PDF obrazac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PDF obrazac

22.03.2011 | 21:30
Složio sam (tj. pri kraju sam slaganja) elektroničkog PDF obrasca (kreirao sam ODT formu s poljima, u NeoOfficeu, i onda to exportao u PDF).

PDF pošaljem klijentu mailom ili si ga skine s neta, poklika želje, upiše napomene i - onda - šipak...

Na Macu Preview dozvoljava snimiti pdf s unesenim podacima i takav snimiti, slati mailom, printati, što god... Međutim, na prozorsima Adobe Reader - ne!

Dakle, kad se takav PDF otvori u Readeru, sve se podatke može upisati, ali onda se takav obrazac ne može snimiti, nego samo isprintati.

Međutim, vidio sam neke obrasce, koji su valjda napravljeni u Adobe Acrobat Pro Ultra Mega Giga Extended Trt Mrt 92 X ili nečem takvom. Oni imaju na dnu stranice button "Mail Form Data". Kad se to uklika, formira se u defaultnom mail clientu (i na prozorsima, i na macu) novi mail, s adresom primatelja, subjectom i XML attachmentom koji sadrži unesene podatke (ne i cijeli PDF!).

Meni bi to super odgovaralo.

Elem, pitanje je:

1. zna li netko za opensource ili neki shareware razumne cijene koji bi imao takav isti feature (da formira takav button u PDF formi)?

ili

2. da li netko ima Adobe SW u kojem se može na moju PDF formu takav button dodati pa da mi (za ćevape) učini uslugu i doda samo takav button na moju već pripremljenu formu?
23.03.2011 | 11:27
Hi Smayoo,

sve si dobro pretpostavio... Adobe Reader to neće odraditi niti na prozorsima niti na Macu jer nema Save As opciju. Nisam naletio niti na jedan alat osim Acrobata koji bi to odradio, a i u Acrobatu, gdje sam to samo probao, nije neka sreća za to postaviti... Nego, pitanje, da li imaš opciju kad već korisnik to skida sa emaila ili sa neta da na net-u imaš on-line formu koju bi korisnik poklikao i tebi direktno poslao na email ili snimio u bazu ili slično.... ili baš jako želiš da to bude .pdf sa formom?
23.03.2011 | 13:41
Možda bi se rješavanju problema moglo prići sa druge strane!

Ukoliko sam dobro razumio tebi su potrebni odgovori klijenata te pokoji njihov komentar. Ako je tako može se složiti online upitnik i tako riješiti problem. Klijenti mogu odgovarati kada im odgovara, cijela stvar ne ovisi o operacijskom sustavu na kojem se radi, podaci se automatski upisuju u bazu, a sve to vrlo malo košta. Osim toga, taj mi se postupak čini jednostavnijim za klijente nego njihovo upisivanje podataka u formu i vraćanje ispunjenog obrasca na mail.

Ti ćeš najbolje znati je li predloženo rješenje primjenjivo u tvom slučaju.
23.03.2011 | 14:08
Međutim, vidio sam neke obrasce, koji su valjda napravljeni u Adobe Acrobat Pro Ultra Mega Giga Extended Trt Mrt 92 X ili nečem takvom. Oni imaju na dnu stranice button "Mail Form Data". Kad se to uklika, formira se u defaultnom mail clientu (i na prozorsima, i na macu) novi mail, s adresom primatelja, subjectom i XML attachmentom koji sadrži unesene podatke (ne i cijeli PDF!).

Jesi li siguran da si vidio podatke vraćene kao XML? Znam da je Acrobat 8 podržavao FDF i HTML, ali ne i XML.

1. zna li netko za opensource ili neki shareware razumne cijene koji bi imao takav isti feature (da formira takav button u PDF formi)?

Samo Acrobat mi pada na pamet. S tim da takav botun iz Acrobata 8 (kojeg imam na svom stroju) ne reagira na Macu iz Previewa već isključivo iz samog Acrobata (možda i iz Readera, ali nemam ga instaliranog pa ne znam). Ne znam ni kakva je situacija s Acrobatom 9 i može li dotični producirati nešto upotrebljivo i s Previewom. Ali mogu probati ako ti paše isključivo tako (PDF forma) rješenje.

2. da li netko ima Adobe SW u kojem se može na moju PDF formu takav button dodati pa da mi (za ćevape) učini uslugu i doda samo takav button na moju već pripremljenu formu?

Možemo probati. Frkni mi formu na mail, poslat ću ti "botuniranu" verziju pa vidi ako je to to.

Znam da si alergičan na Google, ali moram preporučiti njihov Spreadsheet (dio Google Docsa), kreiranje formi u njemu i izuzetno elegantan form collecting. Teško da može komotnije od toga - kako po onoga tko sastavlja upitnik, tako po onoga tko ga ispunjava, a i onoga tko očekuje prikupljene podatke. Probaj!
23.03.2011 | 16:55
jedno bedasto pitanje, ako se na prozorsima može sve ukucat ali samo printat, može li se printat u PDF?
23.03.2011 | 18:03
Može, ako korisnik ima instaliran neki PDF printer. A što ako nema? Često se radi o korisnicima koji nisu baš vični radu na računalu, a i prilično su komotni pa će radije odustati nego da se s tim zaj...

Online forma ne dolazi u obzir jer upitnik ljudi često ispunjavaju dugo, odnosno s velikim prekidima, pa čak i par dana, jer o odgovorima diskutiraju s drugima itd.

Tko mi je ono spomenuo Google? I ja njemu.

U prilogu je primjer XML-a kojeg takav PDF pošalje mailom. To nisu podaci mog obrasca, nego onog obrasca koji mi je dao ideju. Botun radi i iz Previewa, i na Win iz Acrobat Readera, i čak iz nekih freeware PDF viewera za win. Jednostavno pozove defaultni mail klijent koji otvori novu poruku, ubaci attachment, adresu primatelja i subject. Korisnik nakon toga mora samo još kliknuti send.

BTW, doznao sam točno čime je autor tog obrasca to napravio:

Adobe Acrobat 9 Proffessional Extended

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: SpecifikacijaInstalacije__4__data.zip
Veličina datoteke: 1087
23.03.2011 | 18:11
BTW, doznao sam točno čime je autor tog obrasca to napravio:

Adobe Acrobat 9 Proffessional Extended

Imam 9 Pro na jednom stroju, nije Extended, ali moguće da će biti dovoljan. Ponuda i dalje stoji, mail znaš.
23.03.2011 | 19:24
Je, fala, evo čim ga dogotovim...
23.03.2011 | 21:08
Testirao sam u međuvremenu Acrobat 9 Pro, ali ponaša se manje više isto kao i Acrobat 8 - submit botun generiran s njim ne reagira u Previewu (OS X 10.6.6). Kad istu formu dignem u Acrobatu 8 (na istom stroju na kojem sam je pokušao submitati kroz Preview), uredno reagira i proslijedi ispunjenu formu na predviđeni mail, koristeći defaultni mail client (točnije, radi samo s Mailom, ne može proslijediti Thunderbirdu!). Kad primim ispunjenu formu i odvučem je u Acrobat, Acrobat uredno pita da odaberem "response set" u koji ću dodati pridošle podatke. Da ne bude nepoznanica, response set, odnosno PDF s sufixom "_responses.pdf" nastane kad snimimo formu za distribuciju koja pak dobije sufix "_distributed.pdf".

I, da bude još gore, Acrobat 9 Pro mi nije ponudio XML. Nudi iste opcije collectinga kao i Acrobat 8 (FDF, XFDF, HTML i PDF).

Pomoglo bi da proba netko tko ima Pro Exteded. Anyone?
23.03.2011 | 21:36
@smayoo
Servis kojeg sam ja koristio nije Google već open source Lime Survey http://www.limesurvey.org/
On pruža mogućnost koja ti treba - upitnik se može ispunjavati u više navrata, upisani se odgovori pamte sve do ispunjenja kompletnog upitnika.
23.03.2011 | 21:43
Upravo sam probao ovaj Lime Survey i mislim da će mi biti koristan baš zbog spomenutog featura. Tnx!

Googleovo rješenje i dalje preferiram za kraće ankete, priljev podataka direktno u Spreadsheet i e-mail info da je netko "upravo ispunio anketu". A ima i dobre templejtove da Onima Koji Ispunjavaju Upitnik ne bude dosadno.
23.03.2011 | 22:38
Djipi kaže:
Upravo sam probao ovaj Lime Survey i mislim da će mi biti koristan baš zbog spomenutog featura. Tnx!

Googleovo rješenje i dalje preferiram za kraće ankete, priljev podataka direktno u Spreadsheet i e-mail info da je netko "upravo ispunio anketu". A ima i dobre templejtove da Onima Koji Ispunjavaju Upitnik ne bude dosadno.

Ja sam koristio Lime Survey i imam samo riječi hvale. Dobre mogućnosti, korektna cijena. Na početku djeluje malo komplicirano, ali kada se krene u izradu upitnika sve fino dođe na svoje mjesto. Sretno u radu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 51 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, LukaSnow, Riba, temeljnik, VanjusOS, Anonimci (945)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO