02.09.2011 | 20:24
Ovo je odlično sročeno. Ključno pitanje je, zapravo, koji ti od tih alata i u kojoj mjeri trebaju.
Onako, objektivno, Numbers nisu dostigli, što se funkcija i mogućnosti tiče, još niti razinu Excela 95, a manjkaju im i neke funkcije koje je imao još Lotus 1-2-3 za CP/M 1988. (to bi značilo da kasne 23 godine, ali nije to baš fair tako postaviti jer Apple jednostavno nije na tome radio do vrlo nedavno). Ali stvar je u tome što npr. Numbers pokrivaju 90% svega što 80% korisnika koji ikad požele otvoriti tablični kalkulator treba. Oni koji zaista trebaju i koriste Excelove moćne mogućnosti analitičarskog alata itd. u stvari ima jako malo. Ja sam jedan od njih i zato me Numbers nikako ne zadovoljavaju.
Pages su osjetno napredniji u odnosu na MS Word, nego što su Numbers u odnosu na Excel. Zadnji put kad sam proučavao, Pages 09 nije mogao savladati neke meni dosta bitne stvari vezane za elektroničke obrasce s jedne strane, i vezane za strukturirane dokumente, unakrsno referenciranje itd. Pa sam zato ostao na NeoOfficeu. Iako, moguće je da su već u novijoj verziji to unaprijedili. No već i ovo što sam vidio, po mojoj procjeni, nadilazi 95% potreba 90% korisnika. Recimo da su na razini Worda 2000, a u većini stvari i posve usporedo s Wordom 2011.
A Keynote? Keynote je... brate... to je čudo od alata! Jednostavno mi je nevjerojatno da jedan te isti alat može s jedne strane biti toliko jednostavan za korištenje nekom tko ga je prvi put uzeo u ruke i tko ima gotovo 0 iskustva s izradom predavanja i prezentacija, a s druge strane toliko moćan i napredan da se u ovom času čini da ga PowerPoint nikad neće dostići. Ja se smatram iznimno heavy duty korisnikom prezentacijskih alata, a još uvijek otkrivam sitna čudesa koja Keynote može, i ne samo da može, nego su i upotrebljiva.