MS Excel : VLOOKUP ili nesto drugo?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MS Excel : VLOOKUP ili nesto drugo?

28.10.2012 | 13:53
Ekipa,

treba mi pomoc od soobe koja sa Excelom na "ti"

Imamo dvije tablice (u dva razlicita taba recimo).

Tablica 1

A: BROJ ZGRADE (unique)
B: BOJA ZGRADE
C: DATUM INSPEKCIJE

Tablica 2

A: BROJ ZGRADE
B: VELICINA ZGRADE
C: BROJ KATOVA

Tablica 3

SVE GORE NAVEDENO (za vrijednosti koje se poklapaju u broju zgrade). Ako je razlicito neka javi gresku, ne smiju biti priblizne vrijednosti, nego tocne.

Kako najlakse napraviti da se to automatski ispuni koristeci BROJ ZGRADE kao referencu. Gledam da to Indijci sve rade sa VLOOKUP formulom, ali nece oni nista reci niti pokazati kad ih pitas.

Hvala puno!
28.10.2012 | 14:20
Bolja opcija od vlookup ti je index-match. Nije tesko, dapace, meni je prirodnije to koristiti nego vlookup a ima malo više mogućnosti.

www.randomwok.com/excel/how-to-use-index-match/

Dobro je objašnjeno i jednostavno je.
28.10.2012 | 14:53
Ako ćeš koristiti VLOOKUP ide nekako ovako:

Nalaziš se u tablici 1, na polju D1 (prvom broju zgrade). Opališ VLOOKUP i pojavit će ti se help forma sa 4 polja. Kad si u prvom polju klikneš na A1... to je vrijednost koju će tražiti u drugoj tablici. U drugom polju, označiš range po kome pretražuje drugu tablicu. To ćeš napraviti tako što ćeš se tabom spustiti u drugo polje forme za pomoć i onda prijeći u drugu tablicu. U drugoj tablici označiš range - klik na stupac A (da se označi) i klizneš na stupac B (da se označi i on). Vratiš se u prvu tablicu, spustiš u 3. polje i u tom polju staviš broj 2 - to označava da će ti za nađenu vrijednost u polju A (2. tablica) ispisati vrijednost susjednog polja (br. 2). Četvrto polje u help formi uvijek mora biti nula.
Istu proceduru odradiš za vrijednosti C polja iz 2. tablice, samo u trećem polju help forme staviš br. 3 i range je naravno A, B i C stupac.

Uzmeš sve to, kopiraš, otvoriš novu tablicu - paste special - values. Tako dobiješ treću s podacima i iz prve možeš pobrisati D i E polja.

Ako broj zgrade u tablici 1 ne postoji u tablici 2, dobiješ vrijednost N/A.

Nadam se da nisam puno zakomplicirao
28.10.2012 | 19:12
Ako tablica 1 i tablica 2 imaju jako puno redaka (a možda i puno stupaca), onda je kombinacija MATCH i INDEX funkcija sigurno bolja od VLOOKUP, jer će stvar brže odraditi.

MATCH napraviš samo jednom za jednu tablicu i jednom za drugu i dobiješ indekse redaka koje onda referenciraš u INDEX funkcijama za svaki stupac nadalje. Ta dva stupca s indeksima sakriješ da ne zbunjuju i ne zauzimaju mjesto u ispisu.

Ako moraš izbaciti neku custom poruku kad ne nalazi određeni broj zgrade, koristiš IF i ISERR. ISERR koji referencira jedno od dva MATCH polja će ti vratiti TRUE ako taj broj zgrade u toj tablici nije nađen.

U starijim verzijama Excela je VLOOKUP bio ograničen isključivo na situaciju gdje je lista koja se pretražuje sortirana po polju koje se pretražuje, i to uzlazno, i ako nije bilo točne vrijednosti, mogao si birati da vrati N/A ili prvu veću vrijednost. U novim verzijama Excela radi i s nesortiranim listama, ali sa sortiranim i dalje vraća prvu veću vrijednost (tj. nikad ne dobiješ N/A). Tako da nije svejedno s kojom verzijom Excela radiš. MATCH i INDEX se nisu mijenjali.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 50 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO