Office za macbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Office za macbook

11.10.2011 | 20:32
Poštovanje,

Ja sam novi na forumu i do sada sam koristio windows okruženje. Obzirom da sam novi u tom području moze li mi netko preporuciti koji office kupiti, obzirom da se radi o običnom korisniku. Takodjer me interesira da li je moguce na macbook instalirati uz njegov operativni sustav i windowse, pa po potrebi priliko pokreta ja odabers operacijski sustav koji ti treba.
Unaprijed hvala na pomoći.
11.10.2011 | 21:04
BootCamp je to što ti treba za instalaciju WIN-a na MAC. Možeš i virtualni stroj dići i onda WIN/Linux baciti. Office je dosta spor na MAC-ovima. Uzmi neki striji, recimo Office 2004. Što ideš dalje, sve je sporije i sporije (moje subjektivno mišljenje).
11.10.2011 | 21:09
Ok, hvala vec na prvim sugestijama, imali neki drugi paket a da ima word, excel i pawerpoint.
11.10.2011 | 21:29
zabac kaže:
Office je dosta spor na MAC-ovima. Uzmi neki striji, recimo Office 2004. Što ideš dalje, sve je sporije i sporije (moje subjektivno mišljenje).

Kao što kažeš, subjektivno .... vjerojatno imaš stariji stroj ili ti nekaj ne štima, jer kod mene Office radi OK (ver 2011, a prije njega 2008), a glede preporuke: cijena je, barem meni, bitan faktor, ... Office 2011 košta u najjeftinijoj varijanti cca 120 USD, osim ako možeš koristiti Microsoft HUP (onda je 9 USD), .... a postoji Libre office koji je free ili si kupiš preko AppStorea dijelove iWorksa koji ti trebaju (Pages, Numbers ili Keynote).
11.10.2011 | 21:57
Word možda, Excel ne. PowerPoint isto nije neki trkač. Pa sad i5, 2.4 i 4GB nije neka starudija. Nije sad slow motion, sporije nego na PC-u starom ohoho godina. Doduše 2008 je u pitanju, pa možda zato.
Moje skromno mišljenje je kako treba Numbers izbjegavati, po meni nije ni do koljena Excelu, Pages je odličan, a Keynote perfektan.
11.10.2011 | 22:25
2011. je osjetno brzi od 2008., makar jos uvijek daleko od fluidnog, barem po mom iskustvu

@dvukov42: Jesi isprobao neki od besplatnih Officea (NeoOffice, OpenOffice)?
12.10.2011 | 14:29
Trenutno još nisam, ovo je sada informiranje prije samog preuzimanja macbooka, stiže u petak iz Amerike. Ali da bi imamo kakkve takve informacije vezano za opertivni sustav koji koristi i instalaciju pojedinog softwera malo sam znatiželjan pa se raspitujem. Hvala vam još jednom na trudu oko ovih informacija te se sigurno čujemo po preuzimanju stroja jer će biti vjerojatno još nedoumica.
12.10.2011 | 14:41
Bok!

Ja sam prije nekog vremena imao slično pitanje, s tim da je mene zanimao iWork. U međuvremenu sam skinuo Pages i Keynote s AppStorea i zbilja sam oduševljen.
Imaš hrpetinu templatea koji su ekšli korisni, sve je užasno user friendly, intuitivno se koristi i kompatibilno je s Office formatima kad eksportaš na samom Macu. Umetanje medija je po sistemu drag&drop, sve se odmah namjesti u pravu veličinu, možeš pomicati po površini kako hoćeš... Puno lijepih fontova (a sve zbog onog Steveovog tečaja kaligrafije ), zbilja je užitak raditi.
Puno sam radio u Wordu i Powerpointu, ali Pages i Keynote su za pet kopalja bolji.
Kažem, to je moj, potpuno subjektivan, dojam.
Numberse nisam skinuo, pa ne mogu reći ništa o njima.
Eto, to je my two cents. Toplo preporučam Pages i Keynote - plus što su puno jeftiniji od Officea.

Lijep pozdrav i javi što si odlučio.
12.10.2011 | 15:41
Znači ako sam dobro shvatio onda je aplikacija Pages zamjena za word a Keynote zamjena za powerpoint. I koliko je to para za te dvije aplikacije ako se sjećaš koliko si platio. Inače sam zadovoljan sa odgovorom jer mi ne treba ništa posebno osim da mogu nešto pisati i eto tako nešto obrađivati slike recimo izrada prezentacija.
12.10.2011 | 16:08
Drago mi je da sam bio od pomoći

Pages košta 20 dolara, a Keynote isto toliko - sve ide preko Mac AppStorea.
Inače neka najosnovnija obrada fotki ti ide preko iPhotoa, koji ti dolazi s operativnim sustavom. Ako hoćeš neke kompliciranije stvari, onda moraš kupit ili fotošop ili aperture ili neš treće.
12.10.2011 | 16:14
Oki doki, u petak dolazi stroj, budemo se čuli. Ugodan nastavak dana.
12.10.2011 | 16:59
Photoshop je prilično skup komad softvera. Pixelmator je za 30$ odličan alat (pretpostavljam da se ne baviš profesionalno obradom fotografija jer u tom slučaju ne bi ovdje postavljao pitanje o odabiru softvera za obradu fotografija).

Što se tiče dijelova nekadašnjeg iWork paketa sve zavisi o tvojim potrebama. Npr. za jednostavne stvari dovoljan je Numbers, za složenije je potrebno nešto poput programa Calc ili Spreadsheet (iz paketa Open Office tj. Libre Office) ili ono što naš narod najčešće koristi - Excel.

Za najveći dio zadataka koji se smatraju obradom teksta sasvim je dovoljan i Pages. Ja za obradu teksta koristim odličan Mellel (40$). Naravno, ukoliko imaš neke specifične potrebe koje zahtijevaju MS paket onda nemaš što razmišljati već kupiti njega.

Keynote vrijedi svaki cent.
12.10.2011 | 17:49
Naravno, Office za MAC nije 100% kompatibilan s onim za WIN. Recimo cirkularna pisma i baza podataka za njih (što je nešto dosta korišteno).
12.10.2011 | 23:43
Ja imam zbog žene Office for Mac 2008 i mogu reć da nema nikakve razlike što se tiče prezentiranja na Win compu.
Inače imam i iWork al koristim samo pages i keynote dok tablicu koristim od win.
Sve šljaka ok i nije bilo nikakvih problema s kompatibilnošću.
Ako uzmeš office for Mac nećeš falit, svakako kao da uzmeš iWork.
Stvar je na kojem si programu navika radit i dal želiš minjat navike, koje si već stekao.
13.10.2011 | 00:41
Prije nego zavučeš ruku u džep, ja bih ti savjetovao da posjetiš www.opensourcemac.org i www.freesmug.org/ gdje imaš jaaako veliki naramak free softa od čega su neki primjerci izvanredni. Imaš i dva ozbiljna programa za obradu fotki (ozbiljna alternativa photoshopu) i još pun kufer toga....
13.10.2011 | 01:59
@djuro
ja bih inače kuio iWork
Žena je inzistirala na office od win za mac jer je navikula raditi u tom programu.
Inače ne volim eksperimentiranja, a priznat ćeš da je open sorce ipak eksperimentiranje .. nemislim ništa loše da se razumimo.
Što se tiče fotki imam aperture 3 i bolji mi je od photoshopa koji je dosta "težak"
Inače fala na savjetu djuro
13.10.2011 | 17:01
Gle, ovo su iznimni programi. PROBAJ, niš te ne košta. Bilo koji office je dorađen i zaokružen program koji ni po čemu nije niš lošiji od M$... stvar je samo navike i ne znam čega, valjda je ljudima u podsvjesti da ak nekaj nije skupo plaćeno, onda ne valja?

U svakom slučaju, tvoji su nofci u pitanju....
13.10.2011 | 21:15
Jel postoji mogućnosti za instaliranje hrvatskog jezika u wordu 2008, da mi prepoznaje hrvatske riječi kod spelling and granmar-a?
13.10.2011 | 21:44
Ne znam za word, ali na Neo/Open (i, pretpostavljam, Libre) Office imaš normalno HR rječnik besplatno i radi super.

Vlastelica, apsolutno se ne slažem da je OpenSource eksperimentiranje. Koristim dosta OpenSource softvera i to je u pravilu izuzetno korisničko iskustvo. Nema tu ništa eksperimentalno. Uostalom, cijeli Darwin (na kojem sjedi Mac OS X) je opensource.
13.10.2011 | 22:05
ima kakva besplatna mogućnost za instaliranje toga ?
13.10.2011 | 22:07
Pa to i jesu besplatni paketi...
13.10.2011 | 22:08
link molim te ...
13.10.2011 | 22:11
Ako mislis na Office pakete na Googleu su linkovi, za jezicni paket ne znam...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 34 minuta
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO