Address Book i Mail pod 10.7 Lion
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Address Book i Mail pod 10.7 Lion

24.07.2011 | 11:08
Postavio sam pitanje u onom threadu o Lionu, ali očito ga u poplavi postova niko nije primjetio pa izdvajam u posebnu temu.

Molim one koji su već stavili Lion da daju malo više detalja (možda i koji screenshot) o tome po čemu se toliko razlikuju ove dvije app u odnosu na 10.6.x? Zašto je Address Book toliko loš? Po čemu se Mail toliko razlikuje?
24.07.2011 | 15:17
Evo adresara :
Screen_Shot_2011_07_24_at_1.png

Meni ovaj čak ljepše izgleda, a ima to što mi treba, razlike nisam ni tražio.
24.07.2011 | 15:20
A i mail mi je sad pregledniji.
Screen_Shot_2011_07_24_at_2.png

znači da mi je bolji i ima što meni treba. Nisam mu ulazio u crijeva, ali na brzinu ima ono što i prvi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.07.2011 | 17:56
Adresar i mail su sada isti kao na iPadu, ali naravno, ti nisi probao iPad pa ti to puno ne govori, ali meni se sviđa da na iMacu i iPadu koji puno koristim sada imam iste aplikacije. Meni naravno ne fali ništa, adresar i dalje ima sve opcije ko i prije koje sam ja koristio, a mail mi i dalje neće importirati svu poštu iz Thunderbirda ko ni onaj iz 10.6.x pa ću vjerojatno i dalje ostati na Thunderbirdu ko je u međuvremenu osuvremenjen i prilagođen novom Lavu koji mijauče
24.07.2011 | 18:09
ne kužim ta, čini mi se pretjerana i izmišljena, pljuvanja po adresaru... šta je tu drugačije osim što je dizajn "dotjeran"? jedino ne vidim grupe - možda su to maknuli?

što se maila tiče, mene zanima lijeva strana. naime, koristim tri mail adrese, pa ih sve imam lijevo poredane. također, aktivno koristim "sent" i "trash" foldere. kako je to riješeno u novom Mailu?

Screen_shot_2011_07_24_at_17.png
24.07.2011 | 19:56
Eto, meni ko korisniku istog vec 10 godina skoro, uzasno sekira sto nemogu vidjeti i grupe, jer vec to koristim eto, skoro toliko. Uređen mi je skroz, po grupama i svemu. Vidis jzelko, meni je bitno i esencijalno da vidim svih 4 mail accounta, kao i junk i sent foldere, tako da mi je ovaj pregled neupotrebljiv, ali srecom, glas razuma iz cupertina je ipak sugerirao da se ostavi mogućnost "classic viewa", dok za addressbook to nema, niti ja kao individua mogu sad prepraviti da vidim sve 3 kolone. Lastane pomozi!!

Moje je pitanje: ZAŠTO??????
24.07.2011 | 20:02
Ovaj sidebar za mailboxove se ukljucuje/iskljucuje tipkom "show/hide" na toolbaru.
24.07.2011 | 20:15
Smiješno mi je kako Address Book imitira izgled papirnate knjižice sa adresama. To mi je u rangu inzistiranja da se u aplikacijama ili na web stranicama obavezno mora čuti "šuštanje" stranica kod "okretanja" nove stranice (imitiranje novina).

Izgled Maila mi se svidio (stupci bez potrebe za instaliranjem dodatnih programa, minimalizam, sve je nekako "light"). Na funkcionalnost nisam ni prije imao primjedbi.
24.07.2011 | 20:32
Stekao sam dojam da je Lion rađen za široke mase, kojima je to što daju dovoljno. Za zahtjevnije postoje više profi aplikacije koje se većinom plaćaju. Za specifične potrebe postoje specifični alati. Ruku na srce, do sad je široki "home user" profil bio veći u udnosu na profesionalni. Gledajući na taj način OS je zadovoljavajući generalno. A činjenica je da će uvijek biti zadovoljnih i nezadovoljnih, kao i to da je Lion izašao kao takav i to se ne može promijeniti. Vjerovatno će biti još dorade, nekome po volji a drugom na žalost.
24.07.2011 | 23:14
u vezi adresara - znači li to da je zbilja izbačena opcija kreiranja grupa ili su one samo izbačene iz grafičkog dijela?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.07.2011 | 23:18
Ja na Windowsima nisam nikada koristio niti kontakte niti mail program koji dolaze s njima jer su mi bili nedostatni premda nisam neki zahtjevni korisnik po tom pitanju. Zapravo većina aplikacija koje dolaze sa Windowsima osim valjda IE jest dobro valjda za one najnezahtjevnije korisnike.

Ne vidim sada zašto bi po tom pitanju Mac OS X trebao biti drukčiji? Cilj je pružiti jednostavne aplikacije koje mogu zadovoljiti većinu korisnika kojima je jednostavnost korištenja na prvom mjestu, a oni kojima treba više ostaje da nađu neko drugo rješenje.

EDIT: zar je moguće da na novoj aplikaciji za kontakte nitko do sada nije vidio crveni ribbon na vrhu lijeve stranice koji služi za odabir i kreiranje grupa i smart grupa, a i na vrhu lijeve stranice adresara naslov je zapravo naziv trenutno odabrane grupe??? Naravno da novi adresar u Lionu podržava grupe kontakata, kakvo je to uopće pitanje

Vidi: www.apple.com/macosx/apps/#addressbook
25.07.2011 | 00:30
Ukratko: sve funkcionalnosti su ostale, ali su drugačije složene. Mail je bolji i ako se nekome ne sviđa, može uključiti "classic" mod, dakle tu je sve super. No, adresar je sada složen tako da moraš kliktati na ikonu da bi prebacio u pogled za grupe, a prije je sve bilo na jednom ekranu. Taj dio je lošiji IMHO, ali ok, nije da je deal-breaker i da samo radi toga ne bih otišao na Liona. Možda i to nekako srede ili netko izda neki patch.
26.08.2011 | 19:51
DrAle kaže:
Smiješno mi je kako Address Book imitira izgled papirnate knjižice sa adresama. To mi je u rangu inzistiranja da se u aplikacijama ili na web stranicama obavezno mora čuti "šuštanje" stranica kod "okretanja" nove stranice (imitiranje novina).

Izgled Maila mi se svidio (stupci bez potrebe za instaliranjem dodatnih programa, minimalizam, sve je nekako "light"). Na funkcionalnost nisam ni prije imao primjedbi.

Puno je toga stvar ukusa, primjerice meni je sasvim ok kada se tako neke stvari poput kontakata pokušavaju približiti čim više "dobrim i provjerenim" stvarima iz neinformatičkog života npr knjižici sa imenima i brojevima telefona.

Osobno ta konkretna niti mi je super i najbolja niti nešto odbojno i nešto što "inzistiraju bez veze".
Ono što me doslovce oduševljava je npr u iCal kalendaru, month-view izgled kao da se radi o bloku gdje se svaki mjesec otkine kao papir pa ti malo papira ostane visiti - genijalno.

Držim da je ovaj sve izraženiji trend da neke stvari na računalu izgledaju čim sličnije fizičkom predmetu sasvim ok jer ne vidim nikakvog nedostatka ili manjkavosti takve aplikacije tj. dok god taj izgled ne narušava funkcionalnost. Na sreću to još nije slučaj.
26.08.2011 | 20:25
Artie kaže:
DrAle kaže:

Puno je toga stvar ukusa, primjerice meni je sasvim ok kada se tako neke stvari poput kontakata pokušavaju približiti čim više "dobrim i provjerenim" stvarima iz neinformatičkog života npr knjižici sa imenima i brojevima telefona.

Osobno ta konkretna niti mi je super i najbolja niti nešto odbojno i nešto što "inzistiraju bez veze".
Ono što me doslovce oduševljava je npr u iCal kalendaru, month-view izgled kao da se radi o bloku gdje se svaki mjesec otkine kao papir pa ti malo papira ostane visiti - genijalno.

Držim da je ovaj sve izraženiji trend da neke stvari na računalu izgledaju čim sličnije fizičkom predmetu sasvim ok jer ne vidim nikakvog nedostatka ili manjkavosti takve aplikacije tj. dok god taj izgled ne narušava funkcionalnost. Na sreću to još nije slučaj.

OK, razmišljamo različito. BTW i na kalendaru na iPadu su na vrhu ostaci otrgnutog papira
No, što je sa onima koji nikada neće upoznati papirnati kalendar? Što njima to uopće može značiti? Kao što je netko već spomenuo što današnjim generacijama znači da moraju kliknuti na ikonu koja prikazuje disketu da bi napravili Save, a disketu nikada u životu nisu vidjeli?
No, kao što sam već rekao, razlikujemo se pa se nekome to sviđa, a nekom ne.
27.08.2011 | 11:10
Smayoo, nije baš tema posta no možda saznaš nešto novo na
www.macworld.com/article/161026/2011/07/osx_lion_review.html

Osobno, iMail app znatno je upotrebljiviji nego isti app na SLu. Na primjer na lijevoj strani prikazuju se headeri emailova i klik na header prikazuje sadržaj emaila desno, bez otvaranja popup prozora. Zatim, mailovi mogu biti grupirani u konverzacije nešto poput konverzacija u Gmailu - vrlo zgodno i praktično pri čemu iMail sam skriva citirani tekst kod npr. reply-a stavljajući "See more from..." kojeg možeš kliknuti pa ipak vidjeti cijeli citirani dio u emailu. Zgodno i praktično.

Sam nisam probao no moguće je sada kreirati i pandan kategorijama u Outlook-u 2010 i kasnijem. Ovdje su to labele koje možeš preimenovati i postoji više od one jedne Follow-Up tj. crvene Flag.
27.08.2011 | 11:21
DrAle kaže:

OK, razmišljamo različito. BTW i na kalendaru na iPadu su na vrhu ostaci otrgnutog papira
No, što je sa onima koji nikada neće upoznati papirnati kalendar? Što njima to uopće može značiti? Kao što je netko već spomenuo što današnjim generacijama znači da moraju kliknuti na ikonu koja prikazuje disketu da bi napravili Save, a disketu nikada u životu nisu vidjeli?
No, kao što sam već rekao, razlikujemo se pa se nekome to sviđa, a nekom ne.

upravo...
što se ikone diskete tiče, slažem se, novi "klinci" nikada istu vjerojatno vidjeli nisu no neke stvari, ikona diskete na primjer postale su toliko raširen simbol snimanja i pohrane učinjenih promjena u programima, zar ne? Jer ako treba nekakav vizualni indikator (ikona) pohranjivanja izmjena koji je praktičniji?

Naravno, OS Lion X na primjer ide u smjeru da uopće potrebu ručnog pritiskanja takve ikone ili korištenja CTRL+S to jest CMD+S za snimanje napravljenih izmjena sasvim ukloni - nove AutoSave i Versions funkcionalnosti. Uz ovo malo korištenja Liona do sada osobno nalazim AutoSave vrlo korisnim. TextEdit uopće više ne pita Save, DontSave nego snimi sam. Ako nekome baš treba nešto prije zadnjeg napisanog može koristiti Versions. Meni do sada nije trebalo.

Iako potječem iz "CTRL+S svijeta" ova nova logika "ti samo tipkaj i ništa ne brini" sasvim mi je prihvatljiva.
27.08.2011 | 12:17
Artie, u vezi Maila - te funkcije koje su dodane:

1. kategorije (labele) - to mi ionako nije dovoljno za moju uobičajenu mail komunikaciju. Već odavno koristim Mail Tags koji ima točno to što mi treba, a to je puno više od ovog.

2. konverzacija - postoji i sad

3. klik na header prikazuje sadržaj maila bez otvaranja novog prozora - također postoji i sad, samo nije trostupčani layout, nego stupac lijevo i dva stacka desno, a za trostupčani layout treba plugin

Što se tiče verzija - to je super stvar. Patim za njom još otkad sam kao srednjoškolac na praksi radio na VMS-u. Svojedobno sam na PC-u (još u doba DOS-a i Win 3.1) koristio jedan alat koji je omogućavao istu stvar, ali nije radio pouzdano i nisu sve aplikacije htjele surađivati.
27.08.2011 | 12:24
meni jedino smeta na iCal-u i adresar-u ona smedja boja .Uzas. sve mi je sivo a kad njih upalim ubi me ona boja.da li se gdje moze ta boja prolagoditi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.08.2011 | 12:47
scarface32 kaže:
meni jedino smeta na iCal-u i adresar-u ona smedja boja .Uzas. sve mi je sivo a kad njih upalim ubi me ona boja.da li se gdje moze ta boja prolagoditi.

Skini Lion Tweaks sa ovog linka:

ifredrik.com/applications/

Pa klikni Yes za ove opcije:

Change iCal Leather to Aluminium
Change Addressbook Leather to Alu
27.08.2011 | 13:03
hvala sank, ovo sam vidjeo prije 15 dana na nekom sajtu ali nisam mogao vise naci a tad nisam imao vremena da se zezam s tim.u svakom slucaju hvala, dobio si karmu a sad mi je siva boja i adresara i agende
27.08.2011 | 13:24
Ne smeta mene koža-look kod adresara nego gubitak ergonomije koju je imao stari. Ovaj novi je toliko LOŠ za bilo koga tko heavy-ovisi o adresaru da je to bez konkurencije #1 najgora stvar u Lionu.

Tražim alternativnu aplikaciju koja radi s AddressBookovom bazom i da ovog prestanem koristiti ASAP. Da su barem omogućili da onaj stari iz Snow Leoparda i dalje radi... možda ga netko pokrpa...
27.08.2011 | 14:06
"Sve ih bum tužil!"

Na Apple službenom forumu su iste reakcije, svi ozbiljni korisnici adresara su ludi i svi traže neki način da pod Lionom pokrenu stari Snow Leopardov Address Book.

Moj komentar tamo je ovaj:

"The new Address Book looks nice but it's almost unusable for any heavy-duty business user!

I can't find Apple's logic in this:

They say the new Lion Mail is great because "…it makes full use of your display with a gorgeous widescreen view ...your messages and open email side by side in a new two-column view ...one-click access to your mail folders, displaying them and their unread counts without cluttering up your Mail window…"

And the new Mail really DOES THE JOB, but…

The new Lion Address Book is a huge step backward as it DOES EXACTLY THE OPPOSITE! Yes, it looks nice and very iPad-ish, but the functionality is much worse! There is no more one-click way to get to the wanted groups when you are in contact view and there is no two-column view, and you must constantly switch between contacts and groups via red bookmark icon on the top! If you want to scan some group fast and you want info on some person you must SWITCH to Contact view see it - or press CMD+I to open another separate window (and clutter desktop).

Why? The old Address Book was just perfect and very ergonomic.

Just bring back to the Preferences one checkbox: "Classic Address Book view" and everybody will be happy!"

Nadam se da će im doći iz dupeta u glavu što su napravili.
27.08.2011 | 14:52
Sumnjam. Njih je zapravo sve manje briga za heavy duty usere. Nismo li nedavno o tome diskutirali?
27.08.2011 | 15:20
Ma ovo je previše široko da bi prošlo, a da je to više propust nego strategija govori novi Mail koji je složen pametno i baš za heavy-duty korisnike, tim više me začudilo što umjesto da taj koncept još unaprijede i na Adress Booku, oni tamo naprave korak nazad! Ako oni to ne srede, već se pojaviti third-party koji će to ponuditi tržištu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 9 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, Anonimci (837)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO