. Mislim da ni 2008 nije potpuno cocoa pa u njoj ne radi. Ali!
Ako Word 2008 više ne brljavi s txt only fajlovima (na način kao 2004 koji tad pogubi sve dijakritike) onda možeš u njega ubaciti taj rječnik koji skineš pa imaš spell checker u njemu, ako je do tog Worda.....
Potraži i pretraži forum, o svemu tome je već bilo puno priča....
30.08.2010 | 13:54
ma naravno da neću stavljat Boot camp samo zbog Worda...
gle, nije pretraživač baš bogom dan, a možda nismo svi baš toliko sposobni sve pronaći na forumu. ne postavljam pitanje iz lijenosti, jer mi se ne da tražiti. koliko sam vidio, nije bilo nekih rješenja za Mac MS Word (2008) nego za cocoa aplikacije.
hvala na dodatnim informacijama, probat ću se još detaljnije po tome kopat...
30.08.2010 | 14:03
da, vidio sam taj post, ali sam ga bio zanemario jer u prvoj rečenici piše da ne radi u MS Officeu. no, probat ću ipak, makar za korištenje u TextEditu.
30.08.2010 | 14:05
Djuro genijalac je napisao:

da, vidio sam ga, ali sam ga ignorirao jer piše da ne radi s MS Officeom.
no, probat ću, makar za korištenje u TextEditu. samo me brine točnost tog paketa...
30.08.2010 | 14:36
Nisam te htio špotat, nego motivirat;)
Ne znam s kojom razinom lekture barataš (novine, časopis, knjige), jel radiš samo da ispraviš, ili ti treba i track changes opcija, ali za osnovno hvatanje tipfelera je sasvim dovoljno. Ako trebaš track changes, onda PRVO obavi tipiće u text editu i onda tek kreni u word da ti ostanu track changes.
No, poanta mojeg posta je ista ona koju ti je sugerirao i Smayoo i koju govorimo svim svičerima: prebacio si se na drugi (mnogo bolji) sistem. On traži malo prilagođavanje ili kako to kaže marketing: Think different. Daj sebi i ovim aplikacijama poput Neofficea ili Open Officea ili čega već prilku da se dokažu. To su iznimno kvalitetna softverska rješenja koja mogu nevjerojatno puno, samo kaj se nitko ne potrudi naučiti koristiti ih.
Onak iskreno, da svi MORAJU kupiti MS Office i platiti ga koliko košta, umjesto kaj se 'snađu', misliš li da bi on bio tako popularan?
Dakle, poanta je da postoji rješenje za tvoje potrebe, čak niti niš ne košta, a s druge strane je nešto na kaj si naviknul dosad. Čovjek uči dok je živ i što god naučiš čini te boljom i konkurentnijom osobom. Ili, da okrenem stvar: Word koriste svi, znaju ga istinski koristiti rijetki, a još manje ih zna koristiti još nešto osim Worda. Nije li bolje biti u ovoj manjini?
Malo muke, ali se isplati, a i fora je, kaj ne?
30.08.2010 | 15:16
nema beda, ali ne mogu reći da se potpuno slažem s tvojoj teorijom.
jest znatno bolji sistem, ali nije savršen i nije a priori u svemu bolji niti mi je normalno da se ja moram 100% njemu prilagođavat. to mi nikako nije normalno i nitko mi to ne može opravdat - određenog mjesta za "personalizaciju", da ju tako nazovem, MORA postojati. to je nešto što me kod Applea jako smeta i što uvelike pridonosi odbojnosti prema njima.
ima sitnica u kojima te on traži da se prilagodiš njemu, a koje nisu bolje rješenje jer je to stvar osobne preferencije, a na kraju ti ta "sitnica" postane vrlo iritantan problem(čić), na primjer.

što se officea tiče, ako postoji Mac MS Office, koji košta više od 50$ btw, zašto bih ja kao korisnik bio prisiljen koristiti nešto drugo ako mi je taj office bolji? ne radi se tu o navici nego o tome da mi je puno ugodniji i bolji za rad. sramota je naprosto da ovakav proizvod u Mac inačici nema tako važnu podršku kao što je spelling! pretpostavljam da je to prvenstveno MS-ova greška, nije ni bitno, ali je velika sramota jer omalovažava sve nas koji nismo u tih 5-10 jezika za koje su napravili podršku! nota bene, u Windows verziji taj isti office ima hrv. pravopis. (!!)

nije li bolje biti u manjini, ha?
30.08.2010 | 16:58
Zabrijao si nešto, ne kužim uopće što na kraju želiš...

Ako ti MS Office za Mac ne valja, zašto si ga kupio? Ako ga nisi kupio - što se onda žališ?

Što se tiče "točnosti paketa" (besplatnog rječnika za ugrađeni 10.6.x spellchecker ili Neo/Open Spellchecker) - moje je iskustvo (koristim ga redovito i dosta intenzivno) da nema netočnosti (sve riječi u rječniku su točno napisane), već samo nekompletnosti - za neke rjeđe imenice/glagole nisu u rječniku definirani oblici za sva lica i deklinacije, odnosno konjugacije.

A, kad smo već kod točnosti, u Microsoftovom spellcheckeru sam naišao na nekoliko netočnosti.
30.08.2010 | 17:35
super, tim bolje.

da ponovimo - rekao sam da se ne želim "prilagođavati" jer mi je Word bolji za rad, a usput sam iznio nezadovoljstvo i kritiku u vezi određenog segmenta istog programa. u čemu je problem?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 2 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, goranmeh, Jedro, kupus, m@xym, Riba, Anonimci (855)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO