15.04.2011 | 16:00
Ovako, igram se par dana već s Libre Officeom, i sad bih nešto htio napraviti (nisam to radio niti u Wordu).
Imam npr. A4 stranicu sa marginama (2,2,2,2) i sad ja hoću na nju puknuti neki image u pozadinu.
Stvar je u tome, da on meni baca tu sliku isključivo u text area, a ja ju želim preko cijele stranice A4. Tipa, imam složeni memorandum u nekom od formata (.png, .jpg, .tiff...) i želim to za pozadinu. Kako?
U Wordu je jednostavno: Format/Background/Fill Effects/Picture i problem riješen - pozadinska slika pojavit će se na svim stranicama.
Libre (kao i Neo), ne podržavaju taj feature (ignoriraju ga i ako otvoriš fajl kreiran na opisan način u Wordu).
Jedan od potencijalnih workarounda za Libre je sljedeći:
1. Insert/Picture/From file... odaberi sliku.
2. Kad se slika prikaže, desni klik na sliku, Wrap/In Background i Anchor/To Page.
Ako ti je pozadina manja od stranice, preporučam prije razvlačenja napraviti i Alignment/Left pa onda razvući samo donji-desni dio slike jer se u protivnom zna čudno ponašati.
Također, preporučam pozadinsku sliku dodati NAKON upisanog teksta jer kad je slika ovako u pozadini, teško je selektirati napisani tekst, a još teže početi ga uopće pisati.