Word 2008 ne piše Ć?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Word 2008 ne piše Ć?

03.08.2012 | 15:24
Jedna korisnica mi se obratila s problemom koji ne znam riješiti...

Radi se o iMacu 1,83 GHz pod OS X 10.6.8 s Office-om 2008.

Kad je postavljen španjolski jezik kao prvi na listi (gospođa ne barata Engleskim, pa joj je ovo najrazumljivije za rad: Open=Abrir i sl.), Word ne piše slovo Ć. Ne napiše zapravo ništa (kursor se na pomakne).

Kad bi napisao bilo što drugo (npr. one navodnike, kao u Entourage-u), to bih mogao riješiti kroz AutoCorrect ili kroz HTML > Plain text. Ali, ovako je blank situation...

Ostale naše dijakritičke znakove piše, ali ne i ć.

Office je Update-an na zadnju verziju, kao i sav System Update...

Ako je u System preferences/International/Languages postavljen Engleski za prvi jezik, onda je sve OK.

Pitanje je: kako natjerati Word da i pod Español piše Ć?

Probao sam razne kombinacije Encodinga u Wordu, ali bez rezultata...

Druga ideja je bila da cijeli OS X bude na hrvatskom (još razumljivije za uporabu od španjolskog), ali to je podržano tek od 10.7.3 a ovaj iMac iz 2006. ga ne može vrtiti.

Postoji od Apcoma lokalizirani Snow Leopard, ali to je 10.6.6 a ovdje smo već na 10.6.8 tako da neki downgrade nije moguć, a Clean Install samo radi Ć nema smisla...

Any ideas?

Zanimljivo: pod Leopardom (10.5.8) je to radilo OK?!
03.08.2012 | 22:25
Zašto clean install samo radi "ć" nema smisla? Ja bi rekao da ima smisla, ako joj je taj ć jako važan. Ako nije, onda ništa nema smisla.

Da li je problem prisutan samo u Wordu ili npr. i u Text editu, Pagesu, Open Office Writeru...?
03.08.2012 | 22:57
Dobro, recimo da je Clean Install zadnja opcija. Taj iMac nema BackUp disk pa bi trebalo sve na novo instalirati i podešavati...
Volio bih naći neki lakši put.

Dakle, u svim drugim aplikacijama piše Ćć (Text Edit, Mail, Finder, Spotlight...), samo Word ne piše ništa.

04.08.2012 | 13:38
A da provjeriš fontove sa FontBookom?
04.08.2012 | 20:12
Probaj kreirati novog korisnika pa vidi da li u njemu radi Ć u wordu.

Word ima vlastito podešenje default jezika za dokument. Što kaže to podešenje?

U System Preferences pod International Settings pa Input Sources imaš podešenje da li se odabrani keyboard layout koristi uvijek i za sve aplikacije, ili svaka aplikacija može odabrati drugi layout. Stavi da je jedan layout za sve aplikacije i odaberi da taj layout bude Croatian.
04.08.2012 | 23:48
Uvijek zaboravim probati to s novim Userom! Kreirat ću ga čim stignem, a zavrtit ću i FontBook pa ćemo vidjeti...
24.08.2012 | 22:58
Kreirao novog Usera. Kod njega Word piše Ćć. Uspoređivao sam postavke kod jednog i drugog korisnika. Nisam našao nikakve razlike u postavkama, no nesretnog Ć nema...

FontBook je pobrisao nekih 30-ak manjih problema (konflikta), no i dalje svi drugi programi pišu Ć, osim Worda.

24.08.2012 | 23:37
Elem, kako rekoh:

Word ima vlastito podešenje default jezika za dokument. Što kaže to podešenje?

U System Preferences pod International Settings pa Input Sources imaš podešenje da li se odabrani keyboard layout koristi uvijek i za sve aplikacije, ili svaka aplikacija može odabrati drugi layout. Stavi da je jedan layout za sve aplikacije i odaberi da taj layout bude Croatian.
24.08.2012 | 23:49
Da, zaboravio sam to napisati...

I to sam probao: kod oba Usera sam stavio da je isti Layout za sve aplikacije, te sam probao da taj jedan jezik bude Croatian. Nije pomoglo. Zatim sam probao staviti Espanol. U oba slučaja kod Admin korisnika ne piše, a kod novootvorenog Standard korisnika piše Ć...

Što se tiče vlastitog podešenja jezika za dokument u Wordu, to je valjda u njegovim Preferences? Tamo također nisam našao rješenje...

25.08.2012 | 00:42
Kako - nisi našao rješenje? Što kaže to podešenje? Hrvatski? Španjolski? Engleski? Ono... Što kaže? Ne znam gdje ćeš to naći na Wordu za Mac jer ga nemam i ne koristim. A Windows sad nisu pri ruci. ali potraži gdje ti piše "Default language". Na španjolskom

Ili, kad ti je kurzor u nekom odlomku, mislim da u onim status poljima na dnu prozora piše jezik. Što piše? Desnoklik na to (ili dvoklik?) pa možeš promijeniti jezik za selektirani tekst. Promijeni pa vidi da li onda hoće ć.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 36 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO