GIMP za Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP za Mac

30.08.2012 | 20:53
Pozdrav!

Da li netko možda koristi Gimp? Ima članaka gdje ga dosta hvale, kao nekakva free verzija Photoshopa (iako sam malo skeptičan po tom pitanju).

Koliko je jednostavan, kakve su mu zapravo mogućnosti...?

goo.gl/MjsHz
30.08.2012 | 21:02
Ne koristim Gimp, nego ponekad, kad mi zatreba nešto što Preview ne može, koristim Seashore. Priča se (ne znam da li je istina) da je baziran na GIMP sourceu, samo je kompajliran native za Mac OS, pa ne traži X11.

Meni je neintuitivan. Možda i malo kompliciran. Ali to je vjerojatno zato što se inače vrlo rijetko koristim takvim alatima. Photoshop nisam nikad koristio, nisam ga čak nikad ni vidio, osim preko tuđeg ramena. No, to što meni treba - uspješno riješim u minutu-dvije i pobjegnem natrag u svoj CAD svijet.
30.08.2012 | 21:20
Da, zato sam i naletio na Gimp jer sam na nekom portalu čitao da je od ove aktualne verzije isto nativan za Mac, radi bez X11!

I meni je skoro dovoljan Preview. Zapravo, na Windowsima jedino koristim IrfanView!
30.08.2012 | 21:20
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.
30.08.2012 | 21:30
Riba kaže:
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.

Izgleda da smo pisali u isto vrijeme!

Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!
30.08.2012 | 21:38
Crop, dodavanje teksta, strelica, zaokruživanje - to sve može Preview. Ja Seashore koristim za ne-pravokutno izrezivanje i copy-paste komada jedne fotke na drugu.
31.08.2012 | 10:08
Zdravac kaže:
Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!

Trebao si vidjeti onaj prije GIMP, ovaj sada izgleda super.
Ja već valjda 10 godina koristim Graphic Converter, besplatan nije, ali je svoj posao tih 10 godina odradio savršeno, nove verzija izlaze doslovno mjesečno, svaki upgrade je besplatan, a podrška je vrhunska (tih 2-3 puta koliko mi je zatrebala).
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 12:44
Ja sam nedavno kupio Pixelmator. Nije najmoćniji, ali je totalno brz i više nego dovoljan za moje povremene potrebe. S obzirom da koristi OS X-ove API-je, filteri na slikama se izvode u realtime-u

$15 za njega stvarno nije puno.
31.08.2012 | 14:19
A Photoshop Elements?
31.08.2012 | 14:53
Riba kaže:

riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 20:19
Probao nativni GIMP 2.8.2, ali čini mi se da je dosta trzav. Kako je drugima?
31.08.2012 | 23:28
florijan kaže:
riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?

Da, upravo export u bitmap. Dok mi je export u png iz Illustratora uvijek bila živa muka, export iz Inkscapea je savršen iz prve.
01.09.2012 | 00:28
Pozdrav,

probao sam Gimp prije par godina sjećam se da je trebao plug-in za CMYK i nešto je koštao mislim do 50$. E sad, imao je podešenja za ICC profile, dušu dalo za grafičare, samo me je taj plug-in nervirao i bilo ga je komplicirano instalirati, još onda je imao layerse, brushes i manju automatiku i više manje sve što je u Photoshopu onda imalo, samo je dozla boga neintuitivan, (tiče se menija), ne može se očekivati da bude kopija Photoshopa jer to ne smije biti, ali filozofija malo čudna. Ako ti treba podrška kao u PS-u a ne košta ništa ili tek malo (plug-insi), onda je to dostojna zamjena.
Za sve ostalo, hrpa besplatnih bitmap alata na netu.
L.P.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 35 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO