24.01.2011 | 14:17
Eto isprobao sam ABBYY za Maca i prvi su dojmovi pozitivni iako se razlikuje od verzije Pro za Windoze u nekoliko bitnih točaka.
Prva je razlika, a ujedno i najveća, što Mac verzija pored slike skenirane stranice na kojoj se mogu postavljati okviri oko teksta koji će pročitati ne nudi odmah i sam tekst sa strane i to sa istaknutim eventualnim pogreškama kod prepoznavanja gdje se te greške mogu ispraviti. Zapravo, odmah po skeniranju se nudi spremanje prepoznatog teksta u prethodno izabrani RTF format, a koji se nakon toga u mojem slučaju odmah otvara u instaliranom MS Wordu. Mislim da je to nepotrebno i da bi prvo trebalo korisniku ponuditi da ispravi okvire za tekst, izmjeni ili izbriše eventualne fusnote, zatim ispravi pogreške kod prepoznavanja i tek onda napravi izvoz u željeni dokument baš kako omogućuje windows Pro verzija.
Druga je bitna razlika što Mac verzija skenirane dvije stranice knjige odjednom ne odvaja kao dvije stranice, nego ih prepoznaje kao jednu sa tekstom u dvije kolone. To jako komplicira kasnije formatiranje stranica jer se prvo treba riješiti stupaca teksta te izmjeniti orijentaciju stranice i njezin format što može dovesti do gubitka izvornog formata teksta. Ne mogu vjerovati da u Mac verziju nisu implementirali tu osnovnu opciju koju posjeduje windows verzija.
Ima još jedna stvar koja mi nije jasna. Imam kupljenu licencu za ABBYY FineReader Express Edition for MAC i nakon aktivacije i regidtracije još uvijek mi je opcija "Preferences..." na izbornku zasivljena i onemogućena? Je li to normalno ili što? Ipak sam očekivao da će imati mogućnost nekih osnovnih postavki poput inicijalnog formata stranica, isključivanje prepoznavanja fusnota itd. da sad ne nabrajam sve.
Mislim da Mac verzija po svojim mogućnostima još uvijek daleko zaostaje od svoje verzije za windowse, vjerojatno zato i onaj Express u nazivu. Mislim da je dobra za prepoznavanje kakvih dokumenata, možda ugovora i slično, ali definitivno još nije dovoljno zrela za obimniji posao kao što je prebacivanje štampanih knjiga pa čak ni njihovih manjih dijelova.
Ipak, jedna me je stvar oduševila. Naime, ja imam mrežni mutifunkcijski printer/skener i ABBYY mi ga uredno prepozna i podigne njegov ScanGear baš kao i na PCju i čak mi omogućuje slijedno skeniranje bez prekidanja
Pa Laki, da se sada još malo osvrnem na tvoj problem. Dakle, ja imam ABBYY FF Express Build 8.0.0.3891 i MS Word:mac 2011 verzija 14.0.0 (100825).
Prvo sam skenirao desetak stranica jedne knjige, onda sam još jednom provjerio okvire oko tekstova na stranicama i morao neke nepotrebne izbrisati. Još sam jednom pokrenuo prepoznavanje i tekst mi se otvorio automatski u Wordu.
Veličina stranice u wordu je bila A4, landscape orjentirana sa tekstom u dva stupca. Prvo sam selektirao cijeli tekst i "Split text into colimns" stavio na 1.
Zatim sam preko izbornika "File" -> "Page Setup..." promijenio orjentaciju u portrait, te odabrao veličinu A5 koja odgovara veličini skenirane knjige. Pokušaj da to napravim preko "Layout" kartice sa "Orientation" i "Size" rezultiralo je totalnim gubitkom formata teksta.
Dobio sam tekst koji je između nekih pasusa imao preveliki razmak koji sam eliminirao tipkom "delete", a vjerojatno zbog toga što je ABBY umetnuo page break pa se nakon ovih promjena nalaze na pogrešnom mjestu. Možda postoji i bolji način za maknuti PB, ali ja imam vremena pa to deletam
Meni su margine bile već ok, ali ako nisu sad je vrijeme da se prvo isprave margine i onda na kraju selekcijom cijelog teksta može se malo povećati ili smanjiti indent (uvlačenje) pasusa koje ovim postupkom nisam izgubio. I kad sam sve to napravio dobio sam slijedeće:
Oprosti, nisam neki stručnjak za word, pa vjerojatno neke stvari radim pješke, a može se vjerojatno i jednostavnije, ali meni je dovoljno da mogu prebaciti štampanu knjigu od kojih par stotinjak stranica u EPUB format i čitati na iPadu. Nekim pasusima na kraju to uvlačenje može biti veće ili manje nego drugima, pa ja to obično namjestim tako da stavim kursor na taj red i onda na horizontalnom ruleru namjestim "First line indent" oznaku da se poravna s ostalima. Vjerojatno se to može i preko trake izbornika "Format" -> "Paragraph" -> "Indents and Spacing", ali ne volim kad mi word nešto radi s tekstom automatski, a da ja to ne vidim jer često jednu stvar napravi kako treba, ali zezne neku drugu