Boot Camp
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Boot Camp

28.12.2010 | 10:36
U start up nema ikone winXP, pa ne mogu bootati iste. (iMac, 10.4.11).
Na desktopu i Disk Utility je ima. Kada kliknem na Boot Camp ass ( 1.0 beta) ikonu, kaže:
Boot C. Ass. has expired.
Što mi je raditi?
sve važno sam pohranio na vanjski HDD!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.12.2010 | 11:51
Nisam se još igrao BootCampom, a možda i neću jer sam jedva dočekao da se riješim windoza, pa ne osjećam potrebu da ih sada stavim na moj novi iMac. Ipak, s malo googlanja možeš naći slične probleme pa evo jednog rješenja na samim Appleovim stranicama, a vezanim uz expired Bootcamp:

Support Apple - BootCamp

Naravno, ovo je samo kako riješiti da bootcamp ne javlja da je istekao, ali kad ga uspiješ pokrenuti bit ćeš bliže rješenju svog problema. Javi ako funkcionira.
29.12.2010 | 13:35
Neće ti pomoći BootCamp assistant. On služi samo za napraviti inicijalni setup diska.
Napravi restart stroja i drži ALT kod uključenja (dok je crn ekran, prije nego se čuje akord) pa će ti se pojaviti sve bootabilne particije na izbor. Ako ti se windoze ne pojave, to znači da particija više nije bootabilna, odnosno da ti je boot sector od windowsa nešto uništilo (virus najvjerojatnije).
29.12.2010 | 16:00
Koliko vidim imaš 10.4 a boot cam na tigeru je bio samo u beti i nije službeno podržan. Negdje sam čak i vidio najavu da su prestali podržavati betu za 10.4, pa ti zato vjerojatno i kaže da nije službeno podržan.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.12.2010 | 17:35
ping je napisao:
Koliko vidim imaš 10.4 a boot cam na tigeru je bio samo u beti i nije službeno podržan. Negdje sam čak i vidio najavu da su prestali podržavati betu za 10.4, pa ti zato vjerojatno i kaže da nije službeno podržan.

Potpuno točno pišeš i misliš, zato sam i ostavio onaj link na Apple support kako se ta beta može opet oživit namještanjem datuma. Ako to uspije onda dalje valjda ima neko rješenje. Ja ga doduše ne znam jer iMac imam tek tjedan dana, a BootCamp za sada ne namjeravam koristiti.
31.12.2010 | 09:16
Ispričavam se svima, zbog nesudjelovanja, tri dana mi nije bio dostupan internet.
Smajo, ko po običaju, tvoja pomoć je urodila plodom! Restart+alt je pokazao win particiju i podiže ju.
Win su se podigli najnormalnije. I dalje u OS-u, start up-u nema win.
Ali nema veze, ja mogu koristiti windoze, to je najvažnije! Hvala!!!
31.12.2010 | 09:21
Nema na čemu. To što u sys prefs i dalje ne vidiš windows particiju mora biti da je bug neke vrste.
21.01.2011 | 01:33
Kad ste se vec raspisali o bootcampu...
imam jedan mali problemcic.
Imao sam bootcamp particiju koju sam obrisao i disk je sad samo HFS+ formatiran, no u opcijama startanja sistema (alt prilikom startupa) pojavljuje mi se Windows opcija...
kako ju maknuti...?
Inace, mislim da sam u medjuvremenu cak promijenio disk i prekopirao sistem sa CCC, ne sjecam se tocno, to bolno iskustvo sam izbrisao iz glave
21.01.2011 | 02:00
Jesi li to napravio ovako:
www.simplehelp.net/2009/01/26/how-to-del...boot-camp-partition/
21.01.2011 | 21:39
Ostao ti je entry u MBR. MBR se može ručno editirati iz Terminala, pomoću komande

sudo fdisk /dev/rdisk0

AKO ZNAŠ ŠTO RADIŠ

Ako nisi siguran, radije živi s tim "fantomskim" Windowsima koji se pojavlju nakon alt-a kod startupa.
22.01.2011 | 17:15
Riba je napisao:

Mislim da sam brisao win particiju sa disk utilityem, a ne sa bootcamp assistantom... šta ćeš, nije mi palo na pamet.

smayoo je napisao:
Ostao ti je entry u MBR. MBR se može ručno editirati iz Terminala, pomoću komande

sudo fdisk /dev/rdisk0

AKO ZNAŠ ŠTO RADIŠ

Ako nisi siguran, radije živi s tim "fantomskim" Windowsima koji se pojavlju nakon alt-a kod startupa.

nisam neki unixaš, no znam upisati pokoju komandu u terminal, ako to mislis...

No, kako bilo niti bootcamp ass. mi neda vise nista raditi...
22.01.2011 | 18:09
sudo fdisk /dev/rdisk0
Password:
Disk: /dev/rdisk0 geometry: 77825/255/63 [1250263728 sectors]
Signature: 0xAA55
Starting Ending
#: id cyl hd sec - cyl hd sec [ start - size]
------------------------------------------------------------------------
*1: AF 0 1 1 - 1023 254 63 [ 63 - 1250258562] HFS+
2: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
3: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
4: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused

evo prijepisa s terminala, sta sad...?
22.01.2011 | 21:43
Hm. Problem nije tamo gdje sam mislio, MBR točno odražava stvarno stanje, tu se nema što više dirati. Popis bootabilnih particija za startup menu se očito čuva negdje drugdje.
22.01.2011 | 22:47
Mislim da Mac ne koristi MBR. Da nije u EFI-ju?
22.01.2011 | 23:44
Vjerojatno. Palo mi je na pamet - što bi se desilo da probaš uklikati taj fantomski entry? Logično, ne bi uspio bootati, ali možda bi skužio da je entry loš pa bi ga obrisao sam.
23.01.2011 | 01:29
smayoo je napisao:
Vjerojatno. Palo mi je na pamet - što bi se desilo da probaš uklikati taj fantomski entry? Logično, ne bi uspio bootati, ali možda bi skužio da je entry loš pa bi ga obrisao sam.

Ništa, system loading error, i sve isto...
23.01.2011 | 10:55
Jbg. Bit će onda da je zapisano u EFIju i sad bi trebalo naći neki alat za brljanje po istom...
23.01.2011 | 11:49
A da probas instalirati opet windowse gore pa da se on pravilno linka i onda ga izbrisati normalno?
24.01.2011 | 02:31
LordShigi je napisao:
A da probas instalirati opet windowse gore pa da se on pravilno linka i onda ga izbrisati normalno?

Nisam baš lud za instaliranjem windowsa, nemam ni vremena, a ni disk na koji bi backupirao MacOS za slucaj kraha prilikom prckanja po particijama....

Na koncu, nije mi to neki strasan problem...

Hvala svima, ako se tko sjeti neke brze i bezbolne solucije... slusam.
25.01.2011 | 00:54
Skini malo rEFIt (refit.sourceforge.net). NE INSTALIRAJ mpkg, nego samo otvori DMG pa iznotra pokereni PartitionAnalyzer.app (ili tako nekako). Ne moraš odvlačiti u Applications. Samo ga pokreni pa vidi što kaže on.
31.01.2011 | 15:20
*** Report for internal hard disk ***

Current GPT partition table:
No GPT partition table present!

Current MBR partition table:
# A Start LBA End LBA Type
1 * 63 1250258624 af Mac OS X HFS+

MBR contents:
Boot Code: Unknown, but bootable

Partition at LBA 63:
Boot Code: None
File System: HFS Extended (HFS+)
Listed in MBR as partition 1, type af Mac OS X HFS+, active
31.01.2011 | 20:12
Jbg. Onda još eventualno da instaliraš rEFIt pa vidiš što tamo piše i da li se da maknuti, ALI BUDI SVJESTAN DA JE TO ALAT KOJIM SE MOŽE NAČINITI POTENCIJALNO DOSTA ŠTETE!
01.02.2011 | 15:42
Mislim da cu se strpiti, a nisam bas takva picajzla da mi smeta neki tamo menu koji nikada niti ne vidim...
Jedino me muci da li je sa boot blockovima sve OK, da ne bi bilo...
01.02.2011 | 19:53
Po ovom reportu - reklo bi se da je sve OK.
14.03.2011 | 16:19
heh, ponovno ja po ovoj staroj temi,
no riješenje je pronađeno, pa bi bio rad i da javim...
naime na disku je ostao MBR blok od windowsa...
Sada je on pomoću iPartitiona konvertiran u Macov format...
i više se ne pokazuje opcija nepostojećih Windowsa kod biranja startup diska...

Probao sam ponovno pokrenuti i BootCamp assistant, da vidim hoće li se sad startati,
no i dalje govori da mu disk ne odgovara, vjerojatno hoće neku frišku instalaciju i čisto mjesto na disku...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 11 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO