ABBYY FineReader Express, formatiranje teksta
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ABBYY FineReader Express, formatiranje teksta

21.01.2011 | 14:07
Kada skenirani tekst obradim u ABBYY FineReader Expres, koristeći opciju Convert to Text Document, pa taj tekst prebacim u word, ne mogu da zadržim formatiranje teksta. Naime, uvučeni redovi više nisu uvučeni, nego poravnati s lijeve strane. Postoji li mogućnost da zadržim formatiranje teksta kakav je u originalu, ili ga moram ponovo formatirati i svaku uvlaku ponovo postaviti?

U jednoj ranijoj verzijiABBYY-a sam išao na Convert to Searchable PDF i dobijao sam bolji rezultat. sada u ovoj verziji ne.

Kako postići najbolje rezultate kod ovog programa?
21.01.2011 | 17:58
A da li tekst spremaš kao Plain ili Rich Text? Spremaš li ga u .rtf formatu? Kako je kad ga otvoriš u TextEditu?
sad sam provjerio. Mora biti spremljen kao .rtf.

Javi rezultat.
21.01.2011 | 19:26
U .rtf, ali kada ga prebacim u word i formatiram, ne mogu dobiti uvlake kod pasusa, dijaloga i sl. Sve moram ponovo ručno dotjerati. Opet, velika pomoć. Ne mogu više ni zamisliti taj mukotrpni posao prekucavanja dugih (književnih) tekstova.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
23.01.2011 | 10:58
Ja sam prebacivanje knjiga do sada radio na PC-u sa ABBYY 10-kom ravno u MS Word i osim manjeg broja ispravaka pogrešno prepoznatih slova i ponekad prevelikih razmaka između pasusa sve drugo je već ok. Do sada me najviše namučilo par stranica u jednoj knjizi gdje je tekst bio formatiran u dva stupca i to su još morali biti fino poravnati zbog veze teksta izmedju stupaca. Pokušao sam i direktno u PDF, međutim iz nekog razloga na pojedinim stranicama mi je jedan red u tekstu prelazio izvan desne margine, a nije se dalo u Acrobatu sredit, pa i dalje radim preko MS Worda.

Skinuo sam zadnju verziju za Maca pa kad probam napisat ću dojmove.
23.01.2011 | 11:04
ABBYY 10 nije za Mac, pa je možda u tome razlika.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
23.01.2011 | 11:28
Pa vjerojatno postoji razlika između PC i Mac verzije. Daj mi malo vremena da se poigram sa Mac verzijom pa napišem osvrt.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.01.2011 | 14:17
Eto isprobao sam ABBYY za Maca i prvi su dojmovi pozitivni iako se razlikuje od verzije Pro za Windoze u nekoliko bitnih točaka.

Prva je razlika, a ujedno i najveća, što Mac verzija pored slike skenirane stranice na kojoj se mogu postavljati okviri oko teksta koji će pročitati ne nudi odmah i sam tekst sa strane i to sa istaknutim eventualnim pogreškama kod prepoznavanja gdje se te greške mogu ispraviti. Zapravo, odmah po skeniranju se nudi spremanje prepoznatog teksta u prethodno izabrani RTF format, a koji se nakon toga u mojem slučaju odmah otvara u instaliranom MS Wordu. Mislim da je to nepotrebno i da bi prvo trebalo korisniku ponuditi da ispravi okvire za tekst, izmjeni ili izbriše eventualne fusnote, zatim ispravi pogreške kod prepoznavanja i tek onda napravi izvoz u željeni dokument baš kako omogućuje windows Pro verzija.

Druga je bitna razlika što Mac verzija skenirane dvije stranice knjige odjednom ne odvaja kao dvije stranice, nego ih prepoznaje kao jednu sa tekstom u dvije kolone. To jako komplicira kasnije formatiranje stranica jer se prvo treba riješiti stupaca teksta te izmjeniti orijentaciju stranice i njezin format što može dovesti do gubitka izvornog formata teksta. Ne mogu vjerovati da u Mac verziju nisu implementirali tu osnovnu opciju koju posjeduje windows verzija.

Ima još jedna stvar koja mi nije jasna. Imam kupljenu licencu za ABBYY FineReader Express Edition for MAC i nakon aktivacije i regidtracije još uvijek mi je opcija "Preferences..." na izbornku zasivljena i onemogućena? Je li to normalno ili što? Ipak sam očekivao da će imati mogućnost nekih osnovnih postavki poput inicijalnog formata stranica, isključivanje prepoznavanja fusnota itd. da sad ne nabrajam sve.

Mislim da Mac verzija po svojim mogućnostima još uvijek daleko zaostaje od svoje verzije za windowse, vjerojatno zato i onaj Express u nazivu. Mislim da je dobra za prepoznavanje kakvih dokumenata, možda ugovora i slično, ali definitivno još nije dovoljno zrela za obimniji posao kao što je prebacivanje štampanih knjiga pa čak ni njihovih manjih dijelova.

Ipak, jedna me je stvar oduševila. Naime, ja imam mrežni mutifunkcijski printer/skener i ABBYY mi ga uredno prepozna i podigne njegov ScanGear baš kao i na PCju i čak mi omogućuje slijedno skeniranje bez prekidanja

Pa Laki, da se sada još malo osvrnem na tvoj problem. Dakle, ja imam ABBYY FF Express Build 8.0.0.3891 i MS Word:mac 2011 verzija 14.0.0 (100825).

Prvo sam skenirao desetak stranica jedne knjige, onda sam još jednom provjerio okvire oko tekstova na stranicama i morao neke nepotrebne izbrisati. Još sam jednom pokrenuo prepoznavanje i tekst mi se otvorio automatski u Wordu.

Veličina stranice u wordu je bila A4, landscape orjentirana sa tekstom u dva stupca. Prvo sam selektirao cijeli tekst i "Split text into colimns" stavio na 1.

Zatim sam preko izbornika "File" -> "Page Setup..." promijenio orjentaciju u portrait, te odabrao veličinu A5 koja odgovara veličini skenirane knjige. Pokušaj da to napravim preko "Layout" kartice sa "Orientation" i "Size" rezultiralo je totalnim gubitkom formata teksta.

Dobio sam tekst koji je između nekih pasusa imao preveliki razmak koji sam eliminirao tipkom "delete", a vjerojatno zbog toga što je ABBY umetnuo page break pa se nakon ovih promjena nalaze na pogrešnom mjestu. Možda postoji i bolji način za maknuti PB, ali ja imam vremena pa to deletam

Meni su margine bile već ok, ali ako nisu sad je vrijeme da se prvo isprave margine i onda na kraju selekcijom cijelog teksta može se malo povećati ili smanjiti indent (uvlačenje) pasusa koje ovim postupkom nisam izgubio. I kad sam sve to napravio dobio sam slijedeće:

ABBYYfornat1.jpg

Oprosti, nisam neki stručnjak za word, pa vjerojatno neke stvari radim pješke, a može se vjerojatno i jednostavnije, ali meni je dovoljno da mogu prebaciti štampanu knjigu od kojih par stotinjak stranica u EPUB format i čitati na iPadu. Nekim pasusima na kraju to uvlačenje može biti veće ili manje nego drugima, pa ja to obično namjestim tako da stavim kursor na taj red i onda na horizontalnom ruleru namjestim "First line indent" oznaku da se poravna s ostalima. Vjerojatno se to može i preko trake izbornika "Format" -> "Paragraph" -> "Indents and Spacing", ali ne volim kad mi word nešto radi s tekstom automatski, a da ja to ne vidim jer često jednu stvar napravi kako treba, ali zezne neku drugu
24.01.2011 | 15:08
Teško formatira tekst. Jednostavne stvari idu. Kao gornji primjer, ali probajte neki složeniji tekst s tabelama, više kolona, slikom i razlićitim fontovima. Nije svemoguć. OCR je više zamišljen kao pomoć pri skeniranju teksta da se ne mora prekucavati. Ipak se daktilografija uči neko vrijeme, a OCR ide u par sati. Uvijek postoje iznimke koje OCR program teže savladava.
Za MAC je ABBYY FineReader Express Edition for Mac i mislim da ono express nije kao puna verzija, već ekspres. Možda griješim.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.01.2011 | 16:19
@zabac OCR jest zamišljen da prvenstveno zamjeni ukucavanje, ali ABBYY se također reklamira i da može zadržati format teksta, vidi ovdje, a to prilično i dobro radi, barem kad su tekstovi u pitanju, pa čak i oni sa slikama, različitim fontovima i stupcima (osim u izuzetnim slučajevima). Isprobano i radi na Windows verziji ok. Ja sam do sada skenirao desetak knjiga od kojih je jedna imala čak 380 stranica. Za tu knjigu od 380 stranica trebalo mi je manje od 5 sati od prvog skena do gotove knjige u EPUB formatu.

Veći problem prestavlja Word koji bez obzira na svoje već dugačko postojanje i razvoj, još uvijek ima svoje mušice, pa zna izgubiti format teksta samo zbog jednog krivog klika na krivu funkciju na krivom mjestu i u krivo vrijeme Sva sreća što postoji Undo, premda sam doživio da u nekim specifičnim slučajevima čak ni Undo više ne zna vratiti prethodno stanje pa nastane sranje.

I da, dobro si to zamjetio, a ja već prethodno napisao da je ova verzija ABBYY-ja Express baš zato što joj očito nedostaju one funkcije koje ima Pro verzija na Windowsima. Na žalost za Maca za sada je izgleda dostupna samo Express verzija.
25.01.2011 | 14:29
Moje malo iskustvo sa ABBYY za Maca.
Skeniram dvije stranice knjige, odaberem Convert Text Document, tekst mi se pojavi na desktopu kao .rtf. Pojave se obje stranice jedna ispod druge, odnosno tekst kao cjelina dviju stranica. Tekst u .rtf je formatiran sa uvlakama.
Prebacim taj tekst u word (ne otvara mi se automatski u Wordu 2011) i on je takođe i tu formatiran kako treba, ali je povučen udesno. Ne vidim desnu marginu. Označim tekst u wordu, pa kliknem na Normal. E, sada su problemi - nema više formatiranog teksta, nego ga ručno moram postaviti tako da bude poravnat s obje strane i svakom pasusu dati ručno uvlaku.

Kako natjerati word da mi da i desnu marginu? Kako sačuvati uvlake?
word.jpg
26.01.2011 | 11:47
Sank je napisao:
Dakle, ja imam ABBYY FF Express Build 8.0.0.3891 i MS Word:mac 2011 verzija 14.0.0 (100825)

Da se osvrnem na ovo - Sank, updejtaj si Office, mislim da su već dva-tri updejta izašla koja poboljšavaju stabilnost i brzinu, tako nešto...
26.01.2011 | 11:52
Sank je napisao:
Za tu knjigu od 380 stranica trebalo mi je manje od 5 sati od prvog skena do gotove knjige u EPUB formatu.

Smije li se znati koje to knjige skeniraš? Samo neke znanstvene ili ima i bestsellera?

S obzirom da ovi bedaci od izdavača u nas još ništa ne rade oko digitalnih knjiga - spreman sam ti platiti za kopije tvojih skenova (imam u obitelji ljude koji jako vole čitati, no s vidom im se toliko zakompliciralo da više ne vide dovoljno dobro ovu veličinu fonta u knjigama). A onda ebookove na iPad i vozi miško.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.01.2011 | 18:51
@Vanjuška

Hvala za info za office update. Zar se ne bi trebao MS office updejtat automatski kao na win? Budem provjerio.

Za knjige što pitaš do sada sam prebacio nekoliko bestselera, a i neke edukativne knjige. Možda to nije uredu, ali opet s druge strane papirnato izdanje sam platio, a čitam kad prebacim u elektronsko. Recimo da radim sigurnosnu kopiju.

Iz tog razloga rado ću ti posuditi moje sigurnosne kopije knjiga, ali nikako naplatiti da ne kršim zakon o intelektualnom vlasništvu To bi bilo isto kao da sam ti posudio papirnato izdanje. Budem ti se javio na PM sutra sa popisom.

@Laki

Nisam baš najbolje razumio kako ti se pojavi RTF tekst na desktopu, ali definitivno ti nije ok označiti tekst i kliknuti na normal, osim ako ga možda nisi nekako prekonfigurirao jer ti inače Normal style definitivno pregazi prethodni format. Koliko vidim tebi desna margina bježi izvan papira pa da li si probao preko Page Setupa provjeriti veličinu papira i postavke margina i od tamo pokušati ispraviti?
27.01.2011 | 12:12
Ne znam kako mi se pojavi okvir rtf tekst. Jednostavno iskoči prozor na desktopu satekstom. Evo slike. E, a kako sačuvati ovo formatiranje kada sve prebacim u word? To istražujem.

Uvijek mi javlja da je slika koju ovdje hoću da prikopčam prevelika.
Prilozi:
27.01.2011 | 12:17
Slika
Sim.jpg
28.01.2011 | 12:58
Skenirati se mogu po dvije stranice, a onda u Photoshopu izrezati svaku posebno, pa ubaciti u ABBY. Problem i dalje ostaje formatiranje. Istražujem dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 14 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO