20.12.2011 | 14:01
Kad sam mislio na instalaciju softvera, mislio sam na Mac, ne na telefon. Na svakom od telefona koje posjedujem (Nokia 5800, HTC Desire HD i iPhone 4) sam QR readere instalirao skoro pa odmah. Prepoznajem vrijednost QR koda. Ali nekad ljudi pretjeruju (kao tino1 sad), i ne razmišljaju kad QR kod ima smisla.
QR kod po centru Zagreba (nalazi se na svakom informativnom stupu sa putokazima prema muzejima) ima smisla. QR kod na reklamama na stanicama autobusa i tramvaja ima smisla. QR kod na ekranu kad želiš instalirati aplikaciju za mobitel ima smisla.
QR kod na ekranu samo radi šminke nema smisla - već sam za računalom koje ima puno bolje mogućnosti prikaza željenih informacija. Firma u kojoj radim je napravila majice sa QR kodom radi reklame - što se pokazalo neuspješno iz dva razloga: uspješno su za*ebali stvar jer su preko QR koda nabacili logo u drugoj nijansi, što većina čitača nije uspješno očitala, a drugi problem je bio taj što se nositelja majice mora moliti da stane kako bi se očitalo. OK, bili su neinformirani pa su upotrebili L standard koda sa slabom redundancijom, umjesto da su uzeli H standard.
I za kraj - najgora stvar koju ljudi rade sa QR kodom da ga meću na sve, ne razmišljajući o korisnicima. Naprave genijalnu stranicu o novom proizvodu, ali koja radi na minimalno 1024x768, i očekuju da će korisnici na smartphoneu to vidjeti kako-Bog-zapoveda. Ako želim vidjeti animirane kravice kako daju mlijeko, složi to da vidim na malom ekranu, na mobitelu, dok sam još u dućanu.