07.04.2012 | 21:13
yawn pong kaže:
Imam inace ovaj noviji MBP 13" (prije ove zadnje serije sto su pojacali za mrvicu procesor)
to je jači hardver od mojeg
i zadnji update Liona. Dosta dugo mu treba da upali proces,
Kad se radi o previewu, na Snow Leopardu ga otvara u par sekundi, čak i neposredno nakon boota (kad nije ni u Inactive memoriji). Doduše, toliko lošeg je već isplivalo o Lionu da me ne bi čudilo ni to da su od običnog Previewa napravili bloatware.
a jednom kad ga upali onda je isto svako ocitavanje dokumenta momentalno. U navici mi je gasiti procese koji mi ne trebaju, tako da mi nikad nije ostavljen upaljen.
Na kraju ćeš, naravno, napraviti kako sam odlučiš, no ja ti sam želim skrenuti pažnju na logičku pogrešku u tvom razmišljanju:
Koristiš Xee koji ima memory leak (dakle kardinalni bug) jer ti se Preview ne sviđa. A Preview ti se ne sviđa jer ga ne koristiš kako je zamišljeno.
Naime, OS X je tako organiziran da aplikacije bez otvorenog prozora zauzimaju minimalan memory footprint u aktivnoj memoriji. Ako neku aplikaciju koristiš više od 1-2 puta na dan, tada je najlogičnije da ti bude stalno aktivna. One koje koristiš rjeđe od toga quitaš kad si gotov i ponovno dižeš kad ti trebaju.
Meni su, uz Finder (kojeg ni ne možeš quitati) stalno aktivni Mail, iCal, Opera, NeoOffice i Preview. Bio bi i AddressBook da ne koristim AddressBook widget na dashboardu. I to su aplikacije koje trebam najmanje 10x dnevno (pa do nekoliko stotina puta, kao npr. Mail.app). Dakle, čak i da mi taj čas više ne treba, znam da će mi zatrebati za par minuta ili par sati pa je neću quitati.
S druge strane, neke druge aplikacije koje koristim samo ponekad, quitam bezuvjetno kad završim. Čak i da se slučajno desi da ih opet trebam za 5 min, ionako će se dići brzo, iz inactive memorije.
Probao sam i neke slike s interneta koje sam skinio i isti problem. Preview mi je dobar, ali samo za pdf-ove i samo za to ga i koristim.
Napisao si da ti sporo otvara jer nije bio aktivan. To je normalno. Napisao si da jednom kad je učitan otvara momentalno. I to je normalno. I to nema nikakve veze s fotografijama. Ni s PDF-om. Imaš isti taj problem i kad otvaraš PDF. Ali ti kod otvaranja PDF-a smeta, a kod otvaranja fotiki - ne?