29.08.2012 | 18:46
smayoo kaže:
meni ne. Otkud ti to? Odnosno - da li to primjećuješ uvijek ili samo kod nekih stranica?
Uvijek. I ne samo pod MacOS-om, vec i pod windowsima. Nova verzija Opere + nova verzija FF-a izasle nedavno, pa sam odlucio ponovno testiranje obaviti. Upaljeno po 15 tabova na svakom browseru (Safari, Chrome, FF, Opera) i ostavljeno preko noci. Opera je trosila preko 1,5GB ako se dobro sjecam, Chrome oko 1gb, Safari slicno Chromeu dok je uvjerljivo najmanje trosio FF. No to kod FF-a nije zasluga mozille, vec plugina kojim grupiram tabove pa isti ne ucitava tabove koji nisu otvoreni. Nije mi se dalo pobrisati FF i instalirati cistoga da bih testirao kako spada.
Opcenito mi Opera djeluje jako dobro. No trosi najvise resursa kad je memorija u pitanju, i spora je. Iako mi FF radi extenzija najvise odgovara, koristim Chrome radi brzine kojoj se jos nitko nije ni priblizio. Alternativa je FF kojeg isto cesto upalim. Safari mi je uvjerljivo najlosiji, jer manjak opcija i to onih osnovnih je zalosno, a cesto rusenje istoga da ne spominjem.
Samo da napomenem da cesto imam preko 15 tabova upaljenih i iste ne gasim ponekad i po tjedan dana. Evo trenutacno 22 taba upaljena. Samim time brzina mi je jako vazna, a tu je Chrome cudo, posebice pri surfanju. Mada da bi bio idealan nedostaju mi 3 stvari. Prva je banalna, no opet, bilo bi ju lijepo imati. A tu su Safarijeve animacije i lakse rukovanje sa back/forwardom, kako preko misa, tako i preko trackpada. Druga mi je jako jako vazna, a chrome to nazalost nema. Grupiranje tabova kod FF-a. Odlican feature koji se dobije preko extenzije, a smanji i potrosnju memorije. Fantasticna extenzija. Treca je sidebar od Opere, dugo sam operu koristio i navikao sam se na sidebar gdje sam citao mailove + koristio favoritse.
No kako to obicno biva, ne mozes dobiti idealno rjesenje, pa odabirem ono sto meni u datom trenutku najvise odgovara. Ako FF ikad dostigne brzinu Chromea, Chrome necu vise ni koristiti osim prilikom provjeravanja dizajnova stranica. No nekako sumnjam da ce se to dogoditi, barem ne u blizoj buducnosti.
Sto se tice Safaria, njega sam osobno u potpunosti opisao. A steta je. Jer cak je i MS uspio srediti IE da radi kako spada, dapace, sad je vrlo dobar browser. Safari mi je nekako najlosiji od svih ponudjenih