Xee problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Xee problem

06.04.2012 | 12:13
Pozdrav svima!

Imam problem sto se tice Xee programa za pregled slika. Naime, jedno vrijeme mi je bio jako odlican, ima sve sto ja trebam, mal je i brz, ali me sad vec pocinje zezati. Molio bi pomoc oko ovoga ili barem da mi kazete neku dobru alternativu?

Sto se dogadja... Kod saltanja slika mi nenormalno puni RAM. Za svaku ocitanu sliku mi uzme po 40-ak MB RAM-a i tako sve dok mi potpuno ne "potrosi" svu memoriju. Nista ne oslobadja. Ostavi mi do 10 MB i onda mi naravno cijeli komp steka. Gasenjem procesa mi vrati svu memoriju.

Probao sam vise puta reinstalirati program i ne pomaze. Kad pregledavam slike imam ih na tisuce u nekom folderu i iritira me gasit/palit preglednik nakon 50 pregledanih slika. Svaka slika je 3 do 5 MB (slikane foticem).

Ima li neka ideja u cemu bi bio problem?
06.04.2012 | 14:36
O kojoj se verziji radi? Ja sam nedavno skinuo novu verziju gdje je pisalo nešto o memory leaku ako me moje slabo sjećanje ne vara.
06.04.2012 | 17:10
Imam ovu zadnju, 2.2.

Probao sam i 2.1 i 2.0 i ista stvar. Mozda on jos nije optimiziran za Liona, ne znam u cemu bi mogao biti problem.
06.04.2012 | 17:47
Ja sam sada isprobao otvoriti jedan folder sa 137 slika prosječne veličine oko 2MB, početno zauzeće je sa 64MB došlo do 80tak MB i to je to. Mogu probat sa većim slikama ali ih nisam našao na disku. Verzija 2.2.
06.04.2012 | 21:35
Znam da odgovor nije konstruktivan, ali što točno fali Previewu kao alatu za pregledavanje slika?
07.04.2012 | 00:43
Preview mi treba 100 godina da mi otvori, a i otvori mi sliku samo koju sam odabrao i ne mogu dalje pregledavati druge slike osim ako ih sve ne oznacim i onda otvorim u njemu.
  • mileni
  • Posjetitelj
07.04.2012 | 01:33
Preview je odvratan i beskoristan alat ukoliko pregledavas vise slika.
Xee je koliko vidim app napisan u obj-c jeziku, dakle nativna aplikacija. Vjerojatno je autor negdje zeznuo sa memorijom. Preporuka je da autoru posaljes mail sa opisom problema. Tocna verzija liona, hardware + format slika koje pregledavas. Ukoliko je moja pretpostavka tocna, taj problem relativno lako popravi. Posebice ako je na prijasnjim verzijama OS-a sve islo glatko.

P.S.
Imam svega 30ak slika na kompu, Xee mi uzeo svega 40ak MB memorije. Nemam na cemu vise provjeriti. Odlicna aplikacija, dobro mi dosao ovaj topic
07.04.2012 | 05:34
probaj Lyn.....
www.lynapp.com/
07.04.2012 | 13:07
mileni kaže:
Preview je odvratan i beskoristan alat ukoliko pregledavas vise slika.

Svakom po guštu.

Ja (radi posla) često pregledavam i uređujem puno fotografija, 12 i 14 megapikselnih (dakle 2 do 3 MB svaka). Upravo tako: selektiram sve i onda dvokliknem na selekciju. Otvaranje je momentalno. Sa tri prsta gore-dolje listam fotke, palcem i kažiprstom zumiram i rotiram, cmd+ctlr+n za bilješku, cmd+ctr+o za zaokružiti nešto, cmd'+ctrl+A za staviti strelicu, cmd+opt+C za podešavanje ekspozicije i boja, cmd+k za crop, jednom na 100 fotki kliknem mišem na resize, cmd-s snimam izmjene... Apsolutno nikad mi nije trebalo išta više od toga.

Plus, glavna prednost je ta što mi je Preview ionako stalno aktivan (jer osim fotki njime gledam i PDFove).

Otvara 100 godina? Kakve su to fotke? 300-megapikselne? Ili je Mac neki jako star? Ja radim na MBP late 2008.

Odvratan (odvratan???) i beskoristan alat? Da je nekom beskoristan - to, ajde, ovisi o tome kakav je čiji workflow. Ali "odvratan"? Kakav izbor riječi... Pa to je samo komad softvera. Nije ratni zločinac ni zgažena životinja na cesti...
07.04.2012 | 15:59
Preview je koristan za osnovnu obradu. ALR je daleko bolji, ali kosta.
OT:
Alfa Romeo je odvratan. LOL
07.04.2012 | 18:42
Problem sam vec javio autoru.

Imam inace ovaj noviji MBP 13" (prije ove zadnje serije sto su pojacali za mrvicu procesor) i zadnji update Liona. Dosta dugo mu treba da upali proces, a jednom kad ga upali onda je isto svako ocitavanje dokumenta momentalno. U navici mi je gasiti procese koji mi ne trebaju, tako da mi nikad nije ostavljen upaljen.

Slike su inace slikane 12 (barem mislim da je 12, nije vise kod mene da provjerim) megapixelnim Lumixom. Ali problem nije samo do mojih slika. Probao sam i neke slike s interneta koje sam skinio i isti problem. Preview mi je dobar, ali samo za pdf-ove i samo za to ga i koristim.

Amsterdam, tnx na sugestiji. Kad dodjem kuci cu isprobati taj program.
07.04.2012 | 18:53
Hvala smayoo na teksu iznad,nisam ni znao za sve te mogućnosti da imeni sve leti u preview_u na air_u a imam masu fotki svih veličina.
07.04.2012 | 21:13
yawn pong kaže:
Imam inace ovaj noviji MBP 13" (prije ove zadnje serije sto su pojacali za mrvicu procesor)

to je jači hardver od mojeg

i zadnji update Liona. Dosta dugo mu treba da upali proces,

Kad se radi o previewu, na Snow Leopardu ga otvara u par sekundi, čak i neposredno nakon boota (kad nije ni u Inactive memoriji). Doduše, toliko lošeg je već isplivalo o Lionu da me ne bi čudilo ni to da su od običnog Previewa napravili bloatware.

a jednom kad ga upali onda je isto svako ocitavanje dokumenta momentalno. U navici mi je gasiti procese koji mi ne trebaju, tako da mi nikad nije ostavljen upaljen.

Na kraju ćeš, naravno, napraviti kako sam odlučiš, no ja ti sam želim skrenuti pažnju na logičku pogrešku u tvom razmišljanju:

Koristiš Xee koji ima memory leak (dakle kardinalni bug) jer ti se Preview ne sviđa. A Preview ti se ne sviđa jer ga ne koristiš kako je zamišljeno.

Naime, OS X je tako organiziran da aplikacije bez otvorenog prozora zauzimaju minimalan memory footprint u aktivnoj memoriji. Ako neku aplikaciju koristiš više od 1-2 puta na dan, tada je najlogičnije da ti bude stalno aktivna. One koje koristiš rjeđe od toga quitaš kad si gotov i ponovno dižeš kad ti trebaju.

Meni su, uz Finder (kojeg ni ne možeš quitati) stalno aktivni Mail, iCal, Opera, NeoOffice i Preview. Bio bi i AddressBook da ne koristim AddressBook widget na dashboardu. I to su aplikacije koje trebam najmanje 10x dnevno (pa do nekoliko stotina puta, kao npr. Mail.app). Dakle, čak i da mi taj čas više ne treba, znam da će mi zatrebati za par minuta ili par sati pa je neću quitati.

S druge strane, neke druge aplikacije koje koristim samo ponekad, quitam bezuvjetno kad završim. Čak i da se slučajno desi da ih opet trebam za 5 min, ionako će se dići brzo, iz inactive memorije.

Probao sam i neke slike s interneta koje sam skinio i isti problem. Preview mi je dobar, ali samo za pdf-ove i samo za to ga i koristim.

Napisao si da ti sporo otvara jer nije bio aktivan. To je normalno. Napisao si da jednom kad je učitan otvara momentalno. I to je normalno. I to nema nikakve veze s fotografijama. Ni s PDF-om. Imaš isti taj problem i kad otvaraš PDF. Ali ti kod otvaranja PDF-a smeta, a kod otvaranja fotiki - ne?
07.04.2012 | 22:39
smayoo kaže:
Probao sam i neke slike s interneta koje sam skinio i isti problem. Preview mi je dobar, ali samo za pdf-ove i samo za to ga i koristim.

Napisao si da ti sporo otvara jer nije bio aktivan. To je normalno. Napisao si da jednom kad je učitan otvara momentalno. I to je normalno. I to nema nikakve veze s fotografijama. Ni s PDF-om. Imaš isti taj problem i kad otvaraš PDF. Ali ti kod otvaranja PDF-a smeta, a kod otvaranja fotiki - ne?

Ne ne, nisi me razumio. Xee mi ima isti problem i kod mojih slika uslikane foticem i sa ostalim slikama skinutim s neta. Nema veze s pdf-om, niti mislim da ga moze otvarati, al to nije vazno.

Preview koristim samo za pdf-ove i dosta mu treba na pocetku da se pokrene, a momentalno sve otvara kad je proces upaljen. Preview mi radi isto sta god da otvaram preko njega.

Razlog zasto gasim sve procese koje ne koristim je zbog malog ekrana i brda ikona u docku. Sto mi je vise toga otvoreno i aktivno to sporije nalazim aplikacije koje mi trebaju sto je razlog zasto gasim aplikacije kad zavrsim s njima.
07.04.2012 | 23:41
Ima aplikacija pomoću koje možeš podesiti da se određene ikone ne pojavljuju u Docku, bez obzira što je aplikacija aktivna. Nisam je trebao pa se ne sjećam imena, ali znam da se jednom pisalo o njoj na forumu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 minuta
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.
  • Szguri: nego zato što razumiju geografiju i povijest Rusija im je susjed, a povijest nije bila blaga. Isto sa Švicarskom: poznata po neutralnosti, ali izuzetno utvrđena i uvježbana. Država je doslovno dizajnirana tako da invazija bude noćna mora. Njihova neutralnost nije pasivna čuva je disciplina i spremnost.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO