Formatiranje teksta u wordu i unos na web stranicu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Formatiranje teksta u wordu i unos na web stranicu

24.12.2011 | 09:52
Muke ježove! Kako na najbolji način formatirati tekst u wordu, ali tako da on kada se prenese u web stranice zadrži to formatiranje? Da pojasnim. Lijepo formatiram tekst u wordu: naslov na sredini, prvi pasus i svi ostali uvučenog prvog reda, uvučeni redovi kod dijaloga (uvlake) itd. i kada taj tekst unesem u web stranicu, ne dobijem to isto, nego su redovi poravnati potpuno ulijevo. Ručno mogu svaki željeni red da uvučem udarajući nekoliko puta u razmaknicu, ali ne dobijem uvijek istu veličinu uvlake.

Moje pitanje ustvari se najviše odnosi na to: kako se pravilno radi uvlaka u wordu?

Ja udarim lijevo na strelicu sa uspravnom crticom. Izgleda da to nije pravilno.

Moj word je Word for Mac 2011 - 14.1.4

Šta je to First line? Neko mi je spomenuo taj izraz, ali ja ne vidim nikakvu takvu opciju kod ovog worda.

Ili, na kraju, kako najbolje formatirati tekst u wordu a da on zadrži sve atribute i na web stranici?

Hvala na pomoći unaprijed i sve najbolje svima.
24.12.2011 | 12:28
Mislim da cu te morati razocarati. To je gotovo nemoguće izvesti na taj način. Html uredivanje (web) i formatiranje teksta nije ni blizu jednako. Neću ulaziti u detalje ali problem je sto se kod pregledavanja web stranica na strani čitatelja generira tako da browser čita HTML/php ili neki drugi kod te stranice i na taj način slaže sadržaj. Ista stvar se događa i sa word datotekom ali naravno ona se otvara u apliakcijama koje prepoznaju format i zato sadržaj uvijek izgleda isto.

Stvar je ta da se slaganje web sadržaj radi putem nekog web editora i zatim se koristi kod koji će izgenerirati i oblikovati sadržaj onim izgledom kako je i zamisljeno. Priča nije komplicirana ali zahtjeva poštivanje pravila pisanja osnovnog html/css koda.

Jednostavni copy paste nece ići tek tako
24.12.2011 | 12:37
Rusty,

Lijepo objašnjeno za mene laika. Tako sam nekako i razmišljao. Ali, ja sam cjepidlaka, literata koji na svojim stranicama hoće da vidi pjesmu ili priču onako kako je ona napisana i formatirana u wordu. S pjesmama nije problem - stihovi i strofe, ide dobro. Nema uvlačenja redova kod pasusa, odnosno strofa, jer ih i nema.

Kod priče je druga stvar. Sasvim je normalno da priča ima uvučen prvi red kod pasusa, a da ne govorim kod dijaloga. E, sada, ostaje webmajstoru da to nekako riješi, a da li će uspjeti, vidjećemo. Pretpostavljam da postoje takvi web editori koji će zadovoljiti i ovu moju želju.
24.12.2011 | 12:50
Word inače ima mogućnost (barem onaj na Windowsima, ovaj na Macu nisam nikad ni koristio) Save As HTML. I to uglavnom (ako prijelom nije prezahtijevan) radi tako da HTML bude formatiran (gotovo) isto kao DOC. Samo što bude užasno neoptimalan (opterećen stotinama kilobajta nepotrebnih CSS definicija i drugih điđa).

Dakle, Laki, probaj umjesto copy-paste u Wordu napraviti Save As pa prilikom snimanja odaberi tip HTML.

Moje pitanje ustvari se najviše odnosi na to: kako se pravilno radi uvlaka u wordu?

Ja udarim lijevo na strelicu sa uspravnom crticom. Izgleda da to nije pravilno.

"Strelica s uspravnom crticom" se zove "TAB", skraćeno od "tabulator" i na električnim pisaćim strojevima je služila za poravnato ispisivanje tablica. U principu to nije nepravilno za uvlaku, ali se uvlaka prvog retka svakog odlomka može automatizirati.

Format, pa Styles, pa Normal, pa Paragraph, pa se onda tamo odredi i poravnanje, i prored, i odmak prije i iza odlomka, i taj tzv. "First Line" - dakle izvlaka ili uvlaka prvog retka odlomka i svašta još.
24.12.2011 | 13:04
Smayoo,

Hvala na uključenju, ali ne ide ni to da tekst spremim u .html. Pokušao sam. Ranije sam imao stranice u Dreamweaveru, pa sam nekada uspio dobiti željeno formatiranje, a nekada ne. Ni sam ne znam kako i kada sam ga dobijao, a kada ne. Sada mi rade redizajn stranica, u CMS, pa su obećali da će naći neki procesor u tom programu koji će zadovoljiti moje želje. Hoće li uspjeti, vidjećemo. Sve najbolje u nadolazećim praznicima uz zahvalu što ste spremni da pomognete.

Sve najbolje i svim Jabučarima.
25.12.2011 | 14:03
Smayoo mi reče:

"Strelica s uspravnom crticom" se zove "TAB", skraćeno od "tabulator" i na električnim pisaćim strojevima je služila za poravnato ispisivanje tablica. U principu to nije nepravilno za uvlaku, ali se uvlaka prvog retka svakog odlomka može automatizirati.

Format, pa Styles, pa Normal, pa Paragraph, pa se onda tamo odredi i poravnanje, i prored, i odmak prije i iza odlomka, i taj tzv. "First Line" - dakle izvlaka ili uvlaka prvog retka odlomka i svašta još.

Nisam ovo shvatio. Imam Microsoft Word 2011. Idem li, Smayoo, ovim redom kako ste naveli, dobijem ovaj prozor i šta s njim? Gdje da to podesim? Nije li to kod mene malo drukčije i na nekom drugom mjestu u Wordu?

Ali, da imam problema s tim, imam. Evo, vidite ovaj link za tekst koji sam preuzeo iz worda za priču D. Kiša. Sve je ispalo kako treba. Formatiranje kakvo želim. Uzmem li neku drugu priču, sve urađeno isto kao i kod ove, ne ispane dobro formatiranje. Zašto? Sve mi to miriše na to da se u Wordu može postići pravilno formatiranje koje će se zadržati i na web stranici.

Link za priču: jovicadjurdjic.com/novo/?p=588
Style.jpg
25.12.2011 | 16:29
Iz tog prozora klikni Modify, pa Paragraph. Rado bi ti bio detaljniji, ali nemam Word na Macu, a napamet ti ne znam kako točno ide.

To što tebi treba sigurno se može bez velikih problema postići pri prebacivanju DOC na HTML.
25.12.2011 | 17:05
Word 2011 paragraf opcije

Izbornik Format --> Paragraph. Opcija o kojoj Smayoo govori je označena crvenom bojom. U tom izborniku će se nalaziti opcije za modificiranje prvog reda (First line) i ostatka (Hanging) odlomka

25.12.2011 | 17:16
rusty,

Postupio sam tako, odabrao Format > Paragraph > Specijal > First line... rezultat = uvučen taj red.

Kako ću dobiti podjednako uvučen red za svaki prvi red pasusa i za svaki početak dijaloga?

Da li udaranjem tipke tabulator TAB dobijam isto?

I nije mi nikako jasno zašto kod jedne priče formatirane u wordu, zatim kopiranu u WordPrees stranicu dobijam ono što želim, sve isto kao što je i u wordu, a kod druge iste takve priče pripremljene na isti način u wordu kada je ubacim nema uvlaka.
25.12.2011 | 17:55
Mislim da je nabolje da to "vidiš" iz prve ruke. Ukoliko to želiš raditi moraš koristit stilove (Styles) i to na način da si odrediš koji će ti stil biti za koji dio teksta. Naslovi, tijelo, podnaslovi itd... Kada odrediš onda za formatiranje istih moraš koristiti uvijek isti stil kako bi sve izgledalo kako treba. Također to će ti omogućiti da modifikacijom tog stila momentalno formatiraš sve odlomke koje si uredio s tim stilom.

U priloženom clipu možeš vidjeti kako se radi sa stilovima i na koji način se isti modificiraju te kako to utječe na tekst koji je napisan. Ako nešto nije jasno, pitaj.

Word 2011 - rad sa stilovima
25.12.2011 | 22:46
Sve što želiš uvući moraš označiti. Ako pak tipkaš i želiš da on to sam radi odredis odmah na početku kako ti je rusty objasnio, kada stisneš enter počinje slijedeći paragraf koji je uvučen.
Udaranjem tab dobiješ isto ali prilikom otvaranja na drugom kompu ne mora biti više ono što je bilo prije (a i kod prebacivanja u drugi program).

Slažem se s rusty-em proučirad sa stilovima
06.01.2012 | 14:17
Riješio sam način kako da dobijem pravilne uvlake kod proznih tekstova na svojim web stranama (pješke, jer su majstori ugradili jedan dodatak, ali zadovoljava), ali ne mogubda prokužim zašto mi na tim stranama koje su napravljene u wordpressu jednom imam dobar razmak između redova kod pjesama, a drugi put ne.

Tekst u wordu izgleda normalno, bez proreda (Line Spacing 1.0), a kada ga unesem na stranicu pojavi se razmak između stihova koji ne želim. Zašto?
Razmak.jpg
06.01.2012 | 14:37
Pokušaj u wordu na kraju svakog stiha umjesto paragraf-marka staviti prijelom retka. Dakle, u wordu dođi na početak svakog stiha, tipkaj backspace (tipka sa strelicom lijevo, smještena na tipkovnici gore desno, iznad Enter) tako da se stihovi spoje i onda tipkaj shift+enter umjesto enter.

Naime, sa Enter se u word ubacuje prijelom odlomka, koji se u HTML prevodi kao kraj odlomka </P> što onda ubacuje prored između redaka. Sa shift-enter se ubacuje prijelom retka (unutar istog odlomka), koji se u HTML prevodi kao prijelom retka <BR>.
07.01.2012 | 12:19
smayoo,

Radi tako. Sad mi nije jasno kako se kod worda udara enter u svakodnevnom pisanju. Pišem tako da na kraju pritisnem enter kada hoću novi pasus, a red uvučem s lijevom strelicom. Možda onda svaki put treba sa shiftom+enter.

smayoo kaže:
Pokušaj u wordu na kraju svakog stiha umjesto paragraf-marka staviti prijelom retka. Dakle, u wordu dođi na početak svakog stiha, tipkaj backspace (tipka sa strelicom lijevo, smještena na tipkovnici gore desno, iznad Enter) tako da se stihovi spoje i onda tipkaj shift+enter umjesto enter.

Naime, sa Enter se u word ubacuje prijelom odlomka, koji se u HTML prevodi kao kraj odlomka </P> što onda ubacuje prored između redaka. Sa shift-enter se ubacuje prijelom retka (unutar istog odlomka), koji se u HTML prevodi kao prijelom retka <BR>.
08.01.2012 | 22:09
U svakodnevnom pisanju te nije briga gdje se prelama redak, nego samo gdje završava odlomak (pasus), a reci unutar odlomka se lome kako ispadne (tzv. meki prijelom retka, kojeg određuje sam Word ovisno o marginama i veličini slova). Kad se radi o stihovima, onda želiš točno jedan stih u svakom retku i malo veći razmak među strofama. Zato koristiš tvrdi prijelom retka (shift+enter).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

pontmax1, Riba, Anonimci (803)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO