Boot Camp Assistant problemi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Boot Camp Assistant problemi

27.08.2010 | 18:30
Nedavno sam se počeo boriti sa Boot Camp Assistantom s namjerom na da iMac stavim Windowse (potreba posla) i nikako ga ne mogu pokrenuti. Uvijek mi javi sljedeću poruku: Boot Camp Assistant cannot be used. You must update your system software before using this setup assistant. Sustav je updatean preko Software updatea koji ne pronalazi ništa novo.

Čitao sam na netu da bi mogao biti problem u boot ROM verziji (barem što se MacBook linije tiče), ali nemam pojma kako da promijenim verziju.

Reinstalacija sustava mi nije primamljiva jer nemam konfiguriran TimeMachine, a napokon sam sve podesio po svojem ukusu.

Boot Camp Assistant je verzija 3.0.2 (314)
Mac je iMac11,1 sa Core i7 (Late 2009), boot ROM verzija je IM111.0034.B02, a SMC verzija 1.54f36 (ako to uopće nešto pomaže).
27.08.2010 | 18:39
U kojem trenutku ti to javi? Na samom početku ili negdje kasnije tokom procesa?

Koji je to OS? Ja imam 10.6.4, a BootCamp mi je 3.0.1. Je li ti to OS došao predinstaliran ili si ga instalirao sam sa retail DVD-a (ili s nečeg skinutog s torrenta)?

Ako ti ništa drugo ne pomogne, nabavi vanjski disk pa instaliraj još jednom OS na vanjski disk i onda bootaj s vanjskog diska pa vidi da li će tako raditi.
28.08.2010 | 19:23
OS je 10.6.4 (zaboravio napisati). Poruku mi javi odmah nakon pokretanja. Prvo napiše ... welcome to boot assistant ... i kliknem na continue pa mi javi poruku koju sam napisao.

OS je instaliran sa USB HDD-a na kojeg je dumpan retail MacOS-a (kupljen u ApComu) uz pomoc Disk Utilityja.

Strah me je "windows" rješenja tj. reinstalacija sustava.
28.08.2010 | 19:28
RTFM što bi se reklo!

BootCamp radi samo na internom disku u računalu, ne možeš ga imati na eksternom USB-u. Stoji da bi Apple mogao poraditi na pojašnjenju prijave greške, pa da odmah korisniku i kaže zašto "can't be used", a da ne da se moraju čitati upute.
28.08.2010 | 22:13
Ne, ako sam dobro shvatio, ne pokušava on to napraviti na vanjskom disku, nego je odgovorio na moje pitanje - OS 10.6.4 je instaliran sa vanjskog usb HDD-a.

Goc98, BootCamp assistant ti zapravo samo reparticionira hdd i nakon toga reboota stroj "naciljan" da se podigne sa install optičkog medija od Windowsa. Ako ti javlja taj problem, to je zato što ti iz nekog razloga ne može pristupiti disku na niskoj razini (možda nisi admin korisnik na stroju, možda je neki treći OS zaključao particijsku tablicu...).

Disk možeš probati reparticionirati ručno, pomoću disk utilityja i nakon toga bootati s DVD-a windows install te prilikom instalacije windowsa odabrati tu novu, slobodnu particiju (ovo moraš svakako napraviti ručno, sa ili bez bootcampa).

Važan dio je - originalni retail DVD od Snow Leoparda je zapravo dual-volume formatiran - ima Mac HFS+ formatiran volume s instalacijom Snow Leoparda i ISO formatiran folume s Windows driverima. Nakon što se windowsi instaliraju, normalno se ubaci Snow Install DVD i autoplay se pokrene instalacija windows drivera za mac hardware.

S obzirom da si ti instalirao Snow s kopije DVD-a, sva je prilika da Disk utilityjem nisi iskopirao i taj drugi windows volume, tj. nemaš windows drivere pa se nemoj ni upuštati dalje u instalaciju windowsa dok ne nabaviš originalni instalacijski DVD od Snowa.

Ako imaš instalacijski DVD od 10.5 (Leoparda), također možeš sve napraviti pa onda naknadno pod Windowsima napraviti update na BootCamp 2.2, ali ne i na 3.1. Ako imaš stariji stroj, to će ti biti dovoljno dobro, ali noviji strojevi rade samo s 3.x bootcamp setom drivera.

Što u pravilu nije problem jer uz noviji stroj dobiješ i originalni 10.6.x install DVD.

PS

Zar je 249 Kn baš tako puno za cijeli OS?
28.08.2010 | 22:23
A zbog čega ne idu Parallelsi, Wmware Fusion ili nešto slično. Manje zezancije, kod prelaska na drugi OS netreba gasit i palit stroj. Znači , zašto trebaju Windowsi, te onda ostalo. Barem sam se TU tako naučio. Korak po korak.
Bok !
28.08.2010 | 22:34
Na to ti mogu i ja odgovoriti. Ima Windows softvera koji je jednostavno prezahtjevan da ga učinkovito vrtiš u virtuali. Npr. AutoCAD.
29.08.2010 | 00:04
Da , još par i uglavnom zahtjevne igre. Nije rečeno za što mu treba, te možemo samo nagađati. Bilo bi bolje da je definirao to, pa mu je lakše dati sugestije. Moje laičko rezoniranje ( home user vulgaris ). Pozdrav !
29.08.2010 | 02:19
Napravi reset PRAMA.

I javi da li je pomoglo.
29.08.2010 | 09:39
Kako je smayoo zaključio, radi se o internom HDD-u iMaca.

Korisnički account koji koristim je administratorski.

Imam originalni Snow DVD (kao što rekoh, kupljen u Apcomu). S njega sam pokušao obaviti reinstall sustava, ali se instalacija uopće ne želi podići tj. ne ide dalje od bijelog loga. Pa sam odustao, bootao u već instalirani sustav i dumpao disk na USB. Rebootao i onda je reinstalacija prošla. Istina da je DVD malo izgreben, ali ne kužim zašto je onda dump prošao (tj. Restore s DVD-a na USB preko Disk utilityja). DVD radi jer sam prije stavio Snow na MacBook i sve je prošlo bez greške.

Virtualizacija mi ne odgovara jer se radi o 3D produkciji (primarno Max i SoftGenesis). Probao preko Parallelsa i nisam bio zadovoljan sa rezultatima.

Ručno particioniranje prolazi jer sam u Disk utilityju uspio smanjiti OSX particiju. Sad nisam siguran dal da u Disk utilityju napravim FAT particiju ili da podignem instalaciju Windowsa pa da tamo kreiram NTFS particiju (tj. nisam siguran kako da dobijem hibridbu GPT/MBR strukturu na koju će se Windowsi htjeti instalirati)? S time sam imao problema i na Hacintoshu na kojem BootCamp ne radi.

Reset PRAM-a nisam napravio (još).
29.08.2010 | 11:53
Išao bih korak po korak.

Uopće nije opcija da se "instalacija ne želi podići". To nije normalno i može značiti neki ozbiljniji problem. Dakle, prvo treba utvrditi što se tu zbiva. Možda je zaista samo do medija, ali treba biti siguran.

Što kaže Disk Utility na tom disku? Ima li grešaka? Kakva ja particija kreirana za PC?
29.08.2010 | 23:18
Goc98 je napisao:
Ručno particioniranje prolazi jer sam u Disk utilityju uspio smanjiti OSX particiju. Sad nisam siguran dal da u Disk utilityju napravim FAT particiju ili da podignem instalaciju Windowsa pa da tamo kreiram NTFS particiju (tj. nisam siguran kako da dobijem hibridbu GPT/MBR strukturu na koju će se Windowsi htjeti instalirati)? S time sam imao problema i na Hacintoshu na kojem BootCamp ne radi.

Ništa se ti ne sekiraj. Samo smanji Mac particiju i ne petljaj po toj slobodnoj iz Maca. Bootaj stroj s Windows install DVD-a (ako ti ni to ne bude radilo, onda možeš pretpostaviti da ti je nešto neispravna optika) i prilikom instalacije odaberi ručni odabir particije za instalaciju, odaberi slobodni prostor na disku, kreiraj primarnu particiju i formatiraj je NTFS (osim ako je misliš ponekad dizati također i iz Parallelsa, u kojem slučaju moraš napraviti FAT32) te instaliraj Windoze i nakon toga sa Snow Install DVD-a Windows drivere. Dobit ćeš i BootCamp tools u trayu, odakle možeš direktno rebootati u Mac. Ako ti to nešto slučajno zapne, kod buđenja stroja (prije akorda) drži Alt pa će ti ponuditi sve bootabilne particije i onda kad bootaš natrag u Mac preko Sys Preferences, Startup Disk odaberi opet Mac kao startup Disk.

BootCamp 3.x driveri uključuju i drivere za HFS+ particije tako da će ti Mac particija biti RW dostupna iz Windowsa (moram priznati da se ja toga pomalo bojim, znajući za neuredne navike Windowsa da brljaju koješta kojekuda, ali particija se može dismountati iz Disk Managementa).

NTFS particija ti također iz Snowa može biti pristupačna RW, samo ručno iz terminala to treba uključiti (također ima tu na forumu).
10.11.2010 | 10:29
Prvo, hvala svima na dosadašnjoj pomoći. Čekao sam eksterni disk da dođe iz US-a da mogu napraviti TimeMachine backup prije petljanja s Windowsima, pa se ponovno upustio u instalaciju Windowsa preko BootCampa. Da ne otvaram novu temu, ovdje budem iznio nove probleme.

Uspio sam pokrenuti BootCamp Assistant. Problem je bio u tome da je disk imao dvije particije (MacOS i Restore particiju) pa se BootCamp nije htio pokrenuti. Kada sam obrisao restore, sve je proradilo iz prve. No, tu problemi tek počinju.

Prema uputama sa Appleovih stranica sam napravio USB stick s driverima i pokrenuo instalaciju.

Windowsi 7 x64 (original, s MSDN-a) su se instalirali i po prvom pokretanju sam ubacio SnowLeopard retail disk i pokrenuo instalaciju BootCamp 3.0 drivera. Nakon restarta jedino zvuk nije radio (pritiskom na tipke na tipkovnici, pojavi se ikona sa zvukom, kao u OSX-u). Pokrenuo sam Apple update i skinuo BootCamp drivere 3.1. Kad se skinu, ne instaliraju se već se pojavi poruka da je potreban restart kako bi se instalirali. Napravim restart, i dalje nemam zvuka (sve ostalo radi). Pokrenem Update, opet nađe 3.1 drivere. Opet ih skinem, opet traži restart kako bi se instalirali. Napravim restart i opet ista priča, taj začaran krug.

Probao sam u Control Panelu mijenjati output. Bez uspijeha. Probao sam i ručno staviti drivere za zvuk, ali nakon restarta UVIJEK vrati na Microsoft HiDef audio.

Svaka pomoć je dobrodošla.
10.11.2010 | 12:05
Pokusaj ponovno sprziti instalacijski dvd Windowsa (minimalna brzina, druga vrsta medija) jer zna biti slucajeva da iako se sve cini u najboljem redu, da se ipak nisu instalirali kako spada. Nakon toga ne ubacuj dvd od Snowa, vec imaj spremne BootCamp drivere 3.1 skinute s Appleovih stranica. Tek kao zadnji korak omoguci spajanje na net i Win Update.
10.11.2010 | 12:34
Vidim da si tamo nešto odgovarao na ovoj temi

Taj ti, dakle, savjet nije pomogao?
10.11.2010 | 13:01
@hlade: budem probao s ponovnim prženjem DVD-a. Što se tiče instalacije 3.1 drivera, nije ih moguće staviti bez 3.0 jer javljaju da je potrebno prvo instalirati 3.0, a tek onda 3.1 ... drugim riječima, bez 3.0 isntalacija 3.1 ne prolazi

@smayoo: na taj sam način uspio instalirati 3.0, ali se nisam sjetio to isto napraviti za 3.1 jer je išlo preko Apple Updatea (skine se i automatski počne "instalirati"), a ne znam gdje to spremi na disk.
10.11.2010 | 17:37
Pa downoladaj ga ručno (ovo što ti savjetuje i hlade) - nasurfaj ga na apple webu i to je to.
10.11.2010 | 20:45
Mea culpa - zaintrigirala me tema pa sam pogledao downloade na apple.com i vidim da postoji samo 3.1 update, no u 2 verzije; 32 i 64-bita. Svejedno skini sam i onda pokreni instalaciju.
10.11.2010 | 22:41
Skinuo 3.1 drivere, sami se nisu htjeli instalirati pa sam ih raspakirao sa WinRar-om i ručno pokrenuo instalaciju. Ovaj put se pokrenuo installer i nešto nakopiravao. Nakon instalacije restartao iMac ... i opet ista priča ... Apple Update tvrdi da 3.1 nisu instalirani i zvuk i dalje ne radi (pod sound prijavljeni ATI Audio i Microsoft HiDef Audio).

Naišao sam na jedan post na drugom forumu da Windowsi po defaultu traže optički izlaz i pritom zanemaruju integrirane zvučnike. Išao po njihovom pa probao ukopčati slušalice. Na moje iznenađenje, preko njih iMac daje zvuk. No, iskopčavanjem slušalica, zvučnici su i dalje bili "mrtvi" (bez obzira na postavke outputa zvuka u Control Panelu).

Probao sam i sa instalacijom Realtek audio drivera. Instalacija prođe (kroz installer se vidi da nešto nakopirava), ali po restartu u Device manageru OPET Microsoftov HD Audio. Gledao sam po Hardware ID-u i ispada da je zvučni čip zapravo Cirrusov. Pa kopao po BootCamp driverima (verzija 3.0) i našao Cirrusove drivere za Vistu x64. Pokušao automatski update (ne prolazi) pa manualni. Ponudio hrpu drivera. Isprobao jednog po jednog (install, restart, test krugovi) i niti jedan nije proradio. Probao prokopati 3.1 drivere, ali nisam ništa našao što bi sličilo na audio drivere.

Pa sam vratio na MS HiDef i probao napraviti update drivera preko Windows Updatea. No, on tvrdi da su instalirani ispravni i najnoviji driveri.

Da nemam 8GB RAM-a uopće se ne bi zezao sa 64bitnom verzijom.
12.11.2010 | 15:39
Napokon mogu zatvoriti ovu temu ... riješeni su svi problemi sa zvukom.

BootCamp driveri 3.1 bi sve riješili, ali je problem bio što se (iz nepoznatog razloga) nisu htjeli instalirati. Pa sam sve riješio ručno, a ono je postupak:

Skinuo sam s BootCamp_3.1_64-bit s Appleovog sitea i raspakirao ih sa 7-zipom.

Sa ove adrese sam skinuo program MSIX pomoću kojeg sam raspakirao drivere (dobio sam 3 filea)

File BootCamp31ToBootCamp303 sam otvorio sa 7-zip. U njemu su sadržani svi driveri. Pošto su meni trebali samo Audio driveri, extractirao sam samo Binary.Cirrus_Audio_Bin file.

Zatim sam otišao u Device manager, update zvučnih drivera, program uputio na putnju gdje sam extractirao Binary.Cirrus_Audio_Bin file i sve se uredno instaliralo. Nakon par trenutaka sam dobio potpunu funkcionalnost.
12.11.2010 | 19:58
Drago mi je da si riješio problem. Klasične prozorske za.ebancije...
12.11.2010 | 23:54
Meni su se bootcamp driveri rušili prilikom instalacije sve dok nisam:

a) ištekao sve oblike periferije iz kompa, uključujući i Logitech miš.

b) instalirao retail XP Pro prozore sa svim defaultnim postavkama (next-next-next instalacija) - sa OEM XP Home je bilo problema, iako imaju SP2.

Uglavnom, mislim da je ovdje Apple krivac, jer valjda ne testiraju dovoljno drivere sa svim mogućim opcijama, instalacijama, service packovima, bla bla.
Nisu navikli ljudi. Kod njih doma sve jednostavno, a kod MS nered u kući. Šta'š.
13.11.2010 | 01:32
Otkud sad XP? Pričao si cijelo vrijeme od 64-bitnim windowsima.

Osim toga, retail XP sigurno nisi mogao instalirati jer Mac ima SATA HDD koji na normalnom kupljenom XP CD-u nije podržan (mora se Enlightom napraviti custom install CD sa SATA driverima), zar ne?
13.11.2010 | 13:36
smayoo je napisao:
Otkud sad XP? Pričao si cijelo vrijeme od 64-bitnim windowsima.

?Kod mene su 32-bitni. Taman za Steam, GOG.com i emulatore. To je sve za što mi Win trebaju.

Osim toga, retail XP sigurno nisi mogao instalirati jer Mac ima SATA HDD koji na normalnom kupljenom XP CD-u nije podržan (mora se Enlightom napraviti custom install CD sa SATA driverima), zar ne?

Ovo je retail verzija sa "slipstream" SP3, koju sam "posudio".
Imam prijespomenute OEM XP Home i retail 64bit Vistu oriđiđi, ali ne želim *TO* instalirati na laptop, nikad više.
Jedan od razloga koji me okrenuo ka Macu je upravo Microsoftovo silovanje prijenosnika kao platforme za Windowse. Postalo je sve skupa malo previše sado-mazo za moj ukus.
13.11.2010 | 14:01
@IceClimber: Nikad ne bih rekao da bi se instalacija drivera rušila zbog priključene periferije. Inače, zbog potrebe za srednjom tipkom miša ne koristim MagicMouse već Logitechov miš i sad si me zaintrigirao da napravim mali eksperiment ... napravio budem backup instalacije sa WinCloneom, onda ponovno stavim Windowse na novo, odštekam svu periferiju (osim defaultne koja je došla s Macom) i pokušam instalirati drivere. Baš me zanima dal bude prošlo.

@smayoo: Mislim da si IceClimberov post zamjenio s mojim ... ja sam isključivo pokušavao (i uspio) s 64bitnom Sedmicom. XP nikad nije ni bio u planu.
13.11.2010 | 15:42
Je. Pobrkao sam vas. Sorry.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Jedro, kupus, m@xym, Riba, VanjusOS, vicko, Anonimci (967)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO