Aperture vs Lightroom (vezano uz verziju 3)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Aperture vs Lightroom (vezano uz verziju 3)

15.01.2011 | 18:20
Pokušavam se odlučiti za jedan od ova dva softwera za organizaciju i rad sa fotografijama. Primarno zanima me rad sa rawovima u ovim programima te organizacijske mogućnosti (faces i places me ne zanimaju).

Obzirom da ne koristi dotične neznam što bi sve mogle biti prednosti ili nedostatci jednog programa u usporedbi sa ovim drugim pa bi me najvise zanimalo ... što koristite i zašto.
Tj ako ste odabrali jedan od ... koji je rezlog prevladao.

Ako niste probali oba ... što vam je najbolje i što vam nedostaje kod one aplikacije koju koristite.

Evo recimo ... Lightroom mi ima prednost jer je OS independant ... jer ne znam zasigurno da ću ostati vjeran macu ... a utoliko bi mi prebacivanje cijelo višegodišnjeg libraryija moglo biti bolno. S druge strane ... Aperture mi djeluje nekako intuitivnije. Lightroom mi ima prednost da ga rade autori photoshopa pa je vjerjatno više kompatibilnosti i sličnosti ... a ph mi je dosta poznat pa je to pozitivno.

Vama ...?!?!?

Hvala svima
15.01.2011 | 20:57
ecvis17 je napisao:
Pokušavam se odlučiti za jedan od ova dva softwera za organizaciju i rad sa fotografijama. Primarno zanima me rad sa rawovima u ovim programima te organizacijske mogućnosti (faces i places me ne zanimaju).

Obzirom da ne koristi dotične neznam što bi sve mogle biti prednosti ili nedostatci jednog programa u usporedbi sa ovim drugim pa bi me najvise zanimalo ... što koristite i zašto.
Tj ako ste odabrali jedan od ... koji je rezlog prevladao.

Ako niste probali oba ... što vam je najbolje i što vam nedostaje kod one aplikacije koju koristite.

Evo recimo ... Lightroom mi ima prednost jer je OS independant ... jer ne znam zasigurno da ću ostati vjeran macu ... a utoliko bi mi prebacivanje cijelo višegodišnjeg libraryija moglo biti bolno. S druge strane ... Aperture mi djeluje nekako intuitivnije. Lightroom mi ima prednost da ga rade autori photoshopa pa je vjerjatno više kompatibilnosti i sličnosti ... a ph mi je dosta poznat pa je to pozitivno.

Vama ...?!?!?

Hvala svima

Cijena Aperture-a je 80$ u AppStore (tj. oko 440 kn). Lightroom je 3170,00 kn (oko 570$) kod domaćeg zastupnika. Da sam na tvom mjestu potrošio bih 80$ i isprobao Aperture.

Ja sam kupio Aperture, no, nažalost, kako sam zatrpan poslom nisam ga stigao previše koristiti (fotografija mi je hobi). Mislim da je za uobičajeni amaterski ili poluprofesionalni rad i više no dovoljan. Zato sam ga i kupio.

Za Aperture postoje brojni pluginovi (http://www.apple.com/aperture/resources/plugins.html) tako da su rezultati koji se mogu dobiti slični Lightroom-ovim.

Rekao bih da su razlike u nijansama. Najbolje bi bilo isprobati oba i odlučiti. Koliko znam postoji demo inačica Lightrooma što se ne može reći za Aperture (argument za one koji s pravom to zamjeraju AppStore-u)
15.01.2011 | 22:24
Bok DrAle,

naime postoji demo za oba softwera. I ja ih oba imam na kompu. Problem je što sam se zatrpao sa informacijama o jednom i drugom i na kraju se nemogu odlučiti. Meni je fotografija vezana uz posao, i trebam stabilan i dobar foto menađer + raw editor.
To su oba ova appa.
Htio bih se dobor odlučiti tako da nebude kukulele kad jednom složim library sa godinu rada i zaključim da sam falio (što je naravno isto moguće).

Cijena mi u ovom slučaju nije mjerilo.
Htio bih vidjeti što su preference ostalih ljudi ...
Zašto su odlučili za neki od ova dva.
Zamjerke koje je netko otkrio ... koje ja možda nisam primjetio ali budem s vremenom ... itd.

Hvala
15.01.2011 | 22:55
Moja se odluka temelji na:
- odnosu krajnjeg rezultata (fotografija nakon raw konverzije) i cijene. Za mene malo naprednijeg amatera krajnji rezultat je zadovoljavajući u oba softvera.
- jednostavnost - Aperture mi je jednostavniji (ovo mišljenje doneseno je na temelju vrlo kratkog isprobavanja)
- cijena - Aperture je dosta jeftiniji
- nesklonost Adobeu kao proizvođaču

Ako se profesionalno baviš fotografijom mislim da ti je ključni element kvaliteta krajnjeg rezultata. S tim se kao profesionalac ne bi trebao igrati. Na tvom bih mjestu obradio desetak fotografija zathjevnih za obradu usporedio workflow (brzina, mogućnosti, jednostavnost ...) i pogledao rezultate.

BTW jedno sam vrijeme isprobavao Lightroom i nemam zamjerki na njegov rad. Što se organizacije fotografija tiče baratao sam sa malim brojem fotografija pa mi to nije bio problem.

Možda bi trebao isprobati i Capture One Pro 6 http://tinyurl.com/2u24oh4 koji je vrlo moćan komad softvera.
16.01.2011 | 00:23
Ta dva alata vode mrtvu utrku u tom segmentu trzista. Sve sto jedni naprave, ovi drugi vec sutra iskopiraju ili implementiraju jako slicno rjesenje.

Neces pogrijesiti niti sa jednim od njih!!!

Ja osobno imam Aperture. Razlog da ga odaberem (a imao sam istu dvojbu kao i ti) je bio banalan, iPhoto. Imao sam veliku iPhoto bazu, i a upgrade na Aperture je stvarno bezbolan i super rijesen u praksi.

Vjerojatno to radi i na Lightroomu, ali nisam htio eksperimentirati pa sam odabrao software "iz iste kuce"

Aperture mi dodje kao iPhoto na steroidima

Steta sto Apple svjesno koci razvoj iPhoto programa, da ne bi postao prevelika konknurencija Aperturu, a s druge strane sreca sto su razvili Aperture, pa ipak imamo mogucnost izbora.

Nemoj da te zavarava sto Photoshop (respect, kapa dolje) i Lightroom izdaje Adobe. To vjerojatno rade razliciti timovi, koji veze nemaju jedni s drugima, i nije uopce garancija Lightroom kvalitete...
16.01.2011 | 02:21
@drAle ... WoW ovaj Capture One Pro 6 izgleda fantasticno. Skinuo sam demo i ... mrak.
Zbunjen sam da nisam ranije za to cuo.

@drlovric

kod mene je stvar da ja nisam nikad poceo korititi iPhoto jer mi se nije svidio. Tek odnedavna sam poceo raditi toliki broj fotki da mi takvo sto uopce treba.
A ovo sto govoris o timovima ... mi nekako ne drzi vodu ... sumnjam da svaki tim u Adobeu svoju politiku vodi ... posebno Photoshop team i Photoshop Lightroom team

Moze pitanje ... ima li opcija u Apertureu da sejva podešenja koja činiš raw fileu u xmp file a ne u svoj centralni database?

To lightroomu odredis u perferencesima ... i pase mi jer onda mogu poceto nastaviti u bilo kojem drugom raw editing softweru - ako pozelim.
16.01.2011 | 22:59
Još jednom hvala DrAle ... jer koliko vidim, Capture One Pro 6 će (neočekivano) biti moj krajnji izbor. Ima daleko naprednije editing mogućnosti, meni razumljiviji i primjenjiviji sistem organizacije i još je i jeftin + ima i win i mac verzija ... ?!?! Di je ovo do sad bilo. :o

Te nije proizvod od jedog od dva najborg-a te podupirem nekog manjeg tko izvrsno radi to što radi

Dat ću si još vremena igrat se sa trial verzijom sa njim i Lightroom-om (Aperture je nekako spontano odpao) ali mislim da sam već odabrao.

Bok
16.01.2011 | 23:42
ecvis17 je napisao:
Još jednom hvala DrAle ... jer koliko vidim, Capture One Pro 6 će (neočekivano) biti moj krajnji izbor. Ima daleko naprednije editing mogućnosti, meni razumljiviji i primjenjiviji sistem organizacije i još je i jeftin + ima i win i mac verzija ... ?!?! Di je ovo do sad bilo. :o

Te nije proizvod od jedog od dva najborg-a te podupirem nekog manjeg tko izvrsno radi to što radi

Dat ću si još vremena igrat se sa trial verzijom sa njim i Lightroom-om (Aperture je nekako spontano odpao) ali mislim da sam već odabrao.

Bok

Nema problema. Drago mi je da sam pomogao. BTW CapturOne je jedan od klasika RAW konverzije. Dugo je vrijeme bio u sjeni jer je imao dosta lošije sučelje od ostatka konkurencije, a bio ga je i kompliciranije koristiti. Usto je držao i najvišu cijenu. U ovoj su inačici očito poradili na ispravljanju nedostataka.

Bilo bi zgodno da napišeš koju riječ o njemu nakon određenog vremena korištenja.
17.01.2011 | 10:14
Ja nakon par godina koristenja Aperturea presao na Lightroom jer je jednostavno puno brzi. Sto se tice funkcija oba dva programa su uzasno slicna. Ovaj novi Aperture 3 nisam bas isprobaval jer sam se vec "zakacil" na Lightroom 3. Po meni nema nekih bitnijih razlika, svi pluginovi za Aperture postoje i za Lightroom (cak ih je i vise za Lightroom), ako se puno radi u Adobe CS paketu sve je povezano i lako se prebacuje iz jednog u drugi program.

Jedina zamjerka Lightroomu je da nema dobro rjeseno izradu foto knjiga. Aperture to radi savrseno. Valjda ce ubacit u verziju 4. Meni osobno je na kraju brzina presudila, Lightroom je osjetno brzi.

Capture One sam imao demo jedne verije (mislim da 4 ili 5) i user interface je bio koma. Bas cu pogledat ovu novu verziju da vidim kak izgleda i kolko je brz.
17.01.2011 | 11:37
ecvis17 je napisao:
sumnjam da svaki tim u Adobeu svoju politiku vodi ... posebno Photoshop team i Photoshop Lightroom team

Ne, doista su dva različita tima. Lightroom je pisam iznova, bez korištenja starih kodova, kompletno je Cocoa, ono pravi Macovski program.

Photoshop se pak pretvorio u bloatware sa ružnim flash UIjem, da je to mila žalosna majka.
17.01.2011 | 12:53
Naišao sam na zanimljiv review www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5/ koji nije baš "naklon" Capture One Pro 6 aplikaciji iako se meni to ne čini tako kako je tamo prikzano. Sad sam se zainteresirao sa ove netoliko poznate aplikacije.
Sve mi se čini da neću moći odabrati jedan app, već da ču lightroom koristiti kao database i bazično editiranje manje bitnih stvari, a onda neki drugi (možda DxO) za fine edit odabranih stvari koji idu na papir.
No treba isprobati.

@Vanjuška ... Moguće, No raw engine koji koriste je isti a to im je u ovoj diskusiji jedina dodirna točka. A ja sam gore mislio naprosto na to da je tzv "round tripping" izmedju ta dva programa vjerojatno bolje odradjen nego recimo Aperture --> Photoshop --> Aperture ili neš slicno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 45 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

LukaSnow, Riba, temeljnik, tmedven, VanjusOS, Anonimci (1030)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO